Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Vietnamin sota Tonkinin lahden selkkaus.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Vietnamin sota Tonkinin lahden selkkaus."— Esityksen transkriptio:

1 Vietnamin sota 1964-1975 Tonkinin lahden selkkaus.
2. ja 4. elokuuta vuonna 1964 Yhdysvaltojen laivaston hävittäjien USS Maddox ja USS Turner joy ollessa tiedustelutehtävässä, alukset raportoivat joutuneensa pohjois-vietnamilaisten hyökkäyksen kohteeksi.

2 Ap Bacin taistelu Ap Bacin taistelu sijoittuu vietnamin sodan alkuvaiheille. Konfliktissa Etelä-Vietnamin kansallinen vapautusrintama eli Vietkong otti ensimmäisen merkittävän voittonsa etelä-vietnamilaisista ja amerikkalaisista joukoista. Joulun 1962 jälkeen saatiin selville, että Vietkongilla on radiolähetin lähellä Tan Thoita, 1,5 kilometriä Ap Bacista luoteeseen. Alueella arveltiin olevan noin 120 miehen vahvuisen komppanian. Kansallisen vapausrintaman hallinnon päätöksellä, kapinallisjoukot päätettiin tuhota.

3 Vietnamin sodan vastustus kasvoi Yhdysvalloissa ja muualla.
Tet-hyökkäys Vietnamin sodan vastustus kasvoi Yhdysvalloissa ja muualla. Kärsittyään valtavia tappioita Etelä-Vietnamin kansallinen vapautusrintama menetti voimansa ja sotiminen siirtyi lähinnä Pohjois-Vietnamin kansalliselle armeijalle.

4 Kukkula 881:n taistelu Taistelu alkoi, kun Pohjois-Vietnam oli Amerikkalaisten tietämättä miehittänyt joukkoja kukkuloille. Joukot uhkasivat Khe Sanin laaksoa , jossa Amerikkalaisten leiri sijaitsi. Suunnitelma meni pieleen, kun Pohjois- Vietnamilaisten suunnitelma paljastui ennenaikaisest. Tästä alkoi veriset taistelut.

5 Ilmahyökkäykset Yhdysvallat alkoi pommittaa Pohjois-Vietnamia pian sen jälkeen kun Pohjois-Vietnamin väitettiin hyökänneen torpedoveneillä yhdysvaltalaisia Maddox- ja Turner Joy -aluksia vastaan Tonkininlahdella.

6 Sodan vaikutukset Yhdysvaltalaisiin
Sodalla oli voimakas vaikutus Yhdysvaltain yhteiskuntapoliittisiin mielipiteisiin, erityisesti suurten ikäluokkien nuoriin. Sekä vastustajat että kannattajat määrittivät sodan kautta ulko- ja sisäpoliittisia linjojaan.

7 Toinen Saigonin taistelu
Taistelu oli sodan yksi ratkaisevimmista ja viimeisistä. Taistelu alkoi 29. huhtikuuta 1975 Pohjois- Vietnamin vakinaisen armeijan raskaalla tykistökeskityksellä. Saigon kukistui ja antautui 30. huhtikuuta Saigonin valtausta seurasi Etelä-Vietnamin antautuminen ja Vietnamin sodan päättyminen.

8 Tappiot Vietnamin sodassa
Etelä-Vietnam jne. N kaatunutta N haavoittunutta Pohjois-Vietnam jne. N. 1,1 miljoonaa kaatunutta N haavoittunutta


Lataa ppt "Vietnamin sota Tonkinin lahden selkkaus."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google