Mainiot maisemat -hanke

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KAUPUNGIN JOHDON TERVEISET KYLÄKIERROS MUUTOKSEN TUULET  Jälleen kerran yhteiskuntia ravistelevat suuret muutokset: tekniikassa, uskonnoissa, organisaatioissa,
Advertisements

Normaalikoulujen lukioiden OPH-rahoitteinen hanke
Juuan kyläkierros Tulokset 2014.
Koulutus ja viestintä yhteistyön välineinä Siru Aura, ohjelmavirkailija, tiedotus ja koulutus Pohjoisen ja etelän kuntien yhteistyöohjelma p ,
Viinijärven, Kaatamon ja Komperon kyläillassa 10. 4
Maaseutukehitys. Leader Älä anna ideasi olla pelkkä ajatus -toteuta se!
YHDESSÄ TULEVAAN Asukkaat, kylät, yhdistykset ja kunnat Hämeessä – Hämeen Kylät ry: Kanta-Häme Päijät-Hämeen kylät ry: Päijät-Häme.
 Matkailuverkostot  Kokemäenjokilaakson  Matkailuyrittäjät ry Tommi Anttila1 •Anttilan Tila, •Tommi Anttila, Kokemäki.
Hyvinvointi Kannus Sosiaali ja terveys Liikunta Kulttuuri
Alavin kyläillassa MUTKATON MEININKI INVESTOINNIT Palvelut/ Viihtyvyys Kylpytynnyri saunan yhteyteen Jousiammuntapaikka hiekkamontuille + perustarkammuntaa.
Kylän nimi: Teema ja sisällöt: Teema ja sisällöt: Teema ja sisällöt:
Maaseutumatkailuyritystoiminta Suomessa Mikko Lindell Puheenjohtaja Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry Helsinki.
Yrittäjätalon imago 1. Imagon suunnittelua ­1.6. aloituspalaveri ­20.6. taustamateriaali opiskelijoille, aikataulutus ­Elo-syyskuu: taustamateriaalin.
TTL Sosiaalisessa mediassa
MENNEITÄ MIETINTÖJÄ: Luontopolku Pihojen siivoustalkoot
VIURUNIEMI Ulkoilupäivän yhteydessä Paikalla Paavo-kierroksen tilaisuudessa oli yli 20 ihmistä. Kaupungin edustajana oli Jukka Orenius. Leader Joensuusta.
Liperinsalo Uudella kylätalolla oli hyvä kokoontua. Mm
Päijät-Hämeen kylät ry on maakunnallinen kyläyhdistys, joka tukee kyliä ja rakentaa yhteistyötä.
Palveluasiamies - hanke Palveluasiamies Seppo Laitila, p
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
VASTUUTA OTTAVA PAIKALLISYHTEISÖ 10 tärkeää toimenpidettä.
Pohjois- Suomen Kompassi Pohjois-Suomen strategia, s. 35: ”Lapin ja Oulun yliopistojen yhteistyöllä, verkottumalla myös Kainuuseen ja Keski-Pohjanmaalle,
Esittäytyminen Tuomas Korkalainen Metropolia. Kuka olet? Projektisuunnittelija, Metropolia kulttuuri ja luova ala, elokuvan ja tv:n koulutusohjelma Reititin.
Tulevaisuus verstaat Yhteisökehittämisen työkalu Tulevaisuuden tekoväline Itävallasta 1950-luvulta lähtien Osallistava suunnittelu Käytössä kyläsuunnitelmia.
Alavin kyläillassa Kolmen kovan kärki 1.Jukajärven kunnostus ja muu (kalastus, uimaranta, puhdistus, veneranta) -> Särkivaara, Selkie ja Heinävaara.
Uusi kylähanke Päin kylää Yhteisöhautomo Kotikylä? Kyläläinen? Toimiva, kehittyvä? Nukkumalähiöstä kyläksi? Uusikylä? Aktiivinen asukas? Kotiseutu? Aktiivinen.
Kylien Salo Muurla Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo –kehittämishanke, Salon kaupunki Etunimi.
KÄSÄMÄ Kyläkahvila kahvit ja osallistujien lyhyt esittely Kunnan tervehdys Oppimiskahvila jossa teemoina: *kylän hurjat ideat(muutkin)*mutkaton.
OK-Consultancy 1 Kylien kehittäminen Kuntien rooli.
Ruokolahden strategia 2016–2021. Yhteistyökykyinen Taloudelliset realiteetit tunnistava Muuntautumiskykyinen Arvomme.
Julkisten palveluiden suunnittelu osana yleiskaavatyötä – koontia keskustelusta
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Rantaluontomme tulevaisuus? Projektivastaava Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliitto UYK:n Alueiden käytön päivä
KOKEMUSTIEDOSTA ASIANTUNTIJUUTTA  miten kokemustieto saadaan tuotua ammattilaistiedon rinnalle M/S Soste –risteily, avoin verkostotapaaminen
Markkuun malli miten kylä ja koulu opettavat yhdessä
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Hallituksen ehdotus
Tulevaisuusseminaari - Kokemäenjoen vesistöalueen vesivisio
5E VÄHÄHIILISET YHTEISÖT –HANKE
Täydennyskoulutus Tuoteturvallisuus ja työura ruoka-alalla
Rannat kuntoon -toimintamalli
Uudenlainen yhteistyöfoorumi
Facebook.
Hyvinkää 100 vuotta.
VALTAKUNNALLISESTI ARVOKKAAT MAISEMA-ALUEET
Metsien merkitys ja käytön tarkoitus on erilaista eri ihmisille
Jaana Joutsiluoma ja Minttu Ojanen
Järjestö 2.0: Pohjanmaan järjestöt mukana muutoksessa
100 suomalaista vesistötekoa –kampanja ja rotarit & rotaryklubit
Maisema on ekosysteemin koti
Maaseutuohjelman tavoitteet nyt ja rahoitus tulevaisuudessa Kehittäjä Matchmaking –tapahtuma Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö.
Tapahtuman järjestämisen työpaja Combo -hanke MORO!
OSAAMISALUE, KIT-vastaava täyttää
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Tehdään yhdessä entistä tiiviimpi, tasavertaisempi ja monitoimijaisempi Yhteinen Päijät-Häme
Lastensuojelun sosiaalityön moniammatillisen toimintamallin kehittämistyöryhmä kokousversio.
Kylähyvinvointi teematyöryhmän tiekartta 2015
Väliaikaisten koulureittien turvallisuus Hanke-esittely
ESIMERKKEJÄ REITTIEN KEHITTÄMISEN POLUISTA, KANTA-HÄME
TOIMINTASUUNNITELMAT 2018
Hankkeesta ja koulutuksista saa lisätietoja
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Tartu syöttiin – kunnostusvinkkejä tulevaisuudelle
Kylämatkailuseminaari
Selvittää onko tarvetta uudelle monialaisen yhteistyön ryhmälle
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
DIGITRAIL -hanke Kanta-Hämeen luontoreittien näkyvyyden ja saavutettavuuden lisääminen digitaalisuuden keinoin –
Osallisuudesta Tanja Räty.
Esityksen transkriptio:

