Yleistietoja Suomesta Soome keele õppematerjal Ebe Talpsepp Loo Keskkool Harjumaa Juhendaja: Külli Kaasik.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Miksi lippu liehuu? - Tietoa suomalaisista liputuspäivistä
Advertisements

Tietovisa Seuraava tietovisa sisältää kysymyksiä muuttolintuihin ja syksyyn liittyen!
Raasepori Lähde Wikipedia. Raasepori • Kaupunki Länsi-Uudellamaalla • Raasepori muodostui kunnista • Tammisaari • Karjaa • Pohja • Noin 70 km Helsingistä.
Kazakstan lippu ja vaakuna.
MAAPALLO HALTUUN.
Viron kieli ja kulttuuri
Ala-aste.  Ensinmäinen oppilas joka vastaa oikein saa yhden pisteen tai palkinnon.
Romantiikka.
Niin kaunis on maa.
LUTERILAINEN KIRKKO.
KANADA 32 miljoonaa asukasta pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin valtio Venäjän jälkeen.
Helsinki AKATEEMISTA VENÄJÄ-OSAAMISTA ON  Suomen osuus maailman tieteestä on yleensä 0,5 – 1,5 %; Venäjä-tutkimuksessa se on neljän-viiden.
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Havaiji.
Yellowstonen kansallispuisto Wyoming, Yhdysvallat
Kirjallisuus rakentaa suomalaisuutta
Brasilia Brasilia sijaitsee lounaassa maan keskipisteestä nähden.
Raamattu Ja mitä se sisältää. Mikä on Raamattu? Rautalangasta väännettynä: Raamattu on kristittyjen pyhä kirja kuten Koraani on muslimien pyhä kirja Tarkoituksena.
9. luokan muistiinpanot.  Ennen suomen kirjakielen syntyä eli keskiajalla ( luvulla)tarinat,vitsit, sananlaskut, runot ja loitsut kulkivat sukupolvelta.
Финляндия Suomi - Республика. Tasavalta. - Республика. Tasavalta. - День независимости 6 декабря. - День независимости 6 декабря. (получила независимость.
Moi Anastasija Viktorovna! Minä olen Muumipeikko. Minä asun Suomessa Muumilaaksossa* Muumimaman ja Muumipapan kanssa. Me asumme Muumitalossa. Muumilaakso*
1800-luvun kansallisromantiikka kotimaisessa kirjallisuudessa Gallen-Kallela: Aino-triptyykki, 1891.
Kansallislaulumme historiasta. Maamme alkutaivalta Kantaesitys Floran päivänä vuona 1848 ylioppilaiden juhlassa Suomi Venäjän vallan alla: protestilaulu.
Suomi 1A Torstai Runebergin päivä Johan Ludvig Runeberg ( ): suomalainen kirjailija. Suomenruotsalainen: hänen äidinkieli oli.
Kuuba ”Hedelmällinen ja yltäkylläinen maa” Cubao.
SUOMI Suomi on tasavalta Pohjois-Euroopassa. Se rajoittuu lännessä Ruotsiin, pohjoisessa Norjaan ja idässä Venäjään. Pinta-alaltaan Suomi on Euroopan maista.
Ruotsin kielen merkitys Suomessa Ohjelmakoordinaattori Mikael Hiltunen Siirry Prezi-esitykseen.
MISTÄ SANOJA SAADAAN? Sanasto. Kieli elää Kieli muuttuu koko ajan. Kun maailma ja ympäristö muuttuu, vanhat sanat jäävät pois tai saavat uusia merkityksiä.
IRAK Historia YLEISTÄ Pääkaupunki: Bagdad Pääkaupunki: Bagdad Pinta-ala: km² Pinta-ala: km² Väkiluku: Väkiluku: Viralliset.
Suomi 1B Itsenäisyyspäivä Itsenäisyys 1917 Osa Venäjää Osa Ruotsia keski-aika – 1809 C.G.E.Mannerheim Talvisota Winter War.
Ruotsin vallan ajan kirjallisuus. Ajankuvaa -Kausi alkaa ristiretkistä n ja päättyy vuoteen 1809: Suomi osaksi Venäjää -Poliittisesti, taloudellisesti.
KOLUMBIA. PERUSTIEDOT  - Pääkaupunki: Bogotá  - Kokonais pinta-ala: km2  Asukasluku: as  Viralliset kielet: Espanja  Virallinen.
Joulun runoja © Jorma Piippo. Musta joulu Maa oli valkoinen viime viikolla, lunta oli mukavasti, sopivasti. Tuntui hyvältä, kun tuli lumi, ei ollut synkkää,
Suomi 2A Keskiviikko 3. helmikuuta Runebergin päivä Johan Ludvig Runeberg ( ) oli suomalainen kirjailija. Hän oli suomenruotsalainen:
Yleistietoa Japanista 1 Virpi Serita 2016 Japanin perusteet Luento 1.
Sanatyypit ja sijamuodot.
Mikael Agricola.
Runo Proosa = sanat parhaassa järjestyksessä;
Reformaatio ja pyhäkoulu
Venäjä.
Saksa ja Yhdysvallat haastavat Englannin
Iso ja pieni alkukirjain
Kirjallisuus.
Suomi 2A Keskiviikko
Suomi 2B Keskiviikko
ESIMERKKIVALTIO Suomi – Finland Ruotsi – Sweden Norja – Norway Islanti – Island Tanska – Denmark Viro – Estonia Liettua – Lithuania Latvia - Latvian Kartta.
Kieli, kirjallisuus ja identiteetti
Yhdysvallat.
Kristinuskon kulttuurivaikutus Suomessa
KIRJALLISUUTEMME ALKUVAIHEET
Tervetuloa JOULUjuhlaan!.
Ruotsi –Suomen uskonpuhdistus
Taidemusiikki ennen Sibeliusta
Kansallinen herääminen Suomessa
Raamatun tutkimus ja vaikutus
Suomi 2A
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Saaristo Suomi.
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Matkustatko Islantiin ?
Ruotsin kielen merkitys Suomessa
Luoteis-Karjalan ensimmäinen maisema rauhoitusalue Vuonninen ja Vaassilan kivi Gleb Lettiev, 6V luokka (5.opiskeluvuosi) Petroskoi, 2017.
KESKI-SUOMEN KOTISEUTULAULU
Kalevala arjessamme Kalevala arjessamme.
Yleistietoa Japanista 1
Mikael Agricolan elämä ja teokset
”Matka maailman ympäri”-näyttely: Ohjeet ja aineisto
Luku 12 – Raamattu kulttuurin kirjana
:,: Kaikki, joita Henki johtaa, saavat nimen: lapsi Jumalan. :,:
Isä taivaan, Isä suurin tätä kaupunkia kädelläsi siunaa
Esityksen transkriptio:

