Tiibet ja kiina.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kiina s. 46-.
Advertisements

KIINA.
YHTEISKUNTAOPPI YH1 PERUSKÄSITTEITÄ - TEHTÄVÄ!. POLITIIKKA 1. Organisoituneen ihmisryhmän hallitsemista  Esim: koululaiset  koulupolitiikka, vanhemmat.
Afrikkalainen elämäntapa Yhteisöllisyys, kulttuuri, sivistys.
Nationalismi ja imperialismi
SUOMI ENNEN AUTONOMIAA UUDEN AJAN ALKU: KUSTAA VAASA.
Lääkekasvatus -ohje apteekeille Katri Hämeen-Anttila, FaT dosentti, kehittämispäällikkö Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.
YHTEISKUNTAOPPIA MEDIA. MEDIAN HISTORIAA  Sanomalehdet syntyivät  1600-luvulla  Radiolähetykset alkoivat  1907  Televisiolähetykset alkoivat  1920-luvulla.
Y RITYSESITTELYT JA SUHDETOIMINTA Pertti Strandman ja Samuli Viitala.
Aleksanteri I:n hallitsijanvakuutus
Erkki Saari (YTT, HTM) Lehtori, Laurea ammattikorkeakoulu Mihin tilastot haastavat sosionomin ammatin ja työn 2010–2025? Sosionomin ammatti ja työ 2010–2025.
Itä-aasialainen kulttuuripiiri Itä-aasiaan kuuluuvat Kiina, Japani, Etelä-Korea, Pohjois-Korea, (Taiwan, Hongkong, Macao) ja Mongolia. Myös Venäjän itäosa.
Taolaisuus, kungfutselaisuus ja lamalaisuus
Neuvostoliitto rakentaa työläisten paratiisia
KIINA MAAILMANPOLITIIKASSA
Avoimen tiedon toimintalinjaukset vuoteen 2020
Sopimuspalokuntien tila Varsinais-Suomessa
Kultakuume Mikko ja Vili.
Sivu 169: pilakuvatehtävä
Selvitys järjestöjen palveluista 2016
METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN ALUEYKSIKKÖUUDISTUKSEN KUULEMISTILAISUUS
Antiikin Kreikan ja Rooman uskonnot
Saksan aluelaajennukset ennen toista maailmansotaa - kartta sivu 71
Kiistat Venäjän kanssa ja 25-vuotinen sota
Kunta Jäsenyys Perusjäsenet (kotikunta) ja muut jäsenet (esim. kiinteä omaisuus, yritys) Perusjäsenillä oikeuksia mm. äänioikeus oikeus käyttää kunnan.
NAPOLEONISTA HITLERIIN
Kansainvälinen politiikka 1920-luvulla
Unelma vapaudesta, veljeydestä ja tasa-arvosta
Islamin synty ja Koraani
Keisari kannustaa uudistuksiin
Kansainvälinen poliittinen tilanne oli muuttunut: yhdistyneestä Saksasta oli tullut uusi eurooppalainen suurvalta. Venäjä pelkäsi, että sen reuna-alueiden.
Venäjän uskonto.
KOHTI ENSIMMÄISTÄ MAAILMANSOTAA
Maailmanuskonnot maailmassa n uskontoa
Elämänkatsomustiedon tunti
Skolastiikka Filosofian ja teologian yhdistämää tiedettä kutsutaan skolastiikaksi Skolastiikan tavoitteena oli osoittaa, että kirkon oppi oli sopusoinnussa.
SUOMI IRTI RUOTSISTA.
2. Jakso; Kiina.
Mikä päivätyökeräys? Päivätyökeräyksessä autat nepalilaisia lapsia kouluun ja nepalilaisia perheitä pysymään yhdessä. Voit olla mukana keräyksessä tekemällä.
Kiina Kiina on myös toisiksi varakkain maa.
Opiskelijayhdistys toiminta
Mao Tse-Tung ( ).
Kiina Maailman mahtimaa TOPI,IDOR,JONI,VILJAM JA NIILA.
Japani Saarivaltio Aluksi huomattavat vaikutukset Kiinasta
Jämsän ammattiopiston opiskelijayhdistys on perustettu
Luku Kreikkalainen kaupunkivaltio s. 12–16
RoOMAsta tuli SUURVALTA
KRISTINUSKO LEVIÄÄ ROOMASSA
Kommunismi - Piia Koivula.
Näkökulmia kuvien ja tehtävien käsittelyyn Kiina – Aasian jättiläinen
Buddhalaisuus.
Kiina.
Kirkko ja papit opettavat suomalaisia
Sivu 169: pilakuvatehtävä
Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet
Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
CABAS Alihankkijakytkennät
MUSIC BURMA Kultainen Maa lin ko * Esitys*
TEOLLISTUMINEN Pohdi aluksi (ryhmissä):
Opinnäytteiden sähköinen arkistointi yliopistoissa
Ryhmän nimi: tiedotettavat asiat
Kouluikäisten urheilun nykytila Miskolcissa
Tuulivoiman käyttö ja tulevaisuus Suomen sähköverkossa
Kunnallinen liikelaitos
Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen näkökulma lääkejakelun kehittämiseen Etusivuvaihtoehto 1.
Ilmastoneuvottelut Yhteinen sopimus kahdessa tunnissa
STV:n ja STA:n roolit Santtu Hellstén Santtu Hellstén
Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (jatkossa "ICAO") Pekingin yleissopimuksen, Pekingin pöytäkirjan ja Montrealin pöytäkirjan kansallinen voimaansaattaminen.
opintoja Oulun kaupungin lukiolaisille etänä & verkossa
Esityksen transkriptio:

Tiibet ja kiina

1911 Tiibet muodollisesti itsenäiseksi Mutta.. 600-luvulla buddhalainen kuningaskunta 700-luvulla sotatila kiinaa vastaan 1000-luvulla Kuningaskunta hajosi pieniin ruhtinaskuntiin 1247 mongolit valtasivat sekä Tiibetin että kiinan n. 1400-1600 Keski-Tiibet kuningaskunta 1720 mantsudynastia 1911 Tiibet muodollisesti itsenäiseksi Mutta..

Miksi Kiina haluaa Tiibetin? Kiinan hallitus perustelee Tiibetin miehitystää väittäen, että Tiibet on aina kuulunut Kiinaan. Kiinalaiset väittävät ettei Tiibetillä ole itsenäistä kulttuuriperintöä. Väittävät suojelevansa Tiibetiä. Kiinan mielestä Tiibetillä on jo autonomia Tiibet on iloinen Kiinan vallan alla

Pekingin sopimus Mao Tsedung julisti että myös Tiibet ”tulisi vapauttaa”. Kansan vapautusarmeija marssi Tiibetiin 1950 ja aloitti täten Kiinan–Tiibetin sodan. Dalai-laman ja Panchen-laman edustajat solmivat Pekingin painostuksen alaisina sopimuksen kiinalais-tiibetiläisestä ”yhteishallinnosta” . Sopimus, jossa 17 kohtaa, solmittiin 23.5.1951

Tärkeimpiä määräyksiä: Kiinan armeijan maahanpääsy kansalliseen turvallisuuteen vedoten. Tiibetin kansan alueellinen autonomia Tiibet ei saa muuttaa vallitsevaa poliittista järjestelmää eikä Dalai-aman asemaa, toimintavaltaa tai tehtäviä. Uskonnon harjoittamisen salliminen sekä luostareiden suojelemisesta. Maan kieli ja koululaitos Talouden ja maatalouden kehittäminen Kiinan on hoidettava Tiibetin ulkosuhteita sekä Tiibetin vapaita kauppasuhteita naapurimaihin

Kiinalaiset pyrkivät aluksi parannuksiin mm Kiinalaiset pyrkivät aluksi parannuksiin mm. perustamalla kouluja ja sairaaloita. Pian alkoi sopimusten vastainen toiminta.  sosialisointitoimenpiteitä maataloudessa.  luostareiden sulkeaminen ja tuhoaminen.  kiinalaisten pakkomuutto Tiibetin alueille.  kiinan kielen suosiminen ja sen käytön edistäminen  Dalai-laman ja Panchen-laman erottaminen 1964 Toimenpiteitä on pidetty Tiibetin kansanmurhana.

Tiibetin autonominen alue Perustettiin 1965 Buddhalainen koulutusjärjestelmä korvattiin maallisella. Karja ja omaisuus valtiolle Buddhalaisuus tuomittiin täysin ja buddhalaista taidetta ja esineistöä tuhottiin. Suuri osa luostareista tuhottiin ja munkkiyhteisöjä hajotettiin mielivaltaisilla vangitsemisilla ja teloituksilla. Kiinan uudistuspolitiikan myötä vuonna 1979 osa uskonnollisista vapauksista palautettiin ja hallintoa liberalisoitiin Dalai Laman kuvan hallussapidosta joutuu tänäkin päivänä vankilaan ennalta määräämättömäksi ajaksi.

Lähteet http://www.tiibetinfo.com/tekstit/historia.htm (25.10.2016) https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Tibet_(1950%E2%80%93present) (25.10.2016) https://freetibet.org/about/china-argument (25.10.2016) https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiibetin_autonominen_alue (25.10.2016) Kuvat: https://fi.wikipedia.org/wiki/Pekingin_rauhansopimus (25.10.2016) https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Tibetan_monasteries (25.10.2016)