Epilepsialiiton näkemyksiä erikoissairaanhoidon keskittämisestä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointia työstä.
Advertisements

Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Turun Psykiatria Aikuisten avohoito
kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
Toimintavuoden 2011 keskeiset toiminnot. Epilepsialiiton strategia vuoteen 2010 • Avoin suhtautuminen epilepsiaan ja sen monimuotoisuuteen • Laadukas.
Invalidiliiton Harvinaiset-yksikkö
Aivovamman hoitoketjut Suomessa, pitääkö uusia vai riittääkö rasvaus?
 Toiminta, joka tukee perheessä, parisuhteessa ja vanhemmuudessa jaksamista sekä perheessä tapahtuvaa kristillistä kasvatustyötä.  Perhekerho  Perheleirit,
PALVELUSUUNNITELMA JA TOTU -suunnitelma
SLI Poikkeava tai viivästynyt puheen kehitys
Lastensuojelun asiakkaat (kriteeri: lapsen kasvu/kehitys tai terveys vaarassa, välitön ls-tarve) vanhemman/huoltajan päihteiden käyttö (lapsen hoito vaarantuu,
M.Vallimies-Patomäki & E.Hukkanen, STM
Neuropsykologin rooli aivovammakuntoutuksen eri vaiheissa
Syömishäiriöiden hoito OYS:n Lasten ja Nuorten klinikassa
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
 Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista suomalaisten ulottuville.  Tämä on suomalainen sivusto,
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
TOIMINTAKYVYN EDISTÄMINEN JA KOTIKUNTOUTUS
Lasten diabeteksen hyvän hoidon laatukriteerit
Psykiatrian päivystys KYMSHP:ssa
Kuntoutusmuodot Minna Launonen.
Luki- ja oppimisvaikeuksien neurologista taustaa; tiivistelmä
Sosiaalityön paikka päihdetyössä
Yhteistyössä:. Mistä on kyse? Hanke edistää esi- ja alakouluikäisten vähän liikkuvien lasten yhdenvertaisia osallistumis- ja liikkumismahdollisuuksia.
Toimintakäytäntöjen vertailu terveyskeskusten välillä Outi Elonheimo Dosentti, LKT APR-benchmarking-seminaari.
Skitsofrenian epidemiologia
Toimintakyvyn arviointi
1 STM ja Stakes Rintanen Miten hoitotakuu toteutuu terveyskeskuksissa? Terveyskeskusten johtavien lääkärien kannat kysely maalis-huhtikuussa 2007.
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
Esteettömyys päiväkodeissa koulutuspäivä
Hoidon tarpeen arviointi potilaan päivittäisissä toiminnoissa.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Kuntapäättäjien seminaari
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Geriatria Lapissa Pohtimolampi Riitta Matero Geriatrian erikoislääkäri.
Neurologisia sairauksia Parkinsonin tauti, Epilepsia.
Näyttöön perustuvan tehohoitoympäristön suunnittelu potilaan ja perheenjäsenten näkökulmasta Tiina Koskela, TtM-opiskelija.
Lähetekriteerit ja lähetteen sisältö. Lähetekriteerit erikoissairaanhoitoon Lastenpsykiatrian yksikköön tullaan hoitoon lääkärin lähetteellä Mikäli lapsella.
Hoidonporrastus Perusterveydenhuolto: Sydämen vajaatoiminnan perusselvitykset. Komplisoitumattoman sydämen vajaatoiminnan pitkäaikaisseuranta. Vajaatoimintalääkityksen.
Fysiatria – monipuolinen erikoisala Jari Ylinen, dosentti Ylilääkäri, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Fysiatrian erikoislääkäri Kivun hoidon ja kuntoutuksen.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Kiireellisen hoidon kriteerit valmistelussa Selvitystyön eteneminen Päivi Koivuranta-Vaara HYL Kuntaliitto.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
Terveyden määritelmät
Mitä lääkärissä tapahtuu - oireesta diagnoosiin
Häiriöiden varhaistunnistus, hoidon porrastus ja viranomaisyhteistyö
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
Epilepsia.
Syömishäiriöt 5.6.
Professori Turun yliopisto
Oireiden vaikeus ja haittaavuus
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Timo Keistinen lääkintöneuvos
Epilepsialiitto VÄLITTÄÄ POTKA-verkosto Epilepsialiitto
Riski- ja suojaavien tekijöiden tunnistaminen
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Terveydenhuollon menetelmien arviointi 2018-
Hoidon saatavuus alatyöryhmä

