MAT PÅ SVENSKA / OPINTOMATKA KÖÖPENHAMINAAN 19.-21.5.2014.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
JOULUINEN TIETOVISA JOULUVISA JOULUINEN TIETOVISA.
Advertisements

Historian ja äidinkielen yhteistyöprojekti 7. luokilla syksy 2012 Marja Haapalainen.
Heikki Saarilampi Kot9sn2 Syksy 2011
CERN Projekti Jyväskylän normaalikoulussa 2000 – 2007.
Minäkö ulkomaille?  Miksi lähden ulkomaille ja mitä sieltä haen?  Lähdenkö pois jostain, pakenenko jotain tilannetta, ihmissuhdetta, ristiriitaa?  Onko.
Vaihto-opiskelu Unkarissa syksyllä 2006 Eija Paronen LT41.
Tikkurila 10 The City of dreams
RUOTSISTA PERUSTIETOA
Satukirjailijoita.
Romantiikka.
TANSKA.
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Perusopetuksen ryhmäkoko
Suomen kartta.
Itävalta – GRAZ, Kevät 2008 Andreas Ojala KOT5SN3.
Kiina.
ANGLO-AMERIKKA.
TAHTO-hankkeen Tanskan matka. Amager Faelled Skole, luokat 0-9 IT-strategian tavoitteena tietoyhteiskunnan aktiiviseksi jäseneksi kasvaminen Kolmea oppilasta.
Myllypuron yläaste Tervetuloa!
Yhteiset opinnot  * Toteutus 1. vuoden keväällä * Laajuus 3 op * Valtakunnallisesti yhteneväiset sisällöt - Svenska för turism- och kosthållsbranschen.
Mitä on kulttuuri?.
Kesäkoulu Etelä-Koreassa
”Kaikki tiet johtavat Roomaan”
MAT PÅ SVENSKA. TAVOITTEET oppilas yritetään saada innostumaan ruotsin kielestä arkipäivän tilanteiden ja kielenkäytön avulla oppilas oppii hahmottamaan.
Финляндия Suomi - Республика. Tasavalta. - Республика. Tasavalta. - День независимости 6 декабря. - День независимости 6 декабря. (получила независимость.
Moi Anastasija Viktorovna! Minä olen Muumipeikko. Minä asun Suomessa Muumilaaksossa* Muumimaman ja Muumipapan kanssa. Me asumme Muumitalossa. Muumilaakso*
ROMANTIIKKA LUVUT. idealistinen filosofia: asioiden henkinen luonne korostuu järki > henkisyys tutkimuksen kohteiksi ihmismieli tunteet myytit.
Neuvottelupäivien palautteenkeruu. Vastaajien ikäjakauma ja työllisyystilanne.
Kielten laitos HALUATKO KIELENKIINTOISEN OPISKELUPAIKAN?
Vaihto-opiskelua Tanskan Aarhusissa Jenny Rosberg.
Harjoittelussa Tanskassa Kirsi Hiltula, Laura Kosola ja Aino Lauhikari.
Opiskelijaksi Oulunsalon lukioon. Uusien opiskelijoiden valinta keväällä 2014  Oulunsalon lukiossa on 80 aloituspaikkaa kevään 2014 yhteishaussa  Lukioihin.
Rio de Janeiro. Yleistä  Väkiluku: kaupungissa n.6 milj ja metropolialueella.12 milj.  Rio de Janeiro osavaltion pääkaupunki  Pinta-ala: 1260 km².
Nousu ja tuho1 NAPOLEON Nousu ja tuho2 Napoleon Bonaparte ( ) Syntyi Korsikalla Menestyi vallankumoussodissa luvulla.
Helsinki on Suomen suurin kaupunki asukasluvultaan. Siellä on noin asukasta! Helsinki on merellinen nähtävyys itsessään. Helsingin hienoja nähtävyyksiä.
Opitaan yhdessä  Nordplus Junior ohjelmassa vahvistetaan pohjoismaisten ja balttialaisten koulujen yhteistyötä ja verkostoitumista. Laatu, luovuus ja.
Vieraat kielet Opetussuunnitelmassa Kieltenopetus Pöljän koululla Englantia opettaa Juhamatti Kalima, ruotsia Sari Korhonen. Saksan hoitavat etäopetuksena.
Euroopan uuden ajan kaupungit ja rakentaminen
HISTORIAN KOTISEUTUPROJEKTI
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
VALINNAISET AINEET Piirros Mika Kolehmainen.
COMENIUS Ohjelman avulla tuetaan eurooppalaisten koulujen yhteistyötä ja niiden välistä oppilas- ja henkilökuntavaihtoa. Ohjelman tavoitteena on auttaa.
Relatiivilause.
II Luonnonuskonnot Pyhä, mana ja tabu
maailman (ja siis Suomenkin) historiaa v
Pääkaupunki-seutu Eetu ja Ella.
Kurs 1 i svenska Oppikirjana Fokus, kurs 1 (Otava),
Kaakkurin koulun valinnaisaineet
Siirtolaisuus Tessa ja Jenna.
Ilmiöprojekti verkossa: herättele, osallista ja aktivoi!
ISLAM Islamin synty: Islam syntyi 600-luvulla Arabin niemimaalla, jossa sijaitsevat sen pyhimmät kaupungit Mekka ja Medina. Ensimmäinen islamilainen.
ESIMERKKIVALTIO Suomi – Finland Ruotsi – Sweden Norja – Norway Islanti – Island Tanska – Denmark Viro – Estonia Liettua – Lithuania Latvia - Latvian Kartta.
Kustaa Vaasa ja Kalmarin unionista irtautuminen
VIRO.
Svenska projekt Tehdään PowerPointilla tai Swaylla Edisonissa.
Kustaa II Aadolf Ruotsin kuninkaana
Eremitaasi - Эрмитаж.
Oulu.
Historian kotiseutuprojekti
Pietarsaari ( Jeppis ).
VIITASAAREN LUKIO perustettu vuonna 1905
Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla
Lukio-opinnot ja miksi juuri Kuusankosken lukioon?
Kaakkurin koulun valinnaisaineet
Etsi Suomen kartta.
Cultura Yhdistävä tekijä
Kirjoittajaprofiilit
Relatiivilause.
7. luokat kevät 2019 Maikkulan koulu
Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla
Esityksen transkriptio:

