Tiivistelmä 2. Jännite ja sähkövirta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sähköoppi Sähköiset ja magneettiset vuorovaikutukset sekä sähkö energiansiirtokeinona.
Advertisements

4 TEHO.
Sähäkästi sähköstä, makeasti magnetismista
Resistanssi ja Ohmin laki
Liike- ja potentiaalienergia
Työ (W) Voima tekee työtä kun se vaikuttaa liikkuvaan kappaleeseen liikkeen suunnassa Työn suuruus saadaan pistetulon avulla: W on voiman F tekemä työ.
Sähäkästi sähköstä, makeasti magnetismista
6 VIRTAPIIRIN SUUREIDEN SELITYS KENTÄN AVULLA
Kineettinen ja potentiaalienergia?
Korroosiomaalauksen perusteet
tarinaa virrasta ja jännitteestä
Kapasitanssi C Taustaa: + A d E _
5 SÄHKÖINEN VOIMA.
25. Sähkövaraus Atomin rakenne on sähköisesti neutraali.
Sähkökemiallisen parin historiaa
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
Virtapiirit.
2 VASTUKSET.
Pyörrevirrat TNE FY 7/
Kondensaattori lyhyesti
Fysiikka2 Jouko Teeriaho syksy 2004.
Virtapiiri.
tarinaa virrasta ja jännitteestä
3 TASAVIRTAPIIRIT.
2.1 Sähkömagneettinen induktio
Veden ja sähkön virtaus
Energia ja energiapolitiikka kouluopetuksessa
Energia Kineettine ja potentiaalienergia? Energy… …on kykyä saada kappaleet liikkeelle.
Aineen rakenne.
Sähköoppia Elektronin ja protonin varauksen itseisarvoa kutsutaan alkeisvaraukseksi e (protonin varaus on +e ja elektronin –e) Koska atomissa on yhtä monta.
5. Sähkökemiaa Oppilastyö: Kaksi eri metallia ioniliuoksessa.
Akut Akut.
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT ”Virtapiiri.
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 30. Resistanssi on sähkölaitteen kyky vastustaa sähkövirtaa Tavoitteet ja sisältö - resistanssin käsite.
Sää Fysiikka,1osp avaruus lämpö rakenteiden kestävyys työ energia kitka nopeus valo mittari paine aika massa mittaaminen voima matka Tekijä lehtori Zofia.
Sähköenergia FY6. 1. Sähkövaraus Sähkövaraus on kappaleen ominaisuus Sähkövaraus on kappaleen ominaisuus Sähkövarauksen tunnus on Q ja yksikkö coulombi.
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | 32. Sähkölasku määräytyy käytön mukaan Tavoitteet ja sisältö - Käsitteet energia ja teho - Oppia laskemaan.
Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi.
Avain Fysiikka 3 | Luku 1 Magneetissa on kaksi napaa, N-napa ja S-napa. Magneetin erinimiset navat vetävät toisiaan puoleensa ja samannimiset navat hylkivät.
Elektroniikan komponentit
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
Virtapiirit.
Määritä vastuksen resistanssi 1
29. Jännite on pariston kyky tuottaa sähkövirtaa
Sähkömagneetti 1 Kytke käämi (180N) paristoon (4,5V), laita käämin sisälle rautasydän. Kokeile rautanaulojen avulla toimiiko sähkömagneetti? Toimiiko sähkömagneetti.
Jännitelähde Jännitteen tunnus on U ja yksikkö on voltti (1 V).
27. Jännite ja sähkövirta mitataan mittarilla
Tiivistelmä 5. Sähkömagneettinen induktio
SÄHKÖ FY61 TNE Mitä sähkö on ja missä sitä tarvitaan?
Vaihtovirta Sähkömagneettinen induktio: magneettikentän muutos synnyttää (indusoi) johtimeen jännitteen. Yksinkertaisessa generaattorissa pyörivä kestomagneetti.
28. Sähkölaitteet tarvitsevat sähkövirtaa toimiakseen
Aurinkoenergia VILLE HAKKARAINEN.
28. Lamppu vastustaa sähkövirtaa
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
31. Salama on hankaussähköilmiö
Virtapiiri Sähkövirralla on säteily-, lämpö-, kemiallinen ja magneettinen vaikutus. Virtalähteen energia siirtyy sähkölaitteen energiaksi suljetun virtapiirin.
Lamppujen sarjaankytkentä
Tiivistelmä 6. Sähköteho ja energia
Lämpö energiamuotona Lämpövoimakone muuttaa lämmön mekaaniseksi energiaksi. Lämpövoimakoneita: lämpövoimalaitokset, auton polttomoottori. Energian huononeminen.
3 Mekaaninen energia.
1.3 Ohmin laki ja resistanssi
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
Sähkökemiaa Ioniyhdiste (suola) koostuu ioneista.
2. VASTUKSET Ohmin laki ja resistanssi Vastusten sarjaan kytkentä
SÄHKÖOPIN PERUSTEET.
5. Lähdejännite Lähdejännite E kuormittamattoman pariston napajännite
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
Lämpöenergia Energian säilymislaki: energia muuttaa muotoaan, muttei häviä. Lämmön säilymislaki: kun kylmä ja lämmin kappale koskettavat, kylmä vastaanottaa.
MAGNEETTINEN VUOROVAIKUTUS
Esityksen transkriptio:

Tiivistelmä 2. Jännite ja sähkövirta Akku ja paristo ovat kemiallista energiaa sisältäviä virtalähteitä. Jännite kuvaa napojen välistä varauseroa. Sähkövirta on elektronien tai muiden varautuneiden hiukkasten liikettä. Jännitteen suuruus mitataan jännite- eli volttimittarilla. Sähkövirran voimakkuus mitataan virta- eli ampeerimittarilla. Sarjaankytketyt paristot nostavat virtapiirin jännitettä. Rinnankytkennän avulla virtapiirin jännite ei muutu, mutta energiaa riittää kauemmin.

Paristo ja akku Paristo ja akku ovat energiavarastoja. Pariston ja akun kemiallinen energia voidaan muuttaa sähkön avulla muiksi energiamuodoiksi, esimerkiksi valoksi, liikkeeksi ja lämmöksi. Kun pariston sisältämä energia on kulutettu loppuun, paristo on käyttökelvoton. Akku on virtalähde, jota voidaan ladata aina uudelleen. Lyijyakussa on kaksi lyijylevyä ja elektrolyyttinä rikkihappoa.

Jännitteen ja sähkövirran mittaaminen Jännitteen kirjaintunnus on U ja yksikkö voltti (1 V). Sähkövirran kirjaintunnus on I ja yksikkö ampeeri (1 A). Jännitettä mitataan jännite- eli volttimittarilla ja sähkövirtaa virta- eli ampeerimittarilla. Ampeerimittari kytketään mitattavan laitteen kanssa sarjaan ja volttimittari rinnakkain.

Paristojen sarjaan- ja rinnankytkentä Sarjaankytkennässä sähköparien erimerkkiset navat yhdistetään. Sarjaankytkettyjen sähköparien kokonaisjännite on sähköparien jännitteiden summa. Taskulampussa paristot on kytketty sarjaan. Rinnankytkennässä sähköparien samanmerkkiset navat yhdistetään. Rinnankytkennässä paristojen jännite ei muutu, mutta niiden käyttöikä kasvaa.