Elintarviketeollisuuden esittely

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Metsäteollisuuden käyttämästä puusta 67 % tulee yksityismetsistä
Advertisements

ELLO WP 3 Vientiteollisuuden tulevaisuuden näkymät Tilastokatsaus Pertti Kiuru Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Pienyrityskeskus, LTT-tutkimuspalvelut.
MIHIN KANNATTAA JA USKALTAA SIJOITTAA? Asuntomarkkinat Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio Ilmarinen 1.
Toimitusjohtajan katsaus. Liikevaihto Kotimaa Vienti.
Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry
1 Exporting Culture – Kulttuuriviennin ammattilainen -valmennus.
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
Mika Väyrynen, Suomen Leipuriliitto ry Keravan Rotaryklubi Leipomoala Suomessa.
Strategiat ja asiakastyytyväisyys Matti Kiiskinen, kehityspäällikkö Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry TKK Dipoli
ELINTARVIKEKEHITYKSEN OSAAMISKESKUSOHJELMA Foodwest Oy.
Suhdannekatsaus maaseudun yritysten kannattavuuteen ja rahoitustilanteeseen 2009/2010 Perttu Pyykkönen Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos Maaseudulta.
Liikevaihdon kehitys Pirkanmaalla 2009
Liikevaihdon kehitys Pirkanmaalla. Liikevaihdon muutos Pirkanmaalla Kaikki toimialat (vuosimuutos-%) Lähde: Tilastokeskus, Asiakaskohtainen.
KESKI-SUOMEN MATKAILUN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Keski-Suomen matkailuparlamentti VELI-PEKKA PÄIVÄNEN.
Pari piirua osuustoiminnan suuntaan Pellervon päivä Pääjohtaja Reijo Karhinen.
Ykkönen Yhteistyössä 1Y
Julkisen tiedon hyödyntäminen
Mitä? Valtakunnallinen pk-yritysten liiketoimintasuunnitelman laatimisohjelma Yritysjohdon apuväline liiketoiminnan johtamiseen ja kehittämiseen Työkalu.
Click to edit Master title style Testing Finnvera Oyj Liiketoimintajohtaja Annamarja Paloheimo.
Elintarviketeollisuuden tilannekatsaus
Kevät 2003 Pörssi-illat 1 Jaakko Pöyry Group yritysesittely.
1 Pirkanmaan talous ennätysvauhdissa. 2 Liikevaihdon kehitys 2001–2006 (M€) Liikevaihto, kaikki toimialat 2006 (arvio) M€ (+10,2 % vuodesta 2005)
3.45 3.40.
Energiavuosi 2012 Sähkö Energiateollisuus ry
Hitech Business Breakfast Perjantai Kimmo Paajanen.
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Keski-Pohjanmaan aikuisopiston palvelut yritysten ja työllisyyden kehittämiseksi Työllisyysseminaari Kaisa-Leena Ahlroth.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
Uudet ulkomaiset yritykset v Lehdistötilaisuus Invest in Finland Tuomo Airaksinen
Vakuutusmaksutulo yhteensä 9,1 mrd € Työeläkevakuutusyhtiöiden markkinaosuudet 2007.
Kansainvälistyvä elintarvikeala Kalaviikko Liisa Rosi Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA
Euroalue tyhjäkäynnillä
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Tulos ennen satunnaisia eriä Me 7,1 6,5 3,3 4,3 4,
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Suomi, Eurooppa ja hidastuva maailman- talouden kasvu. Haaste kilpailukyvylle. Pääjohtaja Erkki Liikanen.
Innovaatiotilastot 2012 ja Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta (tietokanta) Tekes, Teknologiateollisuus.
BKT:n määrän muutos ja työttömyysaste , %
Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät alueittain
Maatalous, maaseutuyrittäminen rahavirrat 2008 ja 2007 Pohjois-Savo Jari Kauhanen MTK- Pohjois-Savo.
Vipuvoimaa EU:lta Hankeinfo Mikkelissä Riitta Koskinen Etelä-Savon maakuntaliitto.
LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-
Pohjoismaat ja Venäjän markkinat Toimitusjohtaja Leif Fagernäs Pohjola-Nordenin seminaari
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
Talouden näkymät vuosina Euro & talous 3/2012
Tervetuloa! Ohjelma klo
Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Joensuu Katsaus Ruoka-Suomen vuoden 2006 toimintaan Kirsi Viljanen, Ruoka-Suomi – teemaryhmä,
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
© SUOMEN AKATEMIA 1 Julkisen tutkimusrahoituksen toimijat Suomessa.
Jorma Hanhiala/TT Turku1 Teollisuuden merkitys Rauman seudun hyvinvoinnille.
Stratpääm060509ar.ppt 1 KMO 2015 VISIO STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Marja Kokkonen LIITE 2.
AKL:n 40. Autokauppiaspäivät AKL/Pentti Rantala 1 AKL:n 40. Autokauppiaspäivät Hilton Helsinki Kalastajatorppa Tiedotustilaisuus Autokauppa.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Tilinpäätös 2004.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013
Lähde: Tilastokeskus, neljännesvuositilinpito
Kaupan merkitys kansantaloudessa
Kotitalouksien tulot menevät kulutukseen
Ajankohtaista elintarvikealalta
Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 2017
6 KANSANTALOUDEN TILINPITO
Maailmankaupan vahvin kasvu on jo takanapäin
Investoinnit Teknologiateollisuus.
Maailmankaupan vahvin kasvu on jo takanapäin
Bruttokansantuotteen kasvuennusteita vuodelle 2019 on heikennetty viime kuukausina Teknologiateollisuus Lähde: Consensus Economics Teknologiateollisuus.
Varautuminen ja väestönsuojelu SPEKissä
Bruttokansantuote on kasvanut pitkään Euroalueella, nyttemmin myös Suomessa Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
Metsäteollisuuden työvoima
Esityksen transkriptio:

