Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

The Nature of Work and the Stress of Higher Status Scott Shieman, Yuko Kurashina Whitestone, Karen Van Gundy Journal of Health and Social Behavior 2006,

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "The Nature of Work and the Stress of Higher Status Scott Shieman, Yuko Kurashina Whitestone, Karen Van Gundy Journal of Health and Social Behavior 2006,"— Esityksen transkriptio:

1 The Nature of Work and the Stress of Higher Status Scott Shieman, Yuko Kurashina Whitestone, Karen Van Gundy Journal of Health and Social Behavior 2006, Vol. 47 (September): 242-257

2 Tutkimus Onko ammatillisella asemalla ja työolosuhteilla yhteys työ-koti (work to home) konfliktiin? Onko ammatillisella asemalla ja työolosuhteilla yhteys työ-koti (work to home) konfliktiin? Jos on, niin onko työ-koti konfliktin kokemisessa sukupuolten välisiä eroja? Jos on, niin onko työ-koti konfliktin kokemisessa sukupuolten välisiä eroja?

3 Teoriat ja hypoteesit 1/3 Roolirasitusteorian (role strain theory) mukaan eri rooleihin sidotut vaatimukset ja velvoitteet kilpailevat yksilön rajallisesta ajasta ja energiasta. Roolirasitusteorian (role strain theory) mukaan eri rooleihin sidotut vaatimukset ja velvoitteet kilpailevat yksilön rajallisesta ajasta ja energiasta. Työ-koti -konflikti (work-to-home conflict) tarkoittaa siis sitä, että työn roolit ja vaatimukset häiritsevät työn ulkopuolisia aktiviteetteja. Vastaavasti on myös (home to work) koti-työ konflikti. Tutkimuksessa on keskitytty työ koti -suuntaan mm. siksi, että se on yleisempi. Työ-koti -konflikti (work-to-home conflict) tarkoittaa siis sitä, että työn roolit ja vaatimukset häiritsevät työn ulkopuolisia aktiviteetteja. Vastaavasti on myös (home to work) koti-työ konflikti. Tutkimuksessa on keskitytty työ koti -suuntaan mm. siksi, että se on yleisempi.

4 Teoriat ja hypoteesit 2/3 Stress of higher status hypoteesi, jonka mukaan korkeassa ammattiasemassa olevat henkilöt, joilla on päätäntävaltaa, autonomiaa, vaihteleva/monipuolinen(nonroutine) työ, vaatimuksia, ovat sitoutuneita, pitkät työpäivät sekä parempi palkka saattavat kokea enemmän työ-koti konfliktia. Stress of higher status hypoteesi, jonka mukaan korkeassa ammattiasemassa olevat henkilöt, joilla on päätäntävaltaa, autonomiaa, vaihteleva/monipuolinen(nonroutine) työ, vaatimuksia, ovat sitoutuneita, pitkät työpäivät sekä parempi palkka saattavat kokea enemmän työ-koti konfliktia. Korkea asema sekä siihen liittyvät työolosuhteet kuten päätäntävalta, autonomia, vaihtelevuus ja tulot voivat toisaalta myös vähentää työ-koti konfliktia (resources of higher status hypothesis). Korkea asema sekä siihen liittyvät työolosuhteet kuten päätäntävalta, autonomia, vaihtelevuus ja tulot voivat toisaalta myös vähentää työ-koti konfliktia (resources of higher status hypothesis).

5 Teoriat ja hypoteesit 3/3 Perinteinen rooli tasapaino (traditional role balance) näkemyksen perusteella naiset saattavat kokea enemmän työ -koti konfliktia, koska miehille on hyväksyttävämpää ”tuoda työt kotiin”. Tasa-arvo teorian mukaan perinteiset roolit ovat murtumassa ja siitä syystä konflikti on yhtä suuri sekä miehillä että naisilla. Perinteinen rooli tasapaino (traditional role balance) näkemyksen perusteella naiset saattavat kokea enemmän työ -koti konfliktia, koska miehille on hyväksyttävämpää ”tuoda työt kotiin”. Tasa-arvo teorian mukaan perinteiset roolit ovat murtumassa ja siitä syystä konflikti on yhtä suuri sekä miehillä että naisilla.

6 Toteutus 1/2 Työ-koti konflikti: Kuinka usein työsi vaatimukset häiritsevät perhe-elämääsi? Kuinka usein kotona ollessasi ajattelet työasioita? Usein, kohtuullisen usein, silloin tällöin, en koskaan. Työ-koti konflikti: Kuinka usein työsi vaatimukset häiritsevät perhe-elämääsi? Kuinka usein kotona ollessasi ajattelet työasioita? Usein, kohtuullisen usein, silloin tällöin, en koskaan. Ammatti (occupation): Johtaja, keskitason asiantuntija, hallinnolliset ammatit, myyntityö, ammattitaitoa vaativat työt, työt joihin ei vaadita ammattitaitoa/ ammattitaidottomat. Ammatti (occupation): Johtaja, keskitason asiantuntija, hallinnolliset ammatit, myyntityö, ammattitaitoa vaativat työt, työt joihin ei vaadita ammattitaitoa/ ammattitaidottomat. Itsenäinen ammatinharjoittaja, yrittäjä: Onko työnantajaa vai työskenteletkö yksin? Itsenäinen ammatinharjoittaja, yrittäjä: Onko työnantajaa vai työskenteletkö yksin? Päätäntävalta: Työskenteleekö kukaan alaisuudessasi tai oletko palkannut alaisia? Kuuluuko työhösi, jonkun ohjaaminen? Päätäntävalta: Työskenteleekö kukaan alaisuudessasi tai oletko palkannut alaisia? Kuuluuko työhösi, jonkun ohjaaminen?

7 Toteutus 2/2 Autonomia: Teetkö päätökset itse? Päätätkö itse työtahdistasi? Onko sinulla runsaasti vapauksia päättää miten työskentelet? Päättääkö esimiehesi mitä teet ja miten? Esimies aina vahtii mitä teet töissä? Autonomia: Teetkö päätökset itse? Päätätkö itse työtahdistasi? Onko sinulla runsaasti vapauksia päättää miten työskentelet? Päättääkö esimiehesi mitä teet ja miten? Esimies aina vahtii mitä teet töissä? Vaihteleva/monipuolinen (nonroutine) työ: Teen asioita aina uudestaan ja uudestaan? Työ on tylsää ja toistuvaa? Työ on raatamista? Vaihteleva/monipuolinen (nonroutine) työ: Teen asioita aina uudestaan ja uudestaan? Työ on tylsää ja toistuvaa? Työ on raatamista? Työn vaatimukset: Sinulla on enemmän töitä kuin useimmilla ihmisillä? Onko sinulla enemmän töitä kuin pystyt tehdä? Työn vaatimukset: Sinulla on enemmän töitä kuin useimmilla ihmisillä? Onko sinulla enemmän töitä kuin pystyt tehdä? Työaika: Kuinka monta tuntia teet töitä viikossa? Työaika: Kuinka monta tuntia teet töitä viikossa? Tulot: Luokat 5000$ välein Tulot: Luokat 5000$ välein Työhön sitoutuminen: Jotkin minulle tapahtuvat tärkeimmät asiat ovat työasioitani? Työhön sitoutuminen: Jotkin minulle tapahtuvat tärkeimmät asiat ovat työasioitani?

8 Tulokset Tutkimuksessa kävi ilmi, että sekä miehet että naiset, jotka ovat korkeassa asemassa kokivat enemmän työ- koti konfliktia kuin alemmassa asemassa olevat työntekijät. Tutkimuksessa kävi ilmi, että sekä miehet että naiset, jotka ovat korkeassa asemassa kokivat enemmän työ- koti konfliktia kuin alemmassa asemassa olevat työntekijät. korkeaa työ-koti konfliktia kokivat myös itsenäiset elinkeinonharjoittajat, henkilöt joilla on enemmän päätäntävaltaa, on vaativa työ, jotka ovat sitoutuneita työhönsä (involvement) sekä myös ne jotka tekivät pitkää työpäivää. korkeaa työ-koti konfliktia kokivat myös itsenäiset elinkeinonharjoittajat, henkilöt joilla on enemmän päätäntävaltaa, on vaativa työ, jotka ovat sitoutuneita työhönsä (involvement) sekä myös ne jotka tekivät pitkää työpäivää. Ainoa merkittävä sukupuolten välillä oli vaihtelevan (nonroutine) työn osalta, joka oli positiivisessa yhteydessä miesten kokemaan työ-koti konfliktiin, mutta neg. yhteydessä naisten kokemaan työ-koti konfliktiin. Ainoa merkittävä sukupuolten välillä oli vaihtelevan (nonroutine) työn osalta, joka oli positiivisessa yhteydessä miesten kokemaan työ-koti konfliktiin, mutta neg. yhteydessä naisten kokemaan työ-koti konfliktiin.

9 Muuta huomioitavaa Ihmiset jotka kokevat työ-koti konfliktia saattavat valikoitua työvoimasta jollakin tavoin. Ihmiset jotka kokevat työ-koti konfliktia saattavat valikoitua työvoimasta jollakin tavoin. Korkeamman aseman työntekijöillä on paremmat mahdollisuudet hakeutua tehtäviin jossa työ- koti konfliktia voi välttää. Tästä syystä tutkimus saattaa aliarvioida korkean aseman ja työ-koti konfliktin positiivista yhteyttä etenkin naisten osalta. Korkeamman aseman työntekijöillä on paremmat mahdollisuudet hakeutua tehtäviin jossa työ- koti konfliktia voi välttää. Tästä syystä tutkimus saattaa aliarvioida korkean aseman ja työ-koti konfliktin positiivista yhteyttä etenkin naisten osalta. Yleistys on rajoitettu Yleistys on rajoitettu


Lataa ppt "The Nature of Work and the Stress of Higher Status Scott Shieman, Yuko Kurashina Whitestone, Karen Van Gundy Journal of Health and Social Behavior 2006,"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google