Ajankohtaista maakuntauudistuksesta ja sotesta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1 Sote-uudistuksen lainsäädäntö ja toimeenpano Muutosjohtaja Sinikka Salo, STM Satakunta
Advertisements

Alueverkoston ohjelma Nuorten Ystävien tervehdys, pääsihteeri Arja Sutela Järjestöjen mahdollisuudet Oulun kaupungin kuntalaislähtöisen kaupunkikehittämisen.
Maakuntauudistus – miten käy tulevaisuuden demokratian? Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte Ministeri Lauri.
Terveyden edistämisen asiantuntemus sote –uudistuksessa. Kuntajohdon kysely ja TEAviisari Terve Kunta –verkostotapaaminen Helsinki Osastojohtaja.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Johtaja Leila Helaakoski Pohjois-PohjanmaanTE-keskus EAKR-seurantakomitea
Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte.
Kanta-Hämeen Sote III Ajankohtaiskatsaus Kanta-Hämeen alueverkosto Jukka Lindberg Projektipäällikkö Hämeen liitto Hämäläisten hyväksi – Hämeen.
Alueverkoston ohjelma Rovaniemen Järjestötalon esittely, Suvimaria Saarenpää Sote-uudistus Lapissa, Sanna Hiltunen Sote-uudistuksen valtakunnallinen.
Yhteistyösopimuksen laadinta
Sote-uudistuksen nykyvaihe
Maakuntauudistuksen valmistelu TEM:ssä
Tilannekatsaus
#meidänkeskipohjanmaa Tiina Harjunpää
Julkisten palvelujen tuotannon yksityistäminen
Tuhat uutta työpaikkaa Pohjois-Karjalan Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kokeilu Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Vammaisneuvostojen asema uudessa kuntalaissa
Matkalla Meijän maakuntaan Maakuntavaltuusto
Maakuntauudistus Pohjois-Karjalassa
Sote-uudistuksen tilannekatsaus
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
Sote- ja aluehallintouudistus sekä itsehallintoalueiden perustaminen
Maakunta- ja sote-uudistus
Maakuntauudistuksen toteuttaminen ja muutoksen tuki Valtiovarainministeriön esityksen pitää sote-muutosjohtaja Sinikka Salo Satakunta
Kuntauudistushankkeiden tilannekatsaus ja aikataulu
Sote- ja maakuntauudistus
9/18/2018 Alustavat ehdotukset sote- ja maakunta-uudistuksen lainsäädännöksi
Maaseutuohjelman kuulumiset ja maakuntauudistuksen tilanne
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet
Sote-uudistuksen muutoksen tuki
Sote- ja maakuntauudistus
Matkalla Meijän maakuntaan
Maakuntahallituksen puheenjohtaja
Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden valvontaa 1. 3
Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet
Risto Kuronen Vastuuvalmistelija
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Pohjois-Savon kuntien tilinpäätökset 2017
Valmistelutilanne : henkilöstösiirrot ja liikkeen luovutus sote- ja maakuntauudistuksessa koskien muutosta
Maakuntauudistus Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen
Sote- ja maakuntauudistus
Ehdotus: sote-viestinnän strategiset painotukset 2017
Digityökalujen valmistelu järjestämistehtävää varten
AJANKOHTAISTA ELY-KESKUKSESTA
Etelä-Savon maakuntaliitto
Osallisuus maakunnissa ja niiden valmistelussa
LAPIN Maakunta-akatemia
Maakuntauudistus tilannekatsaus
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Hyvinvoinnin edistäminen kunnan ja maakunnan yhteistyönä
Talous- ja henkilöstöhallinnon ja ICT-palvelukeskusten perustaminen
Päätöksenteko ja osallistuminen maakunnissa
Lainsäädäntö Valtion lupa- ja valvontaviraston on tarkoitus aloittaa toimintansa alkaen. Ehdotus Valtion lupa- ja valvontaviraston perustamisesta.
Keski-Suomen valmistelutilanne kevät 2018
Matkalla Meijän maakuntaan valmistelun organisointi
Päijät-Hämeen maakunta- ja sote-uudistus
Viestintäsuunnitelma
Maakuntauudistus – missä mennään?
Maakuntauudistuksen ajankohtaiskatsaus
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
Valtakunnallisen valmistelun tilanne järjestönäkökulmasta
Kunta matkalla tulevaisuuteen
Katsaus Pohjois-Karjalan maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun Henkilöstöryhmä
SDP:n linjaukset sote-valmisteluun
Kys. 8. Maakunnan talouden ohjaus perustuu erityisesti maakuntalakiin ja maakuntien rahoituslakiin. Ohjaavatko maakuntien rahoitusmalli ja maakuntalain.
Museolain ja museoiden rahoituksen uudistus
PoSoTellen kohti tulevaisuutta
Maakunta- ja sote-uudistuksen jälkeen
-Yksi kuntamuoto: KUNTA
Esityksen transkriptio:

Ajankohtaista maakuntauudistuksesta ja sotesta Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Ylitornio 18.3.2017

Miksi maakuntauudistus tehdään – mitä tavoitellaan? Toimivammat palvelut Toimintatapojen muutos Kustannustehokkuus Hallinnon sujuvoittaminen Kansalaisten suorat vaikutusmahdollisuudet Taloudellisen kasvun edistäminen Hallinto on palvelua, jonka tarkoituksena on edistää ihmisten ja yritysten toimintaa. Avoimuus. Asiakaslähtöisyys. Vuorovaikutus.

Hallinnon kolme tasoa Työnjako Paikallisen osallistumisen, demokratian ja elinvoiman yhteisöjä, jotka hoitavat asukkaiden päättämiä itsehallintotehtäviä ja laissa säädettyjä paikallisia tehtäviä. Osaaminen ja sivistys Terveys ja hyvinvointi Liikunta ja kulttuuri Nuorisotoimi Paikallinen elinkeinopolitiikka Maankäyttö ja rakentaminen KUNNAT Sosiaali- ja terveydenhuolto Pelastustoimi Ympäristöterveydenhuolto Aluekehittäminen Alueiden käytön ja rakentamisen ohjaus Työ- ja elinkeinopalvelut Liikennejärjestelmäsuunnittelu ja joukkoliikenteen alueellinen suunnittelu Maaseudun kehittäminen ja lomituspalvelut MAAKUNNAT VALTIO Oikeusvaltion ylläpito ja kehitys Perusoikeuksien turvaaminen Lainsäädäntö Rahoitusperiaate Turvallisuustehtävät Valtakunnalliset ja kv-tehtävät Yleinen edunvalvonta

Maakuntauudistuksen keskeiset lait § Maakuntauudistuksen keskeiset lait Maakuntalaki Uusi kunnan peruspalveluiden valtionosuuslaki Voimaanpanolaki Maakuntajakolaki Maakuntien rahoituslaki Verolait Henkilöstöä ja eläkejärjestelmää koskevat lait

Maakunnan päätöksenteko, toiminta ja asukkaiden osallistuminen VALTUUSTO 59–99 jäsentä Maakuntastrategia Asukkaiden vaikutusmahdollisuudet Suorat vaalit Aloiteoikeus Neuvoa-antava kansanäänestys Keskustelu- ja kuulemistilaisuudet Nuorisovaltuusto, vanhus- ja vammaisneuvostot Kielivähemmistön vaikuttamistoimielin HALLITUS Toiminnan, hallinnon ja talouden käytännön johtaminen MAAKUNNAN MUUT TOIMIELIMET MAAKUNTAJOHTAJA MAAKUNTAKONSERNI Järjestäjän ja tuottajan erottaminen Liike-laitos Yhtiöitetty toiminta Valtakunnalliset palvelukeskukset • ICT • Talous ja henkilöstö • Toimitilat ja kiinteistöt

86% % 10 48% Maakuntien rahoitus 2019 4 38% THL:n tarvetekijät % Rahoituksen määräävät palvelujen tarvetta ja maakunnan olosuhdetekijöitä kuvaavat kertoimet THL:n tarvetekijät Asukasluku 48% 10 86% sote-palvelujen tarvetekijät 4 % 38% % ikäryhmäkohtaiset tarvetekijät Muut tekijät Vieraskielisyys Kaksikielisyys Saaristoisuus Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Asukastiheys

Kuntien valtionosuusjärjestelmän uudistus Uuden valtionosuusjärjestelmän kautta uudistuksen kuntakohtainen muutos rajoitetaan +/- 100€ per asukas 4 vuoden siirtymäajan kuluessa VOS-järjestelmän rakenne pääosin ennallaan +/- 100€ Uutena kriteerinä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (korvaa työpaikkaomavaraisuuden) Verotulojen tasausjärjestelmän rajat muuttuvat Puolet kiinteistöverotuloista sisällytetään tasausjärjestelmään, pl. voimalaitokset

Voimaanpanolaissa säädettävät Lakien voimaantulo ja kumottavat lait Järjestämisvastuun siirtyminen 1.1.2019 Maakuntien perustaminen ja maakuntajako (18) Väliaikaishallinto Henkilöstön siirtyminen Omaisuusjärjestelyt Uudistukseen liittyvät veroseuraamukset Maakuntien palvelukeskusten perustaminen (toimitilat, ict, talous- ja henkilöstöhallinto) Kunnan tuloveroprosenttia leikataan 12,47 %-yksikköä vuonna 2019 Maakunnan yhtiöittämisvelvoite Palvelujen hankkiminen siirtymäkauden aikana Muutostuki Etunimi Sukunimi

Valmisteluvaiheet

9/17/2018 Aikataulu 2016 2017 2018 2019 Ensimmäiset maakuntavaalit tammikuussa 2018 presidentin vaalien yhteydessä Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen siirtyy uusille maakunnille 1.1.2019 Sote-uudistuksen ja maakuntien perustamisen lakiluonnokset lausunnolle 8/2016 Maakuntalaki ja sote-järjestämislaki (HE 15/2017) eduskunnalle 3/2017 Väliaikaishallinto alkaa valmistella toiminnan käynnistämistä 1.7.2017 alkaen Valinnanvapautta sekä maakuntien muita tehtäviä koskevat lakiluonnokset lausunnolle 1-3/2017 ja esitykset eduskunnalle keväällä 2017 Monikanavaisen sote-rahoituksen yksinkertaistamista koskevat laki-luonnokset 2017 aikana Valinnan-vapauteen ja monikanava-rahoitukseen liittyvät lait voimaan 1.1.2019. Mahdollinen siirtymäaika.

Menestyvän kunnan ainespuita Hyvä vuorovaikutus kuntien ja valtion välillä. Rahoitus- periaate pysyy. Kirkas visio. Selkeä päämäärä. Asennetta. Kunnan ja maakunnan yhteistyö ja työnjako. Realismia. Meidän kunta 2030 Ihmiset kokevat omakseen. Digi. Johtaminen. verkostomainen toiminta. Tekemistä vaille valmis?! Julkisen, yksityisen ja 3. sektorin kumppanuus. Kokeilu-kulttuuri.