Elintarviketeollisuuden esittely Ruoka-Suomi -teemaryhmä 26.2.2009 toimitusjohtaja Heikki Juutinen Elintarviketeollisuusliitto ry

ETL:n hallinto Hallitus (30 jäsentä) Työvaliokunta (8 jäsentä) Toimikunnat ja ryhmät Elintarvikelainsäädäntötoimikunta Kaupallinen toimikunta / HoReCa-ryhmä Koulutustoimikunta Logistiikkatoimikunta / TiTo-ryhmä Tutkimustoimikunta Työmarkkinatoimikunta Viestintätoimikunta Ympäristötoimikunta Toimialayhdistykset Alkoholijuoma • Broileri • Etanoli • Kala • Maltaat Myllyt • Lastenruoka • Leipomot • Luonnontuote Makeiset ja keksit • Margariini • Mausteet Mehut ja säilykkeet • Paahtimot • Pakasteet ja peruna • Panimo- ja virvoitusjuomat • Rehut Jäätelö • Liha • Meijerit • Tärkkelys • Valmisruoka Öljynpuristamo • Öljypellava Elintarviketeollisuuspooli Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö HJ 26.2.2009

ETL:n organisaatio Heikki Juutinen Elintarviketeollisuuspooli toimitusjohtaja Elintarviketeollisuuspooli Viljo Holopainen, valmiuspäällikkö Tarja Julmala, johdon assistentti Jäsenyys- ja hallintopalvelut Anne Hela-Ellonen, talous- ja hallintopäällikkö Olli Anttonen, tietohallinnon asiantuntija Nea Kettunen, hallintosihteeri Anne Koskelainen, toimistosihteeri Otto Vara, toimistosihteeri Viestintä ja yhteiskuntasuhteet Sirpa Rinne, viestintäjohtaja Timo Jaatinen, johtaja (yhteiskuntasuhteet) Marja-Liisa Santala, viestintäassistentti Työmarkkinat Petri Linkoneva, johtaja Heikki Väänänen, neuvoa-antava johtaja Antti Hakala, toimialapäällikkö Kerttu Hallberg, toimialapäällikkö Mika Lallo, apulaisjohtaja Annika Lindholm, asiamies Leila Slotte-Palmula, toimialapäällikkö* Asta Mörsky, lakimies Tuulikki Raitanen, sihteeri Liiketoiminta Maija Peltola, johtaja Irmeli Mustonen, toimialapäällikkö Marika Säynevirta, toimialapäällikkö Heli Tammivuori, toimialapäällikkö* Anna Vainikainen, asiamies Helena Karuvuori, tilastosihteeri Helena Mattila, sihteeri Tutkimus ja lainsäädäntö Seppo Heiskanen, johtaja Marleena Tanhuanpää, toimialapäällikkö Elisa Piesala, elintarvikeasiantuntija Irmeli Männistö, sihteeri *äitiysvapaalla HJ 26.2.2009