Mainiot maisemat -hanke 1. 4. 2016 -31. 8 Mainiot maisemat -hanke 1.4.2016 -31.8.2017 Kyläpäällikkötapaaminen 19.11.2016 Vihtijärven kylätalo Mainiot maisemat -hanke Auli Hirvonen, maisema-asiantuntija p. 0400 864 494 ProAgria Etelä-Suomi ry / Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset

Mainiot maisemat -hankkeen toimintaa MITÄ HANKKEESSA TAPAHTUU? Mainiot maisemat -hankkeen toimintaa 1. Maisemanhoito ja maiseman hyödyntäminen kylien/ alueiden toiminnassa. Työpajoja aiheesta 10 kpl 2. Luonnon hoitoon liittyvät työpajat 10 kpl 3. Infotilaisuudet ja maisematempaukset 10 kpl 4. Tiedottaminen ja hyvien käytäntöjen jakaminen 5. Uudet toimintaverkostot Maisemaverkko ja Luontoverkko

MAISEMATYÖPAJAT Maisemanhoito – mitä pitää hoitaa ja miksi? Tärkeysjärjestys jne. Maiseman hyödyntäminen kylän toiminnassa Reitistöt ja niiden sisällöt – kylien maisemaa ja maiseman tarinaa esittelevät reitit - myös olevien reittien sisällöt ja maisemanhoito Rakentaminen arvokkailla maisema-alueilla Tarjotaan kaikille Uudenmaan yhdistyksille, toimijoille ja asukkaille Työpajat voidaan toteuttaa myös maastossa ja maisemassa Työpajan jatko sovitaan yhdessä (hankkeella mahdollista kirjoittaa hankesuunnitelma aiheesta)

