Jakso V Taitoaukeama: pilakuvatehtävä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Missä on laupias samarialainen tänään?
Advertisements

Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Olet saapunut laivallasi aarresaaren luo. Ankkuroit laivan kauemmaksi rannasta ja lähdet muutaman luottomiehesi kanssa pienemmällä veneellä kohti saarta.
GHANA…VALTIO AFRIKAN LÄNSIPUOLELLA
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Suuri ja mahtava Euroopan unioni?
2.2 Schäfer-Gordon malli Gordon (Journal of Political Economy 1954), Schäfer (1957), Scott (JPE 1955) Vaihtoehdot joita vertailemme: Biologinen optimimointi.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Prosessin analysointi ja töiden viimeistely
Pieni on parempi ! Koulujen koko ja laatu Peter Backa.
 Tämä on rasismia!   Punainen Risti viettää 21. maaliskuuta YK:n rasismin vastaista päivää yhdessä monien muiden järjestöjen ja kansalaisliikkeiden kanssa.
Taloudellinen huoltosuhde Etelä-Savossa ja koko maassa aluejako ETELÄ-SAVON MAAKUNTALIITTO Lähde: Tilastokeskus, työssäkäyntitilasto.
10 hyvää syytä opiskella ranskaa
Kuinka Suomi pidetään vetovoimaisena sekä omille että ulkomaisille yrityksille? I Suomalainen kasvu- ja sivistysprojekti on menestystarina Friedell: kaikki.
Aikakauslehtien Ylivoimapankki Vesa Väisänen IROResearch Oy.
Siirtomaajärjestelmän purkautuminen II MS:n jälkeen
Tupakoinnin lopettaminen
Opetussuunnitelmaviestintä Merkki ja merkitys - Viestinnän yleinen teoria Jukka Savilampi 2005.
Kokkolan ammattiopisto
Afrikka s.103-.
Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen I
Sidosryhmät.
Tehtävänanto, otsikko, aloitus ja lopetus esseekokeessa
Imperialismi Afrikassa
Afrikka vapautuu siirtomaavallasta TAUSTA: Imperialismin aikana Afrikka jaettiin kokonaan suurvaltojen kesken siirtomaihin. Imperialismin aikana.
9. AISTIT 9.3 Muut aistit.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Afrikkalainen elämäntapa Yhteisöllisyys, kulttuuri, sivistys.
Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Opetusvinkki 2: Raamatun tulkintatapoja.
Talouden häiriöt. Suhdannevaihtelut O Taloudessa vaihtelevat suhdanteet eli talouden hyvät ja huonot ajat O 1. Noususuhdanne: talous kasvaa, yritykset.
KILPAILUMUODOT Kansantaloustieteen lähtökohta on täydellinen kilpailu. teoreettinen käsitteenä tärkeä Yritykset ovat tuotantoyksiköitä yhdistelevät tuotannontekijöitä.
TALOUSTIETO Markkinat ja hinta Kysyntä ja tarjonta.
Millaisen maailman haluaisin? Kirjan sivut
Afrikan historia Siirtomaa-aika Risto Marjomaa
Siirtomaat vapautuvat. Miksi siirtomaavalta päättyi? Toisen maailmansodan jälkeen Euroopan mailla ei ollut enää varaa pitää siirtomaita Siirtomaat olivat.
Luku Kolme maailmaa, s. 170–174 KOLME MAAILMAA. Kolme maailmaa Maailma vuonna Kokoa kolmen maailman keskeiset tunnuspiirteet ja vertaile niitä.
Suomalainen sauna Pavlenko Natalia. Sauna on aina ollut suomalaisille melkein pyhä asia. Kun uudisasukkaat ennen vanhaan muuttivat uusille asuinpaikoille,
Suhdannevaihtelut.
Kertaus.
Proosatekstin analyysi
19 Yritys tavoittelee voittoa s
Jenna Muhonen ja Oona Koskela
Kristinuskon levinneisyys ja kehityssuunnat 2000-luvulla
1. Monimuotoinen terveys
Sivu 169: pilakuvatehtävä
Kansainvälinen kauppa
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
21 Kansantalous on koko Suomen talous s
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
Mitä tiedät Afrikan uskonnollisesta tilanteesta?
Vastauksia tehtäviin Kpl 22.
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
IMPERIALISMIN VAIKUTUKSIA – Esimerkkinä Afrikka
Yhteisöllinen innovointi
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
SIIRTOMAAVALLAN PURKAUTUMINEN
KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ
Kanta-hankehallinto ja koordinaation kehittäminen
Sivu 169: pilakuvatehtävä
TALOUDELLINEN YHDENTYMINEN
29. TERVEYS NÄKYY MEDIASSA
Suomen verotus selkokielellä
Dekolonisaatio = siirtomaiden vapautuminen
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Taloudellinen huoltosuhde Etelä-Savossa ja koko maassa *
Taloudellinen huoltosuhde Etelä-Savossa ja koko maassa
Luku 12 – Raamattu kulttuurin kirjana
Suomen verotus selkokielellä
AFRIKAN VAPAUTUMINEN 1950-L alkaen
Esityksen transkriptio:

