Puu energian lähteenä. Puu on huomattava uusiutuvan energian lähde Uusiutuvan energian lähteitä ovat tuuli, vesi, aurinko, maalämpö, peltojen ja metsien.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreä sähkö.
Advertisements

Energian tuotanto, käyttö ja päästöt Suomessa ja globaalisti
Metsäteollisuuden käyttämästä puusta 67 % tulee yksityismetsistä
Ajankohtaista uusiutuvan energian käytöstä
Metsäteollisuuden ympäristö- ja vastuullisuussitoumukset
Mistä puhutaan, kun puhutaan bioenergiasta?
ENERGiA JA iLMASTONMUUTOS
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
Uusiutuvat energialähteet
Itä-Suomen Energiatoimisto ltä-Suomi - Uusiutuvan energian mallialue Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnalliset liitot.
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö
Yritys • Kotipaikkana Haapavesi • Perustettu vuonna 2002 • Pääomistaja on Agronic Oy, joka on myös PK yritys • Kehittää uusiutuvien energiamuotojen käyttöä.
Juhani Karvonen, Soome Metsaselts
Monikäyttöinen paperi
HE laiksi uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta
Uusiutuvan energian kuntakatselmus. päivämääräEtunimi Sukunimi, Motiva Oy Katselmustoiminta lähtee kansainvälisistä tavoitteista • Euroopan komission.
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
Energiaa myös uusiutuvista
PUU, TURVE JA BIOMASSA.
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Bioenergiahaasteet – Riittävätkö Suomen metsät?
BIOENERGIAN MAHDOLLISUUDET
Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab
Talousmetsän kierto Talousmetsän kierto – oppimateriaali perusopetukseen ( , päivitetty 06/2012) Lisätietoja: Taustatietoa ja linkkejä löytyy.
Uusiutuva energia ja Suomi Timo Juurikkala.
n. 2,6 miljoonaa suomalaista asuu kaukolämpötaloissa
BIOENERGIA Osa uusiutuvista energialähteistä (kts. dia 2)
KIVIHIILEN KORVAAMINEN ENERGIAN TUOTANNOSSA
Kivihiilen korvaaminen energiantuotannossa. Lahden energiankulutus v  Lämpöä: 1500 GWh  Sähköä: 901GWh  Energiankulutuksesta n. 70% tuli hiilivoimasta.
Uusiutuva energia Varsinais-Suomessa Korkealla kunnahalla hongat huminoi. Kirves paukkaa, puuta haukkaa, pokasaha soi. Jätkä siellä, päänsä hiellä leivän.
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
Taina Wilhelms 1 Sähkönkulutuksen neljännesvuositilasto.
Rovaniemen voimalaitoshanke 120 MW S / 120 MW L Esisuunnittelu ja toteutus
Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Konkreettisia toimia energia- ja ilmastostrategiaan FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat.
PUUPOLTTOAINE. Puupolttoaine - Puupolttoaine on polttoaineena käytettävää biomassaa eli biopolttoainetta, joka on peräisin puun rungosta, oksista tai.
ENERGIAN TUOTANTO SUOMESSA. SUOMEN TÄRKEIMMÄT ENERGIANLÄHTEET Puupolttoaineet: Energiakäyttöön puun kuori, sahanpuru ja mustalipeää. Myös oksat ja kannot.
Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Tavoitteet 2010 FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.
Uusiutuvan energian vuosi 2015 Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Congress Paasitorni, Helsinki Pekka Ripatti.
Aurinkoenergia meillä ja muualla. Juulianna Ylisaukko-oja.
Metsähaketuen rajaus Ylitarkastaja Olli Mäki Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Metsähake ja muut biomassat
Energiavuosi 2015 Kaukolämpö Lämmityksen markkinaosuudet Asuin- ja palvelurakennukset Lämpöpumppu: sisältää myös lämpöpumppujen käyttämän.
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
Mikä on metsien merkitys? JOHDANTO METSÄ- ja PUUALAN TET-JAKSOLLE.
Jukka Leskelä Energiateollisuus ry
Hankkeen esiselvittelyn tausta
TURVE On muodostunut kuolleista kasvin osista maatumalla kosteissa olosuhteissa. Kasvava turvekerros syntyy, kun kasvit eivät pääse hajoamaan hapenpuutteen.
Uusiutuvan energian kuntakatselmukset Tampereen seudulla
Ilkka Reko, myyntijohtaja
Energiantuotannon riskit/tulevaisuus s. 90
Sähkönkulutuksen neljännesvuositilasto
Metsähakkeen tuotanto ja käyttö
Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö
Sähkönkulutuksen neljännesvuositilasto
8 Raaka-aineet ja 9 Energia
Puun kulku metsästä tehtaalle Suomessa 2016 (milj.m3)
Ligniini Oskari ja Simo.
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Paperi Paperia valmistetaan useimmiten puusta.
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
Metsäteollisuus Aapo rantonen 8b.
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
1 Biopolttoaineet Bioenergian lähteitä lämpölaitoksissa voivat olla
Bioenergia on maaseudulla MTK:n tiedotustilaisuus
Puun kulku metsästä tehtaalle Suomessa 2017 (milj.m3)
Energiavuosi 2018 Kaukolämpö
Metsäteollisuuden puunkäyttö ja tuontipuu
Massa- ja paperiteollisuuden päästöt vesistöihin
Esityksen transkriptio:

Puu energian lähteenä

Puu on huomattava uusiutuvan energian lähde Uusiutuvan energian lähteitä ovat tuuli, vesi, aurinko, maalämpö, peltojen ja metsien biomassat. Myös erilaisista biopohjaisista jätteistä ja tähteistä saadaan energiaa Puupolttoaineiden osuus Suomen energiantuotannossa on jo suurempi kuin öljyn, kivihiilen tai maakaasun Puupolttoaineilla tuotetaan nykyään neljännes Suomen energian tuotannosta

Miten puusta saadaan energiaa? Puunjalostusteollisuuden sivuvirroista, kuten sellunkeitossa syntyvistä jäteliemistä ja sahoilla syntyvästä kuoresta ja purusta Metsän hoitotöiden ja päätehakkuiden yhteydessä kerättävät puiden latvukset, oksat, rangat ja kannot voidaan hakettaa ja käyttää energianlähteenä eli metsähakkeena Kotitalouksissa ja maatiloilla käytetään polttopuuta ja pellettej ä

Lähde: Motiva

Energiaa puunjalostuksen sivuvirroista

Mitä puunjalostuksen sivuvirrat ovat? Tehtaille tulevasta puusta syntyy jalostusprosesseissa sivuvirtoja, joista voidaan tuottaa energiaa: Sahanpurua Höylän ja puuntyöstökoneiden lastuja Puun kuorta o Puut kuoritaan ennen sahausta tai paperiteollisuuden jalostusta Selluteollisuuden jätelientä eli mustalipeää o Sellunkeiton sivutuote, jota polttamalla tuotetaan sähköä ja lämpöä

Lähes 70% Suomen uusiutuvan energian tuotannosta tuotetaan metsäteollisuuden tuotannon osana Puunjalostusteollisuuden sivuvirtojen määrä on aina sidoksissa puunjalostuksen määrään o Jalostusmäärän laskiessa sivuvirrat on korvattava muulla energian tuotannolla Metsäteollisuus on myös energian tuottaja

Metsähake ja pelletit

Mitä metsähake on? Metsähake tarkoittaa haketettua tai murskattua puuta, jota voidaan polttaa sähkön tai lämmön tuottamiseksi tai käyttää liikenteen biopolttoaineiden valmistuksessa Energialaitoksia, joissa poltettiin ennen kivihiiltä on muutettu siten, että niissä voidaan polttaa metsähaketta tai on rakennettu uusia metsähaketta polttavia laitoksia Kuva:Fortum

Mistä metsähaketta saadaan? Metsähaketta voidaan tehdä metsänhoitotöiden ja hakkuiden yhteydessä kerättävistä oksista ja latvuksista pieniläpimittaisista rungoista kannoista

Metsähaketta käytetään Suomessa sähkön ja lämmön tuottamiseen suurissa voimalaitoksissa lämmön tuottamiseen pienemmissä lämpölaitoksissa, maatiloilla ja kotitalouksissa nestemäisten biopolttoaineiden, kuten biodieselin valmistukseen

Mitä puupelletit ovat? Puupellettien raaka-aineina käytetään puunjalostusteollisuuden puhtaita sivutuotteita: kutterinlastua, sahanpurua tai hiontapölyä Pellettejä voidaan valmistaa myös oljesta, turpeesta, ruokohelvestä ja puun kuoresta. Suomessa on noin pientaloa ja tuhat suurempaa kohdetta, jotka lämpiävät pelletillä

Puun merkitys Suomen energian tuotannossa?

Ota selvää! Löytyykö lähistöltä metsähaketta polttava laitos? Missä sijaitsee lähin metsäteollisuuslaitos? Miten siellä hyödynnetään sahanpuru, kuori tai jäteliemet energiaksi? Mitä tarkoittaa biojalostamo?