Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

PBL Ongelmaperustainen oppiminen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "PBL Ongelmaperustainen oppiminen"— Esityksen transkriptio:

1 PBL Ongelmaperustainen oppiminen
Taitotavoitteet ongelman tunnistaminen ja ratkaiseminen tiedonhankinta tiedon rakentaminen ryhmässä teorian soveltaminen käytäntöön palautteen jakaminen viestintä ryhmätyö

2 Virtuaaliryhmän toiminnan ominaispiirteitä
Kirjallinen viestintä oheisviestintä muuttuu   (ilmeet, tunteet) mahdollisuus: hitaat mukaan syvällisempi pohdinta (erot opiskelijoiden välillä?) Eriaikainen viestintä (ainakin osittain) aikataulusopimusten ja sitoutumisen tarve Tuntemattomat kaverit tutustumispalsta (ohjaaja aloittaa)

3 PBL verkossa 4 – 8 opiskelijan ryhmät 1 oppimistehtävä per viikko
voi sisältää projektin, josta laaditaan väli- ja loppuraportti (partneriryhmien välinen vertaisarviointi kummassakin vaiheessa, ohjaajan suorittama arviointi vain lopussa) opiskelija etsii tietoa lähteistä opiskelijat rakentavat tietoa ryhmäkeskustelussa opettaja ohjaa prosessia (ei jaa tietoa)

4 PBL-keskustelu verkossa
avaus/purkukeskustelu --- samanaikainen --- eriaikainen

5 Viikonpäivä 2, 3, 4, 5, 6, 7 – viikonpäivä 1
Viikonpäivä 1 Viikonpäivä 2 Viikonpäivä 2, 3, 4, 5, 6, 7 – viikonpäivä 1 Uusi teh-tävä Avaus­ ehdo-tukset/ kes-kustelu (GDB) Avaus-muistio (GDB) Itse-opis­ kelu Purku-keskus-telu (GDB) Purku- muistio (GDB) Purku-alustuk-set (GDB) -kokous (GVC) Ohjaajan palaute (GDB) Avaus­ kokous (GVC)  Kuvio 1. Työprosessi (GDB = Group Discussion Board, GVC = Group Virtual Classroom)

6 PBL verkossa 8 askelta Avaus Purku 1. Selvitä käsitteet
2. Määrittele ongelma 3. Aivoriihi 4. Analyysi/jäsentely 5. Laadi oppimistavoitteet Purku 6. Itseopiskelu 7. Purkukeskustelu 8. Arviointi

7 Vaihe 1: Selvitä käsitteet (Clarify concepts)
Lue virike (Bb  Assignments  Oppimistehtävät). Kirjoita ylös mahdolliset epäselvät käsitteet ja selvitä, mitä ne merkitsevät.

8 Vaihe 2: Määrittele ongelma (Define the problem)
·Ajattele mahdollisia ongelmia ja laadi yksi. ·Voit myös laatia vaihtoehtoisia ongelmia. ·Kysy ensin itseltäsi: ”Mistä on kyse?” Ongelma-sana viittaa siihen, mitä virike käsittelee. Toisin sanoen ongelman määrittely vastaa aiheen otsikointia lausemuodossa eli joko toteamuksen tai kysymyksen muodossa.

9 Vaihe 3: Aivoriihi (Brainstorming)
·Pohdi ongelmaa ja mieti, mitä jo tiedät ongelma-alueesta. ·Kirjoita muistiin sanoja, käsitteitä ja ideoita, jotka liittyvät ongelmaan. ·Pyri tuottamaan paljon ideoita äläkä ole kriittinen tässä vaiheessa.

10 · Analysoi aivoriihesi tuloksia.
Vaihe 4: Analyysi ja jäsentely (Analysis and systematic classification) · Analysoi aivoriihesi tuloksia. · Pohdi eri käsitteiden välisiä suhteita. · Muodosta näiden käsitteiden ja niiden välisten suhteiden avulla käsitejärjestelmä (oma työteoriasi, joka perustuu nykyiseen käsitykseesi asiasta). · Ilmaise työteoriasi sanoin ja kuvin. Toisin sanoen kirjoita lyhyt yhteenveto ja piirrä jäsentelymalli (miellekartta, käsitekartta tai muu sopiva kuvio), jolla kuvaat työteoriaasi.

11 Vaihe 5: Laadi oppimistavoitteet (Formulate learning objectives)
·  Laadi kahdesta neljään oppimistavoitetta kysymysten tai toteamusten muotoon. ·  Oppimistavoitteiden tulee ohjata sinua soveltamaan uusia teoreettisia käsitteitä johonkin käytännön ratkaisuun, joka liittyy esimerkiksi virikkeeseen tai valittuun yritykseen, tuotteeseen tai ilmiöön. [Projektikurssilla teoriaa tulee soveltaa vahvasti projektin asiayhteyteen.]

12 Vaiheet 1 – 5 virtuaaliryhmässä
Ryhmän jokaisen jäsenen tulee sisällyttää omaan osuuteensa seuraavat asiat: ·         Ongelmaehdotukset ·         Työteoria (yhteenveto ja kuvio) ·         Kahdesta neljään oppimistavoitetta

13 Avausmuistio · Keskustelu lyhyesti. · Ongelma.
·  Työteoria (yhteenveto ja jäsentelymalli). ·  Kahdesta neljään oppimistavoitetta. ·  Vuorovaikutusmuoto ja jokaisen jäsenen panostus.

