KESU-arviointiryhmä 11.12.06 13 diaa. Tilastokuviot päivitetty HEVI- työryhmän 4.12. jälkeen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kotka-Pyhtää Heikki Miettinen Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalous ART.
Advertisements

KESU-PROSESSI JA KOULUTUKSEN ALOITUSPAIKKOJEN ENNAKOINTI Hyvinvointifoorumi II Erikoissuunnittelija Mervi Kylmälä Varsinais-Suomen liitto.
Uuteen ohjelmakauteen Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä EAKR-seurantakomiteat kevät 2012.
Miksi aluekehitysohjelma käynnistettiin? Kansanedustaja Martti Korhonen.
Euroalue tyhjäkäynnillä
Virolahti Heikki Miettinen Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalous ART.
Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalous ART
Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta,
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Maailmantalouden näkymät ja Suomen haasteet Pääjohtaja Erkki Liikanen
Porin selvitysalueen vertailutilastoja Siikainen Pomarkku Pori Luvia Lavia Ulvila Harjavalta Kokemäki Nakkila Merikarvia.
Osaamisen ja sivistyksen asialla Työvoima- ja koulutustarpeiden alue-ennakointi Koulutustarjonta projekti Heikki Mäenpää, Matti Kimari ja Samuli.
Väestö pääasiallisen toiminnan mukaan Etelä-Savon maakunnassa aluejako ETELÄ-SAVON MAAKUNTALIITTO Lähde: Tilastokeskus, työssäkäyntitilasto.
Kunta-alan eläkepoistumaennuste Lähde: Keva.
Pendelöinnistä tilanne Lähde: Tilastokeskuksen työssäkäyntitilasto Pohjois-Savon liitto 2012 u/tr/powerpoint/kuopion ja lähikuntien pendelöinnistä_tilanne_2010.ppt.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Suomen talouden näkymät Pääjohtaja Erkki Liikanen
Sivu 1 Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi Tampere Tampereen muuttoliike 1975–2006 Tulomuuton ja lähtömuuton volyymit ovat suurentuneet.
Tarvasjoen kunta – liitoskumppaneiden painelaskelmat HT Eero Laesterä
Maakuntaohjelma strategisten valintojen ohjaajana Hyvä-hankkeen aluefoorumi
Tampereen seutu valtakunnallisesta alueiden kehittämisen näkökulmasta Seutufoorumi Tampere Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja SM/aluekeskusohjelma.
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
Seinäjoen väestönkasvun rakenne ja muuttoliikkeen suunnat vv Seinäjoen kaupunki, kehittämispalvelut
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
SEINÄJOKI Seinäjoen seudun erityinen kuntajakoselvitys Raimo Harjunen ja Jouko Luukkonen Seinäjioen seudun erityinen kuntajakoselvitys/ Raimo.
Kotka-Haminan seutu yhdessä Heikki Miettinen Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalous ART.
Miksi UusiKunta? Jyrki Myllyvirta Lahden kaupunki.
Teesit ydinvoimakeskusteluun TEESI 1: Ydinvoima ja ilmastonmuutos TEESI 2: Ydinvoima ja uusiutuvat TEESI 3: Uraanikaivosten ongelmat TEESI 4: Ydinaseiden.
TAMPEREEN KAUPUNKI – TALOUS- JA STRATEGIARYHMÄ 1 Ennakkotietoja työpaikoista vuodelta 2004 Vuoden 2004 ennakkotiedot työpaikoista julkaistiin
