Mikael Agricola.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
JOULUINEN TIETOVISA JOULUVISA JOULUINEN TIETOVISA.
Advertisements

1 Tiivistelmä (sivu 1/3) Telma-lehden lukeminen  Vastaajista 5 prosenttia on lukenut Telma-lehden uusimman numeron kokonaan ja noin neljännes (26 %) on.
F IN EL IB - KÄYTTÄJÄKYSELYN AINEISTON YLEISESITTELY - TUTKIMUSLAITOKSET FinELib toteutti syys-lokakuussa 2011 tutkijoiden elektronisten julkaisujen käyttöä.
Agricola, aikalaiset ja kirjakieli — nykytutkimuksen näkökulmia
Kirjallisuuden opetuksen l ä hestymistapoja ekstensiivinen vs intensiivinen, kronologinen vs temaattinen sek ä humanistinen vs instrumentaalinen l ä hestymistapa.
Tekniset ongelmat, aikataulu ja ohjeistus OKM:stä johtuvat ongelmat Tiukka aikataulu Ohjeistus myöhässä tiedonkeruuseen nähden Muutokset ohjeistuksessa.
Mallintarkistus ja sen soveltaminen PLC toimilohko-ohjelmien verifioinnissa AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt – väliraportti Markus.
GRIMMIN VELJEKSET Jakob Grimm 1785—1863 Wilhelm Grimm 1786—1859.
Adventure of the Seas Sisustusratkaisuja luonnonkivestä.
THE VIP PROJECT Visiting in Prison. PROJEKTIN TAVOITTEET Kumppanuuden tavoitteena oli jakaa hyviä lasten ja perheiden tapaamis- ja perhetyön käytäntöjä.
Dynaamista kristinuskoa Afrikassa Auli Vähäkangas
2014 Outi Kokkonen ja Kirsi Urmson
LUTERILAINEN KIRKKO.
HENRIK-tietokanta kirjahistoriallisen tutkimuksen apuna Esitys HENRIK-seminaarissa Tuija Laine.
Autonomian ajan alku: Miksi Suomi joutui Ruotsin vallan alta Venäjän valtaan? Millaiseksi Suomen asema osana Venäjää muotoutui? Miksi Suomi sai erityisaseman.
Agricola-tutkimusta kielitieteen alalla: mitä Turussa on tehty ja mitä tekeillä Päätösseminaari ja Kaisa Häkkinen.
Helsinki AKATEEMISTA VENÄJÄ-OSAAMISTA ON  Suomen osuus maailman tieteestä on yleensä 0,5 – 1,5 %; Venäjä-tutkimuksessa se on neljän-viiden.
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Projektin toiminta 1. Koordinaatiohankkeen laajentuminen - Vierailu uusiin hankkeisiin kevään 2012 aikana -”Vanhojen hankkeiden” tilanteiden koordinointi.
Arkeologia ja Agricola- tutkimuksen tulevaisuus Hanna-Maria Pellinen Turun yliopisto.
Modernismin tulo Suomeen
Albert Einstein. Elämä Syntyi vuonna 1879 Saksassa, kuoli 1955 Yhdysvalloissa Hänellä on epäilty autismia 1900-luvun tärkeimpiä fyysikkoja Teoreettinen.
BAPTISMI.
KARJALA RUOTSIN VALLAN ALLA
9. luokan muistiinpanot.  Ennen suomen kirjakielen syntyä eli keskiajalla ( luvulla)tarinat,vitsit, sananlaskut, runot ja loitsut kulkivat sukupolvelta.
Ihminen, ympäristö, kulttuuri Hi1 Karhulan lukio.
Yleistietoja Suomesta Soome keele õppematerjal Ebe Talpsepp Loo Keskkool Harjumaa Juhendaja: Külli Kaasik.
SUOMI ENNEN AUTONOMIAA UUDEN AJAN ALKU: KUSTAA VAASA.
Suomen keskiaika n s Ristiretket Ristiretkien syitä: Talous: verot, kaupankäynti ja mm. turkikset kiinnostivat Ruotsia Valta: kuninkaalle.
Kielten laitos HALUATKO KIELENKIINTOISEN OPISKELUPAIKAN?
Suomi 2B Keskiviikko 6. huhtikuuta 2016 Mikael Agricolan päivä 9. huhtikuuta.
Ruotsin vallan ajan kirjallisuus. Ajankuvaa -Kausi alkaa ristiretkistä n ja päättyy vuoteen 1809: Suomi osaksi Venäjää -Poliittisesti, taloudellisesti.
Sähköiset lehtipalvelut > printti Kimmo Laine, LM Tietopalvelut Oy
Islam 1,5 mrd 35 milj. Euroopassa 2. suurin uskonto Syntyi 600-luvulla
Kotoutumiskoulutus verkossa
Tutkielman teko-ohjeet
Nuorisokulttuuri 1950-luvulta nykyhetkeen.
Monikielinen kirjasto
Kirjallisuus.
Paavo Nurmi Jenna & Venla.
Suomalaisten uskonnollisuus
Eksistentialismi Martin Heidegger.
ESSEE.
Kristinuskon kulttuurivaikutus Suomessa
KIRJALLISUUTEMME ALKUVAIHEET
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Ruotsi –Suomen uskonpuhdistus
Taidemusiikki ennen Sibeliusta
Eksistentialismi Eero Jussila.
1 Ydinsisällöt.
Historia2 eurooppalainen Ihminen
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Uuden testamentin tausta Luku 20 – Uuden testamentin maailma
KIELENHUOLTO.
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
KPL 8. REFORMAATIO Martti Luther (1483 – 1546)
Luku Kirkko menettää otteensa s.106–110
Martti Luther ( ) Martti Luther ( )
Mikä alkuaine on nimetty suomalaisen kemistin mukaan?
Martti Luther (1483 – 1546) - syntyi Eislebenissä kaivosmiehen pojaksi
4. Luterilainen kristillisyys
Books, Libraries and Open Access Avoimen tutkimuskirjallisuuden edistäminen Helsingin yliopiston kirjastossa Marjo Kuusela Helsinki University Library.
SUKUTUTKIMUS Kaikki pystyvät tutkimaan sukuaan helposti ja kiinnostavasti Koko tutkimus tehdään tietokoneella Jokainen opiskelija tutkii itsenäisesti.
E-aineistot OUTI-kirjastoissa E-kirjat ja e-lehdet
Tieteellinen editointi Hanna Karhu
Kirkkohistoria – Eurooppa & Suomi
Mikael Agricolan elämä ja teokset
Luku 12 – Raamattu kulttuurin kirjana
TUHA-julkaisumetriikka-verkoston tapaaminen
Esityksen transkriptio:

Mikael Agricola

Yleistä Syntyi noin 1510 Pernajassa ja kuoli 9. huhtikuuta 1557 Uudessakirkossa Oli Turun piispa ja uskonpuhdistaja Loi raamatunsuomennoksellaan suomen kirjakielen pohjan sekä kirjoitti ja käänsi ensimmäiset suomenkieliset painetut kirjat. Agricolaa pidetään suomen kirjakielen ja suomenkielisen kirjallisuuden isänä

Yleistä Mikael Agricolaa alettiin arvostamaan vasta 1800-luvulla kansallisromantiikan aikaan. Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää vietetään 9.4., joka on liputuspäivä. Hän oli reformaatiokauden molempien johtohahmojen Erasmus Rotterdamilaisen ja Martti Lutherin oppilas

Uuden testamentin suomennos Mikael Agricolalla ei ollut käytössään sanakirjoja, kun hän aloitti Uuden testamentin suomentamisen. Uuden testamentin kääntäminen onnistui kuitenkin vertailemalla erikielisiä tekstejä keskenään. Agricola itse ilmoitti Uuden testamentin alkupuheessaan, että se on suomennettu osittain kreikan-, latinan-, saksan- ja ruotsinkielisistä laitoksista. Tutkimuksissakin on todettu, että Agricola on käyttänyt lähteitä rinnakkain ja lähes yhtä paljon.

Tutkimusta… Tieto Agricolasta on lisääntynyt ja jopa muuttunut vuosikymmenten varrella, kun tutkimusmenetelmät ja lähteet ovat tarkentuneet. Mikael Agricola on ollut myös tutkimuksen kohteena: tutkimuksissa on perehdytty niin hänen uskonnolliseen ajatteluunsa kuin kielenkäyttöönsäkin. Turun yliopiston suomen kielen laitoksella on ollut Agricola-projekti, jossa on keskitytty Agricolan kirjalliseen työhön. Vaikka Mikael Agricolaa onkin tutkittu paljon, on asioita, joista ei ole varmuutta, kuten hänen ulkonäkönsä ja perhe-elämänsä.

Teokset Abckiria Rucouskiria Se Wsi Testamentti Käsikirja Messu eli Herran echtolinen Se meiden Herran Jesusen Christusen pina, ylesnousemus ia taiuaisen astumus, niste nelist euangelisterist coghottu Dauidin Psalttari Weisut ia ennustoxet Mosesen laista ja prophetista wloshaetut Ne Prophetat. Haggai. Sacharja. Maleachi. Yhdeksän kirjaa, yhteensä noin 2 400 sivua, vain kymmenessä vuodessa julkaissut Agricola kustansi käännöstyönsä paljolti itse.

Teokset Yhdeksän kirjaa, yhteensä noin 2 400 sivua, vain kymmenessä vuodessa julkaissut Agricola kustansi käännöstyönsä paljolti itse. Mikael Agricolan teoksiin voi tutustua melko helposti kirjastojen laajan valikoiman ansiosta, sekä sähköisenä versiona. Mikael Agricolan käännöksiä ovat tutkineet esimerkiksi Marja Itkonen-Kaila ja Simo Heininen.