Väinö Linna – sodan tulkki

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
 Voi käyttää lainauksissa  Tavanomaisista poikkeavissa merkityksissä:  Nelli on ”vauva”.  Puheenvuoroissa:  ”Tättää”, sanoi Nelli.  Teosten nimissä:
Advertisements

 Voi käyttää lainauksissa  Tavanomaisista poikkeavissa merkityksissä:  Nelli on ”vauva”.  Puheenvuoroissa:  ”Tättää”, sanoi Nelli.  Teosten nimissä:
Täällä pohjantähden alla Maasta tähtiin ei ole helppoa tietä.
Yhdyssanat ja alkukirjaimet
Draamatehtäviä kirjallisuudesta
Yhdysmerkit. Yhdysmerkkiä käytetään - Jos osien rajalla on sama vokaali. Esim. keski-ikä, kuorma-auto tai linja-auto. - Jos yhdysosat ovat rinnasteisia,
KAANON Erityisen arvostetut kirjat. Kaanon • Tarkoittanut pyhiä tekstejä • Lainautunut teologiasta kirjallisuuteen • Harold Bloom: The western canon (1994)
Keskuspuiston ammattiopisto Ava - koulutus
Mariamin tarina. Nimeni on Mariam ja olen 13 vuotta. Asun pienessä kylässä Ugandassa. Tykkään tehdä ruokaa oman puutarhamme antimista.
Referointi ja referaatti
Yhteiskuntaoppi kunnialla läpi!
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
Filosofian Praktikum 2009 Mitä on Filosofia? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin ensimmäinen praktikum- kokoontuminen.
Johan Julius Christian (Jean) Sibelius
Ruokatavat Ruokatavat ovat todella tärkeitä järjestyksen ja puhtauden ylläpitämiseksi .
Valitse äänikirja, kun tavallinen kirja ei riitä! Seinäjoki Elina Kilpiö.
Lauri Viidan lapsuudenkoti
Kansakunta jakautuu kahtia ja sota 1918
5B -luokan vanhempainilta
Mitä opetan ammatillisessa?
Modernismin tulo Suomeen
1. Oulun seudun ammattiopisto Ammattiopisto on perusyhdyssana: ammatti + opisto. Sana ammatti täydentää käsitettä opisto ja ilmaisee, millainen opisto.
9. luokan muistiinpanot.  Ennen suomen kirjakielen syntyä eli keskiajalla ( luvulla)tarinat,vitsit, sananlaskut, runot ja loitsut kulkivat sukupolvelta.
Veijo Meri Moderni sotakuvaaja. Veijo Meri Romaaneja, novelleja, kuunnelmia, runoja, esseitä ja tutkielmia sekä käännöstöitä (esim. Hamlet)
Katja Siltanen ja Anne Rytilahti
Sotavuodet ja 1950-luvun modernismin murros. Sotavuodet ja sotakirjallisuus -Sotavuosina ei juuri ilmesty kirjallisuutta: miehet ja naiset valjastettu.
Jean Sibelius Maailman paras säveltäjä Mu 2. Jean Sibelius ( ) on kansallisromantikko Jean Sibelius ( ) on kansallisromantikko Monissa.
Vanhempien palaveri  Viimekauden tilinpäätös  Harjoittelu / Pelit  Lohkojaot  Toimihenkilöt  Toimitsija ryhmät  Kevennys  Budjetti
Lähdekritiikki SÄRMÄ S Lähde - alkuperäinen ammennuspaikka.
Ilmi Villacís Lukemisen monet tavat. Lukukeskus on valtakunnallinen lukemista edistävä järjestö sekä lukemisen ja lukutaidon asiantuntija.
Helmikuu RANUAN YLÄKOULU NIVELVAIHE ALAKOULUSTA YLÄKOULUUN TAVOITTEENA: ”Onnistunut, yhteistyössä toteutettu siirtyminen alaluokilta yläluokille Maaliskuu.
Kylmän sodan todellisuus. Kylmän sodan areenat – asevarustelu: konventionaaliset aseet ja ydinaseet  kauhun tasapaino.
Hyvää elämää maaseudulla
Runous.
Väestöllinen huoltosuhde 1865–2060
Suomen sota
Arviointi Hyökkälän koulussa lv
Hyvä sähköposti.
Kertausta tärkeimmistä asioista
Oinaan koulu valmistumisvuotenaan 1914
Suomen kirjoituskurssi edistyneille
Koulu-kirjasto-yhteistyön vuosikello
Kodin ja koulun yhteistyökokous torstaina
Sadusta uutiseksi Kirsi Hautamäki.
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Käyttötapoja Puheen tai kirjoituksen lainaukset
KERTOJA Kirjailijan tekstiä varten luoma puhuva tai kirjoittava ääni, joka vastaa tekstin kerronnasta.
Lohko 3 (Reuna) Alue IV Alue I Alue II Alue III Maalinteko Syöttäminen
Suomi 2B Keskiviikko
Puhetilanteen kieli.
ESSEE.
Tietoa välittävä puheenvuoro
Kustaa Vaasa ja Kalmarin unionista irtautuminen
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Kustaa II Aadolf Ruotsin kuninkaana
Yhdyssanat.
Tiedonhaku kirjastossa
Mao Tse-Tung ( ).
Suomen jatkosota Suomen joukot suuremmat ja paremmin aseistetut kuin talvisodassa -> Saksalaisilla rintamavastuu Oulujärvestä pohjoiseen Tavoitteena.
LUTERILAISEN KIRKON SYNTY
Suomi 2A
Jeesus liikkeestä valtionuskonnoksi
Historia2 eurooppalainen Ihminen
Astrid Lindgren Ilon Wikland.
Tom Cruise Tehnyt: Miro 8A.
Kirjallisuusessee Essee: lyhyt, tav. yleistajuinen esitys jostakin tieteen tai varsinkin taiteen, kirjallisuuden alalta. (Nykysuomen sanakirja)
Suomalaisen kirjallisuuden modernismi
Lukuliike –koulukampanjan vuosikello
Aida Nuutinen, Enni Anttila & Anton strömmer 16g
Lukutaidon merkitys – opettajan näkökulma Tampereen yläkoulusta
Esityksen transkriptio:

