Tieteellisten seurain valtuuskunta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
F IN EL IB - KÄYTTÄJÄKYSELYN AINEISTON YLEISESITTELY - Y LIOPISTOT FinELib toteutti syys-lokakuussa 2011 tutkijoiden elektronisten julkaisujen käyttöä.
Advertisements

Julkaisuportaalin prototyyppi Tutki-ohjausryhmä, Jyrki Ilva
Open Access –julkaiseminen tutkimuksen rahoituksen ja arvioinnin näkökulmasta Anneli Pauli, ylijohtaja (tutkimus)
Esiselvitys valtion tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy.
Suunnittelija Janne Pölönen
Tekniset ongelmat, aikataulu ja ohjeistus OKM:stä johtuvat ongelmat Tiukka aikataulu Ohjeistus myöhässä tiedonkeruuseen nähden Muutokset ohjeistuksessa.
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Tutkimuksen tulosalue Olli Poropudas / /1.1. Valtakunnallisen julkaisurekisterin perustamisen.
Julkaisutiedonkeruun 2014 ohjeistus
Kristiina Hormia-Poutanen Mitä Suomessa voitaisiin tehdä? OPEN ACCESS-keskustelutilaisuus Opetusministeriö Kristiina Hormia-Poutanen, Kansalliskirjasto.
V ARSINAIS- S UOMEN SAIRAANHOITOPIIRI E GENTLIGA F INLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Valtion tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruu.
Suomen Akatemian tutkimusrahoituksen vaikuttavuus Helsinki Gustav Björkstrand.
Yliopistotutkimuksen tuottavuus ja vaikuttavuus - profiiliryhmän selvityksiä Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka.
CSC:n rooli bibliometrisen aineiston tuottamisessa
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Opetus- ja kulttuuriministeriön bibliometriikkatyön linjauksia vuodelle 2015 Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka.
Vertaisarviointitunnus julkaisijan ja tiedonkerääjän työkaluna Johanna Lilja, Tieteellisten seurain valtuuskunta.
Tutkijan identifiointi -esiselvitys Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy RAKETTI-tulosseminaari
Julkaisufoorumi-luokituksen toteutus, käyttötavat ja vaikutukset
Esiselvitys tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta ja lausuntojen yhteenveto Olli Poropudas, Opetusneuvos Opetus- ja.
Julkaisutiedonkeruuseen liittyminen, toteutus ja aikataulu Informaatio- ja keskustelutilaisuus tutkimuslaitosten ja yliopistosairaaloiden liittymisestä.
Suunnittelija Janne Pölönen, TSV Julkaisutiedonkeruuseminaari 2014
Bibliometriikan hyödyntäminen, bio/lääketieteen tutkijan kommentti Tomi P. Mäkelä, Helsingin yliopisto.
Tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden liittyminen OKM- julkaisutiedonkeruuseen Olli Poropudas Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
J ULKAISUTIETOJEN KÄYTTÖTARKOITUKSET OKM: N NÄKÖKULMASTA Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
Ehdotus CSC:n bibliometriikkapalveluista 1.Korkeakoulujen vuosittainen julkaisutiedonkeruu 2.Korkeakoulujen julkaisutietojen tilastointi ja raportit 3.WoS-
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Juuli-julkaisutietoportaali Seminaari tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
OKM:n julkaisutiedonkeruun tarkoitukset Hannu Siren, johtaja Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Julkaisutiedot valtakunnalliseksi tietovarannoksi Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto -seminaari Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
ATT-vaikuttavuusryhmä –alustavia suosituksia Avoin tiede ja tutkimus -hankeen työryhmäseminaari Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Julkaisufoorumin taustat ja kehitys Janne Pölönen Julkaisufoorumin ohjausryhmän kokous Tieteiden talo, Helsinki Tämä teos on lisensoitu.
JULKAISUFOORUMI 1. paneelikokous Tammikuu Tausta Tieteelliset julkaisut yliopistojen rahoitusperusteena vuodesta 2007, mutta ratkaisevaa määrä,
Avoin tiede –keskustelutilaisuus TTA-hanke, Opetus- ja kulttuuriministeriö Liisa Siipilehto, Helsingin yliopiston kirjasto.
Tieteellinen julkaiseminen hiukkasfysiikassa Syksy Räsänen Helsingin yliopisto, fysiikan laitos ja Fysiikan tutkimuslaitos Avoin.
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus Hanna-Mari Puuska Julkaisutiedonkeruuseminaari
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta
TUTKIMUSEETTINEN NEUVOTTELUKUNTA (TENK)
VIRTA-julkaisutietopalvelu
Miten FinELib-neuvottelut edistävät avointa julkaisemista?
Kotilava Kotimaiset tieteelliset lehdet avoimiksi ja vaikuttamaan
Julkaisufoorumin kuulumiset
VIRTA-julkaisutietopalvelu
Julkaisutiedonkeruun 2015 ohjeistus
Tutkimuksen tuen ja hallinnon verkosto TUHA
Ajankohtaista Julkaisufoorumista
VIRTA-julkaisutietopalvelu
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
Metlan julkaisumittarit
Hoitotieteiden tutkimusseura HTTS r.y.
Juuli-julkaisutietoportaali
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus
Avoin tiede tutkijoille
Tutkimustietovarannon ohjausrakenne
OKM:N HALLINNONALALLE
Aineistonhallintasuunnitelmatyökalu dmpTuuli
LUMI-hakupalvelu kokoaa ulkomaisia verkkojulkaisuja
Julkaisutietovirrat - tilannekatsaus
Ammattikorkeakoulujen julkaisujen syöttöpalvelu
Opetusneuvos Olli Poropudas Opetus- ja kulttuuriministeriö
Konferenssien käsittely
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen
Suorien tiedonkeruiden tilannekatsaus
Julkaisuneuvotteluiden tilanne
Avoin julkaiseminen kotimaisissa tiedejulkaisuissa
= = 62 9 ∙ 7 - 1= 62 8 ∙ = 62 (3 + 5) ∙ 6 = : 2 ∙ (15 – 7) = ∙ = 48 7 ∙ : 3 = 48 ( ) : 3 +
Koonnut Henriikka Mustajoki Kehittämispäällikkö TSV
JULKAISUFOORUMI JUFO-LUOKAT IMPACT FAKTORI SITAATIOINDEKSI H-INDEKSI
Esityksen transkriptio:

Tieteellisten seurain valtuuskunta   JULKAISUFOORUMI Janne Pölönen Tieteellisten seurain valtuuskunta Keskustelutilaisuus tutkimuslaitosten ja yliopistosairaaloiden sekä opetus- ja kulttuuriministeriön yhteistyön kehittämisestä julkaisutiedonkeruussa Helsinki 19.12.2013

Julkaisufoorumi Julkaisufoorumi on tiedeyhteisön toteuttama tieteellisen julkaisutoiminnan laadunarviointia tukeva järjestelmä Perustuu asiantuntijapaneelien suorittamaan kaikki tieteenalat kattavaan tieteellisten lehtien, konferenssien ja kirjakustantajien tasoluokitukseen Tavoitteet: Kannustaa tutkijoita julkaisemaan parhaat kirjoituksensa alansa johtavissa lehdissä, sarjoissa ja kirjakustantajilla Yhdistettynä julkaisutietoihin tuottaa tietoa tutkimusorganisaatioiden ja -alojen julkaisutoiminnasta Julkaisutoiminnan laatua ilmaiseva indikaattori OKM:n käyttämään yliopistojen perusrahoitusmalliin 2015 alkaen

Tausta Julkaisut yliopistojen rahoitusperusteena vuodesta 2007, mutta ratkaisevaa määrä, ei laatu Suomen yliopistojen rehtorien neuvoston työryhmän suunnitelma laadunarvioinnin kehittämiseksi 2010: Viittauksiin perustuva laadunarviointi on vakiintunut luonnon- ja lääketieteissä, mutta se kattaa huonosti humanististen alojen, yhteiskuntatieteiden ja osin teknisten tieteiden tutkimusta Norjassa (2005) ja Tanskassa (2009) toteutettu julkaisufoorumien tasoluokitus kattaa kansainvälisen ja kansallisen julkaisutoiminnan, sekä lehtiartikkelien lisäksi konferenssijulkaisut ja kirjat Tieteellisten seurain valtuuskunta käynnisti OKM:n rahoituksella Julkaisufoorumi-hankeen 2010

Toteutus ja päivitys Ohjausryhmä vastaa paneelien asettamisesta ja arviointityön valvonnasta (TSV, OKM, UNIFI, SA, SYN, KK, CSC ja eri päätieteenalojen edustajia) 23 tieteenaloittaista asiantuntijapaneelia vastaavat tasoluokituksista (yli 200 jäsentä: yliopistot, tutkimuslaitokset, tieteelliset seurat ja tiedeakatemiat) Tasoluokitus kattaa lähes 23 000 kotimaista ja ulkomaista tieteellistä julkaisukanavaa (n. 21 500 lehteä ja konferenssia sekä n. 1 500 kirjakustantajaa) Vuosittain täydennetään uusia kanavia perustasolle 1 Tasoluokitukset päivitetään 3 vuoden välein (2014)

Julkaisufoorumi-luokat Taso 1 = Tieteelliset lehdet/sarjat ja kirjakustantajat Ulkomaisia ja kotimaisia julkaisukanavia: erikoistuneet tieteellisten tutkimustulosten julkaisuun, tieteenalan asiantuntijoista koostuva toimituskunta, julkaiseminen edellyttää laadunarviointia Taso 2 = Johtavat lehdet/sarjat ja kirjakustantajat Pääsääntöisesti kansainvälisiä kanavia, joissa tutkijat eri maista julkaisevat parhainta tutkimustaan Suomen- ja ruotsinkielisiä johtavia julkaisukanavia, jotka kattavat tieteenalansa suomalaisen yhteiskunnan, kulttuurin ja historian erityispiirteitä käsittelevää tutkimusta mahdollisimman laajasti Taso 3 = Korkein taso (1/4 tason 2 lehdistä ja sarjoista) Suuri vaikuttavuus ja laaja-alaisuus, toimituskunnissa johtavat tutkijat, julkaisemista arvostetaan erittäin korkealle

Lisätietoja Janne Pölönen, suunnittelija (puh. 044 346 9492; janne.polonen@tsv.fi tai julkaisufoorumi@tsv.fi) Julkaisufoorumin verkkosivut: www.tsv.fi/julkaisufoorumi Julkaisukanavien hakusivu: www.tsv.fi/julkaisufoorumi/haku.php Julkaisukanavien ehdottaminen: www.tsv.fi/julkaisufoorumi/ehdota.php Julkaisufoorumi Facebookissa: http://fi-fi.facebook.com/pages/Julkaisufoorumi/339468932747959