Yleistietoja Suomesta Soome keele õppematerjal Ebe Talpsepp Loo Keskkool Harjumaa Juhendaja: Külli Kaasik

Tiedätkö, että Suomen... pinta-ala on km² väkiluku on 5,1 miljoonaa pääkaupunki on Helsinki viralliset kielet ovat suomi ja ruotsi

Kuka on Suomi - neito? Suomen kartta on naisen muotoinen Siksi suomen karttaa kutsutaan Suomi- neidoksi Neidon oikea käsi on nostettu sanomaan tervehdykseksi TERVETULOA !

Suomen lippu Suomi sai oman lippunsa Suomen lippu on ristilippu kuten kaikilla pohjoismailla Suomen lipussa on valkoisella pohjalla sininen risti

Suomen vaakuna Suomen vaakunassa on punaisella pohjalla kruunupäinen kultainen leijona Leijonan kädessä on hopeinen miekka Leijonan takajalkojen alla on hopeinen sapeli Suomen vaakunassa on yhdeksän hopearuusua

Rakkaalla lapsella on monta nimeä Suomen kansalliseläin on karhu “Kalevalassa” karhu on myös otso mesikämmen pitkävilla rahankarva karvalallunen

Luonto tarjoaa tunnusmerkkejä Koivu on Suomen kansallispuu

Luonto tarjoaa tunnusmerkkejä Kielo on Suomen kansalliskukka

Luonto tarjoaa tunnusmerkkejä Laulujoutsen on Suomen kansallislintu

Mikä maa Suomi on ? Suomi on vihreän kullan maa Suomi on tuhansien järvien maa Suomi on Kanadan ohella runsassaarisin maa

Suomen luonnosta löydät vastakohtia Kaamos Yötön yö Lapissa on talvella 52 päivää kestävä auringoton aika eli kaamos Suomessa voit kohdata yöttömön yön, jolloin aurinko ei laske ollenkaan

Suomen kansalliseepos on “KALEVALA” “Kalevalan” ensimmäinen painos ilmestyi v on kirjoitettu eepoksen esipuhe Siksi 28.2 on Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivä “Kalevalan” kokosi Elias Lönnrot

Maamme - laulu Johan Ludvig Runebergia kutsutaan Suomen kansalliskirjailijaksi, joka on kirjoittanut Maamme-laulun sanat Oi maamme Suomi, synnyinmaa, Soi, sana kultainen! Ei laaksoa ei kukkulaa, ei vettä, rantaa rakkaampaa kuin kotimaa tää pohjoinen, maa kallis isien. Sen kukoistukses kuorestaan Kerrankin puhkeaa; viel` lempemme saa nousemaan Sun toivos, riemus loistossaan ja kerran laulus, synnyinmaa, korkeemman kaiun saa. Säveltäja:Fredrik Pacius

“Kyllä se kuulee suomen kielen, joka ymmärtää kaikkein mielen.” (M. Agricola)

Mikael Agricola - Suomen kirjakielen isä Mikael Agricolan tärkeimpiä teoksia on ensimmäinen suomenkielinen aapinen ABC-kirja (1540)Mikael Agricolan tärkeimpiä teoksia on ensimmäinen suomenkielinen aapinen ABC-kirja (1540) Hän suomensi myös Uuden Testamentin (1548)Hän suomensi myös Uuden Testamentin (1548)

Aleksis Kivi –suurin suomalainen kirjailija (1834 – 1872) “Ei missään tapahdu niin merkillisiä asioita ku` maailmassa.” Aleksis Kivi Tärkeämmät teokset: Seitsemän veljestä Nummisuutarit