Väinö Linna – sodan tulkki

Väinö Linna – sodan tulkki -Väinö Valtteri Linna syntyi Urjalassa 1920 ja kuoli 1992 Tampereella -Oli perheen kolmas Väinö-niminen poika, yhdeksän sisarusta -Pärjäsi alakoulussa kohtalaisesti, kansakoulun todistuksen ka 8,67 -Viihtyi koulun kirjastossa, opettajan piti hätistellä kotiin -Töihin Finlaysonin kehräämöön 18- vuotiaana -Armeijaan 1940, sotaan Syvärille

Väinö Linna – sodan tulkki -Tekee sodassa paljon merkintöjä ja alkaa kirjoittaa: päättä ryhtyä kirjailijaksi -Palaa takaisin sodan jälkeen Finlaysonille muuttuneena miehenä -Kirjallisuusharrastus ja kirjoittaminen alkavat toden teolla -Mäkelän piiri

Väinö Linna – sodan tulkki -Naimisiin Kerttu Seurin kanssa (tutustuvat sodassa) -Asuvat jonkin aikaa maalla: maanviljelyä -Kaksi lasta: Sinikka ja Petteri -Kirjallisia esikuvia: Kivi, Leino, Kailas, Sillanpää, Dostojevski, Strindberg -Tunnustettu ja arvostettu kirjailija jo omana elinaikanaan

Tuntemattoman jatkosota Tuntematon sotilas ilmestyi 3. joulukuuta Romaani herätti heti huomiota ja sai aluksi kiittäviä kritiikkejä, mm. Vilho Suomelta Uudessa Suomessa ja Jörn Donnerilta Nya Pressenissä. Lähtölaukaus teoksen ympärillä käytyyn kuohuntaan oli Toini Havun kielteinen kritiikki Helsingin Sanomissa Havu oli antanut arviolleen otsikon "Purnaajan sota" ja purnaaja-käsitteeseen kiteytyi paljon siitä keskustelusta, jota Tuntemattomasta käytiin. Havun kritiikin kärki sai ilmauksen "sammakkoperspektiivi”. Hän kritisoi Linnaa siitä, että tämä oli juuttunut yksittäistapauksiin ilman laajempaa näkemystä. Samaan aikaan Havun kritiikin kanssa oli jo lähtenyt liikkeelle lukijoiden virta, sana kulki suusta suuhun, kirjaa ostettiin joululahjaksi ja se kiersi kädestä käteen.

Linna teokset 1947 Päämäärä 1948 Musta rakkaus 1954 Tuntematon sotilas 1959 Täällä Pohjantähden alla I 1960 Tällä Pohjantähden alla II 1962 Täällä Pohjantähden alla III 1967 Oheisia. Esseitä ja puheenvuoroja Murroksia. Esseitä, puheita ja kirjoituksia.

Elokuvia 1957 Musta rakkaus, ohjaus Edvin Laine 1955 Tuntematon sotilas, ohjaus Edvin Laine 1968 Täällä Pohjantähden alla, ohjaus Edvin Laine 1970 Akseli ja Elina, ohjaus Edvin Laine 1973 Pohjantähti, ohjaus Edvin Laine 1985 Tuntematon sotilas, ohjaus Rauni Mollberg Koivusalon elokuvan traileri (2009) Kristian Smedsin Tuntematon sotilas 2007