Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KARJALA RUOTSIN VALLAN ALLA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KARJALA RUOTSIN VALLAN ALLA"— Esityksen transkriptio:

1 KARJALA RUOTSIN VALLAN ALLA
Mustat tekstit muistiinpanoille. Siniset tekstit lisätiedoille.

2 Syntyi luterilainen kirkko.
USKONPUHDISTUS Saksasta lähti liikkeelle 1500-luvun alussa Martin Lutherin aloittama uskonpuhdistus. Syntyi luterilainen kirkko. Martin Luther naulaamassa teesejään eli väitteitään katolisen kirkon epäkohdista Wittenbergin kirkon oveen.

3 Ruotsiin se levisi 1520-luvulla.
Kuningas Kustaa Vaasa otti valtiopäivillä haltuunsa uskonnollisen elämän. Valtio takavarikoi kirkon omaisuuden. Luterilaiseen kirkkoon kuulumisesti tuli pakollista alamaisille.

4 Koska läntinen Suomi oli osa Ruotsin valtakuntaa, uskonpuhdistus levisi myös Suomeen.

5 Suomessa uskonpuhdistusta johti Mikael Agricola.
Lutherin tavoin Agricola halusi, että evankeliumia on julistettava kansan omalla kielellä. Hänestä tuli Suomen kirjakielen perustaja. Ensimmäinen teos ABC-kiria, sittemmin rukouskirja ja Uusi Testamentti suomeksi.

6 ISÄ MEIDÄN RUKOUS AGRICOLAN SUOMENTAMANA
Ise meiden Ise meiden / ioca olet taiuasa. Pyhetty olkon sinun nimmes. Lehestulkon sinun waldacunnas. Olcon sinun tactos nijn maasa quin on taiuassa. Anna miele tenepeiuen / meiden iocapeiuenen leipen. Ja anna meiden syndinne andexi / ninninquin me meiden welgolisten anname. Ja ele iodhatta meite kiusauxen. Mutta päste meite pahasta. Sille ette sinun on waldacunda / ia woima / ia cunnia ijancaikisesta ijancaikisehen Amen OTE ABC-KIRIASTA Oppe nyt wanha / ia noori / joilla ombi Sydhen toori. Jumalan keskyt / ia mielen / iotca taidhat Somen kielen. Laki / se Sielun hirmutta / mutt Cristus sen tas lodhutta. Lue sijs hyue Lapsi teste / Alcu oppi ilman este. Nijte muista Elemes aina / nin Jesus sinun Armons laina

7 Venäjä luovutti Stolbovan rauhassa mm. Käkisalmen läänin Ruotsille.
STOLBOVAN RAUHA V.1617 Venäjä luovutti Stolbovan rauhassa mm. Käkisalmen läänin Ruotsille. Kirkollisesti alue liitettiin Viipurin luterilaiseen hiippakuntaan. Luovutettu alue oli täysin ortodoksinen. Ensimmäistä kertaa luterilaiset ja ortodoksit asuivat saman valtion alueella.

8 Rauhansopimuksessa luvattiin ortodokseille oikeus harjoittaa uskontoaan, mutta tämä ei toteutunut käytännössä. Sodan jälkeen ortodoksien tilanne oli heikko: kirkkoja oli tuhottu, Valamo ja Konevitsa pysyivät tyhjinä koko vuosisadan, yhteydet Novgorodiin vaikeutuivat.

9 - Rajaseudulla asuvia toisuskoisia pidettiin epäilyttävinä ja valtakunnalle vaarallisina. - Aikakautta leimasi muutekin uskonnollinen suvaitsemattomuus. - Kuningas määräsi Viipurin luterilaisen piispan aloittamaan käännytystyöt.

10 Ortodoksiseen kirkkoon kuuluvien oikeuksia ryhdyttiin rajoittamaan.
Mikäli ortodoksisen seurakunnan pappi kuoli, uutta pappia ei saanut kutsua Venäjältä. Jokaiseen pogostaan asetettiin luterilainen pappi ortodoksipapin rinnalle.

11 Ortodoksinen väestö määrättiin osallistumaan luterilaisiin jumalanpalveluksiin joka toisena sunnuntaina. Praasniekkoja ei saanut viettää. Praasniekka = oman kirkon vuosittainen temppelijuhla.

12 - Kaikkiin pitäjiin, joissa oli ortodoksinen kirkko, piti rakentaa myös luterilainen kirkko (vaikkei luterilaisia olisi pitäjässä asunut) ja ortodoksien piti osallistua rakentamiseen.

13 Tukholmaan perustettiin jopa slaavilaisia eli kyrillisiä kirjaimia käyttävä kirjapaino.
Mm. Lutherin vähää katekismusta painettiin venäjäksi sekä suomeksi käännytystyötä varten.

14 Niille ortodoksipapeille, jotka suostuivat opettamaan katekismusta, luvattiin mm. viljaa palkaksi.
Lopulta ortodoksipapit velvoitettiin opettamaan luterilaista uskoa.

15 Ortodoksit pitivät yhteyttä Novgorodiin mm. kauppiaiden kautta.
Luterilainen käännytystyö ei tuottanut tulosta. Painostus ja ankara verotus sai karjalaisia muuttamaan Venäjälle.

16 - Kun sota syttyi, ortodoksit asettuivat Venäjän puolelle ja mm
- Kun sota syttyi, ortodoksit asettuivat Venäjän puolelle ja mm. surmasivat luterilaisia pappeja Sota muuttui uskonsodaksi ja monet pakenivat Venäjälle Arvioilta karjalaista muutti pois. Se tarkoittaa noin 2/3 Käkisalmen läänin asukkaista.

17 ”Työ oletta ilman valgie, ei voi peitiätšie linna goralla šeizatettu
”Työ oletta ilman valgie, ei voi peitiätšie linna goralla šeizatettu. Ei go viritetä tuohusta, i kattien alla panna a ylähäkši, i ana palav kaikkien-täh, ket ollah talošša. ” Matt. 5: ” Te olette maailman valo. Ei kaupunki voi pysyä kätkössä, jos se on ylhäällä vuorella. Eikä lamppua, kun se sytytetään, panna vakan alle, vaan lampunjalkaan. Siitä sen valo loistaa kaikille huoneessa oleville.” Matt. 5:13-14. Suurin osa siirtyi Moskovan länsipuolelle Tveriin. Sinne muodostui ”Tverin Karjala”. Tyhjiksi jääneille tiloille muutti savolaisia, näin Karjala luterilaistui. Tverissä asuu edelleen sinne muuttaneiden karjalaisten jälkipolvia. Heidän kielensä ja kulttuurinsa on karjalainen, uskonnoltaan he ovat ortodokseja. Väkimääräarviot vaihtelevat välillä. Ote Raamatusta eräällä tverinkarjalan murteella:


Lataa ppt "KARJALA RUOTSIN VALLAN ALLA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google