2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
- omat vakiintuneet toimintatavat salilla (riitit) -Kehon äärimmäinen kunnioitus (pyhä) -Alan auktoriteetteihin uskominen (gurut) Bodaus uskonto.
Advertisements

Mitä kieli on?.
Kiinan varhaisuskonnot
UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin 
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
USKONTO JA KULTTUURI.
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Uskonnot ilmiöinä.
- Kirkon opettaja ja kaunistaja.
ISLAMILAISUUS; KULTTUURIEN KOHTAAMINEN. KÄSITTEITÄ  Islam= jumalan tahtoon alistuminen  Muslimien yhteisö= umma  Saria= jumalan pyhä laki, eri tulkinnat.
KIRKOT JA VALTIO Luku 17 – Ydinsisältö. Uskontojen merkitys valtion kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia tuottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluja.
USKONNON MÄÄRITTELEMINEN UE1 LAJM. TEHTÄVÄ Tee oma määritelmä uskonnosta Yritä vastata omin sanoin kysymykseen: ”mitä uskonto on?”
Mitä humanismi on? Mitä humanismi tarkoittaa elämänkatsomustiedossa?
16. Uskontojen moninaisuus
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Kristinuskon levinneisyys ja kehityssuunnat 2000-luvulla
II Luonnonuskonnot Pyhä, mana ja tabu
Humanismi.
13. Modernisaatio haastaa perinteen
Luku 11 – Nykyajan uskonnollisuuden kirjo
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
Yhteisöön kuulumisen etiikka
20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa
Ikuisia kysymyksiä Maailma synty - miten kaikki tapahtui? Luonnontieteet: fysiikan, biologia kemia - miksi kaikki sai alkunsa? Uskontojen maailmansyntymyytit.
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
Islam Eero ja Noora.
Uskonto ja yhteiskunta
Kristinuskon oppi maailman suurin uskonto (2,1 mrd kannattajaa), perustuu Jeesus Nasaretilaisen toimintaan ja julistukseen Yhteinen historia juutalaisuuden.
14. Lähi-idän uskontojen yhteiset piirteet
YDINSISÄLTÖ Luku 4 – Rituaalit.
Uskonto ilmiönä - uskonnollisuus ihmiselle tyypillistä (lat. homo religiosus = uskonnollinen ihminen)   yliluonnollinen ulottuvuus (transsendenssi) keskeinen.
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
PELASTUS Luku 4 – Opetusvinkki 1.
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Uskonto ja yksilö Uskonnon merkitys
Maailmanuskonnot maailmassa n uskontoa
Mitä uskonto on?.
OPETUSVINKKI.
Uskonnon määritelmiä uskoa YLILUONNOLLISEEN PYHÄN kunnioittamista
SUOMALAISTEN USKONNOLLISUUS NYKYÄÄN
RITUAALIT UE1 LAJM.
Hindulaisuuden oppi ja jumalakäsitys
Eksistentialismi Eero Jussila.
KPL 2. ALKUPERÄISKANSO-JEN USKONNOT
Uskonto ja yksilö Uskonnon merkitys - uskonnollisuuteen vaikuttavat kasvatus, läheiset, elämänkokemus - tarjoaa ihmiselle elämän jatkuvuuden kokemuksen.
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
YDINSISÄLTÖ Luku 1 – Mitä uskonto on?.
ELÄMÄN TARKOITUS (ET).
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
5. Pyhien kirjojen tausta ja synty
Uskonnon koe 1.
Kirjatehtävä uskontojen pelastuskäsityksistä
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
Mikä on elämänkatsomus?
1. MITÄ USKONTO ON ?.
Aikakäsitys ja moraali
Mikä on elämänkatsomus?
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
USKONTOTIETEEN PERUSTEET
16. Kristillisperäiset uskonnot
Valistus ja kristinusko
YDINSISÄLTÖ Luku 2 – Myytit Luku 2 – Myytit.
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö

Mitä sarjakuva kertoo länsimaisesta nykykulttuurista?

Postmodernin uskonnollisuuden piirteitä Maallistuminen Voidaan ymmärtää kahdella tavalla: Uskonnon merkitys vähenee Uskonnon luonne muuttuu Tiede ja tekniikka korvaavat uskonnollisia selityksiä Uskonnollisuus on muuttanut muotoaan: ihmisillä on voimakas hengellisyyden tarve, mutta perinteiset instituutiot menettänee merkitystään (esim. kirkko) Privatisoituminen Uskonto koetaan yksityisasiaksi Uskonnollisten ja ideologisten katsomusten ”tavaratalo”: ihmiset valitsevat itseään miellyttäviä käsityksiä ja ihanteita eri uskonnoista/ideologi- oista Moniarvoisuus eli pluralismi Yhteiskunnassa on lukuisia maailmankatsomuksia Syntyy uusia yhteisöllisyyden muotoja esim. fanikulttuurit Liittyy globalisaatioon: reaaliaikainen tiedonvälitys on kutistanut maailman

