Valtion kotouttamisohjelma. 2 Lähtökohdat Nyt •183 133 ulkomaan kansalaista (31.12.2011) Vuonna 2020 •Jo 330 000 ulkomaan kansalaista Vuonna 2030 •Puoli.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
Advertisements

Suomen valtion kotouttamisohjelma Hallituksen painopisteet vuosille
Muuttoliike 2008 – 2012.
Maahanmuuttajien työllisyys Vantaalla
Valmennus AMK-opintoihin -työkori –
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2010.
SUOMESTA UUSI KOTIMAA: INFOTILAISUUS MAAHANMUUTTAJILLE LAKI KOTOUTUMISEN EDISTÄMISESTÄ alkaen Palmgren opisto Satakunnan ELY-keskus.
Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli 1 Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli.
Monikulttuurinen nuorisotyö Porvoon kaupunki Nuorisopalvelut
Romanioppilaiden perusopetuksen kehittäminen Kouvolassa
Kaupunginhallitus Kotouttamisohjelman päivitys ohjelma maahanmuuttajien kotoutumisen edistämiseksi
Itä-Suomen ESR-päivät Opetusministeriön puheenvuoro Merja Niemi Opetusministeriö.
Ankkuri -malli ja sen levittäminen
Rotarynuorisovaihto / Monipiiri VIII 2006 NUORISO- VAIHTO NUORISO- VAIHTO haasteet ja mahdollisuudet PETS 2008.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
4H-järjestö Tekemällä oppii parhaiten!. 4H-järjestön toiminta-ajatus •4H-harrastuksessa lapsi ja nuori kasvaa kohti vastuullista ja yritteliästä aikuisuutta.
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Suurin satsaus kotoutumistyöhön Suomessa Tarkoituksena on kehittää ja kokeilla uusia toimintatapoja, koulutuksia ym. joita voisi sitten levittää koko.
Keravan seurakunta - matkakumppanisi
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
1 Päivi Moilanen Kulttuurienväliset toimijat Pohjois-Pohjanmaalla Oulu Hankkeilla räätälöityä toimintaa kuntiin.
KULTTUURIT KOHTAAVAT Hannele Juntunen Kristiina Kukkonen
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
MUUTOKSESSA MUKANA Monikulttuurisuushanke 9/2008 – 1/2011 Maaseudun Sivistysliitto Pohjois-Suomen aluekeskus.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Kuntafoorumi SDP:n kuntatyöryhmän Puheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta
Työelämäosallisuuden lisääminen on YHTEINEN ASIA Asiantuntijaryhmän ehdotukset heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työelämäosallisuuden lisäämiseksi.
The Annual Policy Report 2009 Vuosittainen raportti maahanmuuttopolitiikasta Suomessa HUOM : Voit täydentää ylätunnisteen Näytä/Ylä- ja alatunniste (Älä.
Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa
Mitä uusi kotoutumislaki voisi tarkoittaa käytännön työssä ?
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
Tekstiä tähän kohtaan ” Osaavana pidempään työelämässä”
YHTEISTYÖN HAASTEET JA OPPILASHUOLTO MAAHANMUUTTAJATYÖSSÄ Rehtori Auli Vasara, koulukuraattori Tuija Mäkinen ja sosiaalityöntekijä Pirjo Kainulainen.
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Nuorten hyvinvoinnin ankkurit Lapissa -hanke ESR ja Lapin lääninhallitus Hallinnoija, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapset, nuoret.
Ajankohtaista tietoa Omnian Ammattistartista ja tehostamishankkeesta
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
W w w. h a m k. f i / a o k k AMK-opintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajataustaisille Riihimäki Vesa Parkkonen ja Riitta Metsänen.
Georg Henrik Wrede1 Lapsi- ja nuorisopolitiikan uudistuvat tavoitteet.
Tampereen seutu valtakunnallisesta alueiden kehittämisen näkökulmasta Seutufoorumi Tampere Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja SM/aluekeskusohjelma.
Euroopan muuttoliikeverkoston kansallinen seminaari
Yhteenveto palveluketjuseminaarisarjan keskeisestä sisällöstä Minna Anttila TtT, Projektitutkija Turun yliopisto hoitotieteen laitos
Maahanmuuttajat, ulkomaiset tutkinto-opiskelijat ja rekrytointi: Case Helsingin kaupunki VTT Annika Forsander Maahanmuuttoasioiden johtaja Maahanmuutto-osasto.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
MAHDOLLISUUKSIEN MARKKINAT IHMISARVOFOORUMI 2010 KANAVATYÖSKENTELY klo Ihan sama ihmisarvo?
Tervetuloa! Iltapäivän ohjelmassa
Toimintaympäristö Muuttajien taustatiedot Leena Salminen Muuttajien taustatiedot julkaistaan verotuksen valmistumisesta johtuen yli kahden.
Poikkihallinnollinen ohjelma naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi ( ) Paula Karjalainen Ylitarkastaja
Tiivistetäänkö peruskoulun ”perälautaa ” - Sivistystoimensuunnittelija Lea Goyal Keski-Suomen ELY-keskus
Strategiaperusta ja ohjelmat
Tiimikoulu Raimo Laaksonen ja Vesa Joutsen
Etsivä nuorisotyö Ohjaamoissa – seminaari Mikkeli 9. 2
Helsingin tila ja kehitys 2016 tilastokuviot
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
Anne-Maria Karjalainen, diakoniajohtaja
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Maahanmuuttajien kotoutuminen Helsingissä
PoLut – Pohjoinen luonto maahanmuuttajien kotoutumisessa
OSMo Monikulttuurista osaamista Ohjaamoihin –projekti
EU-rahoitus -info: Ajankohtaista rakennerahastoista
Perhekeskus kevätseminaari 23. 5
Kuntamarkkinat Kokeilujen koordinaatiohanke , Mikko Kesä
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
HUS-HYTE verkoston kehittämispäivä työryhmien tuotokset
Oma Häme Lape: Koulutuskuntayhtymä Tavastian osahanke
Kotoutumisuunnitelma ja työllistyminen
Kaupunkistrategian laadinta
Esityksen transkriptio:

Valtion kotouttamisohjelma

2 Lähtökohdat Nyt • ulkomaan kansalaista ( ) Vuonna 2020 •Jo ulkomaan kansalaista Vuonna 2030 •Puoli miljoonaa ulkomaan kansalaista Maahanmuutto Suomeen kasvaa ja monipuolistuu: Yli puolet kaikista maahanmuuttajista asuu pääkaupunkiseudulla.

