Asiakkaan näkökulma sote-palveluihin

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vanhustyön keskusliitto kolmannen sektorin toimijana
Advertisements

NUORTEN SYÖMISHÄIRIÖT
Diabeteshoitotyön osaaminen
Medinet- hoitopalvelu siellä missä potilas on
Internet ja ehkäisevä päihdetyö
Asiakkuuden muuttunut rooli, Case Hämeenlinnan terveyspalvelut
AIKA PARANTAA -toiminta esimerkkinä vertaistuotannosta Hanna Koppelomäki Aika parantaa –verkosto.
Päihde- ja mielenterveystyö kehittäminen Lahden perusterveydenhuollossa Tiina Saarinen Kehittäjä-päihdetyöntekijä, sairaanhoitaja AMK Välittäjä 2009 –hanke,
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Virike ry1 Seutuverkko Tavoitteet Ihmisten hyvinvoinnin lisääminen Autetaan ihmisiä selviytymään yhteiskunnassa Helpotetaan kuntoutuneiden.
PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSHOITOON OHJAAMINEN Käynti
Kirjastojen muuttuva toimintaympäristö Kirjasto 10 ja Lasipalatsin Kohtaamispaikka: uudet yhteistyömallit.
Kuntapajaseminaari Kuntarajat ylittävä yhteistyö, case Jyväskylä – Muurame - Jämsä -Harri Halttunen, hankepäällikkö-
TOIMIVA TULPPA-RYHMÄ Tuire Hautanen terveydenhoitaja/tulppa-ohjaaja
Teemme tulevaisuutemme - yhdistyskierros syksy 2014.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Kokemuskenttä nyt ja tulevaisuudessa Petri Karoskoski TAKK.
Kokemuskenttä - Nyt ja tulevaisuudessa
Kokemuskoulutustoiminnan yleiset tavoitteet Kokemuskoulutuksella pyritään vaikuttamaan siihen, että pitkäaikaissairaan, vammaisen tai läheisen kokemustieto.
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
Sosiaalityön paikka päihdetyössä
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
Valtakunnallisen alkoholiohjelman rahoituksen saanut kehittämishanke
Päihde- ja mielenterveystyö kuntoutujan näkökulmasta
Asiakkaiden osallisuuden lisääminen sosiaalityössä SOS-hanke
OSALLISUUS JA KOKEMUSASIANTUNTIJA
Matalan kynnyksen päihdetyötä perusterveydenhuollossa
BALANSSI RY 2013 KOKEMUSASIANTUNTIJUUS. SOSIOKULTTUURINEN VAHVISTAMINEN Tarvitaan vain nämä kädet maailman muuttamiseksi. Kaiken ei tarvitse valmistua.
KOTI Kotipalvelu Perhetyö Järjestöt Koulu Vertais- tuki Kulttuuri- ja liikunta- palvelut Harras- tukset Päihde- ja mielen- terveys- palvelut Päihde- ja.
PPPR1-hankkeen päätösseminaari Raisiossa.
Kokemusasiantuntija päihdetyössä Vantaan terveysasemilla
A SVA - HOITAJAN TYÖ M ARTINLAAKSON TERVEYSASEMALLA.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen nykytila ja tulevaisuus Järvi-Pohjanmaan palvelutuotannon kehittämispilotin loppuseminaari Vimpelissä Marja-Liisa.
Keski-Suomen Kansanterveyden edistämiskeskus-hankkeen JUHLASEMINAARI Jyväskylä
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
Asiakkaan osallisuus kuntatoimijan näkökulmasta Seinäjoki Areena Miten asiakkaan ääni kuuluu terveydenhuollon palveluissa ? Pohjanmaan Potku.
HEIDI, PÄIVI JA ANU Vammaisasioiden oppimis- verkoston koordinaattorit Mikä Innokylä on? Juha Koivisto.
Yhdistyshuoltamo VISIO Pohjois-Karjalan yhdistyshuoltamo 2017 tukee, auttaa ja kehittää yhteistyössä maakunnan yhdistystoimintaa. Yhdistyshuoltamo kokoaa.
Hurtig TE1 Mielenterveys voimavarana. Mielenterveys voimavarana Mielenterveyttä tukee: toimivat ihmissuhteet perheeseen ja ystäviin mahdollisuus.
Tulevaisuus-verstas Millaisia muutoksia on tapahtumassa ihmisten toiminnassa ja yhteiskunnassa?
Kaakkois-Suomen järjestöjen aluetapaaminen , Erica Mäkipää.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
www.yhteisokeskus.fi Järjestöjen ja kuntien välinen yhteistyö Milja Karjalainen Satakunnan yhteisökeskus Sirpa Kynäslahti Porin kaupunki.
Kädestä pitäen työelämään Työpaikoilla tapahtuvan oppimisen järjestäminen Kukka-Maaria Flink Anne Nissinen.
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
Kokemusasiantuntija päihdetyössä Vantaan terveysasemilla
Vapaaehtoinen, vertainen ja kokemusasiantuntija – päihdetoipujan monet roolit Jyväskylä Päivi Rissanen, Mielenterveyden keskusliitto.
HealthHUB Mika Vuori Tampereen kaupunki
Kokemusasiantuntijaksi vain kouluttautumalla?
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Malli 8:Asiakkaiden osallistumisen toimintamalli
Ryhmäkuntoutus ammattilais-vertaisyhteistyönä
Music Against Drugs -päihdekasvatuskokonaisuuden kehittäminen
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Milloin oppisopimuskoulutus on hyvä vaihtoehto
Vapaaehtoisten ja vertaisten kouluttaminen A-kiltatoiminnassa
KokeNet.fi Mikael Söderström, projektikoordinaattori
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Pirjo Kotkamo, hanketyöntekijä, psyk
Toimivat palkeet – ikääntyvän hengityssairaan arki –hanke Kouvolassa
Valinnanvapauslaki- luonnos Ylitornio
Mielenterveys ja päihteet - mitä voimme tehdä?
Mitä sote-uudistus tarkoittaa minulle
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Kynnys ry osatoteuttajana
MIELI pt (personal trainer)
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

Asiakkaan näkökulma sote-palveluihin Päihdetyön kokemusasiantuntija Hannu Ylönen, Vantaan kaupunki Helsinki, THL 15.2.2016

Mistä oma kokemus – mikä auttoi Päihde- ja mielenterveys: Toipuminen monen asian summa: Alkoholiriippuvuus, alkoholismi, toipuminen, retkahdukset, raittius 2008► Masennus, unettomuus, ahdistuneisuus Alkoholipsykoosi (kuulo- ja näköharhat, delirium) Työttömyys, talousongelmat, asunnoton Tupakoinnin lopettaminen, keuhkoahtauma Oman päihdesairauden vakavuuden myöntäminen Syntyi toipumisusko ja oma halu muuttaa elämäntapaa ”Oikeat” auttajat - halu ja kyky auttaa - henkilökemia Ammattilaiset, vertaistuki, omaiset, oma hoito Taivaan Isä – sellaisena kuin hänet käsitän

YDINSANOMA: ”Kokemusasiantuntijuus ja vertaistukityö nostettava niille kuuluvaan arvoon sote-palvelujen uudistuksessa”.

Kokemusasiantuntija -käsite Kokemusasiantuntijalla on omakohtainen kokemus sairastumisesta, sairastamisesta ja kuntoutumisesta. Kokemusasiantuntija tietää mikä häntä toipumisessa auttoi. Kokemusasiantuntija on käynyt työtehtäviin valmentavan kokemusasiantuntija -koulutuksen. Kokemusasiantuntijat osallistuvat sote-palvelujen suunnittelu-, kehittämis- ja arvointitehtäviin sekä asiakas- ja potilastyöhön. Kokemusasiantuntija osallistuu sote-palvelujen ammatillisen koulutuksen kehittämiseen.

Liike-elämä vrt. sote-palvelu Sote-palvelut: Liike-elämä ja markkonointimix: Ennalta ehkäisevä työ, ”matala kynnys” eli saa apua kun tarvitsee, yhden luukun periaate eli asiakasta ei pompotella, asiakkaan kuuntelu, palvelun laatu, hoitoketjun jatkuvuus ja hoitosuunnitelma Hinta Face to face, palvelut pyörillä, netti + muut sähköiset palvelut, puhelin Asiakkaille tieto uusista ja tarjolla olevista palveluista Tuote Hinta Jakelu Markkinointiviestintä

Kielteinen asenne - esimerkkinä päihdepotilas: Ihminen sote-työntekijänä Ajatus→ Asenne→ Arvot→ Toiminta Onko työmotivaatio kohdallaan? Myönteinen asenne: Kielteinen asenne - esimerkkinä päihdepotilas: ”Alkoholiriippuvuus ja alkoholismi on sairaus. Jokaisella on mahdollisuus toipua” ”Jokainen ihminen on tärkeä ja samanarvoinen” ”Kohtele muita niin kuin toivoisit muiden itseäsi kohtelevan” ”Juopporetku, ikuinen luuseri, toivoton tapaus” ”Ota itseäsi niskasta kiinni ja lopeta juominen” ”Taasko tuo juo”

Asiakaspalvelu yhteistyötä: Ammattilaiset ja tutkittu tieto (lääkärit, hoitajat, sosiaalityöntekijät ym. sairaaloissa, terveysasemilla, laitoksissa ym Kokemusasiantuntijuus ja kokemustieto, vertaistukityö, vapaaehtoistyö Omaiset ja läheiset Asiakkaan oma hoito (kolmannen sektorin yhdistykset, netti- ja muut sähköiset palvelut, puhelin, vertaistukitapaamiset, liikunta, kirjallisuus ym.

Kokemusasiantuntijuus sote -palveluissa Ennalta ehkäisevä työ ja hoitoon motivointi (koulut, sote-palvelut, työpaikat, media jne.) Sairauksien hoito (yksi osa hoitoketjua, ammattilaisille ja ammatillisiin oppilaitoksiin kokemustietoa) Kuntoutumisessa ja uuden toipumisen jälkeisen elämäntavan opettelussa (esimerkiksi kolmas sektori, vertaistuki, sähköiset palvelut)

Asiakastyytyväisyyskysely päihdetyön kokemusasiantuntijan asiakasvastaanotolla Vantaan Korson terveysasemalla käyneille 2012-2014 (N=109kpl) Vantaan kaupunki Kuosmanen & Ylönen & Bergman

Järjestöt asiakkaan ääni: Peruspalveluihin lisää päihdeosaamista ja vertaistukea A-kiltojen liitto ry / toiminnanjohtaja Ville Liimatainen A-killoissa ja liitossa käytyjen keskustelujen yhteenvetoa: Päihdeongelmissa ammatillinen hoito riittää harvoin yksin. Ammatillisen hoidon rinnalle ja jatkoksi tarvitaan kolmatta sektoria, vertaistukea ja päihteettömiä yhteisöjä. Päihdepalveluissa hoitoketju on joskus puutteellinen - tai jopa katkeaa. Hoitoketjun puutteellisuus lisää vertaistuen ja päihteettömän A-kiltatoiminnan kysyntää. Ammattilaiset eivät välttämättä näe riittävästi vaivaa siihen, että ohjaisivat asiakkaitaan vertaistuen piiriin. He eivät aina tee asiakkaan kannalta riittävää yhteistyötä vertaistukiyhteisöjen kanssa. Peruspalveluihin (terveyskeskukset, sosiaaliasemat) tarvitaan lisää päihdeosaamista ja vertaistukea. Peruspalvelut hyötyvät yhteistyöstä kokemusasiantuntijoiden ja vertaistyöntekijöiden kanssa. A-killoissa (yli 60 kpl) on paljon päihdetoipumisen kokemusasiantuntijuutta. A-kiltatoiminta on suuri voimavara sote-palvelujen kehittämiseen. Vantaan kaupunki, Hannu Ylönen, kokemusasiantuntija

Visio KoKoA ry: Kokemuskoordinaattorit kuntiin Visio KoKoA ry: Kokemuskoordinaattorit kuntiin? KoKoA - koulutetut kokemusasiantuntijat ry / varapj. Mikael Söderström: ”Sote-alueille ja kuntiin palkataan kokemuskoordinaattori , joka vastaa alueensa kokemusasiantuntijatoiminnan kehittämisestä ja koordinoinnista” (budjetit ja ohjausryhmä…) Terveysasemilla, päihde- ja mielenterveyspalveluissa Sairaaloissa, erikoissairaanhoidossa Neuvoloissa, päiväkodeissa, nuorisotyössä, kouluissa Vanhus- ja vammaispalveluissa, sosiaalityössä ym.

Visio KoKoA ry: Kokemuskoordinaattorit kuntiin? ”Kokemuskoordinaattori toimii eri palveluiden/organisaatioiden rajapinnalla” ”Valtakunnallinen koordinaattoriverkosto: kokemusasiantuntijatoiminnan hyvät käytännöt, kehittäminen, ”sopiva standardointi”, vaikuttavuuden seuranta jne.” ”Yhteistyö järjestöjen ja paikallisten yhdistysten kanssa - kosketus ruohonjuuritasoon”

Visio KoKoA ry: Kokemusasiantuntija-koulutuksen koordinointi? Sote-alueet, kunnat ja kolmas sektori mukaan kehittämään ja toteuttamaan kokemusasiantuntijoiden koulutusta. Lisäksi: henkilöstön koulutus – mitä on kokemusasiantuntijuus? Meneillään olevia kokemusasiantuntija -koulutuksia: Kokemusasiantuntija -koulutus Kouvolan ja Porvoon kansalaisopistoissa, yhteistyönä KoKoA ry:n ja A-klinikkasäätiön Verkottaja -hankkeen kanssa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin (KSSHP) kokemusasiantuntija-koulutus Helsingissä ruotsinkielinen Kran rf:n, Psykosociala förbundet ja KoKoA ry:n kokemusasiantuntija -koulutus ym. Kokemusasiantuntijuuden huomioiminen sote-alan ammatillisessa koulutuksessa (lääkärit, hoitajat, sosionomit ym)

Kokemusasiantuntija -info: Mielen avain -hankkeen suositukset kokemusasiantuntija -koulutukseen: http://www.mielenterveysseura.fi/sites/default/files/inline/Julkaisut/Kumppanuusesitteet/kokemusasiantuntija_suositukset_nettiin.pdf Kokemusasiantuntija opas: Hietala Outi - Rissanen Päivi http://mtkl.fi/wp-content/uploads/2015/03/Kokemusasiantuntija-opas.pdf KoKoA koulutetut kokemusasiantuntijat ry www.kokemusasiantuntija.fi

Kiitos! Vantaan kaupunki, Hannu Ylönen, kokemusasiantuntija