Lilja Suominen lv15j miro laitinen lv15J Mari Honkamäki LV13D

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
L’art pour l’art Taidetta taiteen vuoksi
Advertisements

Valistus.
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Modernismi ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta.
ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
Valistus Tyylisuunta.
Romantiikan aikakausi
Barokki, Rokokoo ja uusklassismi:
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
Romantiikka.
Antiikki 600 eKr.-400 jKr. Jaetaan Kreikan aikaan 600eKr.-200eKr. ja Rooman aikaan 200eKr.-400jKr. Antiikin kirjallisuus jaetaan epiikkaan, lyriikkaan.
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
TAIDEMUSIIKIN TYYLIKAUDET
Klassismin musiikki Elina Tuppurauinen 8.B.
REALISMI Uudet yhteiskunta- ja luonnontieteet olivat syitä realismin (vrt. engl.’reality’=todellisuus) synnylle (positivismi, Karl Marx, Darwinin.
1800-LUVUN LOPPU – 1900-LUVUN ALKU
Antiikin Kreikka.
Renessanssi By: Tiia, Erik & Oona.
Hy02 : Eurooppalainen ihminen
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
Tervetuloa eksymään symbolimetsän sokkeloihin!
1700 – luvun kulttuuria Ruotsi-Suomessa:
Romantiikka & realismi:
Leonardo Da Vinci:
MODERNIN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
EUROOPPALAISEN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
Klassisismi Ylevää, kaunista ja symmetristä
Tekijä: Katri Oikarainen
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
1800-luvun taidesuunnat ja tieteen kehitys
Modernismin tulo Suomeen
REALISMI 1800-LUVUN LOPPU – LUVUN ALKU. AATTEELLINEN PERUSTA AUGUST COMTE: SOSIOLOGIA; POSITIVISMI yhteiskunnassa vallitsevat luonnonlakien kaltaiset.
Jean Sibelius Maailman paras säveltäjä Mu 2. Jean Sibelius ( ) on kansallisromantikko Jean Sibelius ( ) on kansallisromantikko Monissa.
EUROOPPALAINEN IHMINEN Keskiaika. KAHTIA JAKAUTUNUT EUROOPPA  Itä-Rooma säilyi Länsi-Rooman tuhouduttua 476  Lännessä kansainvaellusten jälkeen vain.
Luku Tieteet ja taiteet s. 22–34 Laokoon-patsas. KREIKAN TAIDE Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty.
o Musiikki on ääneen perustuva taiteen, itseilmaisun ja kommunikoinnin muoto o Musiikki jaotellaan yleensä kolmeen lajiin; - Popmusiikki - Kansanmusiikki.
Modernismi Määrittelyä Taiteen, kirjallisuuden ja yhteiskunnan totaalinen uudistaminen johon kuului yksinkertaisuus Tyyliltään vapaampaa, ”rajojen.
Realismin synty ● romanttisen intohimon rappeutuminen alkoi luvulla – ihmiset halusivat alkaa kuvata asioita todenmukaisesti ● ihmisten kurjat oltavat.
BAROKKI Johdanto Barokki Valitsin itselleni barokin ajan pukuhistorian, koska suureellisuus ja mahtipontisuus vaatteissa, koruissa.
Euroopan uuden ajan kaupungit ja rakentaminen
Tekijä: Katri Oikarainen
Modernin maailman taide
1800- ja 1900-lukujen vaihteen kirjallisuus
ANTIIKIN KREIKAN ARKKITEHTUURI
TAIDEMUSIIKKI OSA I.
22. Kristinuskon kulttuurivaikutuksia
Kirjallisuus.
Rokokoo 1700-luku.
SURREALISMI Surrealismi on taidesuuntaus, joka syntyi Dada-ryhmän hajotessa ja André Bretonin vuonna 1924 julkaiseman surrealismin manifestin mukana. Manifestissa.
ANTIIKIN KULTTUURIHISTORIAA
Kreikan ja Rooman suuruuden aika
Rokokoo Reetta Kähkönen LV15L Jean-Antoine Watteau.
KIRJALLISUUTEMME ALKUVAIHEET
Leonardo da Vincin maalauksia
Ranskan merkittävää kirjallisuutta
Euroopan teollistumisen aika
Taidemusiikki ennen Sibeliusta
Klassismi 1600 – 1800-luvun kirjallisuus.
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
Eksistentialismi Eero Jussila.
YLEISTÄ Juontaa juurensa alkuperäisväestön, aboriginaalien, kertomista tarinoista. Saanut paljon vaikutteita maahan muuttaneiden monien eri kansallisuuksien.
KPL 4. HELSINKI PÄÄKAUPUNGIKSI
Historia2 eurooppalainen Ihminen
Ekspressionismi Anni, Sege ja Emmi.
Barokki, rokokoo, tieteellinen vallankumous
Hyton innovaatioprojektiopintojen loppuseminaari
Antiikin Kreikan ja Rooman kuvanveisto ja maalaustaide -tiivistelmä
Euroopan teollistumisen aika
REALISMI (1850-).
Romantiikka.
Esityksen transkriptio:

