Ikäihmiset ja verkko Enter ry, pj Sakari Eränen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

Vanhustyön keskusliitto kolmannen sektorin toimijana
Tietotaitotalkoot-hanke Mikä se on?. Tavoitteena toimiva tietoyhteiskunta • Kansalaisille tietoyhteiskuntavalmiuksia • Tietotekniikkaosaajien ja aktiivisten.
TIELIIKENNEONNETTOMUUKSISSA KUOLLEET YLI 64-VUOTIAAT Lähde:Tilastokeskus ja Liikenneturva, 2007 ennakkotietoja.
Lähde: Tilastokeskuksen väestöennuste
Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien neuvottelupäivät Kulttuuriviennin rahoitus Neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake OPM/KUPO/KVY.
Tietoyhteiskunnan asialla vuodesta Tietotekniikan liitto lyhyesti • Valtakunnallinen ja puolueeton ICT-alan asiantuntija Suomessa • Jäseninä n.
Projektipäällikkö Päivi Tiilikainen
SUOMEN KULTTUURIRAHASTON KIRJATALKOOT SKR. Kirjatalkoot -Suomen Kulttuurirahaston kaikkien aikojen suurin tukihanke, johon Svenska litteratursällskapet.
”Määrittää ihmisen yksilönä”
NYKYTILAKARTOITUS HANGOSSA - KOTIHOIDON ASIAKKAAN KÄYTÖSSÄ OLEVAT APUVÄLINEET JA TULEVAISUUDEN APUVÄLINETARPEET HENKILÖKUNNAN ARVIOIMANA (TOTEUTUS VIIKOT.
Säästäminen ja luotonkäyttö Kevät Tutkimus Otos: ( vuotiaat) ja (15 – 28) -vuotiaat Nuorisotutkimus 200 ( vuotiaat)
Kumppanuusyhteistyö Hankefoorum Lahti Erityisasiantuntija Anne Astikainen SOSTE.
Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -toimintamalli. Lähtökohdat • Itsenäinen ja avustettu ulkoilu kuuluu laadukkaaseen vanhuuteen • Kaikki eivät kuitenkaan pääse.
Verkonkäytön ongelmat
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Kyläfoorumi Valtimolla
Mukavaa ja terveellistä elämää?
Finanssialan Keskusliitto
Elävä kaupunkikeskusta ry:n strategia 2010 – 2015 (viimeistely) Esitys hallituksen kokoukselle Strategiaryhmän valmisteluun perustuva toiminnanjohtaja.
Erilaiset oppimisympäristöt ja –menetelmät oppimisen tukena
Teknodida Orivesi Heikki Ruismäki Helsingin yliopisto OKL.
4H-järjestö Tekemällä oppii parhaiten!. 4H-järjestön toiminta-ajatus •4H-harrastuksessa lapsi ja nuori kasvaa kohti vastuullista ja yritteliästä aikuisuutta.
SearchIM Search Mikko Ketola Regional Manager (Finland, Ireland, Baltic States) Helsinki Nuorten yhteisöt netissä – miten kommunikoin ja viestin.
Enemmän toimeksiantoja
Soili Hyvärinen Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry
Veijo Nikkanen: Verkonkäytön mahdollisuudet Kaikille hyvä -seminaari Selko-e Verkonkäytön mahdollisuudet Veijo Nikkanen Kehitysvammaisten Tukiliitto.
1 Senioreiden säästäminen ja maksutavat 2014 SENIOREIDEN SÄÄSTÄMINEN JA MAKSUTAVAT
Perustulo Mitä se maksaa?. Esitettyjä väitteitä Perustulo kaksinkertaistaa valtion menot Perustulo vie rahat hyvinvointipalveluista Perustulo pakottaa.
Kotihoidon asiakkaat marraskuussa 2013
 Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista suomalaisten ulottuville.  Tämä on suomalainen sivusto,
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
S Sosiaalitekniikka 1999 S Sosiaalitekniikka.
Opettajat Suomessa Pedagoginen toimikunta Heljä Misukka koulutusasiain päällikkö Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.
Raskaudenkeskeytykset 2010 – ennakkotiedot Anna Heino Mika Gissler.
Vaasa Johnny Åkerholm.  2008  2019 ◦ 65 vuotta täyttäneet+ runsaat 1/3 ◦ Huoltosuhde50  64 (Huoltosuhde = Alle 15-vuotiaat ja yli 64-vuotiaat.
Lähde: Oppiminen ja ikääntyminen, Aikuiskasvatuksen 41.vuosikirja 1 Koulutuksesta seuraa.. Koulutuksesta on seurannutAlle 30 v n= v n=63 Yli 45.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Yleistä tutkimuksesta
Lasten päivähoito 2011 – Tilastoraportti 30/20121 Lasten päivähoito 2011 Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala.
Facebook yritystoiminnan tukemisessa Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Elän, osallistun ja päätän asioistani Salo Pirkko Karjalainen.
Seniorit tiedon valtatiellä
Asiallinen aamiainen Vauhtia myyntiin sähköä markkinointiin Tornio – Kemi Paula Aikio-Tallgren, puheenjohtaja Länsipohjan Yrittäjät.
Väestö ja väestönmuutokset. Väestö äidinkielen ja iän mukaan Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus. Miehet.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuvat Opit –juurruttamishankkeen päätösseminaari Riitta Säntti Neuvotteleva virkamies.

