Opetus- ja koulutusyhteistyöhön liittyvä korkeakoulujen tietojärjestelmien yhteentoimivuuden kehittäminen ja arkkitehtuurityö 2016-2018 – HAHMOTELMAA 29.8.2016.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kansallisen opetustoimen tietomallin vaatimukset korkeakoulujen tietomallille.
Advertisements

KELPO projekti Tuija Ikäläinen, koordinaattori
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
HELSINGIN YLIOPISTO AVOIN YLIOPISTO ATIK Projekti /Esa Keränen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-KOKOA.
4.4 Yhteismitallista ja yhteentoimivaa tietoa hyödyntävien palveluiden tuottaminen s Toimenpiteet s.15.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
4.2 Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttaminen s.11.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tietovarannon.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Korkeakoulujen tietohallinnon kehittäminen: tiedon yhteismitallisuus ja järjestelmien yhteentoimivuus Ilmari Hyvönen Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan.
Opiskelun ja opetuksen tuen viitearkkitehtuuri Mitä osia opintohallinnon viitearkkitehtuurissa tulee olla Työstänyt Synergiaryhmä Toimittanut.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Yhteistyörakenteet.
Viitearkkitehtuurityön tilanne
Tiedon hyödyntämisen evoluutio. Tieto työvälineenä Valtaosa kaikkien työn kannalta tärkeästä tiedosta tallennetaan yhteisiin tietojärjestelmiin Tietoa.
KSHJ & KOULUTUSTARJONTA Opintohallinnon tietojärjestelmäiltapäivä Pia Penttinen, Hakijapalvelut.
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Tietovarannon järjestelmä- ja teknologia-arkkitehtuurin kehittäminen.
VIRTA osana korkeakoulujen tietohallinnon kehittämistä Ilmari Hyvönen Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto Tietohallinnon vastuualue.
Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto osana opiskelijavalintojen ja korkeakoulujen tietohallinnon kehittämistä Ilmari Hyvönen.
Uudet tiedonkeruut VIRTA-opintotietopalvelusta. Uudet tiedonkeruut [tietovarannosta] Arkkitehtuuriperiaatteista VIRTA-opintotietopalvelu Nykyisellä mallilla:
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteisten arkkitehtuurien tilanne ja hallintamallin tilanne IH
Lukuvuosi-ilmoittautumispalvelu. Mistä tässä on kyse? Jatkossa korkeakoulut (opintohallinnon perustietojärjestelmät, käyttäjähallinto) saavat luotettavasti.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-hankkeen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Korkeakoulujen, OKM:n ja CSC:n tietohallintoyhteistyö RAKETTI –hankkeen jälkeen Ilmari Hyvönen
Julkisen hallinnon arkkitehtuurihierarkia
Tietohallintolaki edellyttää, että julkisen hallinnon viranomaisten on tietojärjestelmien yhteentoimivuuden mahdollistamiseksi ja varmistamiseksi suunniteltava.
Oodi-konsortio ja yliopistojen yhteistyö
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
Opiskelun ja opetuksen tietovirrat
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Synergiaryhmä.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Tulevaisuudennäkymiä: yliopistouudistus, Oodi ja RAKETTI -hanke IH/oprek.
Kati Kettunen Palvelujohtaja Opetus- ja opintopalvelut
Laatutyö ja KA Toiminnan kuvaaminen JY:n KA-tiimi
Koulutuksen ja opetuksen järjestämisen prosessit
Prosesseista palveluihin
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Tutkimuksen viitearkkitehtuuri – Tutkimuksen tuen ja hallinnan näkökulma Mari Riipinen Turun yliopisto.
OKM keskitettyjen palveluiden rahoittajana CSC:n kautta: yhteistyöryhmien rooli ja arkkitehtuurityö Ilmari Hyvönen
Tieteellisen laskennan yhteistyöfoorumin alatyöryhmä, kokoonpano:
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
ePS2 Asianhallinnan kehittäminen
VIRTA-opintotietopalvelun tulevaisuuden skenaariot Yhteenveto KOOTuki-ryhmän avoimesta etäkokouksesta Helena Majamäki
06/16.
Metatietopalvelut Elementit Mikael Vakkari, neuvotteleva virkamies. VM.
Asetus kokonaisarkkitehtuurin kuvauksista ja määrittelyistä
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Arkkitehtuurit ohjaavat Valtakunnalliset, keskitetyt ICT-palvelut
Erityisavustus korkeakouluille korkeakoulutuksen kehittämiseen
Asettamiskirje: Korkeakoulujen tietohallinto-ja ICT-ohjausryhmän täsmennettynä tehtävänä on:
Hanketietovarannon tietosisältö ja tietovirrat
Opiskelun ja opetuksen tietovirrat - nykytila ja tavoitearkkitehtuuri
KTPO-CSC-vuosisopimuksen 2018 näkymiä ym
"Kyseessä ei ole hyvä ja merkittävä korkeakoulutuksen parissa työskentelevä ryhmä tai verkosto. Vaan paras ja tärkein."
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Koulutuksen ja tutkimuksen yhteentoimivuuspalvelut
Ajankohtaista Oodi-maailmasta
Oppijan verkkopalvelu eHOPS
Koulutus- ja opetusyhteistyö Opintohallintoon ja kirjauksiin liittyviä kysymyksiä Taustamateriaali kokoukseen (OKM, Ristiinopiskeluhankkeet,
Kansallinen palveluväylä
Digitiekartta ja Luova- laboratorio
KTPO-CSC-vuosisopimuksen 2018 ja 2019 painotuksia Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmän kokous Jukka Haapamäki, Juha Haataja, Ilmari.
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
EXAM-SÄHKÖInEN osaamisen ARVIOINnin järjestelmä
Esityksen transkriptio:

