Syöpä Syöpä on yhteisnimitys monimuotoiselle tautiryhmälle, johon kuuluu yli 2000 sairautta Jokainen syöpä on oma erilainen sairautensa, jonka syyt, vaarallisuus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hiv ja aids.
Advertisements

KANSANTAUDIT.
Tehnyt: Melanie Soukko
Mutaatiot ovat muutoksia perimässä
joka 3.lla suomalaisella
Severiina, Matilda, Antti ja Joona
Sydän- ja verisuonitaudit
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
SYÖPÄ.
Syövät: Rinta- ja ihosyöpä
Syöpä.
Vanhuuskuolema/ vanhuksen saattohoito Maaria Seppälä.
Syöpä joka 3.lla suomalaisella s. 70 – 79.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
Iho-, keuhko- ja rintasyöpä
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
ASTMA JA COPD (keuhkoahtaumatauti). AIHEUTTAJA Astma -Allergiatekijät, eli allergeenit, kuten siite- ja eläinpölyt -Tulehdus -Flunssan seurauksena -Rasitus,
Hoitotyön prosessi Marianne Niinimäki. Hoitotyön prosessi  =hoitotyölle ominainen yksilön, perheen tai yhteisön terveyteen kohdistuvien toimintojen järjestelmä.
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Syövän synnystä… Joukko sairauksia - syyt, luonne ja ilmeneminen erilaisia Joka 3. suomalainen sairastuu > vuosittain n > lähes 2/3 paranee Solun.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Solujen jakautuminen Solusyklissä vaihtelevat välivaihe ja jakautumisvaihe Solusyklissä vaihtelevat välivaihe ja jakautumisvaihe - yleensä välivaihe kestää.
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Nuoret, terveys ja arkielämä (TE 2) Tavoitteena on, että opiskelija oppii tarkastelemaan elämäänsä aikuisuuden ja vanhemmuuden näkökulmasta pohtii ja tarkastelee.
Kultapanda.
Syövän synnystä… Joukko sairauksia - syyt, luonne ja ilmeneminen erilaisia Joka 3. suomalainen sairastuu > vuosittain n > lähes 2/3 paranee Solun.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Syöpähoito ja säteilysuojelu
Tupakan uho ja tuho    .
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
KEUHKOSYÖPÄ …..
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Keuhkoahtaumatauti eli COPD
18. Poikkeuksia mendelistisissä lukusuhteissa
Syöpään vaikuttavat sisäiset tekijät
TE1 Terveyden perusteet
Päihteet Minna, elias ja kalle.
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Syöpä.
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Perimä Geneettinen perimä Sosiaalinen perimä
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
SEPELVALTIMOTAUTI ..
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
HELMIPÖLLÖ.
Yleisyys Suomessa / vuosi 500 milj €
Syöpä – solujen kapina Syöpäkasvaimen erityispiirteet:
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Geeni vaikuttaa ominaisuuksiin eri tavoin
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
SYÖPÄ.
Syöpä.
Psyykkinen terveys.
5 Solun toimintaohjeet ovat geeneissä.
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
Eläinkokeet sekä eläinten hoito ja käyttö ravintona
Perinnöllisyystieteen perusteita
Ummetuksen lääkehoito
Seulonnan merkitys rintasyövän toteamisessa
Minun hyvinvointi Eva Rönkkö
Osallisuuden toimintamalli
Esityksen transkriptio:

Syöpä Syöpä on yhteisnimitys monimuotoiselle tautiryhmälle, johon kuuluu yli 2000 sairautta Jokainen syöpä on oma erilainen sairautensa, jonka syyt, vaarallisuus ja hoitotavat vaihtelevat

Synty Kudoksessa solut jakautuvat synnyttäen uusia soluja samalla kuin vanhoja tuhoutuu Mutaatiot DNA:n syövälle kriittisissä geeneissä voivat häiritä tätä prosessia, jolloin hallitsematon solujen jakautuminen tuottaa kasvaimia, jotka voivat olla syöpää

Oireet Keuhkosyöpä Yskä Veriset yskökset Hengenahdistus Toistuvat keuhkotulehdukset Rintasyöpä Kyhmy rinnassa Nännistä erittyvä neste Rintarauhasen punoitus ja turvotus Nänninpihan ihottuma Rintarauhaskysta eli nesterakkuloita rinnassa

Riskitekijät Ylipaino Elämäntavat (ravinto, päihteet) Säteilyt (radon, UV-säteily) Perimä/geenit

Hoito Syövän hoito on yksilöllistä Leikkaushoito Sädehoito Lääkehoito Palliatiivinen hoito eli tähdätään oireiden lievittämiseen ja elämänlaadun kohentamiseen

Syöpäsolun tunnusmerkit Hallitsematon jakautuminen Tottelemattomuus Verisuonten houkuttelu Leviäminen

Syövän yleisyys Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään Vanhemmat ihmiset sairastuvat todennäköisemmin Miehillä yleisempää kuin naisilla

Martti Syöpä Martilla on keuhkosyöpä. Hän on tupakoinut 30 vuotta ja on iältään 54 vuotta. Martti on harrastanut kalastusta ja metsästystä, mutta muuta hän ei teekään. Ainoastaan tupakoi retkillään. Hänellä menee kaksi tupakka-askia päivässä. Syövän takia hänellä on veristä yskää ja hengen ahdistusta. Hän ei pysty enää metsästysreissuillaan kävelemään reippaasti, ettei hänelle tule hengenahdistusta

Lähteet Terve! Sanomapro (2012)