OT-keskus Erityistaso
Oireiden vaikeus ja haittaavuus
TERVEYDENHUOLTOLAKI HUS-SAIRAANHOITOPIIRIN NÄKÖKULMASTA 27. 9
MONISAIRAIDEN POTILAIDEN KOHTALOT
Esityksen transkriptio:

Epilepsialiiton näkemyksiä erikoissairaanhoidon keskittämisestä Dosentti, Epilepsialiiton varapuheenjohtaja Liisa Metsähonkala Potilasjärjestöjen kuuleminen erikoisairaanhoidon työnjaosta ja keskittämisestä STM 11.4.2017

Taustaa epilepsiasta Epilepsian esiintyvyys n. 1%, voi alkaa missä iässä tahansa, tyypillisimmät alkamisiät varhaislapsuus ja vanhuus Epilepsia ei ole yksi sairaus vaan iso joukko erilaisia sairauksia merkittävä osa näistä harvinaissairauksia Epilepsia on muutakin kuin kohtauksia: muut neurologiset oireet, aistivammat, kognitiivinen, psyykkinen toimintakyky  toimintakyvyn haitat aiheuttavat usein vakavia sosiaalisia ja taloudellisia seurauksia Hoitoon reagoiva epilepsia: 70 % potilaista saadaan kohtauksettomaksi oikealla hoidolla (jonka edellytys on oikea diagnoosi), silti useilla erityskysymyksiä esim. oppimisvaikeudet, autoilu, raskaus, työelämä Vaikeahoitoinen epilepsia: 30 % potilaista, joilla usein myös moniongelmaisuutta, oppimisvaikeuksia sekä psyykkisiä sairauksia 11.4.2017 Liisa Metsähokala

Epilepsian hoito Suomessa nyt Perusterveydenhuolto epilepsiakohtausten päivystyksellinen hoito epilepsiakohtausten tunnistaminen ja hoitoon ohjaus hyvässä hoitotasapainossa olevien aikuispotilaiden seuranta Erikoissairaanhoito: epilepsian diagnosointi epilepsiapotilaiden seuranta, lapset, vaikeaa epilepsiaa sairastavat aikuiset ja aikuisten erityiskysymykset (esim. raskaus, lääkemuutokset) Vaikean epilepsian hoitoon erikoistuneet erikoissairaanhoidon yksiköt, yliopistolliset sairaalat vaikean epilepsian tutkimukset (esimerkiksi video-EEG-tutkimus, geneettiset tutkimukset) ja hoitokonsultaatiot, stimulaattorihoidot Erityistason hoito (Kuopion epilepsiakeskus (ERN), Helsingin yliopistollinen sairaala) (STM asetus) vaikean epilepsian hoitokonsultaatiot kallonsisäiset EEG-rekisteröinnit epilepsian leikkaushoidon mahdollisuuden arviointi ja resektiivinen epilepsiakirurgia epilepsian uudet diagnostiset ja hoidon vaihtoehdot 11.4.2017 Lïisa Metsähonkala

Huomioitavaa epilepsian hoidon keskittämisessä epilepsiakohtausten tehokas akuuttihoito on turvattava laadukasta hoitoa on oltava saatavilla joka puolella Suomessa kohtuullisesti saavutettavalla etäisyydellä, monilla potilailla muistin ja kognition vaikeuksia, avustamisen tarvetta erityisesti vaikean epilepsian hoito ei ole vain lääketieteellistä hoitoa, vaan moniammattillista kokonaisvaltaista tukea (oppimisen tukeminen, turvallinen asuminen, työkyvyn säilyttäminen, liitännäisongelmien välttäminen), jolloin tiivis yhteistyö potilaan lähiympäristön kanssa on tärkeää etäkonsultaation mahdollisuudet (mm. EEG-konsultaatiot, hoitokonsultaatiot, virtuaalisairaala): potilasta voidaan hoitaa asianmukaisesti pienemmän väestöpohjan alueilla ja haja-asutusalueilla, ongelmia aiheuttavat kuitenkin potilaiden kognitiiviset vaikeudet vaikeaa epilepsiaa sairastavilla mahdollisuus erityistason hoitokonsultaatioon hoitovaihtoehdot monipuolistuvat – riittävä resurssointi erityistasoon erityistason hoidon keskitys alle 5 = 2 11.4.2017 Liisa Metsähonkala

Epilepsialiiton lausunto 11. 8 Epilepsialiiton lausunto 11.8.2016 - keskittämisen ei tulisi olla itsetarkoitus - keskittämisen perusteena lääke-tieteelliset perusteet - hoitojen saatavuus ja saavutettavuus tulisi turvata 11.4.2017 Liisa Metsähonkala