Opetus- ja koulutusyhteistyöhön liittyvä korkeakoulujen tietojärjestelmien yhteentoimivuuden kehittäminen ja arkkitehtuurityö – HAHMOTELMAA Ilmari Hyvönen

Taustaa Hallitusohjelma –työelämään siirtymisen nopeuttaminen Hallitusohjelman toteutussuunnitelma –kärkihanke 3: opiskelijavalinnat, ”ympärivuotinen opiskelu”, digitalisaatio Pitkään jatkunut opintohallinnon arkkitehtuurityö

Hallitusohjelman toteutus, kärkihanke 3: yhteistyö koulutuksessa Hallitusohjelman toteuttamissuunnitelman (päivitys 2016) osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeen 3 osatavoitteena on lisätä korkeakoulujen digitalisaatiota hyödyntävää yhteistyötä koulutuksen järjestämisessä. Taustalla on ajatus, että verkko-opetuksella ja yhteistyössä järjestettävällä opetuksella voidaan saavuttaa hyötyjä koulutuksen laadun ja resurssien tehokkaan käytön kannalta. Opintohallinnon ja opetuksen ja opiskelun tuen ja hallinnon tietojärjestelmien yhteentoimivuuden ja opintohallinnon kehittäminen loisi yhteistyölle edellytyksiä. Tiivistetysti korkeakoulujen välinen opetus- ja koulutus yhteistyö edellyttää ks. s.39 tusohjelman+k%C3%A4rkihankkeiden+ja+reformien+toimeenpanemiseksi+2015%E2% 80%932019%2C+p%C3%A4ivitys+2016/305dcb6c-c9f8-4aca-bbbb-1018cd7a1fd8 tusohjelman+k%C3%A4rkihankkeiden+ja+reformien+toimeenpanemiseksi+2015%E2% 80%932019%2C+p%C3%A4ivitys+2016/305dcb6c-c9f8-4aca-bbbb-1018cd7a1fd8

Tiivistetysti korkeakoulujen välinen opetus- ja koulutus yhteistyö edellyttää: i.Korkeakoulun omasta toimintapolitiikasta ja toisaalta yhteistyöstä päättämistä suhteessa toisten korkeakoulujen opiskelijoiden osallistumiseen ja/tai opetussuunnitelmatyön yhteensovittamista korkeakoulujen välillä työnjaon mahdollistamiseksi. ii.Yhteentoimivia hallinnollisia järjestelmiä ja hallinnon prosesseja sekä muuta yhteentoimivaa teknistä infrastruktuuria. iii.pedagogisen käytäntöjen luomista tai sovittamista yhteistyössä järjestettävään koulutukseen ja henkilöstön osaamisen varmistamista tähän liittyen

Tietojärjestelmien yhteentoimivuus koskettaa erityisesti kohtaa ii: Opetustarjontatiedon on liikuttava yli korkeakoulurajojen, Opiskelijoiden on päästävä ilmoittautumaan opetukseen ja saatava käyttöoikeudet ”vieraan” korkeakoulun relevantteihin järjestelmiin. Korkeakouluun toisista korkeakouluista tulevien opiskelijoiden suoritukset on voitava kirjata joustavasti korkeakoulun rekisteriin. Suoritusten on siirryttävä kotikorkeakoulun loogiseen rekisteriin enemmän tai vähemmän automaattisen hyväksilukuprosessin kautta ja opintojen tavoitteiden ja sisältöjen kuvausten on oltava käytettävissä prosessissa. Edellä kuvatun tulisi olla mahdollista ilman ”varjo- opintohallintoa” eli ilman korkeakoulun normaaleista opintohallinnon järjestelmistä ja prosesseista erillisiä järjestelmiä ja prosesseja.

