SATAKUNNAN TALOUS 8 ● marraskuu 2006 Nykytila ja lähiajan näkymät

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
MTL-Barometri 2Q/2013 Tulokset Tarja Virmala Toimitusjohtaja, MTL ry
Advertisements

Prosessiteollisuus monessa mukana.
Liikevaihdon kehitys Pirkanmaalla 2009
Liikevaihdon kehitys Pirkanmaalla. Liikevaihdon muutos Pirkanmaalla Kaikki toimialat (vuosimuutos-%) Lähde: Tilastokeskus, Asiakaskohtainen.

1 Pirkanmaan talous ennätysvauhdissa. 2 Liikevaihdon kehitys 2001–2006 (M€) Liikevaihto, kaikki toimialat 2006 (arvio) M€ (+10,2 % vuodesta 2005)
Liikevaihdon muutos Pirkanmaalla
Metallien jalostus Suomessa Ennakkotiedot vuoden 2014 kehityksestä.
SATAKUNNAN TALOUS 7 ● kesäkuu 2006 Nykytila ja lähiajan näkymät
Tuotanto & liikevaihto
ALUETALOUDEN SUHDANTEET KESKI-KARJALA 1-6/2015 Pohjois-Karjalan Trendit –julkistaminen Joensuussa Risto Hiltunen.
Pk-yritysbarometri Syksy Pk-yritysbarometrin aineisto 2.
SATAKUNNAN TALOUS 10 ● marraskuu 2007 Nykytila ja lähiajan näkymät
Julkistustilaisuus Tuukka Arosara. Liikevaihto kasvaa teollisuuden vetämänä.
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät Aluekehitysasiantuntija Saku Vähäsantanen Satakuntaliitto
SATAKUNNAN TALOUS 16 ● marraskuu 2010 Nykytila ja lähiajan näkymät Projektitutkija Saku Vähäsantanen Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, Porin.
EK:n Suhdannebarometri Penna Urrila.
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät Projektitutkija Saku Vähäsantanen Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö.
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät Projektitutkija Saku Vähäsantanen Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö.
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät Projektitutkija Saku Vähäsantanen Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö.
SATAKUNNAN TALOUS 15 ● kesäkuu 2010 Nykytila ja lähiajan näkymät
Suhdannekehitys Pohjois- Karjalassa alkuvuonna 2015 TRENDIT 2/2015 -julkistustilaisuus maakunta-asiamies Kimmo Niiranen.
SATAKUNNAN TALOUS 9 ● kesäkuu 2007 Nykytila ja lähiajan näkymät
SATAKUNNAN TALOUS 13 ● kesäkuu 2009 Nykytila ja lähiajan näkymät
1 Aluetaloustiedon tuottaminen Satakunnassa Satakunnan taloutta ja aluekehitystä koskevaa tietoa:  Satakunnan talous -suhdannekatsaus (painettu ja pdf)
SATAKUNNAN TALOUS 11 ● kesäkuu 2008 Nykytila ja lähiajan näkymät
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät Projektitutkija Saku Vähäsantanen Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö.
SATAKUNNAN TALOUS 14 ● marraskuu 2009 Nykytila ja lähiajan näkymät
Maakuntien suhdannekatsaus 2017
Talous kasvun ja elinvoiman lähteenä
SATAKUNTALAINEN TYTÄRYHTIÖTALOUS*
SATAKUNNAN TALOUS 12 ● marraskuu 2008 Nykytila ja lähiajan näkymät
Kauppa Suomessa Jaana Kurjenoja.
Pohjois-Karjalan talouskehitys TRENDIT 1/2017
Joko taantuma on ohi? Vesa Vihriälä Pellervon Päivä
Lähde: Tilastokeskus; TuKKK, Porin yksikkö
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät 1/2004
SATAKUNNAN TALOUS 6 ● marraskuu 2005 Nykytila ja lähiajan näkymät
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät 1/2005
SATAKUNNAN TALOUS Nykytila ja lähiajan näkymät 2/2004
Pohjois-Karjalan TRENDIT 1/2013
Pohjois-Karjalan Trendit Talouskatsaus 2/2017
Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 2017
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
Intia Kiina Kasvu keskimäärin: +3,4 % Muu it. Eurooppa
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
Maailmantalouden ennustetaan kasvavan 3,4 % vuonna 2017
Talouskasvu euromaissa on lähes puolittunut vuodesta Teollisuuden ja palvelujen ostopäällikköindeksi,
Arvonlisäys toimialoittain Raahen seutukunnassa 2016
Bruttokansantuote kasvaa myös Suomessa, mutta takamatkaa muihin euromaihin on 8 prosenttia Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
Tuotanto & liikevaihto
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
Bruttokansantuote on kasvanut Euroopassa ja USA:ssa, Suomessa vain niukasti Lähde: Macrobond.
Maailmankaupan vahvin kasvu on jo takanapäin
Bruttokansantuote on kasvanut Länsi-Euroopassa ja USA:ssa, mutta ei Suomessa Lähde: Macrobond.
Maailmankaupan vahvin kasvu on jo takanapäin
Bruttokansantuotteen takamatkan kurominen umpeen edellyttää Suomessa 3,0 %:n talouskasvua vuosittain Teknologiateollisuus *) IMF.
Teollisuustuotanto Suomessa on painunut jopa vuoden 2009 alapuolelle
Bruttokansantuote on kasvanut Länsi-Euroopassa ja USA:ssa, mutta ei Suomessa Lähde: Macrobond.
Maailmantalouden kasvu jatkuu suotuisana
Bruttokansantuotteen kasvuennusteita vuodelle 2019 on heikennetty viime kuukausina Teknologiateollisuus Lähde: Consensus Economics Teknologiateollisuus.
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
Työllisyysrakenne ja työvoiman kohtaanto
Bruttokansantuote on kasvanut Euroopassa ja USA:ssa, Suomessa niukemmin Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
Bruttokansantuote on kasvanut pitkään Euroopassa ja USA:ssa, Suomi on jälkijunassa Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
Talouskasvu euromaissa on hidastunut selvästi Teollisuuden ja palvelujen ostopäällikköindeksi, 50 = ei muutosta edelliskuukaudesta.
Bruttokansantuote on kasvanut pitkään Euroalueella, nyttemmin myös Suomessa Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
Uudet tilaukset ja tilauskanta
Teknologiateollisuuden Talousnäkymät
Tuotanto & liikevaihto
Esityksen transkriptio:

SATAKUNNAN TALOUS 8 ● marraskuu 2006 Nykytila ja lähiajan näkymät 30.11.2006

Satakunnan talouskehitys tammi-kesäkuu 2006 LIIKEVAIHTO Liikevaihto kasvoi yhteensä 14,1 % edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Talouskehitykseen on selvästi vaikuttanut viimevuotinen paperi-teollisuuden työkiista, josta toipuminen on voimistanut huomattavasti metsäteollisuuden liikevaihdon kasvua. Toista Satakunnan menestyjää, teknologiateollisuutta, on siivittänyt värimetallien ennätyskorkea hintataso sekä telakoiden myönteinen tilauskannan kehitys. Myös rakennustoiminta on ollut vilkasta, vaikka hidastumista on ollut näkyvissä. Kasvua kaikilla päätoimialoilla, monilla aloilla kasvu kuitenkin hiipui toisella vuosineljänneksellä (mm. rakentaminen, koneiden ja laitteiden valmistus, elektroniikkateollisuus, osaamiskeskusalat, tukku- ja vähittäiskauppa), kasvu voimistui metsäteollisuudessa ja metallien jalostuksessa toisella neljänneksellä. Palveluissakin suotuisaa kehitystä, tosin teollisuutta hitaampaa VIENTI Teollisuuden viennin arvo kasvoi yhteensä 28,7 %. Metalliteollisuuden ja metsäteollisuuden vientien arvot kasvoivat nopeasti (13,2 % ja 22,9 %).

Satakunnan talouskehitys tammi-kesäkuu 2006 PALKKASUMMA JA TYÖLLISYYS Palkkasumman kasvu nopeutui hieman 4,4 %:iin. Palkkasumman kasvu oli voimakasta telakoilla, metallituotteiden valmistuksessa sekä rakentamisessa. Palkkasumma aleni kuitenkin metallien jalostuksessa, kemianteollisuudessa sekä elektroniikkateollisuudessa. Kaikkien toimialojen yhteenlaskettu henkilöstömäärä kasvoi 0,7 % alkuvuonna vuoden 2005 vastaavasta ajasta. Työllisten määrä on ollut nousussa ja työttömyys on vähentynyt voimakkaasti, taustalla mm. telakoiden ja palveluiden hyvä työtilanne. Hyvän työllisyystilanteen odotetaan edelleen jatkuvan, vaikkakin työttömyyden alenemisen ja työllisyyden kasvun odotetaan hidastuvan.

