Tekesin ohjelmat TKI toiminnan teemapäivä , KyAMK / JLi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tekesin strategia DM
Advertisements

Sapuska - Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista 2008 – 2012 Joensuu DM Copyright © Tekes.
Datan vapauttaminen Avaruusstrategian julkistus Tutkimusjohtaja Laura Höijer / YM & Yksikönpäällikkö Yrjö Sucksdorff / SYKE.
Tekesin tunnusluvut 2012.
Häme-ohjelma on Kanta-Hämeen tulevaisuuden tekemisen strateginen ohjelma Häme-ohjelma sisältää maakuntasuunnitelman ja maakuntaohjelman. Strategiaosa.
Kite – Kites – Leija ? Kites - Language Cluster Finland Kites-toimialalla tarkoitetaan tietotekniikan, kielen ja kulttuurin sekä.
1 Exporting Culture – Kulttuuriviennin ammattilainen -valmennus.
INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen 1.
’Vieläkö voi hakea’ - Pohjois-Savon liiton rahoitustilanne
Enterprise Europe Networkin palvelut yritysten kansainvälistymiseen Saksan markkinat ja kansainvälistymisrahoitus, Finnvera Janne Koivisto, Helsingin.
Tekesin innovaatiorahoitus
SUOMEN KULTTUURIRAHASTON KIRJATALKOOT SKR. Kirjatalkoot -Suomen Kulttuurirahaston kaikkien aikojen suurin tukihanke, johon Svenska litteratursällskapet.
Suomen koulutusjärjestelmä
Tekesin tunnusluvut 2013.
2 Etelä-PohjanmaaOsaa-Uskaltaa-Menestyy Etelä-Pohjanmaan liitto - Merkittävimmät EU-ohjelmat Etelä-Pohjanmaalla ohjelmakaudella : Länsi-Suomen.
-kansainvälistä liiketoimintaa turvallisuusratkaisuista
Copyright © Tekes ”Tutkimusprojektin tulostiivistelmä” Janne Takalo-Mattila
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
Copyright © Tekes Cleantech-yritykset ”Viisi tähteä”
Tekesin innovaatiorahoitus tutkimusorganisaatioille 2013 Visioita, osaamista ja mahdollisuuksia tutkimuksen keinoin.
Elävä kaupunkikeskusta ry:n strategia 2010 – 2015 (viimeistely) Esitys hallituksen kokoukselle Strategiaryhmän valmisteluun perustuva toiminnanjohtaja.
Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Tekes ja strategisen huippuosaamisen keskittymät (SHOK)
YMPÄRISTÖLIIKETOIMINTA JA
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
Tekes julkisen sektorin innovatiivisten palveluiden kehittämisen rahoittajana Ilona Lundström
- mahdollisuus kehittämiseen -
EU-rahoitusta haettavana- informaatiotilaisuus Carelicum Kalevi Pölönen/Kari Korhonen.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Tekesin ja ELYn katsaus signaalisession teemaan
V INKA Road Show &Meripohjolan uudistuva metalli- ja konepajateollisuus Risto Pietilä Nivala, Raahe, Oulu, Kemi
Päijät–Hämeen ennakointiverkoston seminaari TULOKSISTA TULEVAISUUTEEN Risto Ilomäki Lahti
Oppimisratkaisut-ohjelma
Tekesin EAKR rahoitus Mikko Utriainen Tekes, Pohjois-Savon TE-keskus
Tuulivoima Tekesin strategiassa
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
10/2009 © Copyright Tekes Kilpailukykyä ja työelämän laatua Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen rahoitus (TYKE) Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen.
FUAS Kielet ja viestintä
DM Copyright © Tekes PROOMU Päätösseminaari Avaus, Martti af Heurlin, Tekes # Muotoilu – PROOMU –
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Miksi kuulua Tietotekniikan liittoon? OSAAMISEN KEHITTÄMINEN Maaliskuu 2007.
VTT - OSAAMINEN RATKAISEE VTT lyhyesti VTT ON PUOLUEETON JA MONIALAINEN ASIANTUNTIJAORGANISAATIO Palveluksessa noin 3000 asiantuntijaa Liikevaihto.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
ELY-keskusten palvelut kansainvälistyville yrityksille
Tekesin strategia 2015.
FinnWell -ohjelma 2007 – 2009 Kalevi Virta. Mitkä ovat tulevaisuuden suuntaviivat FinnWell- ohjelman jatkoa ja Tekesin positioitumista terveydenhuollon.
Tekesin rahoitus ja palvelut tutkimusorganisaatioille 2015
Oskelle ominaiset toimintamallit: Verkostoituminen (matala kynnys, avoimet kehittämisen ympäristöt) Uudet avaukset (viestintä, asiantuntijat, FinNode …)
Maakuntajohtaja Anita Mikkonen
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
TUHAT tutkimustietojärjestelmä Matri-seminaari Arja Lappalainen
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Juuli-julkaisutietoportaali Seminaari tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta.
Kestävää kasvua ja työtä
Innovatiiviset kaupungit
Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työn iloa ( ) Seminaari Framissa
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI
Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI
Tekesin EAKR-rahoitus Pohjois-Savossa
Hallitusneuvos Mikko Ojala
Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Innovaatioseteli INNOVAATIO-OSAAMISTA YRITYKSEESI
Kestävää kasvua ja työtä
Esityksen transkriptio:

