Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Advertisements

KANSANTAUDIT.
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Diabetes maailmassa 2012 Yli 300 miljoonaa ihmistä.
DIABETES DIABETES ON TAUTI, JOSSA ELIMISTÖN HIILIHYDRAATTIEN SIETOKYKY ON HEIKENTYNYT ja eri mekanismeillä sitten aiheutuu verensokerin kohoaminen. Korkea.
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Voiko tyypin 1 diabeetikko sairastua tyypin 2 diabetekseen?
Diabetes s. 65 –
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
HIILIHYDRAATIT.
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
Kotitehtävä.
DIABETES.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sydän- ja verisuonisairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Diabetes (sokeritauti).
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
Paranitko lääkkeistä huolimatta? Helena Puistola Sairaanhoitaja-terveydenhoitaja, Terveystieteiden maisteri.
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Verensokerin (glukoosin) viitearvot – plasmasta
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
ASTMA JA COPD (keuhkoahtaumatauti). AIHEUTTAJA Astma -Allergiatekijät, eli allergeenit, kuten siite- ja eläinpölyt -Tulehdus -Flunssan seurauksena -Rasitus,
Kansantaudit Tartuntataudit
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
Oppiainerajat ylittävä tehtävä. Aiheeseen liittyviä YO-tehtäviä  Kuvaile osteoporoosin syitä, seurauksia ja ehkäisykeinoja (S 2007), BIOS 4, s. 91 
Stressin kahdet kasvot. Stressi … f - p - s oireina ilmenevä häiriötila, joka johtuu yksilön kokemuksesta, ettei hän kykene selviytymään häneen kohdistuvista.
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Metabolinen oireyhtymä. MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa jossa henkilöllä on samaan aikaan useita terveydelle haitallisia tiloja yhtä aikaa.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Lääkekorvausoikeudet
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
KEUHKOSYÖPÄ …..
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Keuhkoahtaumatauti eli COPD
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Metabolinen oireyhtymä
kysymyksiä Mikä on diabetes?
MBO eli metabolinen oireyhtymä
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
diabetes mellitus tai sokeritauti
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
Kansantaudit Suomessa
Kansanterveys ; koko väestön terveys
Stressin kahdet kasvot
KOTITEHTÄVÄN VASTAUKSET
Terveyspoliittinen työ reumaliitossa
Esityksen transkriptio:

Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet

Ohjeet Muodostakaa neljä asiantuntijaryhmää vierustovereista (n.7 oppilas/ryhmä) Jokainen ryhmä tutustuu yhteen annetuista aiheista Jokainen ryhmä laatii selkeät ja ytimekkäät muistiinpanot omasta aiheestaan, eli muistiinpanoihin tulee 3-5 YDINKOHTAA aiheesta.

Jatko-ohjeet Valmistaudu toimimaan ”asiantuntijana” ja kertomaan uudelle ryhmällesi ydinkohdat aiheestasi, johon olet perehtynyt.

Esitysjärjestys on Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet Jatkuu.. Muodostakaa 4 hengen ryhmiä siten, että jokaisessa ryhmässä on yksi ”asiantuntija” jokaisesta aihealueesta. Esitysjärjestys on Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet Ensin asiantuntija aloittaa kertomalla ydinkohdat omasta aiheesta, jonka jälkeen muut ryhmän jäsenet kirjoittavat muistiinpanot ja esittävät kysymyksiä asiantuntijalle Keskusteluissa voi käyttää halutessaan esimerkkejä omasta tai tuttujen elämästä

Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki- ja liikuntaelimistö muodostuu luista, niitä yhdistävistä nivelistä sekä luita liikuttavista lihaksista ja jänteistä Erilaisia sairauksia: paranevia vammoja, kulumissairauksia (esim. nivelrikko), tulehdussairauksia (esim. nivelreuma) ja selkäsairaudet Miljoona suomalaista sairastaa jotakin pitkäaikaista tuki- ja liikuntaelimistön sairautta

