Luonnonvarat ja elintarviketuotanto maakunnan innovaatiokärkinä -avauspuheenvuoro Helmiseminaari 14.2.2017 Yrityspuisto Futuria Marko Korhonen, maakuntajohtaja.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
POHJOIS-SAVO
Advertisements

POHJOIS-SAVO
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Asukkaan ääni – paikallisvaikuttamisen mahdollisuudet Pohjois-Savossa Tiedonvälityshanke Hankkeen vetäjä/ yhteyshenkilö Päivi Hagman.
ITÄSUOMALAINEN YRITYSRAHOITUSSTRATEGIA Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Savon.
Oppisopimuskoulutus yrityksen kilpailutekijänä. Yksi taho vastaa oppisopimuskoulutuksesta Yhtenäiset ohjeet Byrokratian selättäminen vs. raha Koulutuksen.
+ Ammatillisella koulutuksella on vientiä Toimintasuunnitelma ammatillisen toisen asteen koulutuksen viennille Hankkeen lopputilaisuus Mervi.
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2014, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta (tietokanta) Tekes, Teknologiateollisuus.
POHJOIS-SAVO Pohjois-Savo on kauneinta Järvi-Suomea. Maakunnan 19 kunnasta kuusi on kaupunkia. Pohjois-Savo on väestömäärältään Suomen kuudenneksi.
Timo Valli, ICT-johtaja, ylijohtaja
Aluetilinpito * - työlliset - bruttokansantuote - arvonlisäys, brutto perushintaan - kiinteän pääoman bruttomuodostus (investoinnit) - tuotos.
Kunnat työssä ilmaston puolesta
POHJOIS-SAVO
Tulevaisuuden uutta osaamista
Selvitys järjestöjen palveluista 2016
Tuhat uutta työpaikkaa Pohjois-Karjalan Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kokeilu Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN ALUEYKSIKKÖUUDISTUKSEN KUULEMISTILAISUUS
Matkalla Meijän maakuntaan Maakuntavaltuusto
Panostus datalähtöisen tutkimuksen infrastruktuuriin
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Esa Karvinen Kuntayhtymän johtaja
Tietopolitiikka ja julkisen hallinnon ICT
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
Kunnat asukasluvun mukaan
KESKI-SUOMEN LIIKENNEFOORUMI 2017
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2016, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta,
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Etelä-Pohjanmaan tietopaketti
Jokaisella organisaatiolla oli oma toimintakulttuuri.
Tulevalla maakunnalla mahdollisuus parantaa maaseudun elinvoimaisuutta
– Kolmen sairaanhoitopiirin (ESSHP, PKSSK, PSSHP) ja alueiden kuntien yhteishanke.
Kuntoutuksen kuumat perunat
<Hankkeen nimi>
Maakuntahallituksen puheenjohtaja
Pohjois-Savon kuntien tilinpäätökset 2017
Lukutaito ja syrjäytyminen
AJANKOHTAISTA ELY-KESKUKSESTA
Etelä-Savon maakuntaliitto
Koulutus- ja talouspolitiikka Pohjois-Karjalassa
Hankeen tavoitteet ja toimenpiteet
Seudullinen työkokous
Terve Kunta –verkostokokous / Sanna Ahonen
ELY-keskus, yrityksen kehittämispalvelut ja kehittämisavustukset
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Ajankohtaista maaseuturahoituksesta
Olemme lähellä ja läsnä
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
Kulttuurin kuntakuva ja tulevaisuus
Kunnat asukasluvun mukaan
Erityisasiantuntija Nella Savolainen, THL
Metsäteollisuuden ympäristönsuojeluinvestoinnit vuosina
Asukkaat paikalliskehittäjinä Kouvolassa –hanke Pohjois-Kymen Kasvu ry
Rakennerahastot maakuntien strategioiden toteutuksessa Case Etelä-Savo
Rajattomien mahdollisuuksien maaseutu 2020
Leivonveden GWMS-automaattiasema
Kuinka marjanviljely kehittyy – mitä puutarhatilastot paljastavat?
Kestävää kasvua ja työtä
Kunnat asukasluvun mukaan
Vihreä kasvu – yhdistelmä monesta!
Etelä-Pohjanmaan tietopaketti
Yritys- ja kehittämisrahoituksen vuosikatsaus 2014 Itä-Suomessa
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Päästölaskennan sektorit
Ajankohtaiskatsaus kasvupalveluihin
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2017, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta, Business Finland, avoin.
Suomen muuttoliike 2000-L YH9, YH1, tehtävä 3
Työllisyyspoliittinen avustus – rahoituksen haku vuodelle 2020
Esityksen transkriptio:

Luonnonvarat ja elintarviketuotanto maakunnan innovaatiokärkinä -avauspuheenvuoro Helmiseminaari 14.2.2017 Yrityspuisto Futuria Marko Korhonen, maakuntajohtaja

250 000 asukasta 18 kuntaa Pohjois-Savon faktat Pohjois-Savo on yhdistelmä onnellisia ihmisiä, rentoa asennetta ja huippuosaamista: tiedettä, teknologiaa, taidetta, teollisuutta ja turvallisuutta. Savolainen osaaminen ja monipuoliset luonnonvarat tarjoavat loistavia mahdollisuuksia uuteen kasvuun ja uudistumiseen sekä innovatiivisten tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen. Pohjois-Savo on asukasluvultaan maan kuudenneksi suurin maakunta. Keskuskaupunki Kuopio on lähes 118 000 asukkaan elävä ja kansainvälinen yliopistokaupunki Kallaveden rannalla. Kuopion seutu kuuluu elinvoima- ja kilpailukykymuuttujien perusteella maan dynaamisimpiin kasvukeskuksiin. Varkaus on 22 000 asukkaan moderni teollisuuskaupunki maakunnan eteläosassa. Kaupungin menestys perustuu kansainväliseen huippuosaamiseen erityisesti energiateknologiassa ja puunjalostuksessa. 22 000 asukkaan Iisalmi on pohjoisen osan keskus. Iisalmen seutu tunnetaan kansainvälisesti arvostetusta koneteollisuudesta, vahvasta puutuoteteollisuudesta ja monipuolisesta elintarviketuotannosta.

Pohjois-Savon innovaatiokärjet

Pohjois-Savon maakuntaprofiili (%-osuus koko maasta)

Pohjois-Savon maatalous-ja puutarhayritykset tuotantosuunnan mukaan v Maatalous- ja puutarhayritysten lukumäärä 3 652 kpl (7,2 % koko maasta) Maatalous- ja puutarhayritysten käytössä oleva maatalousmaa: 148,5 (1000 ha) (6,5 % koko maasta) Keskimääräinen tilakoko: 41 ha/tila (Koko maa 45 ha/tila) Marjantuotanto: Pohjois-Savon osuus 27,3 % koko maan tuotannosta (v. 2015) Maidontuotanto: Pohjois-Savon osuus 14 % koko maan tuotannosta (v. 2015) Maidon suora myyntitulo oli n. 148 milj. euroa (v. 2013) Yhteensä 3 652 tilaa Lähde: Luke, maatalous- ja puutarharekisteri

Koko maa 16 838 (1000 kg)

Luonnonvaratalouden kipukysymyksiä Maatilatalouden tukijärjestelmän ongelmat Tilojen kannattavuus, taloudenhallinta, maatilayrittäjien jaksaminen Talousmetsien tulevaisuus suurten tehdasinvestointien tarvitsema puuhuolto, logistiset ongelmat taimikonhoito, Kemera-tuet metsätilojen koot Metsiensuojelun ja talouskäytön yhteensovitus

Luonnonvaratalous ei ole irrallinen osa alueiden kehittämistä Eri elinkeinoalat linkittyvät toisiinsa Tarvitaan maaseudun, taajamien ja kaupunkien vuorovaikutusta Maaseutu ei ole irrallinen saareke muista alueista Maaseudun kehittämistoimet eivät myöskään voi olla irrallaan muusta strategia- ja kehittämistyöstä Alueiden kehittämiseen tarvitaan koko instrumenttivalikoima: tutkimusta, kehittämistä, koulutusta, yritystoimintaa; Tämä pätee myös rahoitusinstrumentteihin: kansallisten, rakennerahastovarojen ja maaseutuohjelmavarojen tulee olla joustavasti ja synkronisesti käytettävissä kehittämistoimenpiteisiin, luovasti ja joustavasti

Luonnonvaratalouteen liittyviä toimintoja syytä vahvistaa alueilla, joilla on alan yritystoimintaa, raaka-aineita sekä muuta osaamista (korkeakoulut, ammatillinen koulutus) Näin saadaan vahvistettua kansallisia osaamiskeskittymiä Toki pitää katsoa myös maakuntien ulkopuolelle sekä rajojen yli Hyvä liikenneverkko, toimivat laajakaistayhteydet Koulutusta sekä verkottunutta tutkimusta – LUKE-verkostolla tärkeä rooli Suurten ja pienten investointien edistäminen joustavilla rahoitusratkaisuilla