Tekesin ohjelmat TKI toiminnan teemapäivä 26.1.2011, KyAMK / JLi www.tekes.fi/ohjelmat DM 28470 01-2010

Sisältö Tekesin ohjelmien yleisesittely Sisältölinjausten mukaiset ohjelmat 2011 Tekes – KyAMK yhteistyömahdollisuuksia DM 28470 02-2009

Mitä Tekesin ohjelmat ovat? Tekesin ohjelmat ovat rahoitus- ja asiantuntijapalveluiden kokonaisuuksia Suunnattu Suomen elinkeinoelämän ja yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta tärkeimpiin kohteisiin Tekes rahoittaa määritellyille aihealueille kohdistuvia tutkimus- ja kehitysprojekteja ja tarjoaa ohjelman tavoitteita tukevia ohjelmapalveluita Ohjelmien kautta kanavoituu noin puolet Tekesin myöntämästä rahoituksesta DM 28470 02-2009

Mistä Tekesin ohjelmat tulevat? Ideat uusista ohjelmista perustuvat Tekesin asiakkaiden aloitteisiin ja Tekesin strategian sisältölinjauksiin. Sisältölinjaukset on tehty vuorovaikutuksessa yhteiskunnan ja elinkeinoelämän kanssa Tekes valmistelee ohjelmia avoimissa valmisteluseminaareissa ja yhteistyössä elinkeinoelämän järjestöjen ja liittojen, yritysten, yliopistojen, korkeakoulujen, tutkimuslaitosten sekä julkishallinnon toimijoiden kanssa Ohjelmien käynnistämisestä päättää Tekesin hallitus. Ohjelmavalmistelu ei välttämättä johda ohjelman käynnistymiseen. DM 28470 02-2009

Ohjelmat ovat Tekesin valintoja tutkimus- ja kehitysrahoituksen vaikuttavimmiksi kohteiksi 57 % 43 % Vuonna 2009 Tekesin myöntämästä rahoituksesta kanavoitui 43 prosenttia Tekesin ohjelmien kautta. Loppuosuus Tekesin rahoituksesta myönnetään projekteille, jotka eivät kuulu ohjelmiin. Näiden projektien aihealueita ei pääsääntöisesti ole rajattu. DM 28470 01-2010

