Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hiv ja aids.
Advertisements

Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmayhdistys Allergia-
Kansantaudit.
ECDC-infektiomääritelmien yleiset periaatteet
Ruusu Jenni Pajulahti.
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
Syöpälääkehoito.
IgE-laboratorioanalytiikka atopian diagnostiikassa, 2013
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Allergiat s
Kotitehtävä.
Allergiat.
Allergiat.
Allergiat.
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
ASTMAN HOITOTYÖ. Astma eli asthma bronchiale Minkälainen sairaus on astma? -Keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus  Keuhkoputket ahtautuvat tulehduksen.
Allergia s. 88 Puolustusjärjestelmän epätarkoituksenmukainen reagointi ympäristössä esiintyviin aineisiin (proteiini / molekyyli / hiukkanen )  allergeenit.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
ASTMA JA COPD (keuhkoahtaumatauti). AIHEUTTAJA Astma -Allergiatekijät, eli allergeenit, kuten siite- ja eläinpölyt -Tulehdus -Flunssan seurauksena -Rasitus,
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Multaa kynsien alla – allergiaterveitä lapsia? Hyppysellisessä maata:  milj. bakteeria  Miljoonia alkueläimiä  Miljoona sientä (hiivat, homeet.
Astma on lapsuusiän tavallisin pitkäaikaissairaus. Noin prosenttia lapsista potee astmaa ja lisäksi noin viidellä prosentilla on astman kaltaisia.
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
5. ALLERGIA JA ASTMA TERVEYSTIETO 9. TEHTÄVÄ: ENNAKKOTIEDOT  Kirjoittakaa taululle kokonaisilla lauseilla kaikki, mitä tiedätte ja muistatte allergiasta.
Erilainen ruokavalio – sairauden hoitoon Hurtig
ILMAN EPÄPUHTAUDET Lähteet, torjunta, mahdolliset terveysvaikutukset.
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Navigaattori Liiku ja urheile turvallisesti.
Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Mielenterveyden häiriöt
Allergiassa immuunipuolustus reagoi poikkeavalla tavalla - tunnistaa aiheuttajan viholliseksi ja alkaa puolustautua  allergisen elimistössä on vasta-aineita.
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Osteoporoosi (luukato)
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Liisa Ollikainen-Paananen /H2913SA MAMK/Savonlinna
Oireiden vaikeus ja haittaavuus
Keuhkoahtaumatauti eli COPD
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Tekijät: Elsa, Noora ja jemina
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Paksusuolensyöpä.
Kansantaudit 7 Allergia ja astma.
Elimistön puolustautumisjärjestelmät
16 Persoonallisuushäiriöissä piirteet ilmenevät äärimmäisissä muodossa
IHOTTUMAT.
Potilaan puhtaudesta huolehtiminen
Altistuskokeista A. Savolainen 2013
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
Oireiden vaikeus ja haittaavuus
Esityksen transkriptio:

Allergia & Astma

Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti allergeenien tai mikrobien aiheuttama tulehdusreaktio.  Pitkään kestänyt ja toistuva astmatulehdus aiheuttaa keuhkojen toiminnan häiriöitä ja erityisesti keuhkoputkien ahtautumista.

Astman oireet ja aiheuttajat  Pitkäaikainen yskä, varsinkin yöaikaan, on usein astman ensioire.  Oireita aiheuttaa monet hengitettävät pölyt, kuten siite- ja eläinpölyt.  Tupakansavu vaurioittaa hengitysteiden limakalvoja.  Tupakansavu, hajuveden tuoksu, kuiva pakkasilma tai fyysinen rasitus voivat laukaista astmakohtauksen.

Astman hoito  Astman hoitoon käytetään yleisimmin hengitettäviä lääkkeitä.  Astmaa voi hoitaa myös tablettimuodossa.  Puhdas ilma ja reipas liikunta auttavat pitämään keuhkot kunnossa.

Mitä allergia on?  Allergia on elimistön epätarkoituksenmukainen torjuntareaktio ympäristön aineita vastaan.  Välitöntä allergiaa kutsutaan myös atooppiseksi allergiaksi.  Allergisen ihmisen immuunivaste ei toimi toivotulla tavalla.  Keho tuottaa vasta- aineita eri aineita vastaan.

Tavallisimmat allergiat ja niiden oireet  Tavallisimmat allergiat kohdistuvat tavallisiin ympäristössä esiintyviin allergeeneihin.  Käytännössä nämä ovat erilaisia siitepölyjä ja eläinten pintasolukkoja.  Tavallisin allergia Suomessa on koivun siitepölyallergia.  Myös eläinallergiat ovat varsin tavallisia.

Allergian hoito  Allergian perushoito on allergeenin välttäminen.  Allergiaa hoidetaan allergia lääkkeillä ja silmätipoilla.  Iho- oireisiin käytetään myös voidemaista lääkettä.

Allergian siedätyshoitoa  Siedätyshoito on tullut suosituksi yksittäisten allergioiden hoitoon.  Hoidossa annetaan säännöllisesti 2- 3 vuoden ajan allergeeniä ihon sisään.  Hoidon avulla elimistö siedättyy kyseiselle aineelle ja oireet vähenevät.  Siedätyshoito on toistaiseksi ainoa hoitomuoto, jolla voidaan vaikuttaa allergiaan.

Lähteitä  Terveystalo Siedatyshoito/Mita-allergia-on/ Siedatyshoito/Mita-allergia-on/  Terveyskirjasto =astma =astma  Oppikirja ja omat kokemukset