AMERIKAN KULTTUURIT Sivut 126137.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Intiaanikulttuurien tuho
Advertisements

- Eurooppa aloittaa maailmanvalloituksen!
Afrikka s.103-.
Imperialismi Afrikassa
Inkat.
Afrikkalainen elämäntapa Yhteisöllisyys, kulttuuri, sivistys.
Nationalismi ja imperialismi
Kansanterveys. Kansanterveystyö Kansanterveystyön keskeisenä tavoitteena on väestön tai sen osan terveydentilan ja hyvinvoinnin parantaminen Kansanterveyttä.
ETELÄ-EUROOPPA. Etelä-Euroopan valtiot Etelä-Euroopan valtioihin kuuluu 4 valtiota. Niistä suurin on Italia jossa on 58,1 miljoonaa asukasta ja sen pääkaupunki.
Kolumbus saapuu Amerikkaan. Piirros vuodelta 1904.
Pohjois-amerikan ja Latinalaisen Amerikian intiaanikulttuurit
Uuden maailman ihmeet Oppikirjan tehtävien vastaukset, s. 105.
TIIVISTELMÄ KAUKAISET KULTTURIT. Amerikan manner oli keskiajalla eurooppalaisille tuntematon. (He eivät tienneet sen olemassa olosta) Amerikassa oli monia.
SIIRTOMAAVALLAT 1900-luvun alussa IMPERIALISMI Euroopan maat hankkivat siirtomaita Afrikasta ja Aasiasta Erosi aiemmasta kolonialistisesta.
KULTTUURIEN KOHTAAMISIA AFRIKASSA. Afrikan valtakunnat Afrikan valtakunnat.
Maapallon metsät.
HAVAIJI.
Luku Kauppa siirtyy Välimereltä Atlantille, s. 116–120
Monipuolista tietoa nuoren elämään liittyvistä asioista yhdestä paikasta asuminen, opiskelu, työ, terveys, miten maailmalle, vapaa-aika ja niin edelleen.
Neuvostoliitto rakentaa työläisten paratiisia
Öljyn kuljetus Itämerellä ja siihen liittyvät riskit
Jenna Muhonen ja Oona Koskela
Väestöllinen huoltosuhde 1865–2060
Kristinuskon levinneisyys ja kehityssuunnat 2000-luvulla
Kultakuume Mikko ja Vili.
KPL 19 Afrikan rikkaudet jaetaan
Selvitys järjestöjen palveluista 2016
Toinen maailmansota syttyy
Latinalaisamerikkalainen kulttuuri
7. Taudit ja tuholaiset.
Afrikkalainen kulttuuri
IV EUROOPAN NOUSU kuvanavaus
Amerikan intiaanikulttuurit
Vietnamin sota Tonkinin lahden selkkaus.
Mitä tiedät Afrikan uskonnollisesta tilanteesta?
Aapo Manni,Veera Ollila ja Jussi Meriläinen
Unelma vapaudesta, veljeydestä ja tasa-arvosta
Keisari kannustaa uudistuksiin
Mesoamerikkalainen kulttuuri
UNESCOn maailmanperintö
15 Aseet vaikenevat s. 103–110.
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
SIIRTOMAAVALLAN PURKAUTUMINEN
KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ
Tundra Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopan pohjoisosissa esiintyy tundraa.
6.1 SELKÄRANGATTOMIEN ELINTAVAT JA MUODONVAIHDOS
Pohjois-Amerikka.
METSÄSTÄJIEN JA KERÄILIJÖIDEN ELÄMÄNTAPA
KRISTINUSKO LEVIÄÄ ROOMASSA
LAULUJOUTSEN.
V TEOLLISEN YHTEISKUNNAN SYNTY
Löytöretkien vaikutuksia
13. Yhteiskuntien törmäys
ABORIGINAALIT JA SIIRTOLAISET
Savikko.
Uuden ajan alun löytöretket
LÖYTÖRETKIEN EDELLYTYKSET JA SEURAUKSET
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
Portugali 5 asiaa -Valtavat hiekkarannat -Lämmin ilmasto
16. Koneet tulevat.
KanDee-hanke-Kansalaisten elvytystaidot ja defibrillaattorit maaseudun kartalle ( )
Kansainvälinen muutto Suomeen 1990-luvulta alkaen
TEOLLISTUMINEN Pohdi aluksi (ryhmissä):
MITÄ MAANVILJELYN SYNTY MERKITSI?
Bysantti.
Väestö pääasiallisen toiminnan mukaan Etelä-Savon maakunnassa
POHJOIS-AMERIKAN INTIAANIT s
Latinalaisen Amerikan alkuperäiskulttuurit
USA – Kulttuurien sulatusuuni
AFRIKKA s
Esityksen transkriptio:

AMERIKAN KULTTUURIT Sivut 126137

Kulttuurien mosaiikki Pohjois-Amerikan ja Latinalaisen Amerikan kulttuurinen moninaisuus oli syntynyt jo ennen eurooppalaisten tuloa. Eteläisessä Amerikassa oli aiemmin korkeakulttuurien tunnusmerkit täyttäviä maatalousyhteisöjä, pohjoisessa keräilijä-metsästäjiä. Eurooppalaiset muuttivat kaksoismantereen kulttuurisen ja etnisen rakenteen täysin. Vapaaehtoiset muuttajat Euroopasta sekä pakolla siirretyt muuttajat Afrikasta ja Aasiasta toivat omat kulttuurinsa Amerikkaan. Osittain kulttuurit sekoittuivat keskenään, osittain säilyttivät ominaispiirteensä.

Ensimmäiset amerikkalaiset Eri intiaanikansat käyttivät hyväkseen omien alueidensa luonnonvaroja: luoteisrannikolla ja nykyisen Kalifornian alueella meren antimia preerioilla biisonilaumoja Mississipin varrella ja lounaisalueella viljelyyn sopivaa maata pohjoisilla alueilla monia riistaeläimiä. Elinkeinoina olivat siis keräily, metsästys, kalastus ja maanviljely.

Etelän intiaanivaltakunnat Intiaanien lukumäärää ennen eurooppalaisten tuloa on vaikea arvioida: luku vaihtelee 3060 miljoonan välillä. Suurin osa asui Väli- ja Etelä-Amerikan alueella. Heidän kulttuurinsa olivat yhteiskunnallisesti ja teknisesti erikoistuneimpia. Suurimpia kansoja olivat asteekit, inkat ja mayat. Myös sapoteekit, tolteekit ja misteekit olivat merkittäviä. Laadi lista mayojen, asteekkien ja inkojen tärkeimmistä keksinnöistä ja saavutuksista. Millainen oli näiden kansojen yhteiskunnan rakenne? Tehtävä 2, s. 134

Eurooppalaiset ja Amerikan alkuperäiskansat kohtaavat Eurooppalaiset hakivat Amerikasta rikkauksia ja raaka-aineita – ja halusivat käännyttää asukkaita kristinuskoon. Aluksi eurooppalaiset kohtasivat Karibianmeren saarten asukkaita, joilta ei löytynyt jalometalleja. Myöhemmin vastaan tulivat rikkaat asteekkien ja inkojen korkeakulttuurit. Ensikontaktit olivat ystävällismielisiä, mutta pian tulijoiden hillitön kullan himo johti konflikteihin. Pienen espanjalaisen konkvistadorijoukon voitto asteekeista on esimerkki teknologisesti vahvan ja häikäilemättömän menestyksestä. Suuri osa muistakin yhteisöistä tuhottiin.

Kolumbiaaninen vaihto 1500-luvulta alkaen Amerikasta Eurooppaan ja toisinpäin siirtyi valtava määrä kasveja, eläimiä ja tauteja. Tätä on nimitetty kolumbiaaniseksi vaihdoksi. Vaihto aiheutti merkittävän ekologisen muutoksen erityisesti Amerikassa. Kolumbiaaninen vaihto rikasti molempien mantereiden elämää Samalla eurooppalaiset valloittajat kuitenkin tuhosivat mikrobeillaan sekä tahallisesti että tahattomasti valtaosan Amerikkojen alkuperäisestä väestöstä ja yhteiskunnallisesta järjestyksestä.

Mitä kolumbiaanisessa vaihdossa siirtyi mantereelta toiselle? Eläimiä: kalkkuna, marsu Ruoka-aineita: peruna, kaakao, avokado, tupakka, vanilja, kassava, kurpitsa, tomaatti, kiniini, ananas, maissi Amerikan manner Eurooppa ja Afrikka Eläimiä: hevonen, nauta, koira, lammas, sika Sairauksia: tuhkarokko, tulirokko, influenssa, lavantauti, hinkuyskä, kurkkumätä Ruoka-aineita: vehnä, kahvipapu, sitrushedelmät, päärynä, persikka, sokeriruoko

Amerikan valloittajat Ensin saapuivat espanjalaiset – laajalti Keski- ja Etelä-Amerikkaan portugalilaiset – nykyisen Brasilian alueelle. Nopeasti perässä tulivat ranskalaiset – nykyiseen Kanadaan ja sieltä suurten järvien kautta Mississipin suistoon saakka englantilaiset – ranskalaisten ja espanjalaisten väliin hollantilaiset ja ruotsalaiset – pieniin ja lyhytaikaisiin siirtokuntiin Pohjois-Amerikan itärannikolle. Afrikkalaisia tuotiin 1500-luvulta alkaen työvoimaksi plantaaseille.