Osa 1. Tehot irti Googlen hausta Tieto haltuun –hanke Heidi Eriksson Syksy 2012.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kypsyysnäyte Kypsyysnäyte on oppimiskokemus ja työnäyte sekä väline opinnäytetyön esilletuontiin.
Advertisements

TILDA-Verkkotilastointi
TerveTie Tampereen ryhmä
Vaihtuvia e-kirjoja it-alalta
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
DIIGO TIEDONHALLINNASSA Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
RSS-syötteet tiedonhallinnassa Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Kiravo-projekti 2012 Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentra.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Youtube.
Internet-hajatelmia Terveysala, Kuopio Seppo Räsänen
Kiravo-projekti 2011 Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentra.
Tiedonhaku internetistä Viralliset tiedonlähteet
INTERNET-TIEDONHAKU JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ
RSS-syötteet tiedonhallinnassa Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt  Aiheen ja tiedonlähteen valinta  Haku- ja asiasanat  Tiedonhaun perustekniikka  Kirjastoverkon.
Kiravo-projekti 2012 Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentra.
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
DIIGO TIEDONHALLINNASSA Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen, Marjut Lahtela ja Katariina.
Johdantoa sosiaaliseen mediaan Kiravo-projekti 2013 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
INTERNET-TIEDONHAKU JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ
RSS-syötteet ja Fronter Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Yrityksen maineen, toimialan ja kilpailijoiden seuranta Netvibesissa: RSS-syötteet Kiravo-projekti 2011 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär.
Hyödynnä nettiä historiassa ja yhteiskuntaopissa.
Erica de Wit & Kirsi Haarto 09A
Sosiaalinen media on... “verkon avulla tapahtuvaa julkista keskustelua, tiedonrakentelua ja jakamista” 1 1) Kalliala & Toikkanen 2012: 18.
Creative Commons ja yhteisöttömän aineiston lumo Tietoisku Jari Sarja Otavan Opisto.
Tiia Hämäläinen Emmi Kankaanpää Sanna-Mari Pulkkinen
Tiedonhaun työkalupakki - tiedonhaun tekniikka haltuun
Joel-niksit Keskivertoa paremmaksi tiedonhakijaksi 15 minuutissa KARELIA AMK, Kirjasto.
RSS-syötteet tiedonhallinnassa Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Yrityksen maineen, toimialan ja kilpailijoiden seuranta: iGoogle ja RSS-syötteet Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär.
TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN: Marttaliitto ry:n ja Uudenmaan Marttojen toimiston henkilökunnalle.
Klikattuasi Uusi… saat seuraavan näytön. Dashboard kohdasta voit luoda minkä tahansa aiheisen Netvibesin. Jos haluat lähteä luomaan itse rakennellen Netvibesia.
Metropolian kirjasto oppimisen tukena. Häkkinen / Ylitalo-Kallio Mistä tietoa? Metropolian kirjaston kokoelmat ja www-sivut
Tiedonhaku Tiedonhankinta Tiedonhallinta Äidinkielen opetus 2.0.
Netvibes henkilökohtaisena oppimisympäristönä Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
Kiravo-projekti 2011 Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentra.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen Kuvahaku internetistä ja kuvien laillinen käyttö.
Kurssityön laatiminen Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
RSS-syötteet tiedonhallinnassa Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen.
RSS-syötteet nuo unohdetut kuuluisuudet tiedottamisessa Krista Auvinen 2011 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett.
Tervetuloa lukioon! Tieto haltuun –hanke Heidi Eriksson Syksy 2012.
 Valitse itseäsi kiinnostava ja sinulle sopiva kirja.  Kannattaa pohtia seuraavia asioita:  Mikä on kirjan aihepiiri?  Onko kirjan pituus sinulle.
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta Yläkoulu Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto.
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta Yläkoulu Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto.
Tieto haltuun –hanke Heidi Eriksson Syksy Aloita perusteista Tietosanakirjat, esim. Wikipedia Tietosanakirja sisältää yleistietoa  ei sovi lähdeluetteloon.
Tieto haltuun –hanke Heidi Eriksson Syksy Tekijänoikeudet Valokuva on teos l. tekijänoikeuksien suojaama Näyttäminen sallittua, kopiointi kiellettyä!
Tekijänoikeudet Etsitään pareittain vastaukset eri tilanteisiin, käyttäkää lyijykynää! Katsotaan yhdessä, keskustellaan Kootaan tilanteet ja selitykset.
T IEDONHAKUPROSESSI Monta tärkeää vaihetta. M ISTÄ HAKISIT TIETOA ? Sukusi vaiheista Aleksis Kivestä Kauhavan nuorisovaltuuston päätöksistä Lauseennvastikkeista.
Luokan OneNote - muistikirja PERUSTEET
Mitä on nettiketti? Esite A Ohjeita netin turvalliseen käyttöön Ole kohtelias sähköpostia kirjoittaessasi Älä kirjoita sähköpostissa.
Laaja-alaisen oppimiskokonaisuuden julkaisut, raportit ja esitykset
Kirjaston tiedonhaku - yläkoulu
TEKIJÄNOIKEUDET HS maaliskuu 2017:.
Suomen kirjoituskurssi edistyneille
RSS-syötteet: kerää haluamasi uutisotsikot syötteenlukijaan
Innostavaa kirjallisuuden opetusta!
Yritys ja markkinointi mediassa
Mitä opettajan on hyvä tietää tekijänoikeuksista ja tietosuojasta
PaikkaOppi Mobiilin käyttöohje
OSAO Myllytulli Taina Kylmänen, Marjo Ahola
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
Tehtävä 10.2: Kuvan hakeminen verkosta
Tekijänoikeudet opetuksessa Ylöjärvellä
3 Tiedonhaku Sanahakupalvelut.
Lue siitä lisää Microsoft SharePoint-uutiset
Blogger Teppo Räisänen.
Paremmat eväät työnhakuun – ohjauksen sähköiset käytänteet
Kirjaston tiedonhaku – yläkoulu ja lukio
Digiopastus kirjastossa – googlen kaikki mahdollisuudet
Esityksen transkriptio:

osa 1. Tehot irti Googlen hausta Tieto haltuun –hanke Heidi Eriksson Syksy 2012

AL , Uutissivut, s. 7 Lukiolaiset löytävät tietoverkosta helposti vain Youtube-videoita Lukiolaiset löytävät internetistä kätevästi bussiaikataulut ja Youtube-videot, mutta tiedonhaku opiskelutarkoituksiin on monelle vaikeaa. Jyväskylän yliopiston väitöstutkimuksessa todetaan, että ongelmia aiheuttavat tehottomat hakukyselyt ja lähteiden puutteellinen arviointi. Carita Kiili testasi lukiolaisten tiedonhakutaitoja antamalla heille tehtävänannon, johon piti etsiä tietoa netistä. Sitten aiheesta laadittiin kirjoitelma. Kun tehtävänantona oli "uni ihmisen voimavarana", kirjoitti moni täsmälleen saman lauseen Googleen. Tällä hakukyselyllä opiskelijat eivät päässeet käsiksi tärkeisiin lähteisiin. - Osalla nuorista ei ollut taitoja päästä umpikujasta ulos, vaan he toistivat tehotonta hakua hieman eri sanoin, Kiili toteaa. Lähes neljänneksellä oli vaikeuksia haun muotoilemisessa. Pahimmillaan heiltä kului puolet ajasta pelkkään tiedonhakuun. Parempia tuloksia saivat ne, jotka kirjoittivat hakukenttään pääkäsitteen "uni". Vain harva osasi rajata hakua tarkasti esimerkiksi sanaparilla "uni ja terveys". - Silläkin pärjää, jos hakee pelkästään sanalla uni. Mutta silloin hakutuloksissa voi olla mitä tahansa lyriikoista lähtien. Silloin nuoren täytyy osata arvioida lähteitä. Parityö auttaa Lähdekritiikki unohtui huolestuttavan suurelta joukolta. Kolmasosa ei arvioinut lähteiden luotettavuutta lainkaan. Carita Kiili suosittelee oppitunneille parityöskentelyä. Kun hän vertaili tutkimuksessa yksin ja pareittain kirjoitettujen tekstien laatua, hän havaitsi, että parityönä tehdyt kirjoitelmat olivat parempia. Pareittain lukiolaiset käsittelivät tietoa syvällisemmin kuin yksin työskennellessään. Yhteistyön hyöty näytti korostuvan kiistanalaista aihetta käsitellessä. Tutkimukseen osallistui sata lukiolaista Jyväskylästä ja Varsinais-Suomesta.

