Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Filosofian aloja ja suuntauksia
Advertisements

FILOSOFIAN OSA-ALUEET
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
ELÄMÄN VARRELLE On hyvä säilyttää luottamus siihen,
Moraali Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin toinen luento Filosofian Kurssi.
Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin.
Rakkaat ystäväni!.
TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!
ETIIKKA.
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Inf , Filosofia 2. luento Kalle Videnoja.
ANTIIKIN SUURET FILOSOFIT
MORAALITEORIAT.
LUENTO 2 ARVOTEORIA Mikä on arvokasta? Mikä on itsessään arvokasta? Mikä tekee elämästä hyvää? 12/11/2014Floora Ruokonen, Eettiset kysymykset vammaispalveluissa1.
Filosofian Praktikum 2009 Mitä on Filosofia? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin ensimmäinen praktikum- kokoontuminen.
KESKEISIÄ ETIIKAN TEORIOITA
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Filosofian opetuksen piirteitä. Mikä on olennaista filosofiassa? Miksi kaikkien Suomen lukiolaisten pitäisi oppia filosofiaa? Mitä kaikkien Suomen lukiolaisten.
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
Ryhmätehtävät 2.2 Onnellinen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Toimintakyvyn arvioinnin etiikka
LUENTO 3 KONSEKVENTALISMI
Ryhmissä tehdyt ehdotukset tenttivastausten rungoiksi.
Perusopetuksen arvoperusta ja arvokeskustelut
Aristoteles ( eKr.) - Antiikin kreikkalainen filosofi ja tiedemies
Hyvä ja paha Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 3. kappaleeseen
FI2 FILOSOFINEN ETIIKKA. Filosofisen etiikan lähtökohtia Käsitteet moraali ja etiikka Etiikan osa-alueet: metaetiikka, normatiivinen etiikka, soveltava.
Usko ja tieto Kysymys Jumalan olemassaolon todistamisesta - Tuomas Akvinolainen s Mestari Eckhart s. 78 -> miten Jumalan olemassaoloa on filosofisesti.
Tiedon ja todellisuuden filosofia Fi3 Karhulan lukio 2016 (ANP)
Elämänkatsomustieto elämänfilosofiaa. Mitä elämänkatsomustieto on?  Oppiaineen nimi tulee kolmesta sanasta: elämä, katsomus ja tieto. Katsomus tarkoittaa.
MORAALITEORIAT Luku 7  Ydinsisältö. Moraaliteoriat kokonaisnäkemyksiä hyvän elämän toteutumisesta osa käytännöllistä filosofiaa eli etiikkaa edustavat.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Etiikka Hyvän ja oikean jäljillä.  S. 42  Onko olemassa jotain,mitä ei saa tehdä koskaan?  Älä tapa, vai saako tappaa? Jos henkeäsi uhataan tai rakkaasi.
Yhteiskuntafilosofia tutkii yksilön ja yhteisön suhdetta etsii oikeutusta yhteisölliselle elämälle pohtii millainen on hyvä yhteiskunta, esittää erilaisia.
Mitä Raamattu opettaa oikeasta ja väärästä
Johdanto Auschwitz, Hirosima, Stalinin vainot ja Ruandan kansanmurha ovat esimerkkejä historiallisista valintatilanteista. Niissä kaikissa on kysymys ennen.
Moraali Eräät nohevat 9A.
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Etiikka MORAALI ETIIKKA (lat. mores, ’tavat’)
NORMATIIVISEN ETIIKAN TEORIAT
Hyvä ja paha - Uskonnoissa hyvä ja paha persoonallisia voimia
Soveltava etiikka Soveltavassa etiikassa pyritään etiikkaa soveltamaan käytännön kysymyksiin (esim. ympäristöetiikka, lääketieteen etiikka ja eläinetiikka)
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Fenomenologia.
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
Antiikki ja varhainen filosofia
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Eksistentialismi taustaksi kysymys siitä, onko kaikilla olioilla jokin perimmäinen OLEMUS (lat. essentia) ESSENTIALISMIN (olemusajattelun) mukaan kullakin.
Yksilö vai yhteisö Kirjan sivut
Katolinen kirkko.
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
Filosofian alat TEOREETTINEN FILOSOFIA
Hyvä elämä Kpl 11, s Emma.
Myötätunto ja Jumalan rajat a
vanhan testamentin etiikasta kristinuskon etiikkaan
Filosofian osa-alueet
ETIIKAN TEORIAT kpl 7.
Eksistentialismi Eero Jussila.
Viisauden rakastamista……
1 Ydinsisällöt.
2 Terveysosaaminen.
Stoalaisuudesta.
Mitä hyve-etiikka on? Normatiivisen etiikan suuntaus, jonka mukaan eettisen toiminnan kannalta ratkaisevia eivät ole yksittäiset teot, vaan hyveiden toteuttaminen.
2 ETIIKAN TEORIAT FI02 LAJM.
Jumalan yksinkertaisuus
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon ja Aristoteles) suosima etiikan suuntaus. Se korostaa hyveitä ja luonnetta hyvän elämän perustana. 2) Velvollisuusetiikka (deontologia) korostaa velvollisuuksia ja motiiveja. On väärin esim. rikkoa lupauksensa, valehdella tai varastaa, olivatpa seuraukset mitkä tahansa. Velvollisuusetiikan tunnetuin edustaja on Immanuel Kant. 3) Seurausetiikan mukaan tekojen moraalinen oikeellisuus riippuu niiden seurauksista. Utilitarismi on seurausetiikan suuntaus, joka korostaa onnellisuutta – hedonismi painottaa nautintoja ja mielihyvän kokemuksia. Utiliteettiperiaate: mahdollisimman suuri onni ja hyöty mahdollisimman suurelle ihmisjoukolle. Seurausetiikan/utilitarismin merkittäviä edustajia: Jeremy Bentham ja John Stuart Mill.