3 Lähtökohdat •Opiskelu •Työ •Paluumuutto •Humanitaariset syyt •Elinkeinon harjoittaminen Muuton syyt ovat monipuolistuneet: Maahanmuuttajat ovat keskimäärin kantaväestöä nuorempia. •Maahanmuuttajien työttömyysaste kolminkertainen kantaväestöön nähden. •Syrjäytymisriski viisinkertainen kantaväestön nuoriin nähden. •Äänestysaktiivisuus heikko, vain 20 % ulkomaan kansalaisista äänesti 2008 kunnallisvaaleissa. Haasteita:

4 Kotouttamisohjelman yleiset tavoitteet Maahanmuuttajien elinolosuhteet keskeisillä osa-alueilla (asuminen, tulotaso, työllisyys, koulutus, osallistuminen) lähestyvät koko väestöä. Maahanmuuttajien osallisuuden tukeminen yhteiskunnan kaikilla sektoreilla (poliittinen, yhteiskunnallinen, sosiaalinen, taloudellinen ja kulttuurielämä). •Lisää yhteiskunnan tapojen, arvojen ja kulttuurin tuntemusta sekä edistää kantaväestön ja maahan- muuttajien välistä vuorovaikutusta ja hyviä etnisiä suhteita. •Asenneilmapiiriin vaikuttaminen.

5 Kotouttamisohjelman painopisteet Yhteisöstä ja perheestä voimaa kotoutumiseen •Asunto-, liikunta- ja kulttuuripolitiikalla sekä maahanmuuttaja- perheitä tukemalla voidaan edistää kotoutumista arjen kohtaamisissa ja yhteisöissä. Maahanmuuttajien asema työmarkkinoilla •Maahanmuuttajien työttömyys puolitetaan hallitusohjelman mukaisesti. •Julkisista työvoima- ja yrityspalveluista ja kotoutumis- koulutuksesta muodostetaan maahanmuuttajien tarpeiden mukaisia yksilöllisiä ja tarvittaessa pitkäkestoisia palvelu- kokonaisuuksia.

6 Kotouttamisohjelman painopisteet Kotoutumiskoulutus •Kotoutumiskoulutusta kehitetään parhaillaan Osallisena Suomessa -hankkeessa, jonka tulosten perusteella arvioidaan järjestelmän ja lainsäädännön muutostarpeet. •Tavoitteena, että kaikille maahanmuuttajille, myös työelämän ulkopuolella oleville, turvataan nykyistä tehokkaammin mahdollisuus tarvetta ja omaa tasoa vastaavaan kielen ja yhteiskunnan sääntöjen opiskeluun sekä nopeampaan sijoittumiseen työmarkkinoille. Maahanmuuttajanaiset •Maahanmuuttajanaisten työttömyysaste on korkeampi kuin miesten. Erityisesti puolisoina maahan saapuneet ja kotona lapsia hoitavat äidit saattavat jäädä kokonaan kotoutumistoimien ulkopuolelle, mikä vaikeuttaa myös lasten yhteiskunnan jäseniksi kasvun tukemista perheessä. •Tavoitteena on, että kaikki maahanmuuttajanaiset saatetaan nykyistä tehokkaammin kotouttamistoimenpiteiden piiriin.

7 Kotouttamisohjelman painopisteet Lasten ja nuorten kotoutuminen •Maahanmuuttajataustaiset nuoret jäävät selvästi useammin peruskoulun jälkeisten jatko-opintojen ulkopuolelle kuin kantaväestö. Keskeisenä syynä ovat puutteelliset kielelliset ja muut opintovalmiudet. •Oleellista jatkuvuuden turvaaminen jo varhaiskasvatuksesta alkaen sekä erityisen huomion kiinnittäminen opintojen nivelvaiheiden sujuvoitta- miseen ja turvallisen, kannustavan kasvuympäristön luomiseen. Kansainvälistä suojelua saavien kuntaan sijoittaminen •Valtion ja kuntien välille ennakoiva ja pitkäjänteinen yhteistyön malli. •Kuntiin osoittamisesta vastaavien viranomaistenyhteistyön kehittäminen.

8 Kotouttamisohjelman painopisteet Kotouttamisen seuranta •Kotouttamisen, kotoutumisen ja hyvien etnisten suhteiden edistämisen kokonaisvaltaista seurantajärjestelmä, jossa tarkastellaan maahan- muuttajien elinolosuhteita, maahanmuuttajien omia kokemuksia kotoutumisesta sekä julkista palvelujärjestelmää suhteessa maahan- muuttajaväestön palvelutarpeeseen. •Paikallistason osaamista vahvistetaan kotouttamisen osaamiskeskus- mallilla, jossa toteutetaan myös seuranta. •Seurantajärjestelmään perustuva kokonaiskatsaus on tarkoitus valmistella vuonna 2013 eduskunnalle annettavan maahanmuutto- selonteon kotouttamisosuuden pohjaksi.