2.2 Kulttuuriperintö.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Heidi Layne VALOA-hanke Helsingin yliopisto/Urapalvelut
Advertisements

ANTIIKKI.
UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin 
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
USKONTO JA KULTTUURI.
Uskontoa vai kulttuuria? Timo Liukkonen & Juho Schroderus.
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Luonto ja Raamattu. Peruskysymyksiä ja syytöksiä Miten ihminen on osa luomakuntaa? Miten uskonkäsityksemme vaikuttaa siihen, miten kohtelemme luontoa?
EUROOPPALAINEN IHMINEN Keskiaika. KAHTIA JAKAUTUNUT EUROOPPA  Itä-Rooma säilyi Länsi-Rooman tuhouduttua 476  Lännessä kansainvaellusten jälkeen vain.
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 8. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
KRISTINUSKON LEVIÄMINEN JA HAJAANTUMINEN Luku 4 – Opetusvinkki 1: Euroopan kansanheimojen kääntyminen ja moderni nuorisokulttuuri.
MITEN ELÄÄ KRISTITTYNÄ?. Yleistä Kirkko on kristittyjen yhteisö. Apostolien teot kuvaavat kristinuskon syntyä. Apostolit olivat Jeesuksen opetuslapsia.
1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
1. Maailmankatsomus ja kulttuuri
16. Uskontojen moninaisuus
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Islam 1,5 mrd 35 milj. Euroopassa 2. suurin uskonto Syntyi 600-luvulla
Ihminen ja maailma Teksti: Ortoboxi.fi ja Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle, kpl 5 Kuvat:
Moraali Eräät nohevat 9A.
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
II Luonnonuskonnot Vedenjumalatar Mami Wata.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
Uskonnot yhteiskunnassa
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
II Luonnonuskonnot Suomalainen muinaisusko.
Ue 5 Kristinuskon historia Suomessa
Okkultismi Okkultismi eli salaoppi tai salatiede tarkoittaa taikuuden tai salaisten oppien avulla tavoiteltavaa tietoa tai tähän tietoon perustuva uskonnollista.
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
YDINSISÄLTÖ Luku 4 – Rituaalit.
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
TUHATVUOTINEN KESKIAIKA
KIINAN USKONNOT.
ISLAM Islamin synty: Islam syntyi 600-luvulla Arabin niemimaalla, jossa sijaitsevat sen pyhimmät kaupungit Mekka ja Medina. Ensimmäinen islamilainen.
Uskonnon ulottuvuudet
USKONTO JA KULTTUURI UE1 LAJM.
Maailmanuskonnot maailmassa n uskontoa
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
RITUAALIT UE1 LAJM.
Riitit ja rituaalit.
Suomen esihistoria Suomen asuttamisesta historiallisen ajan alkuun
Luku 15 – Vanhan testamentin syntymaailma
Mikä on elämänkatsomus?
Keskustelupainotteinen tunnin toteutus
Japanin kansallinen uskonto
KPL 2. ALKUPERÄISKANSO-JEN USKONNOT
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Luku 9 – Uskonto ja kulttuurien kehitys
Šintolaisuus (神道 "jumalten tie").
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
5. Pyhien kirjojen tausta ja synty
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
Taolaisuus.
Mikä on elämänkatsomus?
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
ET didaktiikkaa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Mikä on elämänkatsomus?
Kaakkurin koulun valinnaisaineet
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
OPETUSVINKKI 2 – Jumalan kuvaaminen Luku 3 – Oppi.
16. Kristillisperäiset uskonnot
Luku 12 – Raamattu kulttuurin kirjana
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

2.2 Kulttuuriperintö

Kulttuuria kaikki ihmisen tekemä Perinne: yhteisössä välittyvä tapa tai tieto. Välittyy suullisesti, kirjallisesti tai tekemisen kautta. 4000 vuotta sitten Suomeen pysyvä asutus Muinaissuomalaisten uskomuksista ja ajattelusta tietoa hautalöytöjen ja kalliomaalausten perusteella

Suomalaisten muinaisuskolla ei kirjoitettua oppia tai pyhää kirjaa Maailmankuva ja myytit Suomalaisten muinaisuskolla ei kirjoitettua oppia tai pyhää kirjaa Maailma litteä levy, jonka keskellä tammi, joka kannattelee kupua, ”taivaan kantta” Maailma syntyi sotka linnun munasta Shamanismi Shamaanit hoitivat yhteyttä tuonpuoleiseen Shamaani yhteisön pappi, lääkäri ja ennustaja

Luonnon ja vainajien palvonta Muinaissuomalaiset palvoivat luontoa ja vainajia Vainajien uskottiin olevan läsnä näkymättöminä perheenjäseninä Itäinen ja läntinen vaikutus Suomeen vaikutteita Novgorodin kauppiailta idästä ja viikingeiltä lännestä Tästä johtuen karjalaisilla ja hämäläisillä toisistaan poikkeavat elämäntavat, kulttuuri ja uskonto

Muinaisuskon pitkä vaikutus Muinaisusko valtauskontona kristinuskon tuloon saakka eli n. vuoteen 1000 Ortodoksinen kristinusko ja muinaisusko elivät pitkään rinnakkain Uskomus vainajien vaikutuksesta yhteisöön vaikuttivat pitkälle 1800-luvulle

Uskontojen ja katsomusten lukutaito Jokaisella ihmisellä on katsomus, uskonnollinen tai ei uskonnollinen tapa ymmärtää maailmaa. Se voi olla tiedostettu tai tiedostamaton, jäsentynyt tai jäsentymätön, jonkin opin mukainen tai siitä eroava. Taito lukea, tulkita, käsitellä ja viestiä uskontoihin ja katsomuksiin liittyviä kirjoituksia, symboleja, kuvia, musiikkia, metaforia ja muita ilmaisutapoja. Väärän yleistämisen torjumista, kunnioittamista ja hyvien suhteiden rakentamista erilaisuudessa Luonteeltaan enemmän kansalaistaitoa kuin teologiaa (?)

Pyhä - harjoitus Sisin rengas: Mikä on minulle pyhää? Luovuttamatonta Ulompi rengas: Tärkeää mutta josta voisin luopua Uloin rengas: Asioita joista voisin tai joista pitäisi luopua

1) Kaikki ihmisen tekemä luokitellaan taiteeksi. 2) Perinteellä tarkoitetaan kaikkea vanhaa. 3) Suomalaisessa muinaisuskossa ei ollut selkeää oppia tai pyhiä kirjoja. 4) Suomalaisen muinaisuskon mukaan maailma syntyi Sotkan munasta. 5) Lapin shamaanit hoitivat yhteisön suhdetta tuonpuoleiseen. 6) Muinaissuomalaiset eivät palvoneet vainajia. 7) Karhulla oli erityinen asema muinaissuomalaisten maailmankuvassa. 8) Suomeen saatiin kulttuuri vaikutteita sekä idästä että lännestä. 9) Koko Suomessa on yhtenäinen kulttuurihistoria.