RANNAT KUNTOON - TYÖPAJAT Esimerkiksi yhden järven tai joenvarren rantojen ja vesiympäristön hoito. (Uimarannat, venerannat, rannan rakenteet, virkistyskäyttö, luontopolut, palvelut, suojavyöhykkeet, kosteikot, näkymien raivaus, vesikasvien niitot ja biomassojen hyödyntäminen mm. pelloilla, läjitysalueet, rantalaiduntaminen, luonnon monimuotoisuus, linnut ja kalat ym.) Tarjotaan kaikille Uudenmaan yhdistyksille, toimijoille ja asukkaille Luodaan yhteiset linjaukset rantojen kunnostukselle ja toteutukselle Työpajat voidaan toteuttaa myös maisemassa ja rannoilla Työpajan jatko sovitaan yhdessä (hankkeella mahdollista kirjoittaa hankesuunnitelma aiheesta)

TYÖPAJOJA TULOSSA 24.11. 2016 Nautakarjatiloille sopimuslaidunnuksesta ja Laidunpankista työpaja Tammikuussa 2017 tulossa työpaja vieraslajeista –aiheella miten laajalla yhteistyöllä - miten voidaan torjua vieraslajeja Huhtikuussa tulossa työpajoja yhteistyössä Uudenmaan liiton kanssa Maankäyttö ja valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet – suunnattu kaavoittajille Lisäksi suunnitteilla työpajoja ekosysteemipalveluista ja niiden säilyttämisestä -suunnattu kunnille Lampureille ja hevosyrittäjille tulee omat työpajat sopimuslaidunnuksesta ja laidunpankista (lampureilla aiheena myös aidaton paimenlaidunnus)

MAISEMAINFOT JA -TEMPAUKSET Tarjolla on seuraavia infotilaisuuksia teemoilla yhteensä 5 kpl: Suomalaista kylämaisemaa 100 vuotta – menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus - mikä maisemassa on säilyttämisen arvoista, mikä muuttuu jne. - käymme läpi itsenäisyyden ajan vuosikymmenien vaikutusta maisemassa – mitä kukin vuosikymmen sinne on jättänyt – ja ovatko nämä merkit sinne jääneet? Tai Luonnon monimuotoisuus maisemassa –infoja. Mennään ihan yksityiskohtiin maastossa. Kasvit, puut ja pensaat, hyönteiset, linnut, nisäkkäät jne.

MAISEMAINFOT JA -TEMPAUKSET Lisäksi järjestämme 5 maisematempausta: Yksi Maisema- ja tarinapatikka – missä tempaistaan kunnon reitti maisemassa? Lisäksi järjestetään kaksi tempausta aiheella - Aistimatka maisemaan Yksi Arkkitehtuuri kylässä/ Talojen tarinat -tempaus Yksi Ruokamatka maisemaan -tapahtuma. Yhdistetään ruoka ja maisema Myös uudet ideat tervetulleita!

Hankkeen tavoitteena on: tuoda esiin Uudenmaan valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet. Verkostoitua erilaisten toimijoiden kanssa ja luoda tulevaisuuden verkostoja, joista hyötyvät kaikki – tiedon jakamiskanava ja yhteistyön tehostaminen Löytää uusia hankeaihioita ja kirjoittaa jatkohankkeita, yksi hanke maiseman tuotteistuksesta ja yksi liittyen luonnonhoitoon on aktivoida ja ohjata maaseutuyrityksiä ja -yhdistyksiä sekä kuntia, kyliä liiketaloudellisesti kannattavaan maisemaa ja luontoa hyödyntävien palveluiden luomiseen arvokkailla maisema-alueilla. selvitetään maaomistajien halukkuus reitti- ja vaellustuotteisiin ja mitä ongelmia ja etu-ja reitit tuottavat. Reitit ovat oivallinen tapa hyödyntää maisemaa ja siihen liittyviä tuotteita. Tuodaan uusia näkökulmia luonnon hoitoon, tuodaan esiin ekosysteemipalveluiden mahdollisuudet ja merkitykset

Hankkeen kotisivut, missä on kaikki hankkeen tapahtumat. SOME Hankkeella on Facebook -ryhmä - Mainiot maisemat. Siellä jaetaan hyviä käytäntöjä ja uutta tietoa ja ideoita sekä tiedotetaan hankkeen tapahtumista. https://www.facebook.com/groups/883902011714828/ Hankkeen kotisivut, missä on kaikki hankkeen tapahtumat. https://etela-suomi.maajakotitalousnaiset.fi/hankkeet/mainiot-maisemat-6932 Twitterissä twiittailen maisemasta ja luonnosta yleensä sekä Mainiot maisemat ja Avaimet maisemaan -hankkeista https://twitter.com/auli_hirvonen