Tutkimustietovarannon ohjausrakenne

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Korkeakoulut ja julkisen hallinnon arkkitehtuurin hierarkia Ilmari Hyvönen
Advertisements

Esiselvitys valtion tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy.
Yliopistotutkimuksen tuottavuus ja vaikuttavuus - profiiliryhmän selvityksiä Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka.
Helsingin yliopiston tietohallinto Tietotekniikkapalveluita tuotetaan Helsingin yliopistossa keskitetysti tietotekniikkakeskuksessa sekä hajautetusti tiedekunnissa.
Soveltuuko asiantuntijatehtävien luokittelu tutkijoiden, yliopistojen ja rahoittajien käyttöön? RAKETTI-TUTKI / Tietomallityöryhmän seminaari
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto JURE.
Esiselvitys tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta ja lausuntojen yhteenveto Olli Poropudas, Opetusneuvos Opetus- ja.
Uusia avauksia korkeakouluyhteistyössä tutkimuksen tukipalveluiden ja hallinnon alueella - Tutkimuksen tuen ja hallinnon verkosto RAKETTI -päätösseminaari.
KOKOA 1: ylitarkastaja Ilmari Hyvönen, OKM, puheenjohtaja
Opiskelun ja opetuksen tukipalvelut Elämää Raketin jälkeen? Raketti päätösseminaari Kati Kettunen Palvelujohtaja, Helsingin yliopisto.
Arkkitehtuurikoordinaatiopalvelu
TUTKI Tietomallityöryhmä RAKETTI-TUTKI Tietomallityöryhmä.
Tietomallityöryhmän loppuraportti RAKETTI-TUTKI Tietomallityöryhmä.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto TUTKI-osahanke.
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteisten arkkitehtuurien tilanne ja hallintamallin tilanne IH
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä,
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Juuli-julkaisutietoportaali Seminaari tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta.
TUHA-verkoston tapaaminen
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Tietohallintolaki edellyttää, että julkisen hallinnon viranomaisten on tietojärjestelmien yhteentoimivuuden mahdollistamiseksi ja varmistamiseksi suunniteltava.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
ATT-vaikuttavuusryhmä –alustavia suosituksia Avoin tiede ja tutkimus -hankeen työryhmäseminaari Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Avoin tiede ja tutkimus Suomessa– Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa 2015 Seminaari
Haka- ja Virtu -seminaari Ajankohtaista Hakassa Haka- ja Virtu -seminaari
OKM:n tietovarastopalvelut -kokonaisuuteen liittyvän tiedon avaaminen korkeakoulujen BI-kehittäjien käyttöön Tilannekatsaus Paula Merikko
ORCID-tutkijatunnisteen käyttöönotto Hanna-Mari Puuska Julkaisutiedonkeruuseminaari
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus Hanna-Mari Puuska Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä
Suorat tiedonkeruut Yleisesitys. OKM:n suorat tiedonkeruut Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) kerää tietoja korkeakouluista o Mm. opintopistetiedot,
Verskostojen huomioita yhteistyöryhmän vierailuilta (KOOTuki) Kati Kettunen, Tuomas Orama, Antti Mäki , KOOTuen kokous.
Toimintamalli ja organisointi 1 Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta JUHTA (14 jäsentä + varajäsenet) Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta.
Tutkimustietovaranto
tiedon laadun tukeminen ja
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Oppimis- ja koulutustoiminnan analytiikan jaosto 3. 4
Tutkimuksen tuen ja hallinnon verkosto TUHA
Lukukausimaksuihin liittyvä
Kotilava Kotimaiset tieteelliset lehdet avoimiksi ja vaikuttamaan
Tieteellisten seurain valtuuskunta
Tutkimuksen tuen ja hallinnon verkosto TUHA
VIRTA-julkaisutietopalvelu
Tutkimustietovarannon lähdetietovarantojen tilannekatsaukset
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
Arkkitehtuurit ohjaavat Valtakunnalliset, keskitetyt ICT-palvelut
Tutkimuksen tietovirrat
Tutkimustietovaranto ja tutkimustietovirrat
Julkaisutietovirrat - tilannekatsaus
Asettamiskirje: Korkeakoulujen tietohallinto-ja ICT-ohjausryhmän täsmennettynä tehtävänä on:
VIRTA-OHJAUKSEN JATKO
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen
ORCID-tutkijatunnisteen käyttöönoton edistäminen
Kati Kettunen, Helsingin yliopisto
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus
Opetuksen ja tutkimuksen viitearkkitehtuurit yhteentoimivuuden ja yhteistyön mahdollistajina Nestori Syynimaa.
Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmä (KOOTuki) – Kehittämishankkeiden avuksi Ammattikorkeakoulujen opintoasiainpäälliköiden.
Tutkimustietovarantohankkeen yleisesittely ja nykytilanne
KTPO-CSC-vuosisopimuksen 2018 näkymiä ym
OKM T&K TIETOJEN TIETOPOHJA Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
"Kyseessä ei ole hyvä ja merkittävä korkeakoulutuksen parissa työskentelevä ryhmä tai verkosto. Vaan paras ja tärkein."
OKM AJANKOHTAISTA
KTPO:n palvelukokonaisuuksien tiivis esittely
AJANKOHTAISTA VARASTOKIRJASTOSTA
= = 62 9 ∙ 7 - 1= 62 8 ∙ = 62 (3 + 5) ∙ 6 = : 2 ∙ (15 – 7) = ∙ = 48 7 ∙ : 3 = 48 ( ) : 3 +
Kohti valtakunnallista tutkimustietovarantoa
Tutkimushallinnon sanaston julkistus ja sanaston käyttö
Tutkimuksen tuki- verkosto
Esityksen transkriptio:

Tutkimustietovarannon ohjausrakenne 12.6.2017 Jukka Haapamäki

Sisältö Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n ohjausyhteistyö Tutkimushallinnon tietovirtojen ja tutkimustietovarannon johto- ja ohjausryhmät Tehtävät Jäsenet

Koulutuksen ja tutkimuksen tietotuotannon ja tietoarkkitehtuurin ohjaus OKM:ssä (2/2)

Tutkimushallinnon tietovirtojen ja tutkimustietovarannon johtoryhmä Asetettu ajalle 3/2017 – 12/2020 Johtoryhmän tehtävät linjata tutkimustietovarannon kehittämistä ja suuntaamista tunnistaa keinoja tutkijan hallinnollisen työn vähentämiseksi yhteisiä tutkimustietovirtoja hyödyntämällä linjata tutkimuksen tietovirtojen pitkän aikavälin kehittämistarpeet ja niiden edellyttämät toimenpiteet eri toimijoilta tunnistaa tutkimushallinnon tietotarpeet edistää valtakunnallista yhteistyötä eri toimijoiden ja sektoreiden välillä tutkimushallinnon tietovirtojen kehittämisessä

Tutkimushallinnon tietovirtojen ja tutkimustietovarannon johtoryhmä, jäsenet Opetus- ja kulttuuriministeriö, puheenjohtaja Yliopistot vararehtorit Ammattikorkeakoulut tki-johtajat/tutkimusvararehtorit Ammattikorkeakoulujen tietohallintojohtajien yhteistyöverkosto (AAPA) Yliopistojen tietohallintojohtajien yhteistyöverkosto (FUCIO) Tutkimuksen tuen ja hallinnon verkosto (TUHA) Yliopistokirjastojen neuvosto SYN / Ammattikorkeakoulukirjastojen verkosto Suomen Akatemia Tekes Yliopistosairaaloiden tutkimusjohto Tutkimuslaitosten johtajien neuvosto (TUNE) Sosiaali- ja terveysministeriö Työ- ja elinkeinoministeriö Puolustusministeriö Tieteentekijöiden liitto Professoriliitto Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta (SRNK) Kansalliskirjasto Suomen tiedekustantajien liitto Tieteellisten seurain valtuuskunta CSC, sihteeristö

Tutkimushallinnon tietovirtojen ja tutkimustietovarannon ohjausryhmä, tehtävät ohjata ja seurata rakennettavan valtakunnallisen tutkimustietovarannon käyttöä koordinoida valtakunnallista yhteistyötä ja tietovirtoja tutkimusta kuvaavien tietojen osalta (ml. viitearkkitehtuuri) edistää pysyvien tunnisteiden käyttöä tutkimuksessa koordinoida yhteisten tietomääritysten toteutusta edistää semanttista yhteentoimivuutta ja ontologioiden käyttöä edistää tietojen avaamista ja hyödyntämistä valtakunnallisesti edistää yhteisiä raportointikäytäntöjä valmistella tietojen välittämistä tiedon hyödyntäjille (ml. OKM) tutkimustietovarannon kautta luoda ja ylläpitää korkeakoulujen tietovirtojen tavoitearkkitehtuuria ja kehittämispolkua keskustella ja sopia laajemmin OKM:n tekemistä tutkimukseen liittyvistä tiedonkeruista ja tietojen käytöstä korkeakoulujen ohjauksessa ohjata tutkimustietopalvelun sisällön pohjalta luotavan Suomessa tehtävän tutkimuksen julkisen näkymän (portaali) toteutusta Ryhmä toimii yhteistyössä Tutkimuksen tuen ja hallinnon verkoston (TUHA) kanssa

Tutkimushallinnon tietovirtojen ja tutkimustietovarannon ohjausryhmä Jäsenet Jukka Haapamäki (ryhmän puheenjohtaja), opetus- ja kulttuuriministeriö Tutkimuksen kehittämispäällikkö, Timo Taskinen Jyväskylän yliopisto Tutkimuspäällikkö Seliina Päällysaho, Seinäjoen ammattikorkeakoulu Kehittämispäällikkö Minna Liikala, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Ylilääkäri Ari Lindqvist, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Tutkimuksen tietoasiantuntija Yrjö Lappalainen, Tampereen teknillinen yliopisto Asiantuntija Anne Sunikka, Aalto-yliopisto Yksikön johtaja Marja Kylämä, Suomen Akatemia Ennakointipäällikkö Soile Ollila, Innovaatiorahoituskeskus Tekes Tiedeasiamies Kalle Korhonen, Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta Tietojärjestelmäasiantuntija Jyrki Ilva, Kansalliskirjasto Suunnittelija Janne Pölönen, Tieteellisten seurain valtuuskunta Kehittämispäällikkö Ari Leppälahti, Tilastokeskus Kehityspäällikkö Hanna-Mari Puuska (ryhmän sihteeri), CSC - Tieteen tietotekniikan keskus