NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TEINIRASKAUDET KEHITTYVISSSÄ MAISSA
Advertisements

Maapallon lämpeneminen
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Seksuaalinen väkivalta
PARANNUKSIA UHRIN OIKEUSTURVAAN ?
DEBUSSY UUSI KEKSINTÖ THERMODERMIE
Soili Hyvärinen Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry
Soile Alanko Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö Soile Alanko
JOHDANTO Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä oikeuksiin (SRHR*) liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa kehitysyhteistyötä. SRHR tarkoittaa jokaisen.
Turvallisuusilta Ajatuksia varautumisesta ja turvallisuudesta
Naisena kahden kulttuurin välissä Tampere, Saido Mohamed Ihmisoikeusliitto.
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
Tupakointi ja sen vaikutukset
Piiri 20 Status of Women and Service – toimikunta Naisen teko - kunniamaininta 2006 on myönnetty TeilleFil.tri Marjut Jyrkinen ansioistanne naisen asemaan.
Raskaana olevan päihderiippuvaisen naisen hoito Vankisairaalassa
Signatures-video Mihin kirjeen kirjoittaminen perustuu?
Mielenterveyden häiriöt
Naisten päihdetyön päivät kätilö Satu Viinikainen
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
Afganistan ja naisten oikeudet
Yhteistyössä:. Mistä on kyse? Hanke edistää esi- ja alakouluikäisten vähän liikkuvien lasten yhdenvertaisia osallistumis- ja liikkumismahdollisuuksia.
Nuorten hyvinvoinnin ankkurit Lapissa -hanke ESR ja Lapin lääninhallitus Hallinnoija, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapset, nuoret.
LASTENSUOJELIJAT KAHDEN EETOKSEN RISTIPAINEESSA ERJA SAURAMA HELSINGIN YLIOPISTO
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Paniikkihäiriö.
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Potilastapaus 53-vuotias nainen, pituus 168 cm, paino 98 kg. MP kaksi vuotta sitten. Hankalia yö- ja päivähikoiluja. Vaatii hormonikorvaushoitoa oireiden.
Afrikan AIDS tilanne Niko Köykkä & Roosa Helander.
- Emotionaaliset muutokset vanhuudessa
VISIO ARVOT KEHITTÄMIS- TOIMET MISSIO Naisten aseman, sukupuolten välisen tasa-arvon ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksien edistäminen yhdessä jäsenjärjestöjen.
KOULUTERVEYSKYSELY 2013 KOULUTERVEYSKYSELYN HISTORIAA: - Thl:n toteuttama valtakunnallinen kysely nuorille. - Tehty vuodesta 2000 lähtien.
Poikkihallinnollinen ohjelma naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi ( ) Paula Karjalainen Ylitarkastaja
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Päänsärky – ”kansantauti” * % / 20-45v. / naiset / vähenee iän myötä A. Varsinaiset sairaudet: Jännityspäänsärky, 30-78% < lihasjännitys, yksipuoliset.
MAAHANMUUTTAJATAUSTAISIIN LAPSIIN JA NUORIIN KOHDISTUVAN VÄKIVALLAN ERITYISPIIRTEET , LAUKAA NATALIE GERBERT LJUDMILA KETTUNEN MONIKA-NAISET LIITTO.
Pitäisikö terveyseroja pyrkiä kaventamaan? Miten? Pitäisikö jokaisen kustantaa omista elintavoista johtuvien sairauksien kustannukset? Miksi?
TtM Sirpa Niskala  TYTTÖJEN JA NAISTEN YMPÄRILEIKKAUSPERINNE  – pohdintaa miehen roolista ja osallistamisesta perinteen ehkäisytyössä.
 Abortti eli raskaudenkeskeytys tarkoittaa raskauden keinotekoista päättämistä poistamalla alkio sikiö tai sikiökohdusta silloin, kun abortoitavan ei.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
Turvallisuus ja ensiapu ihmiset, omaisuus, tieto, toiminta, ympäristö, työ Fyysinen, psyykkinen ja yhteisöjen turvallisuus Perustus-, tasa-arvo-, lukio-
Amfetamiinien ja stimulanttien käyttöön liittyvät ongelmat ©Juha Kemppinen 2005 copyright Juha Kemppinen 2005.
8 Seksuaaliterveys Elämää yhdessä. Seksuaaliterveys Seksuaali- terveys fyysinen sosiaalinen psyykkinen.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 STM /TPH/paht Sukupuolen merkitys tilastoissa ja tiedonkeruissa Sosiaali- ja terveysministeriö Tiina Palotie-Heino.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Syömishäiriöt 5.6.
KEUHKOSYÖPÄ …..
Itsetuhoisuus - usein oire MT häiriöstä
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Initiaatioriitit.
Rintasyöpä.
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
KASTE-OHJELMAN HANKKEET VUOSILLE
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Silmäluomileikkaus Cityklinikka - silmäluomileikkaus
Seksuaalirikoslainsäädännön muutokset
NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys
Mammografiaseulontojen psyykkiset hyödyt ja haitat
NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys
Fyysinen kunto ja ongelmanratkaisukyky Ongelmanratkaisutaidot
Uskalla olla, uskalla puhua –vammainen nainen ja väkivalta
Opettajalla huoli Ilmoitus- velvollisuus poliisille
KIPU. KIPU KIPU fyysisestä vammasta tai tavasta käyttää kehoa stressi tai huolet voivat aiheuttaa pääkipua tai lihasjännityksiä tunteet ja ajatukset.
Esityksen transkriptio:

NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys DIAK / Sairaanhoitajaopiskelijat & ESIKOTO-hanke 2017

NAISTEN YMPÄRILEIKKAUS DIAK / Sairaanhoitajaopiskelijat & ESIKOTO-hanke 2017

NAISTEN YMPÄRI-LEIKKAUS sukupuolielimet poistetaan osittain tai täydellisesti sukupuolielimiä vahingoitetaan jollain muulla tavalla kulttuurisista tai ei hoidollisista syistä NAISTEN YMPÄRI-LEIKKAUS Eli sukuelinten silpominen (Female genital mutilation FGM) Kuva: http://adc.bmj.com/content/archdischild/101/3/212/F1.medium.gif DIAK / Sairaanhoitajaopiskelijat & ESIKOTO-hanke 2017

YMPÄRI-LEIKKAUKSEN VÄLITTÖMIÄ SEURAUKSIA kipu verenvuoto anemia verenpaineen lasku vuotoshokki haavan aukeaminen tulehdukset virusinfektiot: HIV, C- ja B-hepatiitti virtsaputken vaurioituminen verenmyrkytys voi johtaa kuolemaan YMPÄRI-LEIKKAUKSEN VÄLITTÖMIÄ SEURAUKSIA DIAK / Sairaanhoitajaopiskelijat & ESIKOTO-hanke 2017

YMPÄRI-LEIKKAUKSEN MUITA SEURAUKSIA Fyysiset seuraukset: virtsaamiskivut kuukautiskivut yhdyntäkivut arpeutumisesta johtuvat vaivat synnytyspelot ja -kivut Psyykkiset seuraukset: tunne-elämän vaikeudet itsetunnon puute masennus epävarmuus uniongelmat syömishäiriöt paniikkikohtaukset painajaiset YMPÄRI-LEIKKAUKSEN MUITA SEURAUKSIA Kuva: https://listverse.com/2017/02/07/10-facts-about-female-genital-mutilation-that-will-horrify-you/ DIAK / Sairaanhoitajaopiskelijat & ESIKOTO-hanke 2017

YMPÄRI-LEIKKAUS SUOMESSA Suomessa edistetään naisten ja lasten ihmisoikeuksia sekä ehkäistään heihin kohdistuvaa väkivaltaa Suomessa tyttöjen ja naisten ympärileikkaus on kaikissa muodoissaan rangaistava teko Tytön ympärileikkaamisesta tai siinä mukana olemisesta voi saada jopa kymmenen vuotta vankeutta Rikos myös silloin, kun Suomessa asuva tyttö viedään leikattavaksi ulkomaille Pahoinpitelyn syyteoikeus säilyy 20 vuotta Salassapitovelvollisuutta koskevat säännökset eivät estä lastensuojeluilmoituksen tekemistä Mikäli tytön ympärileikkauksen vaara jatkuu, arvioidaan huostaanoton tarve YMPÄRI-LEIKKAUS SUOMESSA ON RIKOS DIAK / Sairaanhoitajaopiskelijat & ESIKOTO-hanke 2017

AVAUS-LEIKKAUS eli ympäri-leikkauksen avaaminen (defibulaatio) Defibulaation hyödyt: Parantaa naisen seksuaalista toimintakykyä Virtsaaminen helpottuu Virtsainfektiot ja tulehdukset vähenevät Kuukautiskivut ja vuoto-ongelmat helpottuvat Raskauden seuranta ja synnytys helpottuvat AVAUS-LEIKKAUS eli ympäri-leikkauksen avaaminen (defibulaatio) on mahdollista DIAK / Sairaanhoitajaopiskelijat & ESIKOTO-hanke 2017