Jakso V Taitoaukeama: pilakuvatehtävä

Taitoaukeama: pilakuvatehtävä Oheinen pilakuva on vuodelta 2004. Kuvan yläosassa lukee ”Rotuun perustuva apartheid on kuollut! Kauan eläköön taloudellinen apartheid!” Kuvien sisällä lukee ”Etelä-Afrikka eilen ja tänään”. Kivissä lukee: rasismi, segregaatio, suuryritysten valta, yksityistäminen. Alaosassa todetaan: ”Vanha viini, uusi pullo!” ja ”Chateau Apartheid vastaan Cabernet Globalisaatio”. Tehtävät a) Tulkitse kuvan sanoma. (8p) b) Kuvan nimi on Uusi parannettu Apartheid. Miten väittämää voi perustella Afrikan näkökulmasta? (12p)

a) Tulkitse kuvan sanoma. (8p)

• Piirtäjän mielestä rotuun perustunut rotusorto on päättynyt, mutta tilalle on tullut taloudellinen sorto. Aikaisemmin Etelä- Afrikassa valkoinen yläluokka riisti ja eristi mustia. -Kuvan symboliikka eli suuren kiven pyörittäminen ylämäkeen tarkoittaa sitä. Nyt tämä sorto on loppunut, mutta tilalle ovat tulleet suuryritykset, jotka samalla tavalla riistävät mustia. Voitot menevät yhä edelleen valkoisten taskuun. Piirtäjä ottaa kantaa globalisaatioon ja väittää sen orjuuttavan Afrikkaa. Alareunan dialogit tukevat kuvan tulkintaa.

Kuvan nimi on Uusi parannettu Apartheid Kuvan nimi on Uusi parannettu Apartheid. Miten väittämää voi perustella Afrikan näkökulmasta? (12p) Vaikka Afrikan valtiot ovat itsenäistyneet, ne ovat usein riippuvaisia vanhoista emämaistaan esim. kauppasuhteiden ja sijoitusten kautta. Saadakseen sijoituksia afrikkalaiset joutuvat tekemään myönnytyksiä, esim. antamaan verohelpotuksia. Yritykset tuovat tehtaitaan Afrikkaan, koska palkka- ym. kustannukset ovat alhaiset ja uutta työvoimaa on helposti saatavilla huonommallakin palkalla.

Monissa Afrikan maissa on paljon luonnonvaroja, mutta niitä hyödynnetään ulkomaisilla varoilla, jolloin myös voitot menevät ulkomaille. Afrikassa on kuitenkin vauraita omistajia, jotka hyötyvät tilanteesta ja tietyllä tavalla siis alistavat muita afrikkalaisia. Etelä-Afrikassa ovat monet asiat, kuten yhteiskunnallinen eriarvoisuus, pysyneet ennallaan. Globalisaatio alistaa afrikkalaisia (ja monia muitakin) ja saa aikaan samat tulokset kuin apartheid. Globalisaatiolla on ollut Afrikassa myös positiivisia vaikutuksia: terveydenhoitoa, koulutusta, infrastruk- tuuria, uutta teknologiaa……