Suomalaista ja eurooppaista köyhyyttä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toimeentulotuen menot 2010 Ari Virtanen.
Advertisements

Kelan palvelu Suomen monikulttuurisimmassa lähiössä Varissuolla
Toimintaympäristö
Tutkimus- ja kehitystoiminta vuonna 2009 T&K-keskus, Sirpa Nypelö Tilastointitiedot perustuvat WebHansan taloustietoon.
Sijoitusrahastomarkkinan trendejä Finanssialan Keskusliitto Markku Savikko.
Tutkimusosasto OVATKO SUURET TULOEROT NIIN SUURI PAHA KUIN VÄITETÄÄN? Sosiaalifoorumi Arbis Olli Kangas.
VALTIONHALLINNON YLIMMÄN VIRKAMIESJOHDON PALAUTEPÄIVÄ
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
KESKUSTELLAANKO KOKOOMUKSESSA PERUSTULOSTA? - EI TÄLLÄ HETKELLÄ Harri Jaskari kansanedustaja Kokoomuksen eduskuntaryhmä.
1 EU:n tuki ystävyyskuntatoiminnalle 2006 ehdotuspyyntö ja tulevaisuuden perspektiivit Helsinki, Risto Raivio johtava hallintovirkamies.
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
Toimeentulotuen vuositilasto 2010 Ari Virtanen.
Asianajajan ammatti Päivämäärä Koulun nimi Luennoitsijan nimi.
Euroopan teemavuosi köyhyyden nujertamiseksi? Jouko Karjalainen Mikkeli Jouko Karjalainen 1.
• Kuvioita ja taulukoita raportista Finnish Science in International Comparison: A Bibliometric Analysis Annamaija Lehvo ja Anu Nuutinen Suomen.
Sisämarkkinoilla selvitään, mutta Miten käy EU:n sosiaalisen ulottuvuuden globalisaation puristuksessa?
Solidaarinen palkkapolitiikka PAMin kärkiteemat kevät 2013.
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
Köyhyys ja asuminen Vuokra-asumisen tulevaisuus Suomessa -seminaari
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
Pardian jäsentutkimus 2013: Työssäjaksaminen koetuksella jatkuvassa muutoksessa 1.
Onko mahdollista yhdistää Vihreä verouudistus ja tuloerojen kaventaminen? Anni Sinnemäki
Julkisen sektorin tukemisen merkitys kehityspolitiikassa Sanna Vesikansa YK:n väestörahasto/ Etiopia
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Hallitusohjelmatavoitteiden viestintä Taustatietoa Akavan koulutuspoliittisille tavoitteille Rahaa koulutukseen – Suomi kukoistukseen.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Esa Iivonen (MLL): Lasten peruspalveluiden leikkaukset tulevat kalliiksi ( ) Peruspalvelut aliresurssoituja, korjaavat palvelut voimakkaassa kasvussa.
Perustulo Mitä se maksaa?. Esitettyjä väitteitä Perustulo kaksinkertaistaa valtion menot Perustulo vie rahat hyvinvointipalveluista Perustulo pakottaa.
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
Ulla Hämäläinen & Pentti Takala
Euroalue tyhjäkäynnillä
Psykoterapia ja avohoito on edullista
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
Huomattavaa kasvua eläkkeissä Mikko Kautto, tutkimusosaston osastopäällikkö Työeläkepäivän tiedotustilaisuus
Eikö talous enää kasva? Timo Lindholm / Sitra
Maikki Naarala Rehtorin kanslia
Köyhyys ja t Osallistava sosiaaliturva ja perusoikeudet
Ostopalvelujen kasvu selittää parhaiten menojen jyrkkää kasvuvauhtia Juuassa Palvelujen ostoihin Juuan kunta käytti vuoden 2009 tilinpäätöksen.
Hyvinvointivaltio ja vapaaehtoistyö osana kansalaisyhteiskuntaa Sakari Möttönen
Tutkimusosasto Näkemyksiä ammattiliittojen roolista köyhyyden vähentäjänä Ilpo Airio, VTT, erikoistutkija Kela, Tutkimusosasto.
1 Akavalaisten ja kaikkien palkansaajien palkkatietoja Lähde: Tilastokeskus n Palkkarakennetilasto 2007, diat 2-24 n Sektorikohtaiset palkkatilastot.
Rahastoraportti uudistuu Suomen Sijoitusrahastoyhdistyksen tiedotustilaisuus Markku Savikko.
Pertti Koistinen Työllisyysturva globalisoituvassa taloudessa Näkökohtia joukkoirtisanomisiin.
Minne menet kansalaisopisto? Helsinki Jyrki Sipilä Helsingin aikuisopisto.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Hyvinvointivaltion tila 2010-luvulla Tiivistelmä Palkansaajien tutkimuslaitoksen raportista.
Toimeentulotuki 2013 Ari Virtanen THL1.
Köyhyys, huono-osaisuus ja sosiaalityö
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
Toimeentulotuen menot 2011 Hannele Tanhua Toimeentulotuen menot / Hannele Tanhua1.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuvat Opit –juurruttamishankkeen päätösseminaari Riitta Säntti Neuvotteleva virkamies.
Akavan hallitusohjelmatavoitteet Kuntiin vahva ohjaus – palveluiden pelastus.
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Tutkimusosasto "Köyhyysvuosi päättyi, köyhyys jäi" (HS ) Mikko Niemelä Tutkimusosasto, Kela
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Aluetilinpito Lähde: Tilastokeskus/Tuotannon ja työllisyyden aluetilit
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUSTILANNE JA HAASTEET Itä-Suomen EAKR-ohjelman seurantakomitean kokous Neuvotteleva virkamies Aila Ryynänen.
Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
TAMPEREEN KAUPUNKI – TALOUS- JA STRATEGIARYHMÄ 1 Ennakkotietoja työpaikoista vuodelta 2004 Vuoden 2004 ennakkotiedot työpaikoista julkaistiin
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
Terveys kansanterveysohjelma
HYVINVOINTI JA SOSIAALIPOLITIIKKA Toni Uusimäki
Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen
ASUMISPERUSTEINEN SOSIAALITURVA -Työpaja I Puhdas pöytä
Köyhyys maailmassa.
Viitebudjetit ja köyhyyden mittaaminen
Hyvinvointi eriarvoistuneessa yhteiskunnassa
Valtionveronalaiset tulot kunnan asukasluvun mukaan 2016
Valtionveronalaiset tulot kunnan asukasluvun mukaan 2017
Esityksen transkriptio:

Suomalaista ja eurooppaista köyhyyttä Jouko Karjalainen 7.10 2010 2.4.2017 Jouko Karjalainen

Tavoitetta ei ole saavutettu: EU:ssa köyhyysrajan alapuolella elää yli 84 miljoonaa ihmistä (17 prosenttia unionin väestöstä, 20 prosenttia lapsista) Nykyinen talouskriisi huonontaa tilannetta entisestään Eurooppalaisista 73 prosenttia pitää köyhyyttä laajalle levinneenä ongelmana kotimaassaan, ja 89 prosenttia odottaa maansa hallitukselta kiireellisiä toimia köyhyyden poistamiseksi (Eurobarometri 2009) 2/4/17

Eurobarometri kesäkuulta 2010 Joka kuudes eurooppalainen joutuu jatkuvasti pinnistelemään saadakseen rahat jotenkin riittämään Kolme neljästä arvioi köyhyyden lisääntyneen omassa maassaan kuluneen vuoden aikana (Suomi:18 % mielestä paljon, 61 % mielestä hieman) Kreikassa 85 % vastaajista katsoi, että köyhyys on lisääntynyt, Ranskassakin 83 ja Bulgariassa 82 %

Tulotasot ja tuloerot Sekä tulotasot että tuloerot vaihtelevat EU:ssa suuresti, eikä niiden välillä ole keskinäistä yhteyttä: tulotaso on jokseenkin samalla tasolla pienten tuloerojen Slovakiassa ja Tšekissä ja suurimpien tuloerojen Latviassa, Romaniassa ja Bulgariassa. EU:n pienimmät tuloerot ovat Sloveniassa, Slovakiassa ja Ruotsissa, ja suurimmat Portugalissa, Bulgariassa, Romaniassa ja Latviassa. Kaikki Pohjoismaat kuuluvat pienten tuloerojen maihin, vaikka tuloerot kasvussa.

…Euroopan sosiaalinen ulottuvuus lähtökohtana on eurooppalaisen hyvinvointiajattelun sovittaminen globaalin kilpailun ja talouden vaatimuksiin yhä enemmän joustavuutta vaaditaan paitsi tuotannolta, myös ihmisiltä ja sosiaaliturvalta Tukholma 2001: ”Lissabonissa onnistuttiin integroimaan taloudelliset ja sosiaaliset kysymykset” ”Euroopan sosiaalinen malli” ei tyhjene sosiaaliseen, vaan pikemminkin asemoi sen uudelleen

Sosiaalinen Lissabonin strategiassa 2000: aktiivisen ja dynaamisen hyvinvointivaltion rakentaminen on ratkaisevan tärkeää Euroopan asemalle globaalissa taloudessa 2004: kasvu ja työllisyys asetettava etusijalle 2007: jos halutaan varmistaa kansalaisten tuki Euroopan yhdentymiselle, sosiaaliset tavoitteet olisi otettava paremmin huomioon 2008: yhä tehokkaampi panostaminen henkiseen pääomaan ja luovuuteen – näin voidaan myös torjua eriarvoisuutta ja köyhyyttä

SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN LAUSUNTO 10/2009 vp ”…(EU-)selonteossa olisi tullut tarkastella, miten Suomen sosiaaliturvajärjestelmän erityispiirteiden huomioon ottamiseen on pystytty vaikuttamaan jäsenyyden aikana ja erityisesti tärkeä olisi ilmaista minkälainen tahtotila valtioneuvostolla on niiden suojaamiseen jatkossa. ”…unionin jäsenyysvuodet ovat Suomessa olleet tuloerojen kasvun ja eriarvoistumisen aikaa. Suomen EU-politiikan linjaukset eivät ole olleet vaivatta yhteen sovitettavissa julkilausutun tasa-arvotavoitteen kanssa.”