Prosessien vastuualueet Työmarkkinapolitiikka Työehtosopimuspolitiikka Työsuhdekoulutus Työvoimakysymykset Työsuojelu Palkkatilastot Toimikunnat: Työmarkkinatoimikunta Koulutustoimikunta Liiketoiminta Raaka-ainepolitiikka Kansainvälinen kauppapolitiikka Vastuullinen yritystoiminta Päivittäistavara- ja HoReCa-kauppa Toimitusketjun hallinta PK-yritystoiminta Taloudelliset analyysit Toimikunnat ja ryhmät: Kaupallinen toimikunta / HoReCa- ryhmä Logistiikkatoimikunta / TiTo-ryhmä Ympäristötoimikunta Tutkimus ja lainsäädäntö Elintarvikelainsäädäntö Tutkimus ja kehitys Ravitsemus Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö Elintarvikepäivä Toimikunnat: Elintarvikelainsäädäntö- toimikunta Tutkimustoimikunta HJ 26.2.2009

ETL:n strategiset toiminta-alueet Joustavat ja uudistuvat työmarkkinat Kilpailukykyisen raaka-aineen ja muiden tuotantopanosten saanti Elintarviketeollisuuden vahva arvostus Maistuva Suomi yrityksille ja kuluttajille Teollisuuden näkökannat huomioon ottava lainsäädäntö Tehokas ja vastuullinen arvoketju HJ 26.2.2009

Elintarviketeollisuuden kehitys 1998 2007 Tuotannon bruttoarvo 8,1 mrd. € 9,5 mrd. € Tuotannon jalostusarvo 1,9 mrd. € 2,2 mrd. € Henkilöstön määrä 42 000 34 800 Liikevoiton osuus liikevaihdosta 3,5 % 4,6 % Omavaraisuusaste 46,2 % 41,1 % Vienti 0,9 mrd. € 1,4 mrd. € Tuonti 1,9 mrd. € 2,9 mrd. € HJ 26.2.2009

Suomen elintarviketeollisuus ulkomailla Ulkomaan liiketoiminnot 4,1 mrd. euroa vuonna 2006 USA  1  1 Kiina 1  1 Luvut kuvaavat vähintään 50-%:sti suomalaisomisteisten ETL:n jäsenyritysten toimintaa.  8 6  3  4  2  1  32  16  7  1 (Valko-Venäjä)  18  9  1 (Ukraina)  1 3  1  9  8  1  8  4  2  3 1  1  1  1  = tuotantolaitos  = myyntikonttori, pakkaamo tai varasto  = osakkuus- tai yhteisyritys tai yhteistyösopimus HJ 26.2.2009

Elintarvikkeiden tuonti ja vienti 1985 - 2007 HJ 26.2.2009

Ruoan osuus kulutusmenoista Suomessa % 100 90 Ruoka 80 70 60 50 40 30 20 Lähde: Tilastokeskus, Kansantalouden tilinpito * MTT:n arvio 10 1956 1966 1971 1976 1981 1985 1990 1998 2003 2004 2005 2006 2007* 1994/96 2001/02 HJ 26.2.2009

Elintarviketeollisuuden investoinnit Milj. € Elintarviketeollisuuden investoinnit 4000 Koko tehdasteollisuuden investoinnit 3500 3000 Elintarviketeollisuuden kiinteiden investointien käyttötarkoitus v. 2008, % 2500 2000 7 17 1500 1000 51 415 325 401 371 391 424 25 500 Kapasiteetin korvaaminen Kapasiteetin lisääminen 2003 2004 2005 2006 2007 2008 * Rationalisointi Lähde: Tilastokeskus ja EK:n investointitiedustelut Muu * v. 2008 suunnitelmat HJ 26.2.2009

Elintarviketeollisuuden t&k-panostus Osuus Vuosi Milj. € jalostusarvosta 2003 46,3 2,2 % 2004 50,4 2,4 % 2005 59,7 2,8 % 2006 64,8 3,1 % 2007 e 55,7 2,6 % Lähde: Tilastokeskus HJ 26.2.2009

Suomen elintarvikealan tulevaisuus Uhkien ja riskien torjuntaa – vahvuuksien ja mahdollisuuksien hyödyntämistä Raaka-ainemarkkinoiden turvaaminen ja mahdollisuuksien hyödyntäminen Kuluttajalähtöisyyden kehittäminen koko ruokaketjussa T&K&K Elintarviketeollisuuden ja pt-kaupan/horeca- asiakkaiden vuorovaikutuksen parantaminen Teollisuuden kansainvälisen liiketoiminnan kehittäminen Toimialan rakennekehityksen jatkaminen Alan imagon ja arvostuksen vahvistaminen Kuluttajien luottamuksen säilyttäminen - turvallisuus, terveellisyys, tuoreus, maittavuus, edullisuus Yritystoiminnan esteiden poistaminen HJ 26.2.2009