Tekesin ohjelmien tunnuslukuja vuodelta 2009 Ohjelmia oli käynnissä v. 2009 29 kpl ja nyt v.2011 24 kpl Yritykset osallistuivat v.2009 noin 3 800:aan ja tutkimusorganisaatiot noin 1 500:aan ohjelman projektiin Tekesin, yritysten ja tutkimuslaitosten panostus ohjelmiin oli 513 miljoonaa euroa Tekes rahoittaa ohjelman koordinoinnin ja noin puolet ohjelman tutkimus- ja kehitysprojektien kustannuksista Ohjelmiin kuuluneista yritysprojekteista yli kaksi kolmasosaa oli pk-yritysten projekteja Ohjelmiin kuuluneista suuryritysten projekteista 81 prosentissa oli ostettuja palveluja tai alihankintaa pk-yrityksiltä DM 28470 01-2010

Yhteispeliä strategisen huippuosaamisen keskittymien (SHOK) kanssa Tekesin ohjelmat antavat tilaa kasvavalle keskittymätoiminnalle Tavoitteena on muodostaa keskittymien tutkimusohjelmista ja hankkeista sekä Tekesin ohjelmista ja muista toimenpiteistä koordinoitu kokonaisuus Tekesin ohjelmien lukumäärä pienenee ja ne kohdistuvat aiheisiin, jotka jäävät keskittymien ulkopuolelle Tekesin ohjelmat painottuvat pk-yritysten tarpeisiin DM 28470 02-2009

Mitä Tekesin ohjelmat tarjoavat yrityksille ja tutkimusorganisaatioille? Ohjelmaan osallistujat saavat suuremman hyödyn kuin vain yksittäisen projektin rahoituksen. Tekesin ohjelmat tarjoavat rahoitusta ohjelman tavoitteiden mukaisille tutkimus- ja kehitysprojekteille ohjelmapalveluita, joilla edistetään ohjelmaan osallistujien verkottumista kansainvälistymistä liiketoimintaosaamisen kehittymistä tutkimustulosten siirtoa pk-yrityksiin yhteisön, jossa myös kilpailijat voivat kohdata toisensa kumppaneina mahdollisuuksia saada julkisuutta ohjelmassa toteutettujen projektien tuloksille DM 28470 02-2009

Mitä Tekesin ohjelmien tarjoamat palvelut ovat käytännössä? Ohjelmapalvelut on suunniteltu kunkin ohjelman tavoitteiden mukaisesti. Tarjottavia ohjelmapalveluja ovat mm. ajankohtaisen tiedon välittämiseen ja verkottumiseen tarkoitetut seminaarit ja workshopit vertailutietoa ja kontakteja tarjoavat tutustumismatkat ulkomaille liiketoimintaosaamisen tai viestintätaitojen kehittämiseen tarkoitetut koulutusohjelmat projektien tulosten julkistamista helpottavat kanavat, kuten ohjelman www-sivut ja Tekesin julkaisut DM 28470 02-2009

Miten mukaan Tekesin ohjelmiin? Yritykset ja tutkimusorganisaatiot voivat liittyä ohjelmiin hakemalla rahoitusta ohjelman tavoitteiden mukaisille tutkimus- ja kehitysprojekteille Yritykset voivat hakea rahoitusta jatkuvasti Yliopistojen, korkeakoulujen, ammattikorkeakoulujen ja tutkimuslaitosten haku järjestetään yleensä kerran vuodessa. Hakuajoista ilmoitetaan ohjelmien omilla sekä Tekesin www-sivuilla Tekes rahoittaa ohjelmiin kuuluvia projekteja normaalien rahoituskriteeriensä ja -prosessiensa mukaisesti. Useissa ohjelmissa on kuitenkin myös erityiskriteerejä. DM 28470 02-2009

Ohjelmien kohdistuminen Tekesin strategian sisältölinjausten teemojen mukaisesti DM 28470 02-2009

Hyvinvointi ja terveys Biotekniikasta tuotantoon – SymBio, 2006-2011 Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä, 2008-2015 Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista – Sapuska 2008- 2012 Kilpailuetua uusista toimintatavoista – Pharma, 2008-2011 Turvallisuus, 2007-2013 Uudistuva liiketoiminta ja johtaminen – Liito, 2006-2010 Vapaa-ajan palvelut, 2006-2012 DM 28470 01-2010