EU:n köyhyydentorjuntatavoite 3 indikaattoria: syrjäytymisvaarassa ovat kotitaloudet, jotka ovat joko pienituloisia, aineellisessa puutteessa tai vajaatyöllisiä: Pienituloisuus: kotitaloudet, joiden käytettävissä olevat tulot ovat alle 60 prosenttia kansallisesta mediaanitulosta. Aineellinen puute: kotitaloudet, joilla on vähintään 4 mittarin 9 puutteesta. Vajaatyölliset taloudet: kotitaloudet, joiden yhteenlaskettu vuotuinen työllisyyspanos alittaa 25 % siitä ajasta, mikä olisi mahdollista. Näillä kolmella mittarilla mitattuna EU:ssa elää köyhyysriskissä noin 120 miljoonaa ihmistä ja Suomessa noin 900 000 (köyhyysriskissä ja/tai aineellisessa puutteessa 780 000 ja lisäksi vajaatyöllisissä kotitalouksissa 120 000 henkilöä, jotka eivät köyhyysriskissä tai aineellisessa puutteessa).

Ylimmän ja alimman tuloviidenneksen ja –kymmenyksen tulojen suhde 1966-2007 Lähde: Tulonjakotilasto, Tilastokeskus. Desiiliryhmät on muodostettu henkilöiden kesken kulutusyksikköä kohti lasketun käytettävissä olevan tulon mukaan.

Liikkuvuus köyhyysrajan mukaan %

Tulokymmenysten nettotulojen kehitys 1987 - 2007 * Desiiliryhmän yläraja, € (vuoden 2007 rahassa). Ekvivalentti (OECD mod) käytettävissä oleva tulo Lähde: Tilastokeskus, Tulonjakotilasto. 2.4.2017

… yhdenvertaisuus on koetuksella Toimentulotukiasiakkaiden määrä kasvussa laman ja pitkäaikaistyöttömyyden seurauksena Leipäjonot tulleet jäädäkseen Väestön sosioekonomiset terveyserot kasvaneet Kuilu iäkkäiden tarpeiden ja tarjonnan välillä kasvanut 2.4.2017 Esityksen nimi / Tekijä

Syrjäytymisongelmien vai ihmisten luokittelua? ”vaikeasti työllistettävät” ei-työttömien ei-luokka ”vaikeasti asutettavat” ”vaikeahoitoiset” ”romanikerjäläiset” ”isoäidit”

Esityksen nimi / Tekijä Ansiotason ja perusturvaetuuksien reaalinen kehitys tammikuusta 1990- 2009 tammikuuhun (Kela 2010) Lähde: JUTTA -malli 2.4.2017 Esityksen nimi / Tekijä

Työ parasta sosiaaliturvaa ja syrjäytymisen ehkäisyä? KYLLÄ JOS Työstä maksetaan asianmukaista palkkaa TAI Työharjoittelu lisää aidosti työmarkkinoille osallistumisen väyliä (vrt. Kuntoutussäätiö) Mikä on sellainen “paras sosiaaliturva”, johon tarvitaan muuta sosiaaliturvaa tueksi? 2.4.2017 Esityksen nimi / Tekijä 15

Esityksen nimi / Tekijä Mitä olisi tehtävä? Työelämän huonontaminen kuriin Oikeus työhön, ei vain suunnitelmiin Minimipalkkalaki ? ja sen valvonta Perusturvaetuuksien tasokorotus Tuloeroja supistettava myös verotuksen progressiota lisäämällä ja pääomaverotusta kohtuullistamalla Kuntien paniikkisäästöt ja kamreerivalta kuriin 2.4.2017 Esityksen nimi / Tekijä

Kun tulonjaon eriarvoisuus kasvaa Ihmisten välinen luottamus vähenee Naisten asema heikkenee Mielenterveysongelmat yleistyvät Elinajan odote lyhenee Lapsikuolleisuus kasvaa Sukupovien välinen tuloriippuvuus kasvaa/ sosiaalinen nousu vaikeutuu Eriarvoisuus koulutukseen hakeutumisessa kasvaa Henkirikokset yleistyvät Vankien määrä kasvaa Richard Wilkinson and Kate Pickett: The Spirit Level: Why More Equal Societies Almost Always Do Better 2.4.2017 Esityksen nimi / Tekijä

Esityksen nimi / Tekijä 2.4.2017