Tehokas nettihaku Googlaus vs. tiedonhaku Tunne tiedontuottajat, asiantuntijat ja perussivustot Hyödynnä hyvän sivun linkit ja linkkikirjastot Googlaus on vaikeaa, jos aihe on vieras Termien valinta? Luotettavuuden arviointi? Millaista tietoa ylipäänsä on tarjolla?

Tuloslistan kärkeen nousevat: Hakusanat esiintyvät usein, lähekkäin, ja sivun alkuosassa Hakusanat ovat tärkeissä osioissa esim. otsikossa tai osoitteessa Sivulle on paljon linkkejä huom. mainoslinkit ja sivun jako somessa lasketaan Muita vaikuttajia: Page ranking, tulosten personointi Hakukoneoptimointi Sivut toteutetaan Googlen hakuperiaatteet ja suositut hakusanat huomioiden

Google ei löydä paljon kuvia tai videoita sisältäviä sivuja kirjautumista vaativia sivuja sivuja joilta hakurobotit on estetty sivuja joille ei ole linkkejä tietokantoja

Googlaa Googlaa tehokkaasti Mieti tarkkaan hakusanasi Synonyymit, tieteen termit, sanamuodot Valitse sanat, jotka esiintyisivät haluamallasi sivulla Varioi ja yhdistele eri tavoin! Paranna hakuasi Aiheeseen liittyvät haut –ehdotukset ”Fraasit” Haun kohdistus esim. blogeihin Tarkennettu haku (esim. pdf-haku)

Tämä oli vain alkua! Street View Picasa Google.com Kääntäjä Google.news Kuvahaku Blogger Google+ Kartat Paikkatieto Scholar Syötteenlukija Drive

Tieto haltuun –hanke Heidi Eriksson Syksy 2012

Kuvien käyttö Valokuva on teos l. tekijänoikeuksien suojaama Näyttäminen sallittua, kopiointi kiellettyä! Valokuvan suoja-aika 50 vuotta (1966-) Kohtelias kysyy lupaa myös kuvan kohteelta ennen julkaisua Muista lähdeviite! = mistä olet kuvan poiminut ja kuka sen on ottanut

Sallittuja kuvia Avoimen lisenssin kuvat esim. Creative Commons (fi)Creative Commons Kansainvälisellä CC-sivulla kuvien hakumahdollisuus Kansainvälisellä CC-sivulla Wikimedia Commons Googlen ja Flickrin tarkennettu kuvahaku: GooglenFlickrin hae uudelleenkäytettäviä kuvia Opetuskäyttöön tarkoitetut kuvat: Linkkejä mm. Toki-verkkokirjastossaToki-verkkokirjastossa Opettajien jakamat kuvat, esim. Aken kuvatAken kuvat Satunnaisilla sivuilla ks. käyttöehdot, copyrights tai terms of use

Lue lisää Noudata suomalaisia sääntöjä, mutta ulkomaisia palveluja käyttäessä noudata myös sikäläistä lakia Lue lisää ja seuraa: Tarmo Toikkanen ”Opettajan tekijänoikeusopas” Kirjan blogi Nauhoitettu luento

Seuraa kiinnostavia aiheita helposti

Kollegat ja asiantuntijat verkossa Henkilökohtaiset blogit seuraa syötteenlukijalla (ks. videot Mikä on RSS ja Googlen syötteenlukijan käyttö)Mikä on RSS Googlen syötteenlukijan käyttö seuraa Twitterissä hyödynnä linkkejä tiedonhaussa Verkostoidu, vakoile ja ota osaa vinkkiverkko.ning.com Facebook-ryhmät Hyvät linkit muistiin ja jakoon Diigo, Delicious ja Evernote