Kaikkien tietämysyhteiskunta Konvergoituvat verkot – GIGA, 2005-2010 Turvallisuus, 2007-2013 Uudistuva liiketoiminta ja johtaminen – Liito, 2006-2010 DM 28470 02-2009

Niukkaresurssiset ratkaisut Biotekniikasta tuotantoon – SymBio, 2006-2011 Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista – Sapuska 2008-2012 Kestävä yhdyskunta, 2007-2012 Toiminnalliset materiaalit, 2007-2013 Tuotantokonseptit, 2007-2011 Uudet biomassatuotteet – BioRefine, 2007-2012 Uudistuva liiketoiminta ja johtaminen – Liito, 2006-2010 Vene, 2007-2011 Vesi, 2008-2012 DM 28470 01-2010

Palveluliiketoiminta ja -innovaatiot Asiakastoimialaratkaisut ohjelmistoliiketoiminnassa – Verso, 2006-2010 Digitaalinen tuoteprosessi, 2008-2012 Palveluliiketoiminnan edelläkävijöille – Serve, 2006-2013 Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista – Sapuska 2008-2012 Kestävä yhdyskunta, 2007-2012 Kilpailuetua uusista toimintatavoista – Pharma, 2008-2011 Tila, 2008-2012 Tuotantokonseptit, 2007-2011 Uudistuva liiketoiminta ja johtaminen – Liito, 2006-2010 Vapaa-ajan palvelut, 2006-2012 DM 28470 01-2010

Puhdas energia Kestävä yhdyskunta, 2007-2012 Polttokennot, 2007-2013 Uudet biomassatuotteet – BioRefine, 2007-2012 Uudistuva liiketoiminta ja johtaminen – Liito, 2006-2010 Uusiutuva energia – kasvua kansainvälistymisestä – Groove, 2010-2014 DM 28470 01-2010

Rakennettu ympäristö Kestävä yhdyskunta, 2007-2012 Polttokennot, 2007-2013 Rakennettu ympäristö, 2009-2014 Sulautettu tietotekniikka – Ubicom, 2007-2013 Tila, 2008-2012 Turvallisuus, 2007-2013 Uudistuva liiketoiminta ja johtaminen – Liito, 2006-2010 Vesi, 2008-2012 DM 28470 01-2010

Vuorovaikutteinen viestintä Asiakastoimialaratkaisut ohjelmistoliiketoiminnassa – Verso, 2006-2010 Uudistuva liiketoiminta ja johtaminen – Liito, 2006-2010 DM 28470 01-2010

Älykkäät järjestelmät ja ympäristöt Asiakastoimialaratkaisut ohjelmistoliiketoiminnassa – Verso, 2006-2010 Digitaalinen tuoteprosessi, 2008-2012 FinNano, 2005-2010 Konvergoituvat verkot – GIGA, 2005-2010 Sulautettu tietotekniikka – Ubicom, 2007-2013 Toiminnalliset materiaalit, 2007-2013 Tuotantokonseptit, 2007-2011 Uudistuva liiketoiminta ja johtaminen – Liito, 2006-2010 Vene, 2007-2011 DM 28470 01-2010

Ohjelmat, jotka eivät kohdistu sisältölinjausten teemoihin Tutkimuksesta liiketoimintaa – TULI, 2008-2014 Ohjelma auttaa teknologiansiirron ja tutkimustulosten kaupallistamisosaamisen kasvattamista yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja tutkimuslaitoksissa Työelämän kehittämisohjelma Tykes DM 28470 01-2010

