Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

OVI -Koordinaatiohankkeen arviointia kevät 2014. Osallistujat yht 13 1.1. Rooli 5 1.Koordinoidun hankkeen toimija 1 2.Hankkeen toimijaverkoston edustaja.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "OVI -Koordinaatiohankkeen arviointia kevät 2014. Osallistujat yht 13 1.1. Rooli 5 1.Koordinoidun hankkeen toimija 1 2.Hankkeen toimijaverkoston edustaja."— Esityksen transkriptio:

1 OVI -Koordinaatiohankkeen arviointia kevät 2014

2 Osallistujat yht 13 1.1. Rooli 5 1.Koordinoidun hankkeen toimija 1 2.Hankkeen toimijaverkoston edustaja 4 3.Hanketyöntekijä OVI -hankkeessa 0 4.Hanketyöntekijä OVI -hankkeessa 3 5. muu, mikä ? – OPH

3 1.2. Edustamani kehityshanke: 1 1. PEPE - Pelipedagogiikka ja portfolio-oppiminen 0 2. Näkymätön havaittavaksi (NÄKYVÄ): Oppiminen ja Lisäketodellisuus 1 3.Unelmakoulupalveluiden pilotointi ja levittäminen: tabletit ja 0 4.Oppimisympäristönä peliohjelmointi 1 5. Tvt-ratkaisut tutkimusyhteisön ja lukioiden vuorovaikutuksen tukena: 1 6. Kokemuksellisen oppimisen uudet tavat virtuaalisissa verkoissa 3.0 1 7. SLoppi - Second life oppimis- ja opetusympäristönä 0 8. Osallistu, Pelaa ja Opi! (OPO!) 1 9. Hyvä paha peli - tiellä oppimispeleihin 0 10. PROFICOM: Profiling Learning Progression in CLIL Environments 1 11. Simulaatiosta reaalimaailmaan ja takaisin 1 12. Second Life Viikki 5 13. muu, mikä ? OVI; OPH

4 1. Koota koordinointihankkeen kautta pelien ja virtuaaliympäristöjen pedagogisen käytön valtakunnallinen osaaminen yhteen luomalla aktiivisesti toimiva kehittämisverkosto, jonka tehtävänä on kehittämishankkeissa syntyneiden pedagogis-teknisten innovaatioiden koonti ja arviointi, niiden opetussuunnitelmavastaavuuden edistäminen ja niihin liittyvän asiantuntemuksen sekä hyvien käytäntöjen levittäminen valtakunnallisesti. Perusteluni: - Verkosto on koottu ja se toimii erinomaisesti. -Mitä verkostolle ja sen tekemälle hyvälle työlle tapahtuu hankkeen päättymisen jälkeen?; - - Hanke on toteutettu hyvin ja ammattitaitoisesti. -Kentän tarpeiden tuntemus on ollut selkeä vahvuus -Osaaminen koottu helposti löydettäväksi ja jäsennellyksi kokonaisuudeksi..

5 2. Lisätä oppilaiden opinpolkujen sujuvuutta tarjoamalla laajempaa, opetussuunnitelmiin saumattomasti nivoutuvaa oppimateriaalivalikoimaa. Tavoite kattaa oppimispelien ja virtuaalisten oppimisympäristöjen käytön perusopetuksesta toisen asteen koulutukseen sekä näihin linkittyen mm. mobiiliteknologian antamien mahdollisuuksien hyödyntämisen. Perusteluni: - Peliportaali on otettu innostuneesti vastaan opettajien joukossa.; - Käytettävissä oleva materiaalivalikoima pelien ja virtuaalimaailmojen osalta on laajentunut merkittävästi.

6 3. Parantaa verkkopedagogiikan osaamista sekä tehostaa oppimis- ja opetusprosesseja parantamalla verkko-oppimisen laatua opetussuunnitelmaa tukevien pelien ja virtuaalisten oppimisympäristöjen sekä niiden käyttöön liittyvän koulutuksen avulla. Perusteluni: - Koulutuksissa pelit on otettu kiinnostuneena vastaan, mutta niiden siirtyminen opetuskäytänteisiin on vielä arkaa. - Opettajat arastelevat uusia ympäristöjä ja niiden mahdollisuuksia.

7 4. Hankkeen tavoitteena on em. ympäristöjen hyödyntäminen systemaattisesti esimerkiksi opettajien täydennyskoulutuksessa valtakunnallisesti. Perusteluni: Löytöretkiseminaarit täydennyskouluttivat ja levittivät tietoa em. ympäristöjen opetuskäyttöön.

8 5. Rakentaa yhteisesti kehittämisverkoston puitteissa ja levittää laaja- alaisesti tietämystä pelien ja virtuaaliympäristöjen pedagogisesta käytöstä. Perusteluni: - Hyvien käytänteiden levitystä on ollut Suomen koulutustapahtumien lisäksi Eurooppaan, puheenvuorot 3 x Berliinin OnEduca 2012-14 ja Lontoon BETT 2013; -Kehittämisverkosto on ollut aktiivinen ja levittämistoimet onnistuneet hyvin. - Erilaisia koulutustilaisuuksia ja seminaareja on järjestetty laajasti. - Hankkeen tuottamien julkaisujen hyödyllisyydestä on kantautunut positiivista palautetta myös hankeverkoston ulkopuolelta.

9 Arvioi miten OVI -koordinaatiohanke on toiminut kehittämis- hankkeiden näkökulmasta Hankkeen keskeisiä toimenpiteitä ovat olleet: 1 - Hankeverkoston koonti ja ohjaus Perusteluni: - Aito koulujen verkosto syntyi kannaltamme. - Hyödynnämme syntyneitä verkostoja nykyiselläänkin.; -Mahdollisuus yhteistyöhön hankkeiden välillä olisi voinut olla ohjatumpaakin -Koordinaatiohankkeen järjestämät tapaamiset ja hankepalaverit ovat jäsentäneet hanketoimintaa..

10 2 Opetussuunnitelmaan perustuvan viitekehyksen ja tutkimusperustaisen laatukriteeristön rakentaminen oppimispeleille ja virtuaaliympäristöille Perusteluni: - Tästä emme tiedä riittävästi. Tiedämme, että tutkimusta hankkeessa oli, mutta kannaltamme tärkeintä case studieseja ei Unelmakoulusta tehty.; -Koordinaatiohankkