Arkkitehtuurityön hyödyntäminen ATT seminaari 4.3 Anne Sunikka, asiakkuuspäällikkö, Aalto-ylipisto, ITS Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Open Access –julkaiseminen tutkimuksen rahoituksen ja arvioinnin näkökulmasta Anneli Pauli, ylijohtaja (tutkimus)
Advertisements

Korkeakoulujen opetuksen ja oppimisen digitaalisen tuen hankkeet.
Kristiina Hormia-Poutanen Mitä Suomessa voitaisiin tehdä? OPEN ACCESS-keskustelutilaisuus Opetusministeriö Kristiina Hormia-Poutanen, Kansalliskirjasto.
Soveltuuko asiantuntijatehtävien luokittelu tutkijoiden, yliopistojen ja rahoittajien käyttöön? RAKETTI-TUTKI / Tietomallityöryhmän seminaari
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Korkeakoulujen tietomalli: Tutkimus
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteisten arkkitehtuurien tilanne ja hallintamallin tilanne IH
Kokonaisuudet: Aineistojen hallinta Henkilöresurssit Innovaatiotoiminta Johtaminen, kehittäminen ja arviointi Julkaiseminen ja tulosten hyödyntäminen Tiedonhaku.
Tietohallintolaki edellyttää, että julkisen hallinnon viranomaisten on tietojärjestelmien yhteentoimivuuden mahdollistamiseksi ja varmistamiseksi suunniteltava.
Kirjastot ja Google Ari Muhonen ylikirjastonhoitaja Teknillisen korkeakoulun kirjasto
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
ATT-vaikuttavuusryhmä –alustavia suosituksia Avoin tiede ja tutkimus -hankeen työryhmäseminaari Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Avoimuuden mahdollisuudet tutkimusprosessissa Tuuli Toivonen Helsingin yliopisto Geotieteiden ja maantieteen laitos Tämä teos.
Avoin tiede ja tutkimus Suomessa– Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa 2015 Seminaari
Theseus avoimen julkaisutoiminnan edistämisen välineenä ammattikorkeakouluissa Minna Marjamaa, Laurea ja Tiina Tolonen, Oamk Tämä teos on lisensoitu Creative.
ATT-seminaari KOKONAISKUVA AVOIMEN TIETEEN JA TUTKIMUKSEN PALVELUISTA JA TUTKIMUSPROSESSIN AVOIMUUDESTA Erja Heikkinen Tämä teos on lisensoitu.
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele käyttölupaa osoitteessa
Avoin tiede ja tutkimus ammattikorkeakouluissa ATT Osaajakoulutus, Helsinki Seliina Päällysaho, tutkimuspäällikkö, SeAMK Jaana Latvanen, informaatikko,
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuuriryhmän kokous to
AVOIMEN TIETEEN OSAAJAKOULUTUS: TUTKIMUSHALLINTO JA -PALVELUT EEVA NYRÖVAARA.
Data Management Planning & DMPTuuli ATT TRAINING , OULU MARI ELISA (MEK) KUUSNIEMI, PROJECT MANAGER, RESEARCH SERVICES HELSINKI UNIVERSITY LIBRARY.
TKI-aineistonhallinta ja uusi työkalu Minna Marjamaa, Laurea-ammattikorkeakoulu Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Avoin tiede ja tutkimus -tiekartan vastuut tutkimusrahoittajille Ilona Lundström
OA julkaisemisen lisenssit Terhi Manninen, Kansalliskirjasto Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele.
Avoimen tieteen palvelut ATT-palvelutyöryhmän pj. Ville Tenhunen © 2015 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu.
Tutkimusaineistojen säilytyspalvelu IDA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
AVOIN TIEDE JA TUTKIMUS HY:SSA EEVA NYRÖVAARA CC BY 4.0.
Tampereen yliopiston avoimuuden käytännöt ja palvelut tutkijoille Minna Niemi-Grundström johtaja, Tampereen yliopiston kirjasto Avoimen tieteen osaajakoulutus.
Open Access -lehtien julkaisumaksujen organisointi Arja Tuuliniemi, Kansalliskirjasto Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Lounaistieto.fi – alueellinen avoimen tiedon portaali Juha Pulmuranta Esa Halsti Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
KANSALLISKIRJASTO Finna 2020 Johtava avoimen kulttuurin ja tieteen hyödyntämisen väylä Kristiina Hormia-Poutanen Finna-konsortioryhmä
Hallinnon kehittämisosasto - Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö 1 Julkisen hallinnon tietopolitiikan kohteita ja yhteentoimivuuden tasot (EIF)
© SUOMEN AKATEMIA 2 Avoin tiede Suomen Akatemian hakuohjeissa Avoimen tieteen huomiointi tutkimuksen suunnittelussa tiedeasiantuntija Jyrki Hakapää
Itä-Suomen yliopiston julkaisu- ja datapolitiikka
Tutkimustietovaranto – käyttötapauksia (Tutkimuspalvelupäivien työpajan tuloksia) Tutkimushallinnon tietovirtojen ja tutkimustietovarannon ohjausryhmä.
Vastuullisuus ja Kestävä kehitys Aalto-yliopisto työryhmä
Tutkimuksen viitearkkitehtuuri – Tutkimuksen tuen ja hallinnan näkökulma Mari Riipinen Turun yliopisto.
Tieteellisen laskennan yhteistyöfoorumin alatyöryhmä, kokoonpano:
Julkisen hallinnon paikkatiedon viitearkkitehtuuri
Julkisen hallinnon paikkatiedon viitearkkitehtuuri
Tiedon hallinnan sanasto
Open Science Turun yliopistossa
Tieteellisten seurain valtuuskunta
Datan hallinnan asiantuntijan työnkuva ja siinä tarvittava osaaminen
Julkisen hallinnon paikkatiedon viitearkkitehtuuri
Tavoitteet ja mittarit 2015
Tutkimusdatan hallinta
Tutkimusinfrastruktuurien tietopankki
Avoin tiede tutkijoille
Arkkitehtuurit ohjaavat Valtakunnalliset, keskitetyt ICT-palvelut
Aineistonhallintasuunnitelmatyökalu dmpTuuli
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4
Open Science Turun yliopistossa
Tutkimustietovaranto ja tutkimustietovirrat
Asettamiskirje: Korkeakoulujen tietohallinto-ja ICT-ohjausryhmän täsmennettynä tehtävänä on:
Tutkimusaineistoihin liittyvät oikeudelliset kysymykset
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Julkaisuneuvotteluiden tilanne
Avoin tiede ja tutkimus Case Karelia
Korkeatasoisen ja vaikuttavan tutkimuksen tukeminen:
Avoimen tiedon julkaisuprosessi ja lisensointi
Korkeatasoisen ja vaikuttavan tutkimuksen tukeminen:
Kommenttipuheenvuoro: Tutkimuksen rahoittajan näkökulma
Luovan toimintamalli-, asiakaspalvelu- ja arkkitehtuurityö
KTPO:n palvelukokonaisuuksien tiivis esittely
Avoimen tieteen viitearkkitehtuuri
Koonnut Henriikka Mustajoki Kehittämispäällikkö TSV
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Esityksen transkriptio:

Arkkitehtuurityön hyödyntäminen ATT seminaari 4.3 Anne Sunikka, asiakkuuspäällikkö, Aalto-ylipisto, ITS Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele käyttölupaa osoitteessa

Agenda 1.TUHA viitearkkitehtuuri 2.Avoimen tieteen ja tutkimuksen viitearkkitehtuuri 3.Aalto-yliopiston kokonaisarkkitehtuuri Millainen on helposti hyödynnettävää arkkitehtuuri?

1. TUHA viite- arkkitehtuuri

TUHA viitearkkitehtuuriryhmä Tutkimuksen viitearkkitehtuuri kuvaa, mitä tutkija tekee (tutkimusprosessi ja aliprosessit) ja kuinka tutkimushallinto tukee tutkijaa tarjoamalla palveluja 15 tutkimusorganisaatiota CSC koordinoi

TUHA viitearkkitehtuurityön etenemis- suunnitelma Vuoden 2016 toiminnan tavoite: Viitearkkitehtuurin muodostavien kokonaisuuksien sisältö ja prosessikaaviot valmiiksi kevään 2016 aikana, työn viimeistely syksyn 2016 aikana. Muut tehtävät: Viestinnän suunnittelu ja toteutus Työn esitysmuodon päättäminen Lähes valmiin työn esittely ja kommentointi tutkimuspalvelupäivillä Lappeenrannassa Hallintamallin ideointi Loppuraportti

Yhdeksän kokonaisuutta Innovaatio- toiminta Tutkimus- aineistojen hallinta Johtaminen, kehittäminen ja arviointi Julkaiseminen ja hyödyntä- minen Liikkuvuus Rahoitus ja projektit Tutkimusinf- rastruktuurit Tiedonhaku ja -hallinta Tutkijakoulu- tus ja ura

Tutkijan/tutkimusryhmän toiminta Hallinnon prosessi ja palvelu  Julkaisusuunnitelma  Julkaisun suunnittelu  Kustantajan kanssa asiointi  Tiedonvälitys ja viestintä  Tutkijatunnisteiden luominen ja ylläpito Julkaiseminen ja hyödyntäminen Yhteiskunnallinen vuorovaikutus Tieteellinen julkaiseminen

Julkaisu- suunnitelma Tutkijan/tutkimusryhmän toiminta Hallinnon prosessi ja palvelu  Julkaisukanavien tunnistaminen  Julkaisustrategia  Julkaisusuunnitelma rahoitushakemuksessa  Kirjan julkaisukulujen arviointi ja rahoitus  Open access - kustannusten arviointi ja rahoitus Julkaisemiseen liittyvä neuvonta  Plagiaatintunnistusjärjestelmä  Tieteellisen julkaisutoiminnan ja tekijänoikeuskäytäntöjen ohjaus ja neuvonta  Julkaisueettisten periaatteiden ylläpito  Lehtien kirjoitusohjeet  Julkaisufoorumi Tutkimuksen tuloksista ja vaikuttavuudesta tiedottaminen  Jakelukanavien ja kohderyhmien tunnistaminen  Tiedotteiden levittäminen ja ylläpito  Tutkimusta esittelevien tilaisuuksien organisointi (esim. Science Slam, tiedepäivät)  Tapahtumien järjestämisen tuki Avoimeen saatavuuteen liittyvä neuvonta  Lehtien open accessiin liittyvä neuvonta  Rinnakkaistallentamisen mahdollistavat toiminnot  Julkaisuarkiston ylläpito

Hyödyntäminen Samat käsitteet Ymmärrämme, mitä teemme – ja muutkin ymmärtävät Kommunikointi tehostuu Koulutusmateriaalia Kehittäminen tehostuu Suhde oman talon prosesseihin?

2. Avoimen tieteen arkkitehtuuri

Tutkimuksen pääprosessin kuusi eri vaihetta

Julkaisu ja levittäminen – toiminnan näkökulma

Julkaisu ja levittäminen – tietojärjestelmä näkökulma ACRIS/Aalto Doc ACRIS Aalto Doc ACRIS Improlity Aalto People ACRIS ACRIS/Etsin/B2S

Hyödyntäminen Samat käsitteet Tutkimusprosessin kokonaisuus Koulutusmateriaalia Palvelut ja tietojärjestelmät: kuvataan kansalliset ja oma palvelut – kokonaiskuva siitä, mitä oikeasti on tarjolla

3. Aalto-yliopiston kokonaisarkki- tehtuuri

Mitä kaikkea arkkitehtuurin alla tehdäänkään…? Sovelluskartta Uusi Aallon strategia ja sen vaikutus IT-strategia Integraatio- alusta ja integraatiot Master datan ja informaation hallinta Roadmapit eri sektoreille Digitaalinen transformaatio Arkkitehtuuri- periaatteet Teknologiat

Sovelluskartta

Palvelukonseptit WP:tJärjestelmätKyvykkyys TutkimusTutkimuksen elinkaari Laskenta- kapasiteetti Palvelin- ja kapasiteettialustat Tallennus Neuvonta ja tuki Kirjaston palvelut CRIS Laskenta- kapasiteetti CSC-laskenta Open access Tutkijoiden tallennus Big data Työasema- kapasiteetti Tutkimus- datan hallinta ACRIS Aalto Doc Aalto Finna Tutkimus Tutkimus- palvelu Integraatio- palvelut Infrastruktuuri Kollaboraatio

ACRIS ja Open Access Publishing

ACRIS: metadatat ja datasetit

Hyödyntäminen Ydintoiminnan tukeminen Kokonaiskuvan luominen Pelisäännöistä sopiminen Tiedon kerääminen ja hallinnointi Viitearkkitehtuurit tukevat

Millainen on helposti hyödynnet- tävä arkkitehtuuri?

Hyvän arkkitehtuurin ominaisuudet - käyttäjän näkökulma Käsitteet & lyhenteet määritelty Selkokieltä (jotta ei mielletä IT:n puuhasteluksi) Porautuvuus, ts. aloitetaan big picturesta ja edetään yksityiskohtiin Visuaalisuus kunniaan! Ajantasaiset tiedot Liitettävissä muihin arkkitehtuureihin - kullakin roolinsa