Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tutkintoja ja tutkinnon osia voi suorittaa myös työtoiminnassa järjestöissä, liikuntaseuroissa, pajoilla ja vankiloissa! Tutkintoja työtoiminnassa opinnollistamisen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tutkintoja ja tutkinnon osia voi suorittaa myös työtoiminnassa järjestöissä, liikuntaseuroissa, pajoilla ja vankiloissa! Tutkintoja työtoiminnassa opinnollistamisen."— Esityksen transkriptio:

1 Tutkintoja ja tutkinnon osia voi suorittaa myös työtoiminnassa järjestöissä, liikuntaseuroissa, pajoilla ja vankiloissa! Tutkintoja työtoiminnassa opinnollistamisen avulla –kehittämishanke 31.12.2016 saakka Rahoittaja Opetushallitus * Monipuolistamme näyttötutkintotoiminnan prosessia ja kehitämme sitä uusille kohderyhmille soveltuvaksi, opinnollistamisen työkaluja hyödyntäen. * Kehittämisen kohteena ovat työympäristön tunnistaminen, opinnollistaminen, osaamisen tunnistaminen, sekä näyttötutkinnon osien suorittaminen monimuotoisissa työympäristöissä. * Tärkeänä kehittämisen kohteena on työelämän ja opetushenkilöstön osaamisen yhdistäminen tutkinnon suorittamisen prosessissa. Toimintaa ovat kehittämässä Luksia, Keskuspuiston ammattiopisto, Kanneljärven Opisto ja Kisakallion Urheiluopisto

2 Työympäristön tunnistaminen Osaamistodistuksessa osaamista on verrattu Opetushallituksen hyväksymiin ammatillisten perustutkintojen tutkintojen perusteisiin. Mallia voidaan käyttää oppimisympäristössä, jossa on tunnistetut mahdollisuudet hankkia ammatillisten perustutkintojen mukaista osaamista. Oppimisympäristön tunnistuksen voi tehdä oppilaitoksen ja työpajan henkilöstö yhteistyössä. Tunnistaminen dokumentoidaan oppimisympäristön tunnistamisraportilla.

3 Opinnollistaminen Opinnollistamisella tarkoitetaan ammatillisen opetuksen perustutkintojen opetussuunnitelmien kielen muuttamista käytännön työtehtäviksi. Tämä tarkoittaa sitä, että oppimis- tai työympäristöjen työtehtävät avataan, jonka jälkeen tutkitaan mihin tutkintoon tai tutkinnon osaan nämä työtehtävät kuuluvat. Tämä tehdään yhteistyössä alan ammatillisen opettajan ja työympäristön ohjaushenkilöstön kanssa. Työympäristöksi voidaan laskea esim. yritysten työpaikat, nuorten työpajat ja kuntouttavan työtoiminnan työpajat.

4 Osaamisen tunnistaminen On tärkeää, että työpisteiden ohjaushenkilöstö perehdytetään arvioinnin perusteisiin. Opinnollistamisen arviointiin koulutettu ohjaaja (työpajaohjaaja tai työpisteen työnjohtaja) arvioi, että työntekijä on saavuttanut tutkinnon perusteissa vaaditun osaamistason (tyydyttävä 1) työpaikan kannalta katsottuna. Sen jälkeen henkilö voi saada osaamisestaan osaamistodistuksen, jonka myöntää työpaikka.

5 Näyttötutkinnon osien suorittaminen monimuotoisissa työympäristöissä Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen tapahtuu tavallisesti oppilaitoksessa, mutta osaamista kertyy myös työelämässä, harrastuksissa ja muissa aktiviteeteissä. Opinnollistaminen antaa mahdollisuuden tehdä osaaminen näkyväksi ja ammatilliseen tutkintoon tarvittava osaamistaso voidaan saavuttaa vaihtoehtoisilla tavoilla.

6 Työelämän ja opetushenkilöstön osaamisen yhdistäminen tutkinnon suorittamisen prosessissa Ammatillisen opettajan työnkuva laajenee ja muuttuu jatkuvasti. Oppilaitosten ja pajojen yhteistyö lisääntyy, kun opettajat ja työnjohtajat tapaavat toisiaan ja vertaavat työtehtäviä tutkintojen perusteisiin. Opetussuunnitelmien tutkintojen perusteiden kieli pilkotaan käytännön työtehtäviksi. Opinnollistaminen mahdollistaa siirtymisen työpajoilta oppilaitokseen tai oppilaitoksesta pajalle.


Lataa ppt "Tutkintoja ja tutkinnon osia voi suorittaa myös työtoiminnassa järjestöissä, liikuntaseuroissa, pajoilla ja vankiloissa! Tutkintoja työtoiminnassa opinnollistamisen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google