HI6 kertaus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pieniä hetkiä.
Advertisements

Kulttuurien kohtaaminen
Monikulttuurisen maailman kysymyksiä. Sokea oikeudenmukaisuus = ajattelutapa, jossa pyritään löytämään tasa-arvoiset oikeudet -> ollaan sokeita ihmisten.
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
FILOSOFIAN KOE YLIOPPILASKIRJOITUKSISSA. Kokeen sisältö -Koetehtävät perustuvat kursseihin FI1-FI tehtävään riittävät 1. kurssin tiedot -Myös oppiainerajat.
Monikulttuurisuus ja etiikka s Kulttuurin monet merkitykset Kulttuuri: ”hengen viljely” lat. (tavat, ruoka, pukeutuminen, taide, uskonnot)  maailmankulttuurit.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Uusi aika koittaa: siirtomaat ja kansainvälinen kauppa.
Mummolaan kun pyöräilemme, pilvenhattaraa ei näy. Tea Luukkonen, Jenina Pyhäjärvi & Hanna-Kaisa Rautio.
AINEISTOINA GENTRANS (SUOMI) JA SHARE (14 MUUTA EUROOPAN MAATA) -TUTKIMUKSET ELINA HAAVIO-MANNILA EMERITAPROFESSORI, HELSINGIN YLIOPISTO ASENNOITUMINEN.
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
Kodin ja koulun välinen yhteistyö
LAPSEN ITSEARVIOINTI Alueelliset koulutukset Itäinen, Pohjoinen ja Eteläinen alue Syksy 2016.
Yhdessä mukana – projekti Setlementtiliitto Satu Lintunen
Suomen sota ja Haminan rauha 1809
Miten ryhmä toimii? Miten osallistun ryhmän toimintaan?
Julkinen sosiologia Juha Suoranta
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2013
HI04- Eurooppalaisen maailmankuvan kehittyminen
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
Ideoinnista ja suunnittelusta liikkeelle!
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
Sihteeriyhdistyksen seminaari
Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa Hi1
Islamin synty ja Koraani
Tutustumista elämänkatsomustiedon didaktiikkaan
Kieli, kirjallisuus ja identiteetti
Tekstinhuoltoa 3.
Elämänkatsomustiedon tunti
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
Runon erittelyä tekstitaitokokeessa
TAIDOT EDELLÄ © Petteri Elo OPS-koulutus 2016
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2012
Reformoitu opetus.
Finský intensivní Titta Hänninen.
Juutalaisten ja muiden vähemmistöjen vainot luvulla
Mikä on elämänkatsomus?
ASTEROIDIT.
KPL 2. ALKUPERÄISKANSO-JEN USKONNOT
Kenguru-kilpailu.
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
9. Kristinuskon yhteiskunnallisia tulkintoja
13. Yhteiskuntien törmäys
Novellianalyysin kirjoittaminen
Koulutusesityksen otsikko
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
YO-kokeen tehtävätyypit
Eläinkokeet sekä eläinten hoito ja käyttö ravintona
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Tuotteen nimi Esityksen otsikko.
Itä-Suomen kokemusseminaari -kysely 2014
PDPP-työpaja Mitä tehdään?.
TEKSTIOPPI s
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
Suomen Ajokoirajärjestö - Finska Stövarklubben
CLT132 Tehtävät (viikko 7).
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Polut hoitoon ja kuntoutukseen – projekti OTE7
Asiointipalveluiden laatu - Asiakasarvioinnit
I PYYNTIKULTTUURISTA MAANVILJELYYN
TEOLLISTUMINEN Pohdi aluksi (ryhmissä):
Nimesi | Opettajasi | Luokkasi
Mitä uutta töissä.fi-palveluun?
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
Kuntoutusuudistus - miten tästä eteenpäin
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
J.P. Chenet Sparkling Ice Edition
J.P. Chenet Cabernet-Syrah
Esityksen transkriptio:

HI6 kertaus

Kulttuurien kohtaaminen Opettele esimerkkejä kulttuurien erilaisista kohtaamisista historian aikana: 1. Toisen kulttuurin tuho: intiaanikulttuurit tuhottiin, aboriginaalien perinteinen kulttuuri tuhottiin 2. Kulttuuri ei ole muuttunut: Kiina, Intia pysyneet melko muuttumattomina 3. Kulttuuri on muuttunut täysin: Japani muuttui 1800-luvun lopulla, Islam oli häviämässä 1800-luvulla, kunnes vastareaktio länsimaistumiselle

