2 KEMIALLISET JA HIUKKASMAISET EPÄPUHTAUDET VÄH. 27 H LUENTOJA, OPETUSSISÄLTÖ.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mikrobioni Oy | PL 1188 (Neulaniementie 2) | Kuopio | Puh Kun koulun sisäilma sairastuttaa Sisäilmapaja 3 Forssassa Teija.
Advertisements

Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Sisäilmatilanne sivistystoimen hallinnassa olevissa kiinteistöissä
Talousveden laatuvaatimukset
MULTIMEDIAN MONET MUODOT
Mihin seikkoihin ihmiset kiinnittävät huomiota taloa hankkiessaan:
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
Opi Analyzer Peruskäyttäjäkoulutus
Ympäristöterveys s. 162 – 175.
Sisäilmayhdistys ry Sisäilma-asiantuntija Mervi Ahola
Sisäilmaongelmat OAJ Kanta-Häme
Miten sisäilmaongelmi a ratkotaan? Yhteysopettajaseminaari
Näytehallintajärjestelmä
TarhaNIRSo Dr. J.B. Martinkauppi. Sisältö 1.Kirjallisuusselvitys 1.1. Esimerkkejä lehdistä 1.2. Selvityksen alue 1.3. Laadusta 1.4. Esimerkkejä 2.Tehdyt.
Sisäilmahaasteiden kohtaaminen taloyhtiössä
Vesa Pekkola Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö
S Ihminen ja tietoliikennetekniikka Harjoitustyön tutkimussuunnitelma, Ryhmä 2: Simo Hakkarainen, 69085B (ryhmänjohtaja) Antti Ratilainen,
1.2 MIKROBIOLOGIAN ORIENTAATIO 2 H 3+32 DIAA. Saatteeksi opetusmateriaalin käyttöön Opetusmateriaalin keskeisessä osassa ovat rakennuksissa esiintyvät.
5.4 RAKENTEIDEN TOIMIVUUs JA HOMEEN TORJUNTA
1.1 JOHDANTO SISÄYMPÄRISTÖKOKONAISUUTEEN 3H SUOSITUS NOIN 45 DIAA OPETUSSISÄLTÖ.
1.8.2 ILMAN MIKROBISTO TUOTANNOLLISISSA YMPÄRISTÖISSÄ JA TOIMISTOISSA 2 H 3+32 DIAA.
6.3 VIRANOMAISTOIMINTA JA YHTEISTYÖ 1 H LUENTOJA, OPETUSSISÄLTÖ SUOSITUS 7 DIAA.
1.9 KOSTEUSVAURIORAKENNUSTEN MIKROBILAJISTOA 3 H 3+55 DIAA.
1.5 MATERIAALIEN JA PINTOJEN MIKROBISTO 3 H 3+36 DIAA.
6.1 TOIMINTAMALLIT SISÄILMASTO- ONGELMIEN RATKAISEMISESSA 1,5 H LUENTOJA, OPETUSSISÄLTÖ SUOSITUS 22 DIAA.
1 Korjausrakentamisen strategian toimeenpano Korjausrakentamisen koulutuksen tila ja kehityssuunnat -iltapäiväseminaari Juha-Pekka Maijala.
5.1 HOMEKORJAUSTYÖMAAN KOSTEUDENHALLINTA 1 H LUENTOJA 3+14 DIAA.
3 TERVEYDELLISEN MERKITYKSEN ARVIOINTI VÄH. 18 H LUENTOJA, OPETUSSISÄLTÖ.
4.6 RAPORTOINTI: ESIMERKKINÄ MIKROBIT ANALYYSITULOKSEN RAPORTOINTI KOKONAISUUDEN RAPORTOINTI JOHTOPÄÄTÖSTEN TEKO 2 H 3+40 DIAA.
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi Sisäilman määritelmä Sisäilma on sisätiloissa hengitettävä ilma, jossa ilman perusosien lisäksi saattaa olla eri.
ILMAN EPÄPUHTAUDET Lähteet, torjunta, mahdolliset terveysvaikutukset.
KOETTU SISÄYMPÄRISTÖ JA SISÄILMASTOKYSELY Opetusmateriaali sisäilma-asioita opiskelevien ammattilaisten käyttöön Osa 7/9.
SISÄILMASTOON LIITTYVÄT MÄÄRÄYKSET SEKÄ TAVOITE- JA TOIMENPIDEARVOT Opetusmateriaali sisäilma-asioita opiskelevien ammattilaisten käyttöön Osa 1/9.
Kangasalan lukio Näytteiden arviointi Eero Palomäki vanhempi asiantuntija, arkkitehti.
Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen
LÄHTÖKOHTA JA TUTKIMUSTEN TAVOITE
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi
Tutkielman teko-ohjeet
TE3 - TUTKIMUS 1-3 hlö:n ryhmissä JOKIN TERVEYSTOTTUMUS
SISÄILMAONGELMAT JA TAIDETEOKSET
6.2 SISÄILMARYHMÄTOIMINTA
Korjausrakentamisen opetus TTY:ssä
5.2 HOMEKORJAUKSEN TYÖSUOJELUNÄKÖKOHDAT
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
1 ALUETUTKIMUKSEN TEKEMINEN
K 4.3. Kandidaatin tutkielma ja tutkielmaopinnot (10 op)
TE3- seurantatutkimus Seurantajakso n. 1 viikko ( )
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
LIITE 2 MERKINTÖJEN SELITYKSET: PPK2 M2 M3 PE3 0-1 Pa 1-2 Pa 6-7 Pa PE
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi
Ilkon vanhan ampumaradan maaperä-tutkimukset ja tulosten raportointi
Pirkanmaan ELY-keskus ja Lopen kunta
4.5 RISKINARVIOINTI 4 H LUENTOJA 3+66 DIAA.
Sisäilmaongelmista aiheutuvien terveyshaittojen tunnistaminen sekä toimenpiteiden kiireellisyyden arvioiminen Anne Hyvärinen, Yksikön päällikkö, Dosentti.
4 H 3+53 DIAA SISÄLTÄÄ YHDEN POHDINTATEHTÄVÄN
MVOCit eli mikrobien tuottamat haihtuvat orgaaniset yhdisteet
ENDOTOKSIINIT 1 H 3+18 DIAA.
4.2 Näytteenotto mikrobiologisiin analyyseihin
1.12 PUNKIT JA ALLERGEENIT 2 H 3+39 DIAA.
Rakennusten sisäilmaongelmien tila nyt
Rakennuksen sisäilmasto ja ilmanvaihto
Home, Melu, sisäilma, terveydensuojelu
MUUT MIKROBIEN RAKENNEKOMPONENTIT, Mycometer-menetelmä
Kinnarin koulu Rakenteiden riskiarvio Teemu Roine, RTA, Projektipäällikkö Sami Heikkilä, Rakennusterveysasiantuntija.
6.4 VIESTINTÄ MUKAAN LUKIEN RISKIVIESTINTÄ
Työturvallisuus homepölysiivouksessa
1. Biologia On elämän tiede.
Hyvinvointitiimin pilotti
Aseman koulun kosteusvauroiden tilannekuva
Esityksen transkriptio:

2 KEMIALLISET JA HIUKKASMAISET EPÄPUHTAUDET VÄH. 27 H LUENTOJA, OPETUSSISÄLTÖ

Saatteeksi opetusmateriaalin käyttöön Opetusmateriaalin keskeisessä osassa ovat rakennuksissa esiintyvät biologiset epäpuhtaudet. Yksittäiset luennot käsittelevät mm. mikrobiologian perusasioita, homeita ja lahoja, erilaisten rakennusten tavanomaisia mikrobistoja, mikrobien ja erilaisten mikrobiepäpuhtauksien näytteenotto- ja analysointimenetelmiä sekä tulkintaohjeita. Mikrobit ovat esimerkkinä Sisäympäristön tutkimukset ja raportointi –osuudessa. Opetusmateriaali sisältää lisäksi yleistä tietoa sisäympäristöstä, kemiallisista epäpuhtauksista, terveydellisen merkityksen arvioinnista, sisäilman laadun hallinnasta korjausprosessissa sekä sisäilmasto- ongelmien hallinnasta yhteistyönä. Materiaali on tarkoitettu oppilaitosten käyttöön ja sitä voidaan hyödyntää sekä täydennys- että tutkintokoulutuksissa, jotka pätevöittävät kosteus- ja homevaurioiden korjaushankkeissa mukana olevia asiantuntijoita (rakennusterveysasiantuntijat, sisäilma-asiantuntijat, kuntotutkijat, korjaussuunnittelijat ja korjaustyönjohtajat). Opetusmateriaalia voidaan hyödyntää kokonaisuutena tai yksittäisinä aihealueina. Jos materiaalista käytetään yksittäisiä sivuja tai taulukoita, on materiaalin alkuperäinen lähde aina ilmoitettava. Opetusmateriaali on tehty kosteus- ja hometalkoiden käyttöön. Opetusmateriaalin ovat koonneet ja muokanneet Marjut Reiman Työterveyslaitoksesta, Anne Hyvärinen Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta sekä Hannu Viitanen. Aineiston sisältöä saa muokata vain tekijöiden luvalla. Opetusmateriaalissa mahdollisesti olevista virheistä tai puutteista toivotaan palautetta suoraan tekijöille tai kosteus- ja hometalkoiden osoitteeseen Asialliset ja yksilöidyt korjausehdotukset huomioidaan seuraavan päivityksen Lisätietoa / palautteet: Marjut ReimanAnne HyvärinenHannu Viitanen

