Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

00.0.2008Esitelmän pitäjän nimi Metro- ja raitioliikenteen hallintomallivaihtoehdot.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "00.0.2008Esitelmän pitäjän nimi Metro- ja raitioliikenteen hallintomallivaihtoehdot."— Esityksen transkriptio:

1 00.0.2008Esitelmän pitäjän nimi Metro- ja raitioliikenteen hallintomallivaihtoehdot

2 SISÄLLYS 1. Tausta 2. Nykytila 3. HKL:n rakenteen ja roolin muuttuminen vuonna 2010 4. Vaihtoehtoiset hallintomallit 5. Toimenpide-ehdotukset 2

3 1.Taustaa (1) HKL on vuodesta 1945 lähtien vastannut Helsingin sisäisen liikenteen järjes- tämisestä. HKL on tilannut bussi-, metro-, raitio- ja lauttaliikenteen ja tuottanut metro- ja raitioliikenteen. Lisäksi se on vastannut metro- ja raitioliikenteeseen liittyvästä infrasta. HKL:n suunnitteluyksikkö on vastannut Helsingin sisäisen joukkoliikenteen suunnittelusta, tutkimuksesta ja kehittämisestä sekä Helsingin sisäisen bussiliikenteen kilpailuttamisesta. Helsingin sisäinen joukkoliikenne on ollut osa pääkaupunkiseudun joukkoliiken- nejärjestelmää, johon sisältyy yhteinen lippujärjestelmä. Kuntien rajat ylittävän seutuliikenteen sekä Espoon, Vantaan, Keravan ja Kirkkonummen sisäisen liikenteen suunnittelusta ja kilpailuttamisesta on vastannut vuonna 1970 perustettu Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV.

4 1. Taustaa (2) Vuoden 2010 alusta lähtien HKL huolehtii metroliikenteen ja raitioliikenteen tuottamisesta sekä järjestää joukkoliikenteenä hoidettavan vesiliikenteen ja siihen liittyvän huoltoliikenteen joukkoliikenteen tarvitsemasta infrastruktuurista (toteutus, suunnittelu, rakentaminen, kunnossapito) joukkoliikenteen liityntäpysäköintipaikkojen järjestämisestä. HKL:n suunnittelu- ja tilaajatoiminnot yhdistyivät 1.1.2010 alkaen YTV:n liikenneosaston kanssa Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymäksi.

5 2. Nykytila (1) HKL jakaantuu toiminnallisesti 1.1. 2010 alkaen neljään yksikköön: Rakennusyksikkö (RAY) : joukkoliikenneinfra Hallinto- ja talousyksikkö (HTY) : HKL:n konsernipalvelut jotka muodostavat yhdessä HKL:n emoyksikön Raitioliikenneyksikkö (RL): raitioliikennetuotanto Metroliikenneyksikkö (ML): metroliikennetuotanto HKL:n emoyksikkö ja HKL-RL ja HKL-ML ovat kirjanpidollisesti erillisiä yksikköjä

6 HKL:n nykytilaa kuvaavat seuraavat tunnusluvut (2010): Milj. euroaRLMLRAYHTYHKL Liikevaihto 1) 47,824,369,30,5125,1 Matkustajat 2) 54,957,3--113,7 Henkilökunta 3) 5602089443905 1)TB 2010 2)Ennuste 2009, sisältää Suomenlinnan liikenteen 1,5 milj. matkaa 3)Tilanne 1.12.2009 2. Nykytila (2)

7 3. HKL:n rakenteen ja roolin muuttuminen v. 2010 Vuoden 2010 alusta lähtien HKL tulee toimimaan metro- ja raitioliikenteen tuottajana sekä huolehtimaan Helsingin joukkoliikenneinfrastruktuurista. Tämän lisäksi HKL vastaa järjestäjänä Suomenlinnan liikenteestä. HKL:n toiminta ja tulot tulevat lähes kokonaan perustumaan HSL:n kanssa solmittaviin pitkäaikaisiin liikennöintisopimuksiin (10 v.) ja HKL:n hallinnoiman joukkoliikenneinfran käyttöä koskeviin sopimuksiin (kumppanuussopimus). HKL:n tulot tulevat muodostumaan HSL:n maksamista raitio- ja metroliikenteen sekä Suomenlinnan liikenteen operointikorvauksista, sekä HSL:n maksamista raitioliikenteen, metroliikenteen ja muun joukkoliikenneinfran käyttökorvauksista sekä HKL:n liiketoiminnan muista tuloista (mm. mainostulot, vuokratulot). HKL:n roolin muuttumista havainnollistaa kuva 1.

8 Kuva 1: HKL:n rakenteen ja roolin muuttuminen v. 2010

9 4. Vaihtoehtoiset hallintomallit (1) Helsingin kaupungin omistajapoliittisten linjausten mukaan: Liikennelaitoksen omistus pidetään nykyisellään tai sen omistuspohjaa laajennetaan Liikennelaitoksen toimintaa kehitetään tuottajaorganisaationa. Metro- ja raitiovaunuliikenteen hallintomallit selvitetään Toiminnan tavoitteena on kilpailukykyinen ja kustannustehokas toiminta Alustavat hallintomallit on kuvattu taulukossa 1.

10 Taulukko 1: Vaihtoehtoiset hallintomallit

11 4. Toimenpide-ehdotus Ehdotetaan tutkittavaksi seuraavat hallintomallivaihtoehdot: 1.Liikelaitosmalli HKL jatkaa liikelaitoksena yhtenä kokonaisuutena. 2.Osakeyhtiömalli A.Osakeyhtiö HKL yhtiöitetään yhtenä kokonaisuutena. B.Konserni HKL yhtiöitetään konsernikokonaisuudeksi siten, että HKL-Raitioliikenne ja HKL- Metroliikenne yhtiöitetään omiksi tytäryhtiöikseen ja HKL:n infratoiminnot ovat joko osa HKL-Emoyhtiötä tai infratoiminnot muodostetaan omaksi tytäryhtiökseen. 3.Yhdistelmämalli (liikelaitos & tytäryhtiöt) HKL-Raitioliikenne ja HKL-Metroliikenne yhtiöitetään HKL-Liikelaitoksena jatkavan liikelaitoksen tytäryhtiöiksi. HKL:n infratoiminnot ovat joko osa HKL-Liikelaitosta tai myös infratoiminnot muodostetaan liikelaitoksen tytäryhtiöksi.


Lataa ppt "00.0.2008Esitelmän pitäjän nimi Metro- ja raitioliikenteen hallintomallivaihtoehdot."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google