Sommittelusta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Advertisements

Pääotsikko – Rivi alaotsikkoa varten. ©2012 VJS. Otsikkorivi Vantaan Jalkapalloseura eli VJS on Länsi- ja Keski-Vantaalla toimiva jal- kapalloon erikoistunut.
Näkövammaiset ja verkkosivustot Virpi Jylhä
Tehtävä 3: PowerPoint Heli Lämsä.
Kuva kuvaan (MS Paint) Avaa molemmat kuvat esikatselusta muokkaustilaan – klikkaamalla hiiren väärällä napilla > Avaa sovelluksessa… > MS Paint Tässä vaiheessa.
TAUKOJUMPPAA lähiöliikkujien kanssa
Kotisivukoulutus Kirjastotalo Metso Osa 2 Kuvan lisäys ja muokkaaminen.
Voimisteluliiton ilmeen uudistus
Polynomifunktiot MA 02 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
Analyyttinen geometria MA 04
Tyypillinen esimerkki suorasta häikäisystä on suojaamaton ikkuna katsekohteessa. Opastekylttiä ei pysty lukemaan koska silmät sopeutuvat voimakkaaseen.
Valokuvien korjailua ja muokkaamista koonnut: Pirjo Sinervo.
Näkövammaiset opiskelijat ja IT-ratkaisut
Espoon Internet-sivuston uudistus Kristiina Andreasson
Thorleif Johansson Suomen Lions-liitto ry Viestintäjohtaja
DVD koosto Multimediatyövälineet 2006 Leo Holsti ja Sirpa Kauppinen.
EXtensible Markup Language
Tieteellinen kirjoittaminen Taulukot, kuviot, esimerkit
14 websuunnitteluvinkkiä!
Iitin yläkoulu 9. Luokka Antti Halme
Hyvän esityksen piirteitä – ja mitä kannattaa välttää
(Kirjoita tähän tehtävän otsikko esim. Ti-te-tehtävä 2. PP:n kotitehtävä) (Kirjoita tähän oma nimesi ja päivämäärä)
IGOOGLE YRITTÄJILLE Kiravo-projekti 2012 Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentra.
Internet-viestintä on helppoa! Käyttökuvaus 4.0
Sisäinen suunnitteluprosessi kilpailujoukkueen logo ”Taivaan sydän” maalaus + yhteisötaide + verkkoteos ”moderation” sisäisen suunnitteluprosessiin vaikuttavia.
Tekstiasiakirjan kirjoittaminen
Tekstin muotoilu Wordilla:
Tehtävä 3: PowerPoint Harjoitus.
Tehtävä 3: PowerPoint Toni Kääpä.
Tehtävä 3: PowerPoint Ville Julkunen.
Vinkkejä ja esimerkkejä videoneuvotteluopetukseen Ann-Marie Haapasalo
Jorma Ronkainen / IT-laitos
KULMAN PUOLITTAJA Kulman puolittaja on kulmaan kärjestä alkava puolisuora, joka jakaa kulman kahdeksi yhtä suureksi kulmaksi. k a/2 k Uraehto: Kulman puolittaja.
Kotisivukoulutus Ohjeet alasivujen tekoon ja kuvien lisäämiseen © SVS Länsi-Suomi.
1.1. Itseisarvo * luvun etäisyys nollasta E.2. Poista itseisarvot
Power point -esitys * Lyhyt oppimäärä.
Havainnollisuus matematiikan opetuksessa käsitekartat Luennot klo
Janan keskinormaali A A ja B ovat janan päätepisteet ja M sen keskipiste. M Janan keskinormaali on kohtisuorassa janaa vastaan sen keskipisteessä. AM =
Typografia Osa kurssimateriaalista Verkkomultimedia ICT1tn004
Kokonaisuuden suunnittelu
Algoritminen ajattelu
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
Tiedonhaku Tiedonhankinta Tiedonhallinta Äidinkielen opetus 2.0.
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä. Tehdään kyselylomake joko tekstinkäsittely- tai taulukkolaskentaohjelmalla. Pilvipalveluita käytettäessä saadaan.
Sommittelu.
Visu Visuaalisuus Palvelu noudattaa THL:n graafista ilmettä. Ulkoasun tulee olla selkeä ja herättää luottamusta. Lisäksi työpajakeskusteluissa kuvailtiin.
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
WWW-sivuston tekeminen: n SUUUNNITTELE aina ensin:
2.2.2 Avaruuden vektori koordinaatistossa
Kohti viittä konseptia
Tehtävä 3: PowerPoint Ilkka Huttunen. Tämän tulee olla DIA 2. Tämä dia on nyt dia 1. ◦ Siirrä tämä dia siten, että siitä tulee dia 2. ◦ Lisää tähän esitykseen:
Hyvän ja huonon esityksen piirteitä
Tehtävä 3: PowerPoint Tomi Ilmonen. Ohjeistus Tämä on tehtävä 3: Power Point Etene tässä olevien ohjeiden mukaan. ◦ Älä ”hypi” eli käy kohta kohdalta.
Tehtävä 3: PowerPoint Jarmo Lautamäki. Tämän tulee olla DIA 2. Tämä dia on nyt dia 1. ◦ Siirrä tämä dia siten, että siitä tulee dia 2. ◦ Lisää tähän esitykseen:
MAB3 suorat.
Place for headline is here...
Versio Kanta graafinen ohje. Kansallinen Terveysarkisto 2 Sisältö  Kirjoitusasu  Tunnus  Värillinen, musta – valkoinen, värillisellä taustalla.
Sivuston luominen oppilasryhmän käyttöön Matti Lähtevänoja.
#MEDIAISO VIDEO-OHJEITA Hanna
ÄI Kuvan analyysi ja tulkinta Lähtökohtia tulkinnalle: Aihe Tekijä Tekniikka (maalaus, piirros, valokuva, taidegrafiikan menetelmät jne.) Käyttötarkoitus.
Web-ulkoasun kehitys Web-ulkoasun visuaalinen evoluutio 1990-luvulta nykypäivään: Kiinteälevyinen, ASCII-pohjainen Vain tekstisivuja, 100% leveys Muutamia.
Tyylitiedosto html-koodin apuna
Sommittelu, muoto, värit ja rakenne
Havaintokanavatestin pisteytys
Tehtävä 3: PowerPoint Maria Rahkola.
Tehtävä 3: PowerPoint Jouni Koski.
Kuvagalleria Adobe Bridget -ohjelmalla
Esityksen transkriptio:

Sommittelusta

Sääntöjä Sommittelutyyli on säilytettävä samankaltaisen koko sivustossa Sivustolle yhtenäinen ulkoasu Johdonmukaisuus Hyvin suunnitellut ja hallitut poikkeukset sivuilla erilaisia värejä, fontteja, pistekokoja ja kuvien suunta

Layout – suunnittelun vaiheita Sisältökartoitus Sivustokartta – sen perusteella voi suorittaa navigoinnin suunnittelun Sisältö kuvataan puumaisena rakenteena Alustava luonnos - kuvana Kommentoitavaksi aiottu layout, erikseen etusivulle ja sisältösivulle - kuvana Lopullinen ratkaisu, tarkempi, edelleen kuvana Tekninen toteutus

Lähtökohdat Tyylisivujen käyttö Tyylimäärittelyt Tietovarasto, jossa ovat typografiaa ja värejä koskevat määrittelyt

Apuruudukko eli gridi – asemoinnin perusta Sivun tasapainolinja Palstat Marginaalit

Sommittelukeinoja Sivun optinen keskipiste Kultainen leikkaus Jako kolmanneksiin kuvasommittelussa

Optinen keskipiste Näkymättömät pisteet Niiden avulla sommiteltu taitto on ihmissilmää miellyttävä, harmoninen Sivun tärkein asia näiden pisteiden mukaisesti piirretään kuvapintaan lävistäjä piirretään ympyrän kaari, joka säde on kuvapinnan leveys piirretään syntyneen neliön lävistäjä -> leikkauspiste määrittelee tasapainolinjan 2 4 3 1

Kultainen leikkaus osan jako siten, että jakamaton kokonaisuus suhtautuu suurempaan osaan niin kuin tämä pienempään Noin 3:5:8:13:21:34 Toimii kyynärvarren ja käden suhteessa Kotiloiden, eläinten sarvien ja galaksien spiraalien kaartumisessa Kultaisen leikkauksen lukusuhteet voidaan käyttää hyväksi sivujen sommittelussa muun muassa otsikoiden ja kuvien sijoittelun apuna

Kuvasommittelu – jako kolmannekseen Horisontti tai esine, johon silmä halutaan kohdistaa sijoitetaan pisteisiin

Lukusuunta ja tyhjä tila Normaalisti länsimaissa luetaan vasemmalta oikealle ja ylhäältä alaspäin. Visuaaliset ärsykkeet normaalin lukusuunnan mukaisesti Kansainvälisiä sivuja suunniteltaessa tulisi huomioida muuttuvat lukusuunnat Verkkosivuja suunniteltaessa sivun molemmille puolille suositellaan jätettäväksi tyhjää tilaa Esimerkiksi itse sivu vie näytöstä 80 % ja ympärille jää 10 % tyhjä tila. Lopputulos ei saa olla ahdas – tila on suunnitteluelementti

Typografiasta Typografia Typografia huomioon fontit, pistekoot ja kirjasintyypit, palstoitukset, rivivälit, marginaalit, otsikoinnit sekä tekstin linjaukset sekä kuvien ja tilan käyttö ja sommittelu Typografia huomioon Käytä päätteettömiä fontteja, max 3 - 4 Huomion kiinnittämiseksi lihavoidaan teksti Suuraakkosin kirjoitettu teksti saattaa aiheuttaa negatiivisen reaktion Musta teksti valkoisella pohjalla – kontrasti taustan ja tekstin välillä suuri Vältä voimakkaita vastavärejä Tekstit palstoitetaan, jotta tekstiriveistä ei tule liian pitkiä helppolukuisuus

Staattisuus ja dynaamisuus Keskustapainotteinen ja symmetrinen taitto Staattista eli levollista, perinteistä ja passiivista Kontrastit antavat elävyyttä (muista kultainen leikkaus ja optinen piste) Tumman huomioarvo on suurempi kuin vaalean Käytä linjoja sommittelussa Hajanaiselle layoutille kehyksiä

Kontrastiesimerkkejä Ei kontrastia

Kontrastiesimerkkejä Muoto – vaihtelevuus luo dynamiikkaa

Kontrastiesimerkkejä Koko – suurempi herättää huomiota

Kontrastiesimerkkejä Liike

Positiivi - negatiivi Efektejä T

Lähteitä http://www.mielikuvitus.org/portfoliot/julkaisut.html http://lipas.uwasa.fi/~j81985/Opetus/Kurssimateriaali_luento2.pdf