METSÄSTÄJIEN JA KERÄILIJÖIDEN ELÄMÄNTAPA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Soveltava Liikunta Kemin kaupunki LIIKUNTAPALVELUT/ Maarit Hast 2011 Liikuttaako meitä mikään? Soveltavan liikunnan lähtökohdat.
Advertisements

Koti ja perhe voimavarana Hurtig Vanhemmuuden roolit Vanhemmuuteen kuuluu monia rooleja: 1. Rakkauden antaminen 2. Huoltaja 3. Rajojen asettaja.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Johdatus ympäristön historiaan.
Työn nimi (=eläinlaji) Työn tekijä Tallenna tämä sivu luokan omaan kansioon > Omat tiedostot > Biologia > Nisäkkäät > Nisäkkään ja tekijöiden nimet. Noudata.
Eliömaailman luokittelu jäsentää elämän monimuotoisuutta
Matematiikkaa 3 a Kertausjakso – Geometria MATEMATIIKKAA 3 A © VARGA–NEMÉNYI RY 2016.
Luku Metsästäjä ja keräilijä, s. 20–25 METSÄSTÄJIEN JA KERÄILIJÖIDEN ELÄMÄNTAPA METSÄSTÄJIEN JA KERÄILIJÖIDEN ELÄMÄNTAPA Aineisto on vapaasti muokattavissa.
13 Mielenterveyden häiriöt ulottuvat lievistä vaikeisiin Ydinsisältö.
Tomi Jolkkonen. Sijainti  On osa itämaista kulttuuripiiriä  Koostuu kahdeksasta eri alueesta  On itään venäjästä.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
LIIKUNTAVAMMAISUUS.
Mikä EduMAP? Rahoitus EU Horizon2020-ohjelmasta Tampereen yliopiston johtama hanke, yhteistyössä Foredata Oy & 7 kumppania Euroopasta.
Varhaiskasvatuksen liikuntasuositukset
Mitä Raamattu opettaa oikeasta ja väärästä
Väestöllinen huoltosuhde 1865–2060
HAALARIMERKKI- KOKEILU
Koko kurssia koskeva seurantatehtävä
Bridgekurssi BK-Slam ª©¨§
Ihminen ja maailma Teksti: Ortoboxi.fi ja Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle, kpl 5 Kuvat:
II Luonnonuskonnot Muistiinpanot.
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
17. Löydä oma alasi s. 81‒83.
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
ROSKATUTKIMUS.
Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19
LETKA-hanke vertaa Naseva- käyntien ja Welfare Quality - arviointien tuloksia Mikaela Mughal1, Lilli Frondelius2, Matti Pastell2, Pirjo Kortesniemi 3,
Ydinviestit Ihmiset pärjäävät paremmin arjessa, kun heillä on riittävät voimavarat toimia ja ottaa vastuuta elämästään. Ammattihenkilöt tarvitsevat mahdollisuuden.
”Meidän opisto”.
RUOVEDEN RHY Toimintakertomus 2015.
Bird bird bird bird bird bird bird bird bird
Luku 13 – Raamatun tutkimus
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
Kemia luonnossa Maiju, Kasperi, Mika.
KPL 2. ALKUPERÄISKANSO-JEN USKONNOT
Västäräkki.
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
9. Kristinuskon yhteiskunnallisia tulkintoja
RAAMATUN PUNAINEN LANKA
Ready, steady. FLY FURTHER. Kansainvälisyys on taitolaji katja
Työmuistitesti Näet seuraavaksi 20 sanan listan.
Kaakkurin koulun valinnaisaineet
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
Visio ja perustehtävä Jokainen löytäisi oman tapansa liikkua ulkona.
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Kuntoutuksen kuumat perunat
III VÄLIMERI ANTIIKIN AIKANA kuvanavaus
LUENTO 3 Ympäristö ja sen tutkimusmenetelmät
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Ympäristöriskinarviointi viranomaistoiminnassa
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Yhteisöllisen hyvinvoinnin asialla
Vanhusneuvostojen yhteistyöseminaari
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
Mitä mallit kertovat asiasta Mitä voimme päätellä havainnoista
METSÄSTÄJIEN JA KERÄILIJÖIDEN ELÄMÄNTAPA
Kestävän kehityksen projektit Espoossa
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
II Ekologia.
Luku Nykyihmisen sukupuu, s. 14–19
I PYYNTIKULTTUURISTA MAANVILJELYYN
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Yhteinen keittiö -hanke Marttaliitto
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
Minun hyvinvointi Eva Rönkkö
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
IPPO työkalu uuden opetussuunnitelman mukaiseen toimintaan
Esityksen transkriptio:

METSÄSTÄJIEN JA KERÄILIJÖIDEN ELÄMÄNTAPA Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty. METSÄSTÄJIEN JA KERÄILIJÖIDEN ELÄMÄNTAPA Luku Metsästäjä ja keräilijä, s. 20-25

Metsästäjien ja keräilijöiden elämäntapa Esihistorian ajan ihmisten elämäntavoista ei ole varmaa ja täsmällistä tietoa. Ajalta ei ole säilynyt kirjoitettuja lähteitä, siksi sitä kutsutaankin esihistoriaksi. Miksi ei? Niukoista fossiili-, esine- ja kuvalöydöistä ei ole helppo tehdä päätelmiä. Tutkijat pystyvät kuitenkin tekemään johtopäätöksiä löytöjen ja myöhempien keräilijä-metsästäjäheimojen elämän perusteella.

Varhainen ihminen saalisti jopa mammutteja. Elinkeinot Ravinnoksi kelpaavien kasvien ja eläinten (toukat, madot, hyönteiset, linnunmunat) keräily Isompien eläinten metsästys Tutkijoiden mukaan metsästäjä-keräilijät käyttivät ruoan hankintaan pääsääntöisesti vain muutaman tunnin päivässä, ja muu aika voitiin viettää vapaasti seurustellen. Varhainen ihminen saalisti jopa mammutteja.

Ruoka saattoi olla ravitsevampaa ja monipuolisempaa kuin myöhempien viljelijöiden yksipuolisemmin viljaan perustunut ruokavalio. Niukat ajat pakottivat säätelemään yhteisön kokoa myös rankoin keinoin: vanhuksia jätettiin kuolemaan ja lapsia surmattiin.

Miksi maapallon väestömäärä kasvoi niin hitaasti? Perhe ja väestö Miksi maapallon väestömäärä kasvoi niin hitaasti?

Kalliopiirros Saharasta, nykyisen Algerian alueelta.

Yhteisöt ja työnjako Yhteisöt olivat tiiviitä 20–30 hengen ryhmiä. Ne vaelsivat sopivan kasvillisuuden ja riistan perässä. Yhteisöä johtivat sen vanhimmat jäsenet. Työnjako: - Naiset vastasivat keräilystä, lastenhoidosta, viljelystä ja ruoan valmistuksesta. - Liikkuvampi suurriistan metsästys oli miesten työtä.

Kuinka monta ihmistä tulee toimeen neliökilometrillä? Suhde ympäristöön Ihmiset olivat riippuvaisia luonnon olosuhteista: ilmastosta, ravinnon saatavuudesta, tilasta ja maastosta. Metsästäjäyhteisö tarvitsi muihin elinkeinoihin verrattuna paljon tilaa. METSÄSTYS KARJANHOITO MAANVILJELY NYKYMAANVILJELY 875 175 22 1 Kuinka monta ihmistä tulee toimeen neliökilometrillä?

Maailmankuva Keskeistä oli usko luonnonvoimiin ja kaikkialla vaikuttaviin henkiin eli animismi. Jumalina pidettiin luonnonilmiöitä, erityisesti aurinkoa. Metsästäjä-keräilijöiden maailmankuvaa sanotaan myyttiseksi – se ei vastaa nykyistä tieteellistä käsitystä luonnosta ja ihmisestä.

Esihistoriallinen taide Vanhimpia säilyneitä taideteoksia ovat pienoispatsaat jopa 40 000 vuoden takaa. Luolamaalaukset ja kalliopiirrokset ovat noin 20 000 vuoden ikäisiä. Patsaat kuvaavat usein korostetuin pakaroin ja rinnoin varustettuja naishahmoja. Nykyään niiden oletetaan olevan hedelmällisyyden symboleja – elämän jatkuminen ja jälkeläisten saanti oli tärkeää. Punaisella okralla värjätty Willendorfin Venus varhaiselta kivikaudelta.

Luolamaalaukset Maalaukset esittävät tärkeimpiä metsästyksen kohteita. Nykykäsityksen mukaan ne eivät ole pelkkää metsästysmagiaa, vaan kertovat maailmankuvan elementeistä. Pitkäsarvisia alkuhärkiä Lascaux’n luolassa Ranskassa. Pikkupojat löysivät luolan sattumalta vuonna 1940.

Maalaukset kertovat Euroopan eläinkannasta. Mukana ovat: Biisoni, mies ja lintu. Maalaukset kertovat Euroopan eläinkannasta. Mukana ovat: biisoni peura villihevonen alkuhärkä visentti vuohi saksanhirvi villakarvainen sarvikuono leijona karhu lintuja ja kaloja. Minkälaisia taitoja tällaisten eläinten metsästys vaatii?