Sisällysluettelo 1 Biologiset epäpuhtaudet 1.1 Johdanto sisäympäristökokonaisuuteen - opetussisältö 1.2 Mikrobiologian orientaatio 1.3 Mikrobiologian perusteet 1.4 Mikrobien elinkaari homehtuminen ja lahoaminen 1.5 Materiaalien ja pintojen mikrobisto 1.6 Puun homeet ja lahot 1.7 Rakenteiden vauriot ja vioittuminen Ilman mikrobisto asunnoissa, kouluissa ja päiväkodeissa Ilman mikrobisto tuotannollisissa ympäristöissä ja toimistoissa 1.9 Kosteusvauriorakennusten mikrobilajistoa Mykotoksiinit MVOCit Endotoksiinit Muut mikrobien rakennekomponentit 1.11 Muut sisäilman kannalta erityiset mikrobit 1.12 Punkit ja allergeenit 1.13 Sisätilojen tuholaiset 2 Kemialliset epäpuhtaudet – opetussisältö 3 Terveydellisen merkityksen arviointi – opetussisältö 4 Sisäympäristön tutkimukset ja raportointi 4.1 Tutkimusstrategian laatiminen 4.2 Näytteenotto mikrobiologisiin analyyseihin 4.3 Mikrobien analysointi 4.4 Mikrobien ohjearvot ja tulosten tulkinta 4.5 Riskinarviointi 4.6 Sisäympäristön tutkimukset ja raportointi 5 Sisäilman laadun hallinta korjausprosessissa 5.1 Homekorjaustyömaan kosteuden ja puhtauden hallinta – opetussisältö 5.2 Homekorjauksen työsuojelunäkökohdat – opetussisältö 5.3 Siivous- ja homesiivous 5.4 Rakenteiden toimivuus 6. Sisäilmasto-ongelmien hallinta yhteistyönä 6.1 Toimintamallit sisäilmasto-ongelmien ratkaisemisessa – opetussisältö 6.2 Sisäilmaryhmätoiminta – opetussisältö 6.3 Viranomaistoiminta ja yhteistyö – opetussisältö 6.4 Viestintä, ml. riskiviestintä - opetussisältö

Sisältökuvaus Tässä käsitellään VOCt eli haihtuvat orgaaniset yhdisteet Kuidut, pöly (ml. Massa- ja lukumäärämittaukset) Radon PAH ym. haitta-aineet

VOCt eli haihtuvat orgaaniset yhdisteet mitä ne ovat, mitä lähteitä (tietyntyyppinen rakennus, materiaali tai rakenneosa) niillä on, missä niitä esiintyy, mikä niiden merkitys on sisäilman kannalta, miten näytteet otetaan, miten ne analysoidaan ja miten tulokset tulkitaan, toimenpiderajat tai viitearvot ja mistä ne tulevat, miten tuloksista raportoidaan, mitä epävarmuustekijöitä tuloksiin (ml. näytteenotto ja analyysit) liittyy ja miten VOCt liittyvät kuntotutkimuksessa saatuihin tuloksiin ja sisäilmasto-ongelmakokonaisuuteen.

Kuidut ja pölyt mitä ne ovat, mitä lähteitä (tietyntyyppinen rakennus, materiaali tai rakenneosa) niillä on, missä niitä esiintyy, mikä niiden merkitys on sisäilman kannalta, miten näytteet otetaan, miten ne analysoidaan ja miten tulokset tulkitaan, toimenpiderajat tai viitearvot ja mistä ne tulevat, miten tuloksista raportoidaan, mitä epävarmuustekijöitä tuloksiin (ml. näytteenotto ja analyysit) liittyy ja miten kuidut liittyvät kuntotutkimuksessa saatuihin tuloksiin ja sisäilmasto-ongelmakokonaisuuteen.

Radon mitä se on, mitä lähteitä sillä on, missä sitä esiintyy, mikä sen merkitys on sisäilman kannalta, miten näytteet otetaan, miten ne analysoidaan ja miten tulokset tulkitaan, toimenpiderajat tai viitearvot ja mistä ne tulevat, miten tuloksista raportoidaan, mitä epävarmuustekijöitä tuloksiin (ml. näytteenotto ja analyysit) liittyy ja miten radon liittyy kuntotutkimuksessa saatuihin tuloksiin ja sisäilmasto- ongelmakokonaisuuteen.

PAH ym. haitta-aineet mitä ne ovat, mitä lähteitä (tietyntyyppinen rakennus, materiaali tai rakenneosa) niillä on, missä niitä esiintyy, mikä niiden merkitys on sisäilman kannalta, miten näytteet otetaan, miten ne analysoidaan ja miten tulokset tulkitaan, toimenpiderajat tai viitearvot ja mistä ne tulevat, miten tuloksista raportoidaan, mitä epävarmuustekijöitä tuloksiin (ml. näytteenotto ja analyysit) liittyy ja miten haitta- aineet liittyvät kuntotutkimuksessa saatuihin tuloksiin ja sisäilmasto-ongelmakokonaisuuteen.