Elintarviketeollisuuden esittely Ruoka-Suomi -teemaryhmä 26.2.2009 toimitusjohtaja Heikki Juutinen Elintarviketeollisuusliitto ry
ETL:n hallinto Hallitus (30 jäsentä) Työvaliokunta (8 jäsentä) Toimikunnat ja ryhmät Elintarvikelainsäädäntötoimikunta Kaupallinen toimikunta / HoReCa-ryhmä Koulutustoimikunta Logistiikkatoimikunta / TiTo-ryhmä Tutkimustoimikunta Työmarkkinatoimikunta Viestintätoimikunta Ympäristötoimikunta Toimialayhdistykset Alkoholijuoma • Broileri • Etanoli • Kala • Maltaat Myllyt • Lastenruoka • Leipomot • Luonnontuote Makeiset ja keksit • Margariini • Mausteet Mehut ja säilykkeet • Paahtimot • Pakasteet ja peruna • Panimo- ja virvoitusjuomat • Rehut Jäätelö • Liha • Meijerit • Tärkkelys • Valmisruoka Öljynpuristamo • Öljypellava Elintarviketeollisuuspooli Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö HJ 26.2.2009
ETL:n organisaatio Heikki Juutinen Elintarviketeollisuuspooli toimitusjohtaja Elintarviketeollisuuspooli Viljo Holopainen, valmiuspäällikkö Tarja Julmala, johdon assistentti Jäsenyys- ja hallintopalvelut Anne Hela-Ellonen, talous- ja hallintopäällikkö Olli Anttonen, tietohallinnon asiantuntija Nea Kettunen, hallintosihteeri Anne Koskelainen, toimistosihteeri Otto Vara, toimistosihteeri Viestintä ja yhteiskuntasuhteet Sirpa Rinne, viestintäjohtaja Timo Jaatinen, johtaja (yhteiskuntasuhteet) Marja-Liisa Santala, viestintäassistentti Työmarkkinat Petri Linkoneva, johtaja Heikki Väänänen, neuvoa-antava johtaja Antti Hakala, toimialapäällikkö Kerttu Hallberg, toimialapäällikkö Mika Lallo, apulaisjohtaja Annika Lindholm, asiamies Leila Slotte-Palmula, toimialapäällikkö* Asta Mörsky, lakimies Tuulikki Raitanen, sihteeri Liiketoiminta Maija Peltola, johtaja Irmeli Mustonen, toimialapäällikkö Marika Säynevirta, toimialapäällikkö Heli Tammivuori, toimialapäällikkö* Anna Vainikainen, asiamies Helena Karuvuori, tilastosihteeri Helena Mattila, sihteeri Tutkimus ja lainsäädäntö Seppo Heiskanen, johtaja Marleena Tanhuanpää, toimialapäällikkö Elisa Piesala, elintarvikeasiantuntija Irmeli Männistö, sihteeri *äitiysvapaalla HJ 26.2.2009
Prosessien vastuualueet Työmarkkinapolitiikka Työehtosopimuspolitiikka Työsuhdekoulutus Työvoimakysymykset Työsuojelu Palkkatilastot Toimikunnat: Työmarkkinatoimikunta Koulutustoimikunta Liiketoiminta Raaka-ainepolitiikka Kansainvälinen kauppapolitiikka Vastuullinen yritystoiminta Päivittäistavara- ja HoReCa-kauppa Toimitusketjun hallinta PK-yritystoiminta Taloudelliset analyysit Toimikunnat ja ryhmät: Kaupallinen toimikunta / HoReCa- ryhmä Logistiikkatoimikunta / TiTo-ryhmä Ympäristötoimikunta Tutkimus ja lainsäädäntö Elintarvikelainsäädäntö Tutkimus ja kehitys Ravitsemus Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö Elintarvikepäivä Toimikunnat: Elintarvikelainsäädäntö- toimikunta Tutkimustoimikunta HJ 26.2.2009
