Energiatehokkuus suunnittelun lähtökohtana

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hiihtokeskus Paljakka
Advertisements

Energiankulutus taloyhtiössä
ASTIANPESU Astianpesun energiatehokkuutta edistäviä ominaisuuksia  Tiesitkö, että keittiössä käytetystä vedestä kulutetaan astianpesussa noin 80 % ja.
Annukka Larsen valaistussuunnittelija AMK Valon kaupunki -hanke Jyväskylän kaupunki Kaupunkirakennepalvelut Liikenne- ja viheralueet Puh
KOHTI EKOLOGISTA ASUMISTA
Kohti pääkaupunkiseudun ilmastostrategiaa - pääkaupunkiseutu kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttajana Ilmastolähettiläskoulutus Rauhanasema Marja.
Tiistai Esitelmä Evelyn, Ida-Maria  Pikkuapollo (Parnassius mnemosyne) on apolloperhosiin kuuluva perhoslaji. Suomessa lajia tavataan lähinnä.
RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto. RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto.
Enervent® Passiivitaloratkaisut Olemassa olevat rakennukset vievät 40% kokonaisenergian kulutuksesta Passiivitaloinstituutin määritelmä passiivitalosta:
Tuloilman lämmitys auringolla projektianalyysi
KESTÄVÄ KEHITYS JA RAKENNUSTEN JA RAKENTAMISEN ENERGIAN KÄYTTÖ
Energiatehokas rakentaminen
Rakennusliike Sorvoja OY
Jukka Heinonen, tutkija
MEILAHDEN POTILASTORNI
Hirsimökki + tulisija Tuloilma joka hirren välistä n. 1m:n korkeuteen
Lämpöpumput Jorma Selkäinaho.
Oulaisten Yritystalo Oy
Projekti • Sähköauton talvikäytön testaaminen – testiympäristön kehittäminen ja toteutus – testiympäristöön soveltuva reaaliaikainen tiedonsiirtojärjestelmä.
STONEL-TIILIVERHOUS ISÄLTÄ POJALLE!
RATKAISUNA RAKENNETTU YMPÄRISTÖ. RAKENNETTU YMPÄRISTÖ  Aiheuttaa 40 % kasvihuonekaasupäästöistä  Kuluttaa 40 % energiasta  Teollisuutta tai liikennettä.
Taloyhtiöiden kulutusseurantapalvelu - ja lämmönjakohuoneen tekninen tarkastuspalvelu Jouko Viikilä.
Terveyskeskuksen tilat ja esteettömyys
Kohti nollaenergia-asumista
Laatu LAATU EI TARKOITA SITÄ, ETTÄ TUOTE TAI PALVELU ON ABSOLUUTTISESTI HYVÄ VAAN SITÄ ETTÄ SEN TEKEMISEEN KÄYTETTÄVÄT MENETELMÄT JA TOIMINNOT ON DOKUMENTOITU.
Atte Järvinen Julia Martikainen Jani Grönlund
Käytännön ideoita parantamaan nautojen hyvinvointia
Energiatehokkuus ja kestävä kehitys maaseudulla
NOLLAENERGIA talon rakentamisen laatu suunnitelma:
Energia ja ympäristö verkkokurssi 1ov.
Ahoplan OY. Yritys Suunnittelutoimisto – 2 työntekijää – LVI alan suunnittelu Laskee myös säästön saneerauskohteelle – Suunnittelee ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmiä.
Mihin seikkoihin ihmiset kiinnittävät huomiota taloa hankkiessaan:
MITEN RAKENNETUSTA YMPÄRISTÖSTÄ SAADAAN ENERGIAVIISAS? Helena Säteri/YM, Jukka Noponen/Sitra, Reijo Kangas/Tekes
ENERGIATEHOKKUUS TALOYHTIÖISSÄ Lainsäädäntö liittyen energiatehokkuuden kehittämiseen Helena Kinnunen Johtava lakimies.
ENERGIAKATSELMUSPÄIVÄ Pietarissa Hyviä käytäntöjä ja tuloksia Suomen energiakatselmusohjelmasta Seppo Silvonen, Head of Unit.
PuuEra-puukerrostalon hiilijalanjälki: Rakennusliike Reponen, Versowood, Koskisen Oy Bionova Consulting 13. kesäkuuta 2011.
Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab
Maalämpö Kerää kallioperään, maaperään tai vesistöihin varastoitunutta aurinkoenergiaa ja geotermistä energiaa. Maalämpöpumppu tarvitsee toimiakseen sähköenergiaa.
KAUKOLÄMPÖ ON KAIKKIEN ETU MYÖS SINUN
Miten sinä voit torjua ilmastonmuutosta? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Energiaratkaisut kestävässä taloudessa –avoimet energiaverkot
n. 2,6 miljoonaa suomalaista asuu kaukolämpötaloissa
Esko Korpi Liikevaihto Suomessa ~ 200 milj € Työntekijöitä 600 Toimipisteitä 9 paikkakunnalla, pääkonttori Helsingissä Liikevaihto Ruotsissa 3.5 miljardia.
Energia ja ympäristö verkkokurssi 1ov.
Eläinten sopeutuminen
Energiatehokkaan rakentamisen parhaat käytännöt, perusteet Kirjoittajat ovat yksin vastuussa tämän oppimateriaalin sisällöstä. Se ei välttämättä vastaa.
Asumisen RoadShow Kehitysyhteistyön merkitys energia- ja elinkaaritehokkaiden opiskelija-asuntojen tuotannossa.
LämpöYkkönen Oy | Kiinteistötekniikka Pasi Hirvijärvi
Lähes nollaenergiarakentaminen SÄÄDÖSVALMISTELUN TILANNE Teppo Lehtinen.
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi Sisäilman määritelmä Sisäilma on sisätiloissa hengitettävä ilma, jossa ilman perusosien lisäksi saattaa olla eri.
© HAUS Vaikuttavuus ja palvelukyky Taloudelliset resurssit ja mahdollisuudet Uudistuminen ja henkilöstön työkyky Rakenteet ja prosessit Viihtyisä ja toimiva.
Nimi | pvm1 LIDL SUOMI KY VÄHITTÄISKAUPAN ENERGIAVALINNAT.
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi
Vihreän ja terveellisen rakentamisen mahdollisuudet
Rakennusten energiatehokkuus arktisissa yhteisöissä
Tutkimuskohteet Vanhemmat rakennukset Matalaenergia/passiivitalot
Tilaisuuden järjestää:
My Home . By:Ines.N.
OMAKOTIRAKENTAMINEN LOMARAKENTAMINEN 11/12 SUOMI ASUU 2012
JAPANI MAANTIETEELLISENÄ ALUEENA
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi
Yhdyskunta ja ympäristö Hanna Salminen Koulutuskeskus Salpaus 2009
Case – esittely Emännänkatu 2, Kaarina
CE-merkintä JA MUUTA ERISTYSINFOA.
TUOTANTOINSINÖÖRIKOULUTUS 2018
Rakennuksen sisäilmasto ja ilmanvaihto
Tärkeät termit Suomen ympäristöopisto SYKLI / Kestävä kehitys rakennusalan koulutuksessa.
Energiatehokasta valaistusta taloyhtiöön
Esityksen transkriptio:

Energiatehokkuus suunnittelun lähtökohtana 29.12.2018 Suomen ympäristöopisto SYKLI / Kestävä kehitys rakennusalan koulutuksessa

Mitä rakennukselta odotetaan? Kestävä & turvallinen Määräykset täyttävä Ulkonäkö ja ympäristöön sopiminen Toimivat ja muunneltavat tilat Hankinta hinta & käyttökustannukset Helppo hankkia ja omistaa

0-taso energiatehokkuudessa Maankäyttö Talomallit Rakenneratkaisut Talotekniset valinnat Asumistottumukset

Millainen on energiatehokas pientalo? 1 /2 Energiatehokas talo kuluttaa vähintään puolet vähemmän energiaa kuin rakentamismääräysten minimivaatimukset täyttävä talo, jolloin ympäristökuormitus pienenee samassa suhteessa. Energiatehokkaan talon rakentaminen on taloudellisesti kannattavaa. Hankintahinnassa tarvitaan 3–4 % lisäinvestointi normaalirakentamiseen verrattuna. Takaisinmaksuaika on 6–10 vuotta jo tämän päivän energian hinnoilla. Energiatehokkaan talon asumis- ja huoltokustannukset ovat pienemmät kuin tavallisessa talossa. Energiatehokkaan talon rakentaminen ei vaadi erikoisratkaisuja, vaan se voidaan tehdä yleisesti käytössä olevilla menetelmillä. Useimmilta talotehtailta löytyy energiatehokkaita talomalleja.

Millainen on energiatehokas pientalo? 2 /2 Energiatehokkaassa talossa on hyvä sisäilman laatu ja kosteusteknisesti toimivat rakenteet. Näistä tekijöistä ei saa tinkiä energiatehokkuuteen pyrittäessä. Energiatehokas talo on ammattilaisten suunnittelema. Itse talo, sen rakenteet ja talotekniikka on suunniteltu toimivaksi kokonaisuudeksi. Hyvistä suunnitelmista kannattaa maksaa, sillä suunnitteluvaiheessa lyödään lukkoon 90 % rakentamisen kokonaiskustannuksista ja noin 80 % talon tulevista käyttö- ja energiakustannuksista!

Maankäyttö Uudet, energiatehokkuus-periaatteiden mukaisesti suunnitellut talomallit. Selkeät ja toimivat perusratkaisut, muotokieli selkeän minimalistinen.

Talomallit

Rakenneratkaisut Runko: Rakenteen kylmäsiltakatkaisut Seinät: Edelleen kehitetty, paksumpi rakenne ja ilmatiiviyden oikeanlainen tehostaminen Ikkunat ja ovet: Energiatehokkaat valinnat

Talotekniset valinnat

Tekniikka ja käyttötottumukset Ilmanvaihtolämmitys ilmanvaihto tilojen lämmitys, lämpimän veden lämmitys kesäaikainen jäähdytys Aurinkolämpö lämmin vesi Automatiikka valaistuksen ja lämmön säätö tarpeen mukaan tiedot energiankulutuksesta kulutuksen ohjaus Asukkaiden oma rooli opastus ja käyttöohjeet valaistuksen ja lämmön käyttö ja säätö tarpeen mukaan  valaistaan vain käytössä olevat tilat ja talvella ei tarvita sisälläkään T-paita-lämpötilaa!