Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kansallisen opetustoimen tietomallin vaatimukset korkeakoulujen tietomallille.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tutkintoon johtavat korkeakouluopinnot ja opintopolun rajapinnat Seppo Ränninranta.
Advertisements

Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Avoinyliopisto.fi-palvelukonsortion johtoryhmä
Korkeakoulujen opintihallinnon yhteentoimivuuden viitearkkitehtuuri Raketti-fasilitaattorin näkökulma OPI-työn tuloksiin Klaus Lindberg.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi KSHJ-uutiset Joni Penkari.
Korkeakoulut ja julkisen hallinnon arkkitehtuurin hierarkia Ilmari Hyvönen
LVI-kehitysprojekti RAKETTI OPI Synergia Työpaja Janne Santala.
Koulutustiedon verkkopalvelu KoTVe ja TARJONTA tietovaranto Avoinyliopisto.fi – palvelukonsortion johtoryhmä Ulla Angervo, Opetushallitus.
Pyritty hyödyntämään jo aiemmin tehtyä työtä.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-KOKOA.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ”KSHJ” eli Oppijan verkkopalvelukokonaisuus Mikä se on ja miten se tehdään? Joonas Mäkinen.
Osaamisen ja sivistyksen asialla DIPLOMA SUPPLEMENT Opetusneuvos Carita Blomqvist
4.4 Yhteismitallista ja yhteentoimivaa tietoa hyödyntävien palveluiden tuottaminen s Toimenpiteet s.15.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ”KSHJ” eli Oppijan verkkopalvelukokonaisuus Mikä se on ja miten se tehdään? Joonas Mäkinen.
Oppijan verkkopalvelu keskitetyt palvelut
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
4.2 Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttaminen s.11.
Tietoyhteiskunnan palveluarkkitehdit ja -rakentajat © 2014 Gofore 1 ePerusteet – tietomalli ja rajapinnat Jarkko Hyöty Opetushallituksen tarjoamien.
Koulutus (Learnign opportunity) hakukohde, opiskeluoikeudet ja opintosuoritukset.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opintopolku.fi tilannekatsaus KoTVejaos
Opintopolku.fi tilannekatsaus
-Kk-määritys, vahva sis. legitimointi -Optimoitu tiedonsiirtoja varten -Sanasto -Tietomalli -XML-skeema -Parseridatat, käyttöyhteyskuv:t -Hallinnonalan.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Todennetun Osaamisen Rekisteri (TOR) Raketti Synergia-työpaja Esa Keränen.
Kansallinen opintohallinnon viitearkkitehtuuri Ari Luostarinen 1.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tietovarannon.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Mitä.
Korkeakoulujen tietohallinnon kehittäminen: tiedon yhteismitallisuus ja järjestelmien yhteentoimivuus Ilmari Hyvönen Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI:
Opiskelun ja opetuksen tuen viitearkkitehtuuri Mitä osia opintohallinnon viitearkkitehtuurissa tulee olla Työstänyt Synergiaryhmä Toimittanut.
Tiptop – product visio Mats Lindstedt, Lauri Stigell, Petri Heinonen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Yhteistyörakenteet.
Opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden arkkitehtuurin ”Tvärminnen risti”
FUAS-Opiskelijahallintojärjestelmä Virtuaalikampuksen työryhmä
Tiedon hyödyntämisen evoluutio. Tieto työvälineenä Valtaosa kaikkien työn kannalta tärkeästä tiedosta tallennetaan yhteisiin tietojärjestelmiin Tietoa.
KSHJ & KOULUTUSTARJONTA Opintohallinnon tietojärjestelmäiltapäivä Pia Penttinen, Hakijapalvelut.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Koulutustarjonta Outi Kivipelto
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Yhteistutkinnoista myönnettävät todistukset Opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö päivittivät marraskuussa.
Siis mitä olemmekaan tekemässä? Versio 1: Versio 2: Tänään meillä tulee syntyä tarkempi käsitys siitä, miten tämä tehdään; riippuvuudet, vastuut, toteutusjärjestys,
TUTKI Tietomallityöryhmä RAKETTI-TUTKI Tietomallityöryhmä.
Tietovarannon järjestelmä- ja teknologia-arkkitehtuurin kehittäminen.
VIRTA osana korkeakoulujen tietohallinnon kehittämistä Ilmari Hyvönen Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto Tietohallinnon vastuualue.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalvelukokonaisuuden ja KoTVe-projektin tilannekatsaus
Lukuvuosi-ilmoittautumispalvelu. Mistä tässä on kyse? Jatkossa korkeakoulut (opintohallinnon perustietojärjestelmät, käyttäjähallinto) saavat luotettavasti.
EHops-palvelu kansallisessa viitekehyksessä Diasarjan tuottanut Jukka Söderdahl Winnova.
Matti Hartikainen Tietohallintojohtaja Tampereen ammattikorkeakoulu Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto - seminaari Keskiviikkona Suorat.
Korkeakoulujen, OKM:n ja CSC:n tietohallintoyhteistyö RAKETTI –hankkeen jälkeen Ilmari Hyvönen
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Todennetun Osaamisen Rekisteri TOR-Projekti Esa Keränen
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi KSHJ Korkeakoulujen sähköinen hakujärjestelmä Anita Johansson.
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
Siis mitä olemmekaan tekemässä?
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi KSHJ workshop Haku- ja valintaprosessi
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Tulevaisuudennäkymiä: yliopistouudistus, Oodi ja RAKETTI -hanke IH/oprek.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Haku- ja valintatiedot tietovirtojen kokonaisuudessa Tietovirta- ja sanastotyön koordinaatioryhmän kokous Laila.
Opetus- ja koulutusyhteistyöhön liittyvä korkeakoulujen tietojärjestelmien yhteentoimivuuden kehittäminen ja arkkitehtuurityö – HAHMOTELMAA
KMR Julkisen hallinnon käsitemalliryhmä vetäjä Mikael af Hällström raportti JH TA-ryhmä:lle
CSC:n tietovarastoihin liittyvä toiminta Tietovarastofoorumi
Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatio- ja palvelutiedon hallinta
06/16.
VIRTA-opintotietopalvelun yhteisen tietoarkkitehtuurin omakustanteinen laajentaminen; ennakkotapausten haarukointi Paula Merikko
Metatietopalvelut Elementit Mikael Vakkari, neuvotteleva virkamies. VM.
Yhteisten tietomäärityksien mallintaminen
OKM:n tietovarastopalvelut -kokonaisuuteen liittyvän tiedon avaaminen
Julkisen hallinnon metatietopalvelu