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
VÄESTÖMAANTIETOA Väestön määrään vaikuttavat: 1. Syntyneisyys
Kuukausittaiset väestönmuutokset Vantaalla ja suurissa kaupungeissa.
Toimintaympäristö Muuttajien taustatiedot Leena Salminen Muuttajien taustatiedot julkaistaan verotuksen valmistumisesta johtuen yli kahden.
Väestö ja väestön muutokset Tampere Kaupunkiseudun kunnat
Väestöennuste maakunnittain sekä Pohjois-Savossa kunnittain v Lähde: Tilastokeskus, väestöennuste
POHJOIS-SAVON LIITTO PÄIJÄT-HÄMEEN ENNAKOINTIVERKOSTON SEMINAARI LAHTI HENRIK RISSANEN TYÖVOIMAN KYSYNNÄN JA TARJONNAN ENNAKOINTI HEMAASU-MALLILLA.
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Heikki Mäenpää /kl/ /3.1. KOULUTUSTARJONTA PROJEKTI O PETUSMINISTERIÖ Opetusministeriö.
Väestönmuutokset - Tammi - marraskuu /2015 Kuopion tammi-marraskuun väestönmuutos 853 henkeä Kuopion ennakkoväkiluku marraskuun 2015 lopussa oli.
Koulutusmäärät työelämän tarpeiden mitoituksen pohjalta Koulutuksen ennakointitietoa ohjaus- ja opetushenkilöstölle Kimmo Niiranen Maakunta-asiamies.
TURUN KAUPPAKORKEAKOULU TULEVAISUUDEN TUTKIMUSKESKUS Tutkimuspäällikkö Jari Kaivo-oja Tulevaisuuden tutkimuskeskus KANSALLISET ENNAKOINTIPROSESSIT JA LAPIN.
Työvoima- ja elinkeinokeskus Hämeen TE-keskus, ENNAKOINTI, Jukka Vepsäläinen & Joni Vainikka1 TYÖVOIMAN KYSYNTÄ JA TARJONTA PÄIJÄT-HÄMEESSÄ.
Hyvää kehittämistä Pohjois-Savossa 18. ja Aluekehitysjohtaja Satu Vehreävesa.
Suhdannekehitys Pohjois- Karjalassa alkuvuonna 2015 TRENDIT 2/2015 -julkistustilaisuus maakunta-asiamies Kimmo Niiranen.
Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto Alueelliset innovaatiot ja kokeilut Keski-Pohjanmaalla.
Hämeen TE-keskus, ENNAKOINTI, Jukka Vepsäläinen & Joni Vainikka
HT Eero Laesterä – KTM Tuomas Hanhela – KTM Katja Pesonen
Väestö ja sen muutokset
Tietoja Hakunilan suuralueelta
Maakuntien suhdannekatsaus 2017
Talous kasvun ja elinvoiman lähteenä
Työpaikka- ja elinkeinorakenne
Kehittämissuunnitelma ja ennakointi Päijät-Hämeen ennakointiverkosto
Tilastokuvaajien tulkinta
Kuntien lukumäärä 2017 asukasluvun* mukaan
Helsingin tila ja kehitys 2016 tilastokuviot
Seppo Laakso Näkökulmia väestöennusteisiin
BKT -ja talouden mittaaminen.
Väestönmuutokset tammi - syyskuu 2017 Tilastotiedote 16/2017
Tulo- ja lähtömuutto ikäryhmittäin 2016
Tulo- ja lähtömuutto ikäryhmittäin 2016
Tulo- ja lähtömuutto ikäryhmittäin 2016
Tietoja Aviapoliksen suuralueelta
Taloudellinen katsaus
Turun väestönkehitys ja vuotuinen muutos
Pohjois-Suomi tilastoissa Seurantakomitea, Helsinki
SOTE-Koordinaatioryhmälle informoitavat asiat /HYTE työryhmä
Väestö pääasiallisen toiminnan mukaan Etelä-Savon maakunnassa *
Työvoiman alueellinen liikkuvuus
Tulo- ja lähtömuutto ikäryhmittäin 2016
Tulo- ja lähtömuutto ikäryhmittäin 2016
KESU2020 VUOSIKELLO OKM KESU Kevät / syksy 2014
Työllisyysrakenne ja työvoiman kohtaanto
Esityksen transkriptio:

KESU-arviointiryhmä diaa. Tilastokuviot päivitetty HEVI- työryhmän jälkeen.

PHKK

01/07 Työvoiman tarjontaennuste  KESU-arviointiryhmä  SM työvoiman tarjontaennuste  maakuntahallitus  SM Aluetyöryhmille toimitetaan ammattirakenne-ennustetyötä tukeva tilastoaineisto (OPH) 01-02/07 Aluetyöryhmien koulutustilaisuudet (OPH+aluetyöryhmät) (Maakuntahallitus 12.2.) 02-03/07Maakuntakohtaisten ammattirakenne-ennusteiden laatiminen (OPH) Työelämän neuvottelukunnat (Maakuntahallitus 12.3.) 02–03/07 Maakuntakohtaisten koulutustarvelaskelmien laatiminen porrastetusti (OPH) ammattirakenne-ennuste  KESU-arviointiryhmä  OPH koulutustarvelaskelmat  KESU-arviointiryhmä  OPH 03/07Ohjeita ja tukea koulutustarvelaskelmien tulkintaan (OPH) 04/07Tarkennetut ohjeet alueille tarvittavista tiedoista aloittaja- ja tutkintotavoitteiden mitoittamiseksi (OPM) ammattirakenne-ennuste  maakuntahallitus  OPH 04-06/07 Vuoropuhelu Koulutustarjonta valmisteluryhmän, opetusministeriön ja maakuntien liittojen välillä alueellisten aloittaja- ja tutkintotavoitteiden mitoittamiseksi. Työelämän neuvottelukunnat koulutustarvelaskelmat  maakuntahallitus  OPH/OPM aloittaja- ja tutkintotavoitteet  KESU-arviointiryhmä  OPH/OPM 6/07Luonnos KESUn valtakunnallisista ja alueellisista aloittaja- ja tutkintotavoitteista (OPM) aloittaja- ja tutkintotavoitteet  maakuntahallitus OPM 10/07Koulutustarjonta valmisteluryhmä jättää Opetusministeriölle esityksen KESU tavoitteista MITKÄ HALLITUKSEEN?

Tarjontaennusteessa arvioitiin, mitä tavoitteellinen väestökehitys ja tasapainoinen työvoimakehitys edellyttävät muuttoliikkeen, työssäkäynnin ja työpaikkojen kehitykseltä. TULOMUUTTO NUORENEE JA MONINKERTAISTUU TYÖSSÄKÄYNTI MAAKUNNASTA MUUALLE LISÄÄNTYY Työpaikkaennuste laadittiin niin, että työvoiman kokonaiskehitys on suotuisa työvoiman vähenemisestä huolimatta.

Väestöennusteen toteutuminen edellyttäisi, että maakunnan vuosittaisen tulomuuton tulisi keskimäärin vähintään kolminkertaistua nykyisestään olettaen, että lähtömuutto ei samanaikaisesti enää lisääntyisi. Kasvuoletukset on tällöin laskettava voimistuvan maahanmuuton varaan.

Ennusteen työvoima- ja työpaikkakehitys voisi olla periaatteessa mahdollinen maakunnan bruttokansantuotteen 2,2 prosentin vuotuisella kasvuvauhdilla ja työn tuottavuuden 1,9 prosentin vuotuisella kasvuvauhdilla. Lähivuosien valtakunnallista kasvua ennustetaan huomattavasti suuremmaksi.

Laskelman rajoitteita ja ratkaisuja: ministeriöt ja maakunnat sopivat, että tällä kierroksella ei käytetä maakuntakaavojen mitoituslukuja väestöennusteina väestöennuste = kuntien ennusteiden summa tavoitteet v : väkiluku ja työttömyysaste 4,5 % väestöennuste passattu muuttoerolla muuttoeron ikäprofiili nykyinen, mutta positiivisempi naisten ja miesten ikäryhmittäiset työvoimaosuudet yhtyvät valtakunnalliseen keskiarvoon v mennessä työttömyysasteet passattu pendelöinnillä työpaikkaennuste ETLA:n trendin suuntainen, mutta volyymi poikkeaa –vuosi 2020 passattu työministeriön tavoitelaskelman vauhtiin suurilla toimialoilla  kasvatti työpaikkamäärää –korjattu toimialaennustetta mm. e.verkoston palautteen perusteella  kasvatti työpaikkamäärää –työpaikkojen määrä kasvaa 6 % v