Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Paavo Nurmi Jenna & Venla.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Paavo Nurmi Jenna & Venla."— Esityksen transkriptio:

1 Paavo Nurmi Jenna & Venla

2 Paavo Johannes Nurmi syntyi Turussa 13. kesäkuuta vuonna 1897.
Nurmi aloitti juoksuharjoittelun 9-vuotiaana naapurin poikien kanssa. Jo silloin hän osoitti lahjakkuutta voittamalla häntä vanhemmat harjoittelukumppanit. Kun Paavo oli 12-vuotias, hänen isänsä menehtyi ja harjoittelu taukosi, kun hänen piti osallistua perheensä kotitöihin.

3 15-vuotiaana Paavo sai suuren vaikutuksen Hannes Kolehmaiselta, joka voitti kolme kultamitalia Tukholman olympiakisoissa Niinpä hän päätti pyrkiä samaan saavutukseen. Hän hankki ensimmäiset juoksutossunsa ja alkoi käydä lenkillä. Vuonna 1914 Nurmi liittyi Turun Urheiluliittoon. Vuonna 1920 hän juoksi ensimmäisen Suomen ennätyksensä Turussa 29.5.

4 Vuonna 1920 Suomen ennätyksien ansiosta hänet valittiin Suomen olympiamaajoukkueeseen Antwerpeniin. Hän voitti kolme kultamitalia ja yhden hopeamitalin. Ensimmäinen juoksu oli 5000 metriä, jossa hän hävisi ranskalaiselle Joseph Guillemotille. Kultaa hän voitti metrillä ja maastojuoksun henkilökohtaisessa ja joukkuekilpailussa. Olympiamenestyksen ansiosta Nurmi ylennettiin alikersantiksi armeijassa ja hänelle myönnettiin stipendi, jonka avulla hän valmistui koneteknikoksi.

5 Antwerpenin olympialaisten jälkeen vuosina Nurmi juoksi kahdeksan maailmanennätystä eri matkoilla. Ensimmäisen ME-aikansa hän juoksi Tukholmassa

6 Pariisin olympiakisoissa 1924 Paavo Nurmi juoksi viisi kultamitalia
Pariisin olympiakisoissa 1924 Paavo Nurmi juoksi viisi kultamitalia. Kun olympiakisat päättyivät, valtio tilasi Nurmen patsaan Wäino Aaltoselta.

7 Vuonna 1925 Nurmi lähti Yhdysvaltoihin kilpailukiertueelle
Vuonna 1925 Nurmi lähti Yhdysvaltoihin kilpailukiertueelle. Hän osallistui 55 kilpailuun kuukauden aikana. Lisäksi hän kävi useissa juoksunäytöksissä. Amerikkalaiset ihastuivat Nurmeen ja antoivat hänelle lempinimen Phantom. Suomeen palattuaan Nurmi sai presidentiltä Suomen Valkoisen Ruusun 1. luokan ritarimerkin.

8 Yhdysvaltojen kilpailukiertueen jälkeen Nurmi kilpaili vielä Amsterdamin olympialaisissa 1928 ja voitti kultaa ja hopeaa. Vuonna 1932 hänen oli määrä kilpailla Los Angelesin olympiakisoissa, mutta kilpailukielto varjosti mestarin haaveita. Kansainvälinen yleisurheiluliitto ei vetoomuksista huolimatta poistanut kilpailukieltoa ja kisat jäivät siihen.

9 Helsingin olympiakisoissa 1952 Paavo Nurmi toi olympiasoihdun stadionille. Yleisö liikuttui.

10 Nurmi kuoli Helsingissä 2. lokakuuta 1973
Nurmi kuoli Helsingissä 2. lokakuuta Hänen kuolemansa huomioitiin laajalti. Hänen haudattiin valtion kustannuksella

11 Nykypäivänä Paavo Nurmesta on jäljellä patsas ja hänen kuvansa oli kymmenen markan setelissä.

12 Olympia mitalit kultaa Antwerpen 1920 10 000m maastojuoksu
maastojuoksu (joukkue) Pariisi 1924 1 500m 5 000m 3 000m (joukkue) Amsterdam 1928 hopeaa 3 000m esteet Olympia mitalit Olympiamitalit

13 Lähteet: Kuvalähteet:


Lataa ppt "Paavo Nurmi Jenna & Venla."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google