Projektipäällikkö: Päivi Tiilikainen
Sosiaalinen luototus Kuntakyselyn osaraportti Ari Virtanen THL1.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
Sosiaalinen media ja sulautuvat ympäristöt Terhi-Maija Itkonen-Isakov - Miksi media sosiaalistuu ja miksi oppiminen sulautuu?
KAIKENIKÄISTEN DEMOKRATIAA DEMOKRATIAPÄIVÄ 2014 – Kuntatalo YTL Pirkko Karjalainen.
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2011 Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
Menkää kaikkeen maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille.
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2010 Riikka Väyrynen Raija Kuronen.
Korkeasti koulutettu yrittäjä; mielipiteitä ja asenteita yrittäjyydestä Akavan talouspoliittinen yksikkö
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Mikä oppimisessa sulautuu? - Toimintaympäristön muutosten vaikutus oppimiseen Terhi-Maija Itkonen-Isakov.
Terveys kansanterveysohjelma
Kotihoidon asiakkaat marraskuussa 2014
Tietoja Hakunilan suuralueelta Päivitetty
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
Health City vastaa tulevaisuuden haasteisiin
Kohtaamisia pelimaailmassa
Ikäihmisten kuntoutus
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali- ja terveysasiat
Mitä vapaaehtoistoiminta on. Millainen vapaaehtoinen sinussa asuu
Arvonlisäys toimialoittain Raahen seutukunnassa 2016
Esityksen transkriptio:

Ikäihmiset ja verkko Enter ry, pj Sakari Eränen sihteeri@entersenior.fi Sakari.Eranen@saunalahti.fi

MISSÄ MENNÄÄN ! Vuonna 2007 suomalaisia oli 5,3 miljoonaa, josta 65 vuotta täyttäneitä 16,5% (n. 900.000) Vuoteen 2030 on ennustettu olevan 26% väestöstä 65-vuotta täyttäneitä (n. 1.375.000 ) Yli 85-vuotiaiden määrän ennustetaan nousevan vuoteen 2040 mennessä 6,1 % (2007 prosentti oli 1,8) Lähde: Tilastokeskus , www.tilastokeskus.fi

SYRJÄYTYVÄT ? Keväällä 2008 tehdyn kyselyn mukaan 78% suomalaisista käytti viikoittain internetiä. Alle 40-vuotiaista melkein kaikki käyttivät internetiä, mutta osuus vähenee 40-ikävuoden ja selvimmin 50-ikävuoden jälkeen 60-74-vuotiaista internetiä käyttää NELJÄ KYMMENESTÄ