Sokrateen etiikka Sokrates: 1) Hyve on tietoa 2) Tunne itsesi Filosofinen ajattelu ei ole Sokrateelle itseisarvo: tärkeintä on käytännön elämä. Filosofisen pohdinnan tulee autaa meitä ymmärtämään mitä on hyvä elämä myös arkisissa valintatilanteissa.

Platonin etiikka Platon: Mitä enemmän harjoitamme tietämisen kykyä, sitä paremmin opimme tuntemaan perimmäisen hyvän. Ihmisen tahto pyrkii hyvään, ja kun tieto pystyy osoittamaan mitä hyvä on, tietävä ihminen myös tahtoo toteuttaa hyvän. Tieto ja tahto yhdessä antavat voimaa toimia moraalisesti kelvollisella tavalla Hyvyys, totuus ja kauneus muodostavat kolmiyhteyden, mistä mitään ei voi jättää pois - niistä vain kauneus on aistein havaittavissa. Valtion hyve on oikeudenmukaisuus. Platon ja hänen mestarinsa Sokrates uskovat filosofian voimaan, filosofiseen tietoon. Vääryydet syntyvät siitä, että filosofisia hyveitä ei harjoiteta. Platonin ja Sokrateen filosofiassa korostuu dialogisuus: filosofiset keskustelut auttavat meitä ymmärtämään paremmin maailmaa.

Aristoteleen etiikka Aristoteles: Nikomakhoksen etiikka (ensimmäinen systemaattinen tutkielma etiikasta länsimaisessa filosofiassa): 1) Etiikka on politiikan alalaji. Hyveet ovat osa yhteiskunnallisia käytäntöjä 2) Hyveiden toteuttaminen johtaa mielenrauhaan ja onnellisuuteen 3) Järki mahdollistaa elämän suunnittelun. Halut ja tunteet synnyttävät luonteen hyveet 4) Valtion on luotava olosuhteet, jossa ihminen voi toteutaa päämääränsä (telos) 5) Ihmisen on vietettävä olemuksensa mukaista elämää (essentialismi) Pohdi: Aristoteleen mukaan useimpien ihmisten päämääränä on viettää onnellista elämää. Voimmeko kuitenkaan päästä yksimielisyyteen siitä mitä tämä ”onnellisuus” on ?

Immanuel Kantin etiikka: Käytännöllisen järjen postulaatit (oletukset) 1)Vapaa tahto 2)Jumalan olemassaolo 3)Sielun kuolemattomuus Huom! Moraalin alueella meidän on luotettava vain järkeemme – ei auktoriteetteihin (esim. Raamattuun) Pohdi: ”Puhdas” ja ”käytännöllinen” järki Kantin etiikassa

Kategorinen imperatiivi (Immanuel Kant) ”Toimi vain sellaisen maksiimin (=subjektiivinen periaate) mukaan, jonka voit toivoa universaaliksi laiksi” ”Toimi niin, että pidät aina sekä omaa että muiden persoonaa tarkoituksena sinänsä etkä pelkkänä välineenä.” Pohdi velvollisuuden ja lain suhdetta?

John Stuart Millin etiikka J S Mill edustaa Jeremy Benthamin tavoin klassista utilitarismia – meidän on lisättävä mielihyvän määrää ja vähennettävä tuskaa. Tekojen moraalisuutta on arvioitava sen mukaan, miten ne lisäävät ihmiskunnan onnellisuutta. Millin mukaan pelkkä onnen määrä ei voi olla kuitenkaan tavoite: ”On parempi olla ihminen, jonka tavoitteet ovat vielä tyydyttämättä, kuin tyytyväisinkään sika; on parempi olla Sokrates, joka ei ole saavuttanut kaikkea tavoittelemaansa, kuin tyytyväinen narri.” Pohdi: jos Sokrates on esikuvasi, mistä sinun on luovuttava?