Satakunnan talouskehitys tammi-kesäkuu 2006 LIIKEVAIHDON KASVU NOPEAMPAA KUIN KOKO MAASSA KESKIMÄÄRIN TAMMI-KESÄKUUSSA: Kaikki toimialat yhteensä (Satakunta 14,1 % / Koko maa 11,3 %) Koko teollisuus yhteensä (Satakunta 20,1 % / Koko maa 15,9 %) Puu- ja paperiteollisuus (Satakunta 25,3 % / Koko maa 20,5 %) Metallien jalostus (Satakunta 13,1 % / Koko maa 5,7 %) Metallituotteiden valmistus (Satakunta 9,0 % / Koko maa 1,2 %) Telakat/muu kulkuneuvojen valmistus (Satakunta 23,4 % % / Koko maa 13,3 %) (palkkasumman kasvu)

Liikevaihdon toimialoittainen kehitys Satakunnassa KASVU HITAAMPAA KUIN KOKO MAASSA KESKIMÄÄRIN TAMMI-KESÄKUUSSA: Teknologiateollisuus (Satakunta 8,8 % / Koko maa 11,7 %) Koneiden ja laitteiden valmistus (Satakunta 3,1 % / Koko maa 11,3 %) Elektroniikka- ja sähkötuotteiden valmistus (Satakunta 5,1 % / Koko maa 17,7 %) Tukku- ja vähittäiskauppa (Satakunta 3,7 % / Koko maa 9,3 %) Majoitus- ja ravitsemistoiminta (Satakunta 1,1 % / Koko maa 6,5 %) Sosiaali- ja terveyspalvelut (Satakunta 3,1 % / Koko maa 5,4 %) (palkkasumman kasvu) Liike-elämän palvelut (Satakunta 7,4 % / Koko maa 9,7 %) Elintarviketeollisuus (Satakunta 3,4 % / Koko maa 5,2 %) Rakentaminen (Satakunta 9,4 % / Koko maa 10,6 %) Kemikaalien sekä kumi- ja muovituotteiden valmistus (Satakunta 7,3 % / Koko maa 14,1 %)

Satakunnan talouden lähiajan näkymät Talouskasvu hidastunee hieman teollisuusmaissa Maailmantalouden kasvu ripeää (n. 4 %) Suhdanteiden ennakoidaan teollisuusmaissa hieman heikkenevän, kasvu jatkuu kuitenkin ripeänä etenkin Kaukoidän kehittyvissä maissa. Tänä vuonna Suomen talouden odotetaan kasvavan runsaat viisi prosenttia. Kasvu on euroalueen keskiarvoa (n. 2,5 %) nopeampaa. Ensi vuonna kasvu tasaantuu reiluun kolmeen prosenttiin. Satakunnan yritysten lähiajan näkymät varsin hyvät EK:n mukaan Lounais-Suomen alueella teollisuuden ja rakentamisen tilauskannat ovat normaalia suuremmat ja lähiajan näkymät ovat lievästi myönteiset. Palveluyritykset ennakoivat suhdannenäkymiensä paranevan. Suomen yrittäjien ja Finnveran tuoreimman pk-yritysbarometrin mukaan suhdanneodotukset ovat Satakunnassa koko maata hieman heikommat. Suhdanteiden paranemiseen uskoo 39 %, pysymiseen ennallaan 53 % ja heikkenemiseen 8 % pk-yrityksistä. Näkymät ovat kuitenkin koko maata valoisampia mm. liikevaihdon, tuotekehityspanostusten ja investointien arvon osalta. Sen sijaan odotukset henkilöstömäärän ja viennin arvon kehittymisestä ovat koko maata heikommat, mutta positiiviset. Työllisyystilanne kohenee edelleen Em. barometrien mukaan yritysten henkilöstönäkymät ovat kohentuneet viimevuotisista. Teollisuudessa henkilöstön määrää koskevat odotukset ovat Lounais-Suomessa selvästi paremmat kuin muualla maassa. Satakuntalaisten pk-yritysten henkilöstöodotukset ovat puolestaan kohentuneet eivätkä enää ole merkittävästi maan keskimääräistä huonompia.