ONKO NETTITARPEITA ? KYLLÄ ! Nettitaitoa 60+ vuotiaille, koska: Oman talouden hoito Hyvinvointipalvelut Viestintä; läheiset, ystävät Matkustuspalvelut Muut palvelut Tiedon hakeminen

ONKO NETTITARPEITA ? Hyvä ikääntyminen omassa yhteisössä: mahdollisuus pysyä sosiaalisesti aktiivisena ja luovana käyttäen sosiaaliseen verkostoitumiseen kehitettyjä TVT -ratkaisuja sekä julkisia ja kaupallisia palveluita, joilla parannetaan elämänlaatua ja vähennetään sosiaalista eristäytymistä.

ONKO NETTITARPEITA ? Hyvä ikääntyminen kotona: mahdollisuus nauttia terveellisemmästä ja paremmasta arkielämästä tekniikan avustuksella pidempään ja samalla säilyttäen riippumattomuutensa, itsenäisyytensä ja arvokkuutensa.

MIKSI PITÄÄ PUUTTUA ? Estää ikääntyneiden syrjäytyminen tietoyhteiskunnassa Auttaa ikääntyneitä selviytymään tietotekniikan vaatimuksista Kaventaa sukupolvien välistä kuilua Pyrkii saamaan ikääntyneiden käyttöön helppokäyttöisiä laitteita ja ohjelmia DfA

MIKÄ ESTÄÄ ? EI OLE: Tietotekniikkaa Laajakaistaa Tietoa ja taitoa hankintaan Käytön osaamista Pelottomuutta Harjoittelun mahdollisuutta

SIIS MITEN ? Koulutuksen järjestämistä ja koordinointia kaikille Ikääntyneiden perehdyttämistä tieto- tekniikkaan Tutustumista tietotekniikkaa käyttäviin kohteisiin ja palveluihin Yhteistoimintaa julkishallinnon ja järjestöjen kanssa

KEIDEN KAA ? Vanhustyön keskusliitto ja sen jäsenyhteisöt Vapaaehtoisjärjestöt Kansalais- ja työväen-opistot Kirjastot DfA verkosto LVM/STM/OPM Arjen tietoyhteiskunta

SEIS MAAILMA, TAHDOMME MUKAAN ! Ikäihmisiltä ikäihmisille Me Wanhat Wiisaat Werkossa olemme tietotekniikasta kiinnostuneita ikäihmisiä. Olemme koonneet tämän opetuspaketin kaikille muille ikääntyneille, jotka haluavat pysyä kehityksessä mukana ja oppia tietotekniikan käyttöä. Kokemuksesta tiedämme, että tietotekniikan hallinta helpottaa ja rikastuttaa monin tavoin elämää. Omista toiveistamme ja tarpeistamme riippuu, miten hyödynnämme tietotekniikkaa. Mahdollisuuksia on runsaasti. Vanhakin oppii Monilla ikääntyneillä on yhä ennakkoluuloja tietokoneesta ja omasta oppimiskyvystään. Kuitenkin jokainen on elämänsä aikana käyttänyt erilaisia teknisiä laitteita. Tietokone on vain yksi uusi laite muiden joukossa. Ikäihminen oppii käyttämään sitä kuten muitakin laitteita. Oppiminen saattaa sujua hieman hitaammin kuin nuoremmilta, mutta taito karttuu harjoitellessa. Rajoittunut toimintakykykään ei ole esteenä, ongelmiin löytyy ratkaisuja.

Eteenpäin elävän mieli Enteriläiset opiskelevat ja opettavat tietotekniikkaa ja matkapuhelimen käyttöä

Enter ry + yhdistyksen ikinörtit + tietotekniikka = VALLOITTAVA YHDISTELMÄ

@ Enter ry Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys Senioreiden väylä tietotekniikkaan http://entersenior.yhdistysavain.fi/ sihteeri@entersenior.fi