Lilja Suominen lv15j miro laitinen lv15J Mari Honkamäki LV13D Klassismi Lilja Suominen lv15j miro laitinen lv15J Mari Honkamäki LV13D

Klassismi Klassismi eli uusklassismi on 1700-1800-luvuilla vaikuttanut taidesuuntaus, jossa renessanssin tavoin pidettiin antiikin Kreikkaa ja Roomaa taiteen esikuvana. Klassismi syntyi rokokoon ja barokin jälkeen niiden ylenpalttisuuden vastineeksi, jolloin klassismissa pyrittiin yksinkertaisuuteen, luonnollisuuteen, tasapainoon, järkevyyteen, harmoniaan ja symmetriaan. Klassismi jaetaan usein erikseen kuvataiteen, arkkitehtuurin, kirjallisuuden ja musiikin klassismiin, jotka kuitenkin kaikki vaikuttivat saman aikakauden aikana ja saivat innoituksensa antiikista. Klassismin synnyn taustalla olivat valistus ja esille tulleet tutkimukset antiikin kulttuurista.

Klassismin kuvataide Klassistisessa kuvataiteessa antiikin Kreikan ja Rooman vaikutus oli hyvin suuri ja täten tuon ajan kuvataiteessa näkyi paljon antiikin aikaisia vaikutteita. Myös teosten aiheet saattoivat olla suoraan antiikista. Jean Auguste Dominique Ingres - Suuri odaliski (1818) Jacob Philipp Hackert – Maisema ja temppeliraunioita Sisiliassa (1778)

Benjamin West – Kenraali Wolfen kuolema (1770) Jacques-Louis David – Sokrateen kuolema (1787)

Klassismin arkkitehtuuri Klassistinen arkkitehtuuri, kuten kaikki muutkin klassismin muodot, kopioi ja ihaili vahvasti antiikin Kreikkaa ja Roomaa, ja täten klassisessa arkkitehtuurissa korostui symmetria ja geometrisyys, kuten myös yksinkertaiset ja suoraviivaiset muodot. Myös antiikista tutut pylväsjärjestelmät tulivat takaisin muotiin. Jean Chalgrin, Riemukaari (1806-1836), Pariisi

Carl Engel & Johan Ehrenström – Senaatintori (1800-luku), Helsinki William Thornton - Yhdysvaltain kongressitalo (1793), Washington (DC)

Klassismin musiikki Klassismin musiikki on tunnettu jaksotetusta ja ymmärrettävämmästä melodiasta, kuten myös luonnollisuudestaan, selkeydestään sekä tunteiden herättämisestä. Sävellyksissä suositumpia olivat duurisävellajit, eli sävellykset olivat iloisemman ja miellyttävämmän kuuloisia Tunnetuimpia klassismin säveltäjiä ovat Ludvig von Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart ja Joseph Haydn.

Klassismin kirjallisuus Klassismin kirjallisuudella tarkoitetaan klassismin suuntausta, jossa antiikin aika alkoi vaikuttaa kirjallisuuteen ja täten kirjallisuudessa alettiin käyttää useita antiikin aikaisia kirjallisuuden käytäntöjä kuten Aristoteleen kolmen yhteyden sääntöä, jolloin teosten kuului olla kokonaisia, loppuun suoritettuja ja pituudeltaan rajoitettuja. Myös antiikista tuttu komedia ja tragedia alkoi tulemaan moniin teoksiin tyyliksi. Monet teokset saattoivat ottaa myös kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Huomioitavaa on, että kirjallisuuden klassismi vaikutti 1600-1700-luvuilla, vaikka muut klassismin suuntaukset vaikuttivat 1700-1800-luvuilla. Tunnettuja klassismin kirjailijoita olivat: Nicolas Boileau (1636–1711) Jean de La Fontaine (1621–1695) René Descartes (1596–1650) Pierre Corneille (1606–1684) Molière (1622–1673) Madame de La Fayette (1634–1693) Charles Perrault (1628–1703) La Rochefoucauld (1613–1680) Jean Racine Blaise Pascal (1623–1662) John Milton (1608–1674) Pedro Calderón de la Barca (1600–1681)

Lähteet Forum II – Eurooppalainen ihminen (Painos 2011) https://fi.wikipedia.org/wiki/Klassismi (4.4.2016) https://fi.wikipedia.org/wiki/Uusklassinen_arkkitehtuuri (4.4.2016) https://fi.wikipedia.org/wiki/Klassismi_(kuvataide) (4.4.2016) http://helka.net/rakennukset-kertovat-nettiversio/2281-1-empire-pohjolan-valkea-kaupunki-syntyy (6.4.2016) + Hyperlinkit kuvissa