Tuki- ja liikuntaelinten sairauksien hoito ja ehkäisy Tärkeimmät lepo sekä kipulääkitys Myös liikunnalla on tärkeä rooli hoidossa ja Tules:n ehkäisyssä Hyvä yleiskunto sekä vatsa- ja selkälihasten harjoittaminen ovat tehokkain ehkäisykeino tuki- ja liikuntaelinten sairauksia vastaan Ylipaino lisää riskiä sairastua tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin

Diabetes Diabetes on aineenvaihduntasairaus ja sitä on kahta tyyppiä 1 tyypin diabeteksessa insuliinituotanto vähenee, jolloin elimistö ei pysty hyödyntämään ravinnosta saatua sokeria -> verensokeri nousee 1 tyypin diabetesta ilmaantuu Suomessa enemmän kuin missään muualla maailmassa 1 tyypin diabetes alkaa yleensä nuorena ja sitä hoidetaan insuliinilääkityksellä (pistos tai pumppu)

Tyypin 2 diabetes Todetaan yleensä vasta aikuisena Insuliinia erittyy, mutta elimistö ei osaa hyödyntää sitä= Insuliiniresistenssi Hoitona yleensä painonpudottaminen ja ruokavaliomuutos. Jos näistä ei ole riittävästi apua -> tablettihoito Molemmissa tyypeissä oireina mm. laihtuminen, janontunne sekä väsymys Riskitekijät: ylipaino, keskivartalolihavuus, vähäinen liikunta sekä perimä Paljon liitännäissairauksia

MBO= Metabolinen oireyhtymä Tyypillisesti MBO on yhteydessä keskivartalolihavuuteen MBO lisää riskiä sairastua verenpainetautiin ja diabetekseen sekä niiden aiheuttamiin lisäsairauksiin MBO:n kriteereitä: Vyötärönmitta yli 102 cm miehellä ja yli 88 cm naisella (mitattuna 2 cm navan yläpuolelta) HDL-kolesteroli ”hyvä kolesteroli" alle 1,00 mmol/l miehellä ja alle 1,3 mmol/l naisella Korkea verenpaine tai verensokeri

MBO Terveellinen ravinto, ylipainon välttäminen, säännöllinen liikunta, tupakoimattomuus, ravinnon laatu ja määrä ovat keskeisiä asioita MBO:n hoidossa ja ehkäisyssä.

Keuhkosairaudet Keuhkosairauksiin kuuluvat astma ja keuhkoahtaumatauti (COPD) Astma on tulehdussairaus, jossa: keuhkoputken limakalvo tulehtuu, paksunee ja alkaa erittää limaa -> sileä lihaksisto supistuu ja ahtauttaa keuhkoputkia Aiheutuu monista tekijöistä: esim. perinnöllinen syy, atooppinen taipumus, hengitystietulehduksen jälkitauti Hoito: inhaloitavat lääkeaineet, ärsykkeiden välttäminen ja mahdollisen tupakoinnin lopettaminen

Jatkuu.. Keuhkoahtaumataudissa keuhkoputket ovat ahtautuneet pysyvästi -> hengitys vaikeampaa Oireita ovat: yskä, lisääntynyt liman eritys, hengenahdistus Mahdollisia syitä ovat: tupakointi ja hoitamaton astma Hoito: Tupakoinnin lopettaminen, lääkitys

Yhteiskunta ja kansantaudit Yhteiskunta pyrkii vähentämään kansantauteja mm. seuraavasti: erilaiset seulonnat, riskitekijöiden kartoittaminen, verotukselliset ratkaisut, kansalaisten terveyspalvelut, ehkäisy ja valistustyö, alan tutkimuksen tukeminen Lisäksi mukana on yksityiseltä ja 3. sektorilta erilaiset hankkeet ja projektit (esim. kunnossa kaiken ikää)

Yksilö ja yhteiskunta Kansantaudit tulevat yhteiskunnalle kalliiksi, esim. TULE-sairaudet aiheuttavat 700 000 sairaalapäivää ja 4 miljoonaa sairauslomapäivää sekä ennenaikaista eläköitymistä Myös lääkekulut ovat suuret