Yhteis- ja kaksoistutkintojen tilastointi
Tietoarkkitehtuurin kehittäminen
Ajankohtaista Oodi-maailmasta
Oppijan verkkopalvelu eHOPS
Esityksen transkriptio:

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kansallisen opetustoimen tietomallin vaatimukset korkeakoulujen tietomallille

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Taustoitusta: Tietomallinnukselle akuutti tarve Käynnissä joukko kansallisia hankkeita, joissa toteutetaan palveluita ja määrityksiä läpileikaten kaikkia koulutussektoreita: KSHJ, SADE Oppijan verkkopalvelut(käynnissä Hakeutujan palvelut, TOR), Vipunen, TipTop, Virta, eOpetussuunnitelmat, jne. Arkkitehtuureissa tunnistettu yhdenmukaisen tietoarkkitehtuurin keskeisyys. Esim. Raketti-opi Arkki rakentuu yhteisten tietovarantojen varaan Tilaisuus yhdenmukaistaa tietoarkkitehtuuria

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Taustoitusta: •Konkretiaa OPH:n näkökulmasta: •OKM antanut tehtäväksi uudistaa kaikki Haku- ja opiskelijavalintajärjestelmät sekä tutkinto- ja suoritusrekisterin rakentamisen •Ei tehdä erillisiä järjestelmiä, vaan yksi kattava palvelukokonaisuus -> Tarkoittaa siis myös yhteisiä tietorakenteita •Samalla huomioitava Oppijan verkkopalveluiden OPH:n hankkeita laajempi kokonaisuus sekä sidosryhmien kuten korkeakoulujen tarpeet ja vaatimukset

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Taustoitusta: •OT:n yhteinen malli edellyttää yleistystason nostamista •Tämä ei kuitenkaan tarkoita tarkkuustason karkeistamista •Mallinnusta tehdään osallisten auttamiseksi •-> Ei kahle, vaan selkänoja – että kaikkien ei tarvitsisi yksin ja erikseen keksiä pyörää uudelleen.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opetustoimen kansallinen tietomalli? Minimissään tietojärjestelmien yhteentoimivuus edellyttää yhteisesti sovittuja rajapintoja -> Käytännössä ei yleensä riitä Onko meillä tietomalli jossa on yhteisiä osia sekä sektorikohtaisia laajennuksia? Onko meillä yhteinen tietomalli, josta n. määrä sektorikohtaisia lokalisaatioita? Näiden yhdistelmä? Miten kokonaisuutta hallitaan? Vastuualueet?

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Merkittävin puute nykyisissä käsite/tietomalleissa: ”Substanssiasisantuntijat” esim. opintohallinnon asiantuntijat eivät ymmärrä malleja. Varsinaisen tietomallin päälle tarvitaan yleistajuisia ”kerroksia” Kokonaisarkkitehtuuripuolella puhutaan ”näkökulmista”(viewpoints) samaan kokonaisuuteen -> Eri kohdeyleisölle tarjotaan erilaisia näkymiä

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan tietomallinnustyö: ”Ei keksitä pyörää uudelleen” Keskeisimpiä lähteitä: Korkeakoulujen käsitemalli Raketti XDW ja SVY:n opintohallinnon M-määritykset Koulutus- ja opetustarjonnan esittäminen: Metadata for Learning Opportunities (MLO) – Advertising, ECTS Information Package/Course Catalogue MLO Application Profile Opinto- ja tutkintosuoritustiedot: European Learner Mobility EuroLMAI, Europass Diploma Supplement Application Profile of the EuroLMAI KuntaIt- ”Kohti kumppanuutta” käsitemalli ja Asiakastiedon pääjäsennys (Toimija) OKM:n terminologinen sanastotyö

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Metadata for Learning Opportunities MLO-AD LO=”koulutus” Perusajatus: Koulutus koostuu koulutuksista, joita jokin organisaatio tarjoaa. Koulutuksissa kaksi tasoa: Pysyvämpi taso sekä ilmentymä.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ECTS Information Package/Course Catalogue MLO Application Profile Perusajatus: ”tutkinnot ja koulutusohjelmat” koostuvat ”opintojaksoista”, joita jokin organisaatio tarjoaa. LO:lla kaksi tasoa: Pysyvämpi taso sekä ilmentymä.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi

Kieliversiointi Vähintään tarvitaan ruotsinkielinen kieliversio Englanninkielinen kieliversio olisi tarpeellinen KV- yhteistyön näkökulmasta