Nykyistä huomattavasti paremmin yhteentoimivat hallinnon järjestelmät ja prosessit voidaan nähdä merkittävänä mahdollistavana tekijänä, joka helpottaisi koulutusyhteistyön aloittamista. Tämän aikaansaamiseksi olisi luotava 1.korkeakoululaitoksen yhteinen opetus- ja koulutusyhteistyötä palveleva toimintaprosessien, liikkuvien tietojen, yhteisten ja korkeakoulujen omien tietojärjestelmien ja teknisten alustojen tavoitetilan kuvaus (arkkitehtuuri) 2.em. arkkitehtuurin toteuttamiseksi tarkat tiedonsiirto- ja rajapintamääritykset ja kokonaiskuva tietovirroista korkeakoulujen omien ja valtakunnallisten järjestelmien välillä, ja 3.rajapinnat ja muut toiminnallisuudet keskitettyihin palveluihin (opintopolku.fi, Virta, Koski, Kansallinen palveluväylä). 4.Kuvaus siitä, mitä edellytyksiä yhteistyö asettaa korkeakoulun opetussuunnitelmatyölle (vaikka oletettavasti tätä työtä ei tuetakaan tietojärjestelmillä). Lisäksi on 5.tuettava korkeakoulujen järjestelmäkehitystä yhteiseen kokonaisuuteen liittymisessä.

Tavoite on, että korkeakoulujen omat järjestelmät, opintopolku.fi, VIRTA ja Koski toimivat yhteen ja työnjako järjestelmien välillä on selvä. Työssä tulee hyödyntää erilaisissa hankkeissa kehitettyjä toimintamalleja ja järjestelmäkehitystä mahdollisesti nostamalla jo kehitettyjä määrityksiä kansallisen standardin asemaan. Korkeakoulut vastaavat omista opintohallinnon järjestelmistään itse, mutta on määriteltävä järjestelmien väliset tietovirrat ja korkeakoulujen omien ja toisaalta valtakunnallisten tietovarantojen ja palveluiden rooli kokonaisuudessa.

”Projekti” Edellä kuvattu työ olisi syytä toteuttaa OKM:n, korkeakoulujen, CSC:n ja OPH:n yhteisenä projektikokonaisuutena vuosina 2016–2018. Syksy 2016 –CSC koordinoi KTPO-CSC sopimuksessa osoitetuilla resurssilla –CSC, OPH ja korkeakoulut osallistuvat asiantuntijaresurssein –OPH tuso 2017 –KTPO-CSC sopimus 2017 –Korkeakoulut

Projektikokonaisuuden tuotokset Tavoitearkkitehtuurikuvaus mukaan lukien käsite- ja tietomallityö ja rajapintakuvaukset sekä kokonaiskuva tietovirroista Tiekartta arkkitehtuurin toteuttamiseksi Rajapintojen ja muun toiminnallisuuden toteutus korkeakoulujen omiin palveluihin –Korkeakoulujen toteutukset – millä aikataululla mahdollisia? Rajapintojen ja muun toiminnallisuuden toteutus valtakunnallisiin palveluihin –OPH:n toteutus Opintopolku.fi ominaisuuksista –mahdolliset VIRTA-tietovarannon lisäominaisuudet, jos tarvetta –Mahdolliset muut toteutukset

Onnistumisen edellytykset Yhteistyön tukemisen tavoitteita voidaan saavuttaa vain jos OKM, OPH ja toisaalta merkittävät opetuksen ja opiskelun tuen ja hallinnon järjestelmiä toteuttavat yritykset ja konsortiot (OTM/Funidata, Oodi- konsortio, Peppi-konsortio) sitoutuvat kokonaisuuteen ja tuotosten hyödyntämiseen ja rajapintojen toteutukseen. –Peppi-konsortiolta, Oodi-konsortiolta ja Funidata Oy:ltä kysytty asiaan kommentteja –suhtautuminen positiivista, mutta kehittämispolkua pitää tarkentaa, ja tässä halutaan olla mukana