Uskonto on universaali ilmiö eli sitä esiintyy kaikissa kulttuureissa Uskonto on universaali ilmiö eli sitä esiintyy kaikissa kulttuureissa. Myös sellaisissa yhteiskunnissa, joissa uskonto on pyritty tukahduttamaan, ilmenee usein uskonnonkaltaista toimintaa, kuten johtajan palvontaa. Vaikka uskonto on ihmisyyteen ja kaikkiin kulttuureihin liittyvä ilmiö, se voi merkitä eri ryhmille ja ihmisille eri asioita. Tätä havainnollistavat eri kielten uskontoa merkitsevät sanat. Suomen uskonto-käsitteessä korostuu usko eli uskominen johonkin. Latinan sana religio juontuu puolestaan joko sitoutumista ja omistautumista tai uudelleen lukemista tarkoittavista sanoista. Siitä tuli yleisnimitys eri kristilliselle kirkkokunnille 1500-luvun aluehallinnossa, kun kukin hallitsija sai määrätä, minkä kirkkokunnan oppia hänen hallinto­alueellaan tunnustettiin. Esimerkiksi saksan, ranskan ja ruotsin yleis­käsitettä uskonto merkitsevät sanat ovat religio-sanan johdannaisia. Useissa kielissä on erikseen käsite, joka tarkoittaa kansan omaa uskonnollista perinnettä. Arabian käsite din, joka voidaan suomentaa tavaksi tai oikeudeksi, merkitsee yleensä vain muslimien omaa uskontoa, ei uskontoilmiötä yleensä. Hindulaisuuteen kuuluva käsite dharma eli maailmanjärjestys tai velvollisuus kuvaa uskonnollisten tapojen, oppien ja filosofian muodostamaa kokonaisuutta. Omaa uskontoaan hindut nimittävät usein käsitteellä sanatana dharma – ikuinen laki, velvollisuus ja järjestys. Kiinassa uskonto-sanaa vastaa zongijiao, joka merkitsee opetusten perintöä.

1. Uskonnon tuntomerkit USKONNON TUNTOMERKIT Käsitys pyhästä Käsitys yliluonnollisesta Vastaukset perimmäisiin kysymyksiin

Uskonnon määritelmä Uskonto on ihmisyhteisön uskomusten ja tapojen kokonaisuus, joka sisältää käsityksiä yliluonnollisesta käsityksiä pyhästä vastauksia inhimillisen olemassaolon peruskysymyksiin.

Pyhä Pyhät asiat koetaan arvokkaiksi erotetaan arkisesta elämänpiiristä loukkaamista estävin säännöin liittyvät uskonnoissa asioihin, joiden kautta ihmiset kokevat olevansa vuorovaikutuksessa jonkin itseään suuremman kanssa. Käsitys pyhästä perustuu usein pyhiin kirjoituksiin. Pyhyyteen liittyy usein käsitys erityisestä voimasta, joka voi siunata tai vahingoittaa sen kanssa kosketuksiin joutuvaa.

Pyhänä voidaan pitää esimerkiksi yliluonnollista ihmistä eläintä esinettä sanaa, kirjainta tai tavua paikkaa tai rakennusta ajanjaksoa.

Yliluonnollinen Yliluonnollisella tarkoitetaan sellaista, mikä rikkoo luonnollisia ja arkiajatteluun kuuluvia odotuksia asioista. Uskoa yliluonnolliseen pidetään usein uskonnon tärkeimpänä tunnusmerkkinä. On kuitenkin katsomuksia, joita pidetään uskontoina, vaikka yliluonnollisella ei ole niissä suurta merkitystä (esim. buddhalaisuus ja kungfutselaisuus).

Perimmäiset kysymykset Jokaiselle tärkeitä kysymyksiä, joiden pohdinta on kuulunut ihmisyyteen varhaisimmista ajoista lähtien. Merkkejä pohdinnasta mm. hautaamistavoissa ja kertomuksissa. Kysymyksiä, joihin ei löydy helposti pelkästään aistihavaintoon ja järkeen perustuvia vastauksia. Uskonnot ja uskonnottomat katsomukset tarjoavat vastauksia perimmäisiin kysymyksiin.

Perimmäisiä kysymyksiä ovat mm. Onko jotakin näkyvän todellisuuden takana? Mistä kaikki on saanut alkunsa? Mikä on elämän tarkoitus? Miksi on sairautta, kipua ja kärsimystä? Mitä kuolemassa tapahtuu? Miksi on olemassa pahuutta ja hyvyyttä?

Hindulaisuus on pelastuskäsitykseltään ihmiskeskeinen: ihminen pystyy itse pääsemään pois tietämättömyydestä, saavuttamaan korkeimman totuuden ja yhteyden maailmansieluun. Kristinusko on jumalakeskeinen uskonto: ihmisen pelastus riippuu Jumalasta. Joidenkin hindulaisuuden suuntausten mukaan kristinusko on yksi tie pelastukseen. Tällöin kristinusko on jumalalle omistautumisen ja antautuvan rakkauden tie

4. Syntyalueen perusteella Intian uskontoihin Kaukoidän uskontoihin Lähi-idän uskontoihin ja näiden lisäksi varhaiskantaisiin alkuperäisuskontoihin.

Oppikirjan s. 27

Oppikirjan s. 28

Oppikirjan s. 29

Uskonnon osatekijät Vertailevissa tutkimuksissa on löydetty uskonnoissa toistuvat osatekijät. Yksittäinen henkilö ei välttämättä koe kaikkia uskonnon osatekijöitä henkilökohtaisesti merkittäviksi. Eri uskonnoissa painottuvat eri osatekijät.

Oppikirjan s. 30