ETL:n strategiset toiminta-alueet Joustavat ja uudistuvat työmarkkinat Kilpailukykyisen raaka-aineen ja muiden tuotantopanosten saanti Elintarviketeollisuuden vahva arvostus Maistuva Suomi yrityksille ja kuluttajille Teollisuuden näkökannat huomioon ottava lainsäädäntö Tehokas ja vastuullinen arvoketju HJ 26.2.2009
Elintarviketeollisuuden kehitys 1998 2007 Tuotannon bruttoarvo 8,1 mrd. € 9,5 mrd. € Tuotannon jalostusarvo 1,9 mrd. € 2,2 mrd. € Henkilöstön määrä 42 000 34 800 Liikevoiton osuus liikevaihdosta 3,5 % 4,6 % Omavaraisuusaste 46,2 % 41,1 % Vienti 0,9 mrd. € 1,4 mrd. € Tuonti 1,9 mrd. € 2,9 mrd. € HJ 26.2.2009
Suomen elintarviketeollisuus ulkomailla Ulkomaan liiketoiminnot 4,1 mrd. euroa vuonna 2006 USA 1 1 Kiina 1 1 Luvut kuvaavat vähintään 50-%:sti suomalaisomisteisten ETL:n jäsenyritysten toimintaa. 8 6 3 4 2 1 32 16 7 1 (Valko-Venäjä) 18 9 1 (Ukraina) 1 3 1 9 8 1 8 4 2 3 1 1 1 1 = tuotantolaitos = myyntikonttori, pakkaamo tai varasto = osakkuus- tai yhteisyritys tai yhteistyösopimus HJ 26.2.2009
Elintarvikkeiden tuonti ja vienti 1985 - 2007 HJ 26.2.2009
Ruoan osuus kulutusmenoista Suomessa % 100 90 Ruoka 80 70 60 50 40 30 20 Lähde: Tilastokeskus, Kansantalouden tilinpito * MTT:n arvio 10 1956 1966 1971 1976 1981 1985 1990 1998 2003 2004 2005 2006 2007* 1994/96 2001/02 HJ 26.2.2009
Elintarviketeollisuuden investoinnit Milj. € Elintarviketeollisuuden investoinnit 4000 Koko tehdasteollisuuden investoinnit 3500 3000 Elintarviketeollisuuden kiinteiden investointien käyttötarkoitus v. 2008, % 2500 2000 7 17 1500 1000 51 415 325 401 371 391 424 25 500 Kapasiteetin korvaaminen Kapasiteetin lisääminen 2003 2004 2005 2006 2007 2008 * Rationalisointi Lähde: Tilastokeskus ja EK:n investointitiedustelut Muu * v. 2008 suunnitelmat HJ 26.2.2009
Elintarviketeollisuuden t&k-panostus Osuus Vuosi Milj. € jalostusarvosta 2003 46,3 2,2 % 2004 50,4 2,4 % 2005 59,7 2,8 % 2006 64,8 3,1 % 2007 e 55,7 2,6 % Lähde: Tilastokeskus HJ 26.2.2009
Suomen elintarvikealan tulevaisuus Uhkien ja riskien torjuntaa – vahvuuksien ja mahdollisuuksien hyödyntämistä Raaka-ainemarkkinoiden turvaaminen ja mahdollisuuksien hyödyntäminen Kuluttajalähtöisyyden kehittäminen koko ruokaketjussa T&K&K Elintarviketeollisuuden ja pt-kaupan/horeca- asiakkaiden vuorovaikutuksen parantaminen Teollisuuden kansainvälisen liiketoiminnan kehittäminen Toimialan rakennekehityksen jatkaminen Alan imagon ja arvostuksen vahvistaminen Kuluttajien luottamuksen säilyttäminen - turvallisuus, terveellisyys, tuoreus, maittavuus, edullisuus Yritystoiminnan esteiden poistaminen HJ 26.2.2009