Etnosentrismi/eurosentrismi/rasismi Kulttuurien kohdatessa paljon epäluuloa, suoranaista rasismia, erityisesti eurooppalaisten taholta: esim. aboriginaalit, intiaanit, afrikkalaiset Dokumenttitehtävä, jossa kuvataan suhtautumista toiseen kulttuuriin (usein pointtina ymmärtää etnosentrismi)

Kulttuurin ominaispiirteet Maailmankulttuurien keskeiset omintakeiset piirteet: esim. uskontojen vaikutus maailmankuvaan, yhteiskuntarakenne…

Tehtävätyypit Suora kysymys: ”Kerro esimerkkien pohjalta..” Dokumenttitehtävä: yksi tai kaksi lähdettä, joita tulee analysoida (tulkita omin sanoin), jos kaksi lähdettä, usein selvä ristiriita näkemysten välillä

Yo, kevät 2014 Miten etnosentriset asenteet vaikuttivat alkuperäisväestön ja siirtomaavallan kohtaamisessa valitsemallasi kulttuurialueella tai maassa imperialismin päätösvaiheessa 1900-luvulla? (6p.)

Yo, syksy 2013 Suomalainen lähetystyöntekijä Tuure Vapaavuori kuvaili 1930-luvulla työssään kohtaamiensa afrikkalaisten ulkoasua seuraavasti: ”Joukossa on myös muutamia erikoisen itsetietoisen näköisiä. Heillä on nimittäin jotain, mistä ihmisen jo sopii olla ylpeä – ainakin omasta mielestään. Minussa se ensiaikoina tahtoi herättää vastustamattoman naurun puuskan. Joku asianomaisen hyvä tuttava tahi sukulainen oli Hereromaan työkentiltä lähettänyt mitä ihmeellisimpiä vaatekappaleita. Näillä poloisilla täällä ei ole hämärintä aavistustakaan siitä, minkä ruumiinosan peitteeksi tahi koristeeksi ne on pantava. – – Jollakin on päällään pelkkä paita, mutta käsissä komeilevat hansikkaat. Toisella on joku muu vaatekappale ja kaulassa jonkinlainen kauluksentapainen solmioineen, vaikkei niiden jatkona näykään paitaa.” T. Vapaavuori, Pistävän kuun alla (1947) Erittele Vapaavuoren kirjoitusta ja sen sisältämää kuvausta tapausesimerkkinä kulttuurien kohtaamisesta. (6p.)

Yo, syksy 2011 Oheisessa tekstissä ranskalainen kirjailija Michel de Montaigne (1533–1592) vertaa Amerikan intiaanikansojen keskinäisissä sodissa vangitun soturin kohtelua eurooppalaisiin tapoihin kohdella vihollisia. ”Tämän tehtyään [surmattuaan vangin] he paistavat ja syövät hänet yhteisellä aterialla ja lä- hettävät lihakimpaleita poissaoleville ystävilleen (...) Vaikka tuomitsemme heidän virheensä, olemme sokeita omillemme. Minusta on raakalaismaisempaa syödä ihminen elävältä kuin syödä hänet kuolleena, repiä piinaten ja kiduttaen kappaleiksi ruumis, jossa on vielä täysi tunto jäljellä, kärventää hänet vähin erin sekä antaa koirien ja sikojen raadella hänet. Olemme lukeneet ja nähneet näin äskettäin tehtävän, ei vanhojen vihollisten kesken, vaan naapureiden ja oman maan kansalaisten kesken – ja mikä pahinta, hurskauden ja uskonnon nimissä.” Michel de Montaigne, Esseitä (2003; alkuteos 1580) a) Miten Montaigne arvotti intiaanien ja eurooppalaisten tapoja? (2 p.) b) Minkälaisia suhtautumistapoja Amerikan alkuperäisväestöä kohtaan ilmeni 1500-luvun Euroopassa, ja miten niitä perusteltiin? (4 p.)

Yo, Kevät 2012 Selosta, miten siirtomaavalta purkautui ja mitä seurauksia sillä oli valitsemallasi Euroopan ulkopuolisella kulttuurialueella.