19.3.2009 Hanna Lounela LINTUINFLUENSSA NEWCASTLEN TAUTI.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hiv ja aids.
Advertisements

Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
Lelujen turvallisuudella ei leikitä • Joululelujen 15. vuosittainen markkinavalvontaprojekti • Ensimmäisiä leluprojekteja toteutettiin jo 70-luvulla •
HIV-infektio tänään – Elämää ilman AIDS:ia? A 119
Kuinka hyödynnän Nasevaa Hyvinvointituen ehtojen valvonnassa
Estemenetelmät.
Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi
Eläinlääkäri Sanna Sainmaa, Suomen Siipikarjaliitto ry.
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti
Seksuaalisuus Hiv-säätiö / Hiv-tukikeskus | vaihde |
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2009 / Jyväskylän yliopisto.
Uudet ulkomaiset yritykset v Lehdistötilaisuus Invest in Finland Tuomo Airaksinen
Kappale 18 Tartuntataudit leviävät mikrobin välityksellä eliöstä toiseen. Tartuntataudit leviävät pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Mikrobit pääsevät.
Henri Kesti Myllytulli Mytlpt-09E ◦ Virus on haittaohjelma, joka on tehty tuhoamaan ja häiritsemään tietokonetta ja sen tiedostoja ◦ Jokaisessa.
Elimistön puolustusjärjestelmä
Sairasteluiden välttäminen
VARHAINEN TOTEAMINEN – Milloin tarjota hiv-testiä?
Tartuntataudit s
Lintuinfluenssa Med-Video Oy A kalvoa
Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Huumetrendit Huumetilanne Suomessa Kansallinen huumevuosiraportti.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 11 - Teemu Mutanen Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Kotitehtävä 11 - ratkaisu.
Parkinsonin taudin ensioireet ja diagnosointi
ELÄINSUOJELULAKI 2 luku Eläintenpito P33 § Yleiset periaatteet Eläimiä on kohdeltava hyvin eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Tarpeettoman.
KERTATÄYTTÖISET NAUTAKASVATTAMOT –
Eläinsuojien ympäristöluvat ja valvonta
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Harrastesiipikarjan terveystarkkailuohjelma Pia Vennerström Erikoistutkija Tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri.
Hanna Lounela HELPOSTI LEVIÄVIEN ELÄINTAUTIEN VASTUSTAMINEN Kuva: Katri Kaaro.
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
Hanna Lounela KLASSINEN SIKARUTTO JA AFRIKKALAINEN SIKARUTTO Kuva: Wikipedia Kuva: Hanna Lounela Kuva: Katri Kaaro.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Täit.
Ihmiselle tehtävät geenitestit Minttu Koskela 3A.
ILMAN EPÄPUHTAUDET Lähteet, torjunta, mahdolliset terveysvaikutukset.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Näin voit estää tartunnan Hygieniahoitajat
Vrt. Tartuntatautien osuus kuolinsyynä…
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
TE1 Tartuntataudit Hurtig
Epilepsia.
Afrikkalainen sikarutto
TIETOTURVA Sami Hilli tlpt14B.
TVT-harjoituksia H5 Tietoturva
TIETOTURVALLISUUS.
Maidontuotanto Tuotantopanokset Ohjaus ja valvonta Rehun valmistus
Potilaan eristäminen sairaalassa
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
BIOTERRORISMI JA BIOASEET
SYÖVÄLLE ALTISTAVAT MIKROBIT
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Perusasteen jälkeisen tutkinnon suorittaneet kunnittain Turunmaan seutukunnassa 2015 Vuoden 2017 aluerajat Lähde: Tilastokeskus.
Kana ja kukko.
Vesirokko.
HIV -Mikä on human immunodefiency virus? -Miten se tarttuu?
Tartuntatautien ehkäisy
Porsastuotanto Tuotantopanokset Rehun valmistus Ohjaus ja valvonta
Eläintenhoito Tuotanto-panokset Resurssit Ohjaus ja valvonta
Kanojen hoito ohjeet Peltolan tila
Opiskelijoiden hepatiitti B -rokottamisesta
KPL 12: Tartuntataudit.
Immuunikato: HIV-infektio; Human immunodeficiency virus - eteneminen hoitamattomana Oireeton/vähäoireinen jakso- suurin osa infektoituneista soluista imukudoksiin,
POTILAAN NÄKÖKULMASTA
Broilerit ja kanat.
Broilerit ja kanat.
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
Esityksen transkriptio:

Hanna Lounela LINTUINFLUENSSA NEWCASTLEN TAUTI

Hanna Lounela MILLOIN ON SYYTÄ EPÄILLÄ HELPOSTI LEVIÄVÄÄ ELÄINTAUTIA? Lintujen oireet viittaavat kyseiseen tautiin Useita lintuja sairastuu/kuolee lyhyen ajan sisällä Samanlaisia oireita ei ole ennen ollut tilalla Luonnonvaraiset linnut ovat voineet olla kosketuksissa siipikarjaan tai niiden rehuihin

Hanna Lounela LINTUINFLUENSSA JA NEWCASTLEN TAUTI Erittäin helposti leviäviä viruksia –tartunta voi tulla myös luonnonvaraisista linnuista Voi tarttua ihmiseen –lintuinfluenssa voi aiheuttaa vakavan taudin ihmisellä –Newcastlen tauti aiheuttaa lähinnä silmätulehdusta Oireet linnuilla: –korkea kuolleisuus –apatia, kyyhöttäminen –syömättömyys, muutokset juomaveden kulutuksessa –hengitystieoireet –kouristukset, halvaukset ja muut hermostolliset oireet –heltan ja jalkojen turvotus ja sinerrys –muninnan lasku

Hanna Lounela LINTUINFLUENSSA Vuoden 2008 tapaukset Lähde: OIE World Animal Health Information Database Interface (WAHID)

Hanna Lounela NEWCASTLEN TAUTI Tilanne vuoden 2008 lopussa HUOM! Lähes kaikissa maissa siipikarjaa rokotetaan tautia vastaan. Suomessa siipikarjan rokottaminen Newcastlen tautia vastaan on kielletty. Lähde: OIE World Animal Health Information Database Interface (WAHID)

Hanna Lounela Lintuinfluenssaan ja Newcastlen tautiin liittyviä oireita Kuvat: Dr. David E. Swayne, USDA, AFIP ja CFSPH ja Dr. Ilaria Caputa, IZSVe

Hanna Lounela VIRANOMAISEN TOIMET TAUTITAPAUKSESSA Tartunnan alkuperän ja levinneisyyden selvittäminen Tartuntatilan lintujen lopetus ja hävitys Tartuntatilan tyhjennys, puhdistus ja desinfiointi, lannan ja munien hävittäminen tai käsittely Suoja- ja valvontavyöhykkeiden perustaminen tilan ympärille –lintujen ja linnuista saatavien tuotteiden kuljettamisen rajoittaminen –tilojen tutkiminen

Hanna Lounela MITEN ESTÄN ELÄINTAUTIEN TULON TILALLENI? Eläinostojen turvallisuus Kuolleiden eläinten asianmukainen hävittäminen Rehujen turvallisuus ja suojaus Rehuhygienia ja muu siisteys Tuhoeläinten torjunta Varoaika oman ulkomaanmatkan jälkeen Suojavarusteet vierailijoille, tautisulku Eläinliikenteen kirjanpidon ylläpito Rakennusten kunnossapito ja siisteydestä huolehtiminen Ilmoita tautiepäilystä välittömästi eläinlääkärille

Hanna Lounela Kuva: