ATT-seminaari 4.3.2016 KOKONAISKUVA AVOIMEN TIETEEN JA TUTKIMUKSEN PALVELUISTA JA TUTKIMUSPROSESSIN AVOIMUUDESTA Erja Heikkinen Tämä teos on lisensoitu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
Advertisements

Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
Miten vaikuttavuudesta puhutaan? Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia.
Organisaatioiden välinen yhteistyö OKM:n näkökulmasta
Tietohallintolaki edellyttää, että julkisen hallinnon viranomaisten on tietojärjestelmien yhteentoimivuuden mahdollistamiseksi ja varmistamiseksi suunniteltava.
OKM:n julkaisutiedonkeruun tarkoitukset Hannu Siren, johtaja Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
ATT-vaikuttavuusryhmä –alustavia suosituksia Avoin tiede ja tutkimus -hankeen työryhmäseminaari Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Avoin tiede ja tutkimus-hanke - oikeuksien hallinta Oikeuksien hallinta-työryhmän puheenjohtaja, tekijänoikeusneuvos Viveca Still, opetus ja kulttuuriministeriö.
Avoimuuden mahdollisuudet tutkimusprosessissa Tuuli Toivonen Helsingin yliopisto Geotieteiden ja maantieteen laitos Tämä teos.
Digitalisaatio korkeakoululaitoksen koulutuksessa ja tutkimuksessa ylijohtaja Tapio Kosunen, opetus- ja kulttuuriministeriö Avoimen tieteen ja tutkimuksen.
Avoin tiede ja tutkimus (ATT-hanke) Juha Haataja, Sami Niinimäki, Pirjo-Leena Forsström,
SeAMK kehittämisohjelma Kehittämisseminaari Tapio Varmola.
Avoin tiede ja tutkimus Suomessa– Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa 2015 Seminaari
Theseus avoimen julkaisutoiminnan edistämisen välineenä ammattikorkeakouluissa Minna Marjamaa, Laurea ja Tiina Tolonen, Oamk Tämä teos on lisensoitu Creative.
Arkkitehtuurityön hyödyntäminen ATT seminaari 4.3 Anne Sunikka, asiakkuuspäällikkö, Aalto-ylipisto, ITS Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä.
Data Management Planning & DMPTuuli ATT TRAINING , OULU MARI ELISA (MEK) KUUSNIEMI, PROJECT MANAGER, RESEARCH SERVICES HELSINKI UNIVERSITY LIBRARY.
TKI-aineistonhallinta ja uusi työkalu Minna Marjamaa, Laurea-ammattikorkeakoulu Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Avoin tiede ja tutkimus -tiekartan vastuut tutkimusrahoittajille Ilona Lundström
Avoimen tieteen palvelut ATT-palvelutyöryhmän pj. Ville Tenhunen © 2015 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu.
AVOIMEN TIETEEN EDISTÄMINEN YLIOPISTO(I)SSA EEVA NYRÖVAARA
Tutkimusaineistojen säilytyspalvelu IDA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Avoimen tieteen osaamista yhdessä rakentaen: ATT-hanke Juha Haataja Avoimen tieteen osaajakoulutus: Tapaamis-, kartoitus- ja koulutustilaisuus
Rinnakkaistallentaminen ja organisaation julkaisupolitiikka Pekka Olsbo Jyväskylän yliopiston kirjasto Avoimen tieteen osaajakoulutus URN:NBN:fi:jyu
Avoin tiede –keskustelutilaisuus TTA-hanke, Opetus- ja kulttuuriministeriö Liisa Siipilehto, Helsingin yliopiston kirjasto.
Tampereen yliopiston avoimuuden käytännöt ja palvelut tutkijoille Minna Niemi-Grundström johtaja, Tampereen yliopiston kirjasto Avoimen tieteen osaajakoulutus.
Tavoitteista toimenpiteisiin; avoimen tieteen käytännöt lisäävät tutkimuksesi vaikuttavuutta.
Open Access -lehtien julkaisumaksujen organisointi Arja Tuuliniemi, Kansalliskirjasto Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Kaupunkiakatemia Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto ja Helsingin kaupunki KATUTILA JA KATUJEN KULTTUURIT Case Helsingin kaupungintalon "Lab”
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2014 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Avoin tiede ja tutkimus Suomessa– Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa 2015 Seminaari
Avoin tiede ja tutkimus (ATT-hanke) TUTKIMUKSEN AVOIMUUDELLA YLLÄTTÄVIÄ LÖYTÖJÄ JA LUOVAA OIVALTAMISTA.
KANSALLISKIRJASTO Finna 2020 Johtava avoimen kulttuurin ja tieteen hyödyntämisen väylä Kristiina Hormia-Poutanen Finna-konsortioryhmä
© SUOMEN AKATEMIA 2 Avoin tiede Suomen Akatemian hakuohjeissa Avoimen tieteen huomiointi tutkimuksen suunnittelussa tiedeasiantuntija Jyrki Hakapää
Itä-Suomen yliopiston julkaisu- ja datapolitiikka
Tutkimustietovaranto
Avoimen tieteen viitearkkitehtuuri
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta
Tutkimuksen viitearkkitehtuuri – Tutkimuksen tuen ja hallinnan näkökulma Mari Riipinen Turun yliopisto.
Avoimen datan jakaminen ja uudelleenkäyttö
Tutkimustietojen näkyvyys ja hyödynnettävyys
Miten FinELib-neuvottelut edistävät avointa julkaisemista?
Kotilava Kotimaiset tieteelliset lehdet avoimiksi ja vaikuttamaan
Tieteellisten seurain valtuuskunta
Tutkimusinfrastruktuurien tietopankki
Avoin tiede tutkijoille
Tutkimustietovarannon ohjausrakenne
Tietomallit digiaikaan
Arkkitehtuurit ohjaavat Valtakunnalliset, keskitetyt ICT-palvelut
Aineistonhallintasuunnitelmatyökalu dmpTuuli
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4
Open Science Turun yliopistossa
Avoin tiede ja tutkimus (ATT-hanke)
Asettamiskirje: Korkeakoulujen tietohallinto-ja ICT-ohjausryhmän täsmennettynä tehtävänä on:
Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen
ORCID-tutkijatunnisteen käyttöönoton edistäminen
Opetuksen ja tutkimuksen viitearkkitehtuurit yhteentoimivuuden ja yhteistyön mahdollistajina Nestori Syynimaa.
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
KTPO-CSC-vuosisopimuksen 2018 näkymiä ym
Julkaisuneuvotteluiden tilanne
Avoin tiede ja tutkimus Case Karelia
Mitä avoimuus on?.
KTPO:n palvelukokonaisuuksien tiivis esittely
Avoin tiede tutkijoille
Avoimen tieteen viitearkkitehtuuri
Koonnut Henriikka Mustajoki Kehittämispäällikkö TSV
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Esityksen transkriptio:

ATT-seminaari KOKONAISKUVA AVOIMEN TIETEEN JA TUTKIMUKSEN PALVELUISTA JA TUTKIMUSPROSESSIN AVOIMUUDESTA Erja Heikkinen Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele käyttölupaa osoitteessa

ATT-seminaari klo 10: : Seminaarin avaus: avoin tiede tutkimuksen laadun ja vaikuttavuuden edistämisessä –Erja Heikkinen, opetus- ja kulttuuriministeriö klo 11: : Avoimuus tutkimusprosessissa –Tuuli Toivonen, Helsingin yliopisto klo 11:30-12:15: Avoimen tieteen ja tutkimuksen kokonaiskuvan hahmottaminen –Mika Karjalainen, Silver Planet Oy klo 12:15-13:00: buffet-lounas klo 13: : Avoimen tieteen palvelut –Ville Tenhunen, Helsingin yliopisto klo 13: : Yhteentoimivuuden edistäminen –Suvi Remes, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy klo 14: : Arkkitehtuurityön hyödyntämisen mahdollisuuksia –Anne Sunikka, Aalto-yliopisto

Avoin tiede ja tutkimus -hanke (ATT) OKM vauhdittaa tiedon saatavuutta ja avointa tiedettä Avoimen tieteen ja tutkimuksen hankkeella (ATT) Tahtotila: Suomen tutkimusjärjestelmän kilpailukyvyn ja laadun nostaminen Tieteen ja tutkimuksen luotettavuus, avoimuus sekä yhteiskunnallinen ja sosiaalinen vaikuttavuus kasvavat Edellytys: tutkijat tietävät ja omaksuvat tutkimustulosten avoimuuden toimintatavat Huolehditaan myös innovaatiojärjestelmän kyvystä hyödyntää avointa tietoa ja tutkimusta Tavoite: vuoteen 2017 mennessä Suomi nousee johtavaksi maaksi tieteen ja tutkimuksen avoimuudessa

ATT:n toimintaperiaatteet -Avoin toimintamalli -Yhteisiä ja integroituja palveluita ja infrastruktuureja -Ratkaisuja yhdessä tunnistettuihin ongelmiin -Keskitetty rahoitus siemenrahana -Sekä yksilöillä että organisaatioilla on vastuunsa -Kansallinen ja kansainvälinen toiminta -Pitkäjänteinen ja seurattu kehitys

Avoimuus etenee kansainvälisesti Hyötyjä: -Tieteellinen toimintamalli edistyy -Tutkimustiedon vahvistaminen ja todentaminen nopeutuu -Taloudellinen ja sosiaalinen vaikuttavuus kasvaa -Tutkimuksen tehokkuus kasvaa (jo tuotettuja aineistoja ja menetelmiä voi hyödyntää, prosessit täsmentyvät)

Uhat avoimuuden etenemiselle 2016 Tutkimustiedon laatu ei parane riittävän nopeasti –toistettavuutta ei huomioida –paineet tuloksien tuottamisessa heikentävät laatua Avoimuuden mahdollisuuksia ei hyödynnetä Ymmärrys kustannuksista ei ole realistinen Epäselvyydet roolituksessa ja työnjaossa Avoimuutta ei viedä käytäntöihin –organisaatiot eivät tue avoimuuteen liittyvän osaamisen muodostumista

Kun olosuhteet ovat otolliset, luova oivaltaminen on helpompaa Miksi arkkitehtuuri: Avoimen tieteen ja tutkimuksen viitearkkitehtuuri luo kokonaiskuvan tutkimuksen pääprosesseista ja näitä tukevista palveluista Ohjauksen näkökulma: Kokonaiskuva ohjaa kansallisesti tieteen ja tutkimuksen tietojen ja palvelujen avoimuuden periaatteita, tietojenvaihtoa sekä palveluiden kehittämistä Tiedekiihdytin: Mahdollistaa nykyisen tutkimusprosessin kaikkien vaiheiden avoimuuden, voi kiihdyttää tieteen tekemistä ja samalla mahdollistaa uudenlaisen, ketterämmän ja yhteisöllisemmän tavan tehdä tutkimusta

Kokonaiskuva ohjauksen näkökulmasta Yhteinen ymmärrys: tutkimusten tuotosten arvon muodostuminen, tärkeimmistä kehityskohteista yhdessä sopiminen sekä rahoituksen ja resurssien kohdentaminen Selkeä roolitus ja työnjako edistää toiminnan sujuvuutta –Korkeakoulut ja tutkimuslaitokset –Kirjastot –Arkistot –Tutkimusinfrastruktuurit –Muut julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijat Luodaan edellytyksiä avoimuuden mahdollisuuksien hyödyntämiseen Prosessien sujuvuus ja modernisointi: esim. arkipäivän rutiinityö voi vähentyä avoimuuden myötä

Etenemisen OKM-toimet Avataan avoimuuden merkitystä osana tutkimuksen prosessia Toimijakohtaisia viestejä: tutkijat, tutkimuksen rahoittajat, tutkimusorganisaatioiden johto, tutkimushallinto, tutkimusorganisaatioiden tietohallinto –miten voi lähteä avoimeen tutkimukseen mukaan –mikä viitearkkitehtuuri on ja mitä se sisältää –miten viitearkkitehtuuria voi hyödyntää –miten varmistaa yhteentoimivuus, miten olla arkkitehtuurin mukainen –miten viitearkkitehtuuria jatkokehitetään kohti konkreettisia avointa tutkimusta tukevia palveluja, mikä toimijan rooli on tässä Tietoa arkkitehtuurista: –Oma sivu: avointiede.fi/viitearkkitehtuuri Valmis materiaalipaketti saatavilla –Modulaarisia sisältökokonaisuuksia paketeiksi Valmiit toukokuussa 2016

ATT-tiekartan toteutuksessa auttavat vahvuudet Osaamispohja, mukaan lukien laaja TKI-henkilöstö (myös kansainvälisesti verraten) Suomi on kärkimaita tutkimus- ja kehitystoimintaan panostamisessa ja innovoinnissa - edelleen Tieteen ja tutkimuksen vaatima infrastruktuuri on arvioitu laadukkaaksi monella mittarilla Tasa-arvoisuuteen pyrkivä tutkijoiden toimintaympäristö Suomessa arvostetaan tiedettä ja tutkimusta ja ollaan kiinnostuneita tutkimustuloksista Tutkimuslaitosten ja yliopistojen kattava verkosto ja tiivistyvä yhteistyö Suomalainen kirjastoverkko on yhteiskunnallisesti vaikuttava ja tieteelliset kirjastot ovat aktiivisia tapahtumajärjestäjiä Avoimuuteen tieteessä ja tutkimuksessa voidaan Suomessa harpata kansallisena yhteistyönä – ei onnistu kaikissa maissa

Seuraa, vaikuta, osallistu ja kommentoi ATT-hanketta Tietoa ATT-hankkeesta – –Facebook: facebook.com/avointiede Avoimen tieteen ja tutkimuksen viitearkkitehtuuri – Ota yhteyttä

ATT-tiekartan visio vuonna 2017 Tieteen ja tutkimuksen perusolemuksen vahvistaminen Avoimuuteen liittyvän osaamisen vahvistaminen Tutkimuspro- sessin kestävän perustan vahvistaminen Tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden kasvattaminen Visio 2017: Tutkimuksen avoimuudella yllättäviä löytöjä ja luovaa oivaltamista

ATT-seminaari klo 10: : Seminaarin avaus: avoin tiede tutkimuksen laadun ja vaikuttavuuden edistämisessä –Erja Heikkinen, opetus- ja kulttuuriministeriö klo 11: : Avoimuus tutkimusprosessissa –Tuuli Toivonen, Helsingin yliopisto klo 11:30-12:15: Avoimen tieteen ja tutkimuksen kokonaiskuvan hahmottaminen –Mika Karjalainen, Silver Planet Oy klo 12:15-13:00: buffet-lounas klo 13: : Avoimen tieteen palvelut –Ville Tenhunen, Helsingin yliopisto klo 13: : Yhteentoimivuuden edistäminen –Suvi Remes, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy klo 14: : Arkkitehtuurityön hyödyntämisen mahdollisuuksia –Anne Sunikka, Aalto-yliopisto