14 Vaihe 6: Itseopiskelu (Self-study)
· Perehdy pakollisiin ja toivon mukaan myös suositeltaviin lähteisiin. Etsi itse lisälähteitä, koska yhtenä tärkeänä tavoitteena on oppia etsimään, arvioimaan ja soveltamaan uusia lähteitä käytännön ratkaisuihin. · Pidä oppimistavoitteet kirkkaina mielessäsi. Sen sijaan, että lukisit joka sanan tai rivin tekstistä, pyri löytämään vastauksia oppimistavoitteisiin, koska ne toimivat opiskelusi punaisena lankana ja johtotähtenä. · Sovella oppimaasi teoriaa virikkeen esimerkkiin tai oppimistavoitteissa valittuun asiayhteyteen. [Projektikurssilla teoriaa tulee soveltaa vahvasti projektin asiayhteyteen.] · Tee muistiinpanoja varmistuaksesi, että ymmärrät opiskelemiesi asioiden pääkohdat. Muistiinpanojen tekeminen valmistaa sinua purkukeskusteluun. · Luonnostele itsellesi käsitekarttoja, miellekarttoja, jäsentelymalleja tai selitysmalleja (uusi käsitejärjestelmä tai teoria). Voit yhdistellä eri teorioita tai jopa parantaa niitä omien näkemystesi mukaan, jos osaat perustella näkemyksesi. · Vertaa löydöksiäsi avausmuistion työteoriaan, jotta ymmärrät oppimasi asiat. ·  Merkitse muistiin käyttämäsi lähteet ja pyri arvioimaan niiden luotettavuutta. Toisin sanoen varaudu kertomaan ryhmäsi jäsenille, keiden kanssa olet ”keskustellut”. · Pohdi myös oppimisprosessiasi. Toisin sanoen tee joitakin muistiinpanoja siitä, miten materiaali vaikutti ajatteluusi. (Tämä auttaa sinua myös kommentoimaan oppimistasi laadullisesti itsearviointilomakkeilla, joita sinun tulee täyttää ohjaajan luettavaksi.)

15 Vaihe 7: Purkukeskustelu (Closing discussion)
· Osallistu keskusteluun aktiivisesti ja ajallaan. Ohjaaja seuraa keskustelua. · Osallistu tiedon rakentamiseen ryhmässä jakamalla oppimasi asiat muiden kanssa. Esitä tietoa ja ehdotuksia yhteisesti pohdittavaksi. · Perustele mielipiteesi ja näkemyksesi. · Käytä kuvioita ja liitetiedostoja tarvittaessa. Älä käytä skandinaavisia merkkejä missään liitetiedostoissa. · Esitä kysymyksiä, joilla voit tarkistaa ymmärrystäsi ja haastaa muita keskusteluun. · Seuraa muiden keskustelua. Anna kriittistä ja rakentavaa palautetta toisten ajatuksista ja näkemyksistä. Haasta muiden ajatukset hyvin perustelluilla kommenteillasi. · Pohdi ja testaa erilaisia näkemyksiä. · Omaksu tarvittaessa toisen henkilön näkökulma ja arvioi sitä kriittisesti. · Pyrkikää ryhmänä saavuttamaan yhteinen näkemys avainkäsitteistä ja –malleista. Omaksukaa vankka teoriapohja ja soveltakaa sitä analyyttisesti oppimistehtävän virikkeeseen tai oppimistavoitteessa valittuun asiayhteyteen.

16 Vaihe 8: Arviointi (Evaluation)
Arvioi keskustelun tasoa (1) ryhmädynamiikan näkökulmasta ja (2) oman oppimisesi näkökulmasta verrattuna asetettuihin oppimistavoitteisiin.

17 Vaiheet 6 – 8 virtuaaliryhmässä
Opiskelijaryhmän jokaisen jäsenen tulee opiskella tehtävän koko tarkasteltava aihealue. Vuorovaikutus, ei yksinpuheluiden summa. Tiedon rakentaminen yhdessä. Palautteen antaminen ja kysymysten esittäminen Viittausohje Vuoropuhelu teorian kanssa Teorian soveltaminen

18 Purkumuistio · Avausmuistiossa määritellyt oppimistavoitteet.
· Hyvin jäsennelty kuvaus purkukeskustelusta: teoria ja sovellus. · Tehtävän ja oppimistulosten arviointi. Kuvaus vuorovaikutusprosessista ja ryhmän jäsenten panostuksista.

19 PBL verkossa itsearviointi ryhmäarviointi vertaisarviointi (projektin väli- ja loppuraportin arviointi partneritiimien kesken)

20 Väli-raportti partneri­ryhmälle/-ryh-mältä (DB) Palaute partneri­ryh-mälle/-ryh-mältä (DB) Muutok-set ja lisäykset raporttiin kurssin aikana Loppu-raportti partneri­ryhmälle/ryh-mältä (DB) Paran-nettu loppu-raportti ohjaajalle (GDB) Palaute ja arviointi ohjaajalta (GDB) Ryhmä-arviointi ohjaajalle (GDB) Kuvio 1. Projektin raportointiprosessi (DB = Discussion Board, GDB = Group Discussion Board)


Lataa ppt "PBL Ongelmaperustainen oppiminen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google