MAT PÅ SVENSKA / OPINTOMATKA KÖÖPENHAMINAAN

 OPINTOMATKAMME TARKOITUKSENA OLI TUTUSTUA TANSKAN KIELEEN, KULTTUURIIN JA RUOKAAN.  MATKALLE LÄHTI 9.LUOKAN MAT PÅ SVENSKA RYHMÄ SEKÄ KURSSIN OPETTAJAT MARI ATKINS JA ANNE-MARJA SAARHOLMA- PEIPPO.  MATKAMME OLI PÄÄTÖS OPPILAIDEN KAHDEN VUODEN MAT PÅ SVENSKA-OPINNOILLE: VUONNA 2012 ALKANUT “KOTITALOUTTA RUOTSIKSI”-VALINNAISAINEKURSSI OLI ENSIMMÄINEN KOKO SUOMESSA!  NYT SAATTE NÄHDÄ KUVIA JA KERTOMUKSIA MATKAMME VARRELTA…

Aloitimme matkamme Kööpenhaminan kiertoajelulla.

 Kevät oli Kööpenhaminassa jo pitkällä, monet puut kukkivat ja ilma oli aurinkoisen lämmin koko matkamme ajan.  Kööpenhamina eli K Ø benhavn tarkoittaa “kauppasatamaa”. Kaupunki on perustettu vuonna 1254, mutta kaupungissa oli aktiivista toimintaa jo Hansakaupan ajalla 1100-luvulla.  Kaupunki on vuosien varrella kokenut useita valloitusyrityksiä Ruotsin, Britannian ja Saksan taholta.  Kööpenhaminan varsinaisen kaupungin aluella asuu noin asukasta, kun taas Suur-Kööpenhaminassa noin miljoona.

Oppaamme Hannu Lindén ja Amalienborgin linnanaukio.

LINNOISTA JA KUNINKAALLISISTA Edellä näkyi kuva Amalienborgin linnasta. Linna on rakennettu luvulla ja se on tyyliltään rokokoota. Amalienborgin linnassa asuu Tanskan kuninkaallinen perhe. Tanska on yksi maailman vanhimmista monarkioista. Kuningatar Margarethe II on hallinnut Tanskaa vuodesta Varsinaista poliittista valtaa käyttää kuitenkin Tanskan hallitus ja parlamentti. Tanskassa on ollut useita Christian ja Frederik- nimisiä kuninkaita.

Pieni merenneito-patsas sekä Kööpenhaminan vanhin säilynyt rakennus vuodelta H.C Andersen on kirjoittanut Pieni merenneito-kertomuksen lisäksi mm. sadut Lumikuningatar, Ruma ankanpoikanen ja Keisarin uudet vaatteet.

Christiansborgin linna (1828): upeaa taidetta ja loistoa.

Wienerbr Ø d ja smorrebrød – tanskalaista kulinarismia!

Kouluvierailulla N.Zahles Gymnasieskolessa.

KOULUVIERAILU  N.Zahles Gymnasieskolen 9C-luokan oppilaat ja heidän englannin opettajansa Tina Siersbæk vastaanottivat meidät ystävällisesti tunnillensa.  Kuulimme, että itse kuningatar Margarethe II oli käynyt tätä perinteikästä yksityiskoulua!  Kuulimme hienoja esitelmiä Tanskan historiasta ja kulttuurista, tosin englannin kielellä.  Meidän oppilaamme sen sijaan kertoivat omasta koulustamme ja Ulvilasta sujuvasti ruotsiksi.  Lopuksi jakauduimme sekaryhmiin ja keskustelimme Tanskan ja Suomen yhtäläisyyksistä ja eroista.

Kööpenhaminan perinteikäs Tivoli – siellä oli käytävä!

Erilaista Kööpenhaminassa: pyörille omat väylät autotiellä ja kävelykatu Strøget! Strøget on Euroopan pisin kävely/ostoskatu vuodelta Hintataso on suurin piirtein sama kuin Suomessa.

Mat på svenska kiittää…

ja kumartaa! Ha en bra dag! Koko matkakertomus blogissamme: blogspot.fi