Vuoden 2010 alussa valmisteilla olevat Tekesin ohjelmat Langaton tietoliikenne murroksessa=> Trial – Kognitiivisen radion ja verkon kokeiluympäristö 2011-2014 Oppimisympäristöt Ilmastotalous => Tie kestävään talouteen 2011-2015   Uudistuva innovaatiotoiminta 2011 käynnistynyt: EVE – Sähköisten ajoneuvojen järjestelmät 2011-2015 DM 28470 01-2010

Tekes – KyAMK yhteistyömahdollisuuksia Ohjelmat Vapaa tutkimushaku / temaattinen projektirahoitus EAKR aluestrategian mukaisiin hankkeisiin DM 28470 02-2009

Rahoitustasot Tutkimusprojektin luonne Laajat kansainväliset projektit Muut projektit Ulkopuolisten hyödyntäjien rahoitus projektille Strateginen tutkimus 70 % 60 %  0 % Soveltava tutkimus  10 % Tutkimustulosten kaupallistamisen valmistelu ei vaadita Innovaatioläheinen julkinen tutkimus  25 % + muu panostus Kansainvälisen tutkimusprojektin valmistelu (max 25 000 euroa) Tieteen suurhankkeiden ja avaruuslaitteiden toimitushankkeissa Tekesin rahoitusosuus voi olla 100%. Euroopan aluekehitysrahoitus voi olla 90– 95% (valtion laitoksille 90–100 %). DM 618017 01-2010

Strateginen tutkimus Strategisessa tutkimuksessa työ on perustutkimuksen luonteista ilmiöiden tai niiden ja potentiaalisten sovellusten välisen yhteyden ymmärtämiseen tähtäävää tutkimusta projekteissa syntyy osaamista ja tuloksia, jotka huomattavan jatkokehityksen jälkeen voivat tarjota yrityksille kilpailuetua kaupalliseen hyödynnettävyyteen liittyy suuria epävarmuuksia yleensä tiedetään toimialat, joita projekti voi onnistuessaan hyödyttää ja voidaan nimetä tulosten mahdollisia hyödyntäjäyrityksiä DM 618017 01-2010

Soveltava tutkimus Soveltavassa tutkimuksessa sovelletaan uusinta tutkimustietoa elinkeinoelämän yleisten tutkimusongelmien ratkaisemiseen projekteissa syntyy osaamista ja tuloksia, jotka ovat välittömästi hyödynnettävissä yritysten omien tutkimus- ja kehitysprojektien lähtökohtana tutkimuksen kaupalliseen hyödynnettävyyteen liittyy epävarmuuksia mahdolliset hyödyntäjä- yritykset voidaan tunnistaa ennakkoon DM 618017 01-2010

K-S ELY-keskus/ Innovaatiot ja kansainvälistyvä liiketoiminta yksikkö Alho Anne, asiantuntija anne.alho@ely-keskus.fi 040-596 0141 Kv-liiketoiminta ja -neuvonta, Venäjä, EU, SVKK:n palvelut Federley Sari, sari.federley@ely-keskus.fi 0400-359 222 Palvelut ja hyvinvointi, Venäjä, Tekesin palvelut Julku Jorma, jorma.julku@tekes.fi 0400-556 033 Tietoliikenne ja elektroniikka, Tekesin palvelut Koskela Kari, kari.koskela@tekes.fi 050-439 5736 Teollisuuden automaatiojärjestelmät, prosessiteollisuus,Tekesin palvelut Kuokkanen Kari, asiantuntija kari.kuokkanen@tekes.fi 040-591 3070 Metalli- ja kappaletavaratuotanto, Tekesin palvelut Linden Juha, yksikön päällikkö juha.linden@tekes.fi 050-439 5729 Energia- ja ympäristöteknologiat, Tekesin palvelut Ryynänen Kari, kari.ryynanen@tekes.fi 040-580 5167 Ohjelmistot ja digitaalinen media, Tekesin palvelut, Verso-ohjelma Ylä-Jussila Yrjö, keksintöasiamies yrjo.yla-jussila@ely-keskus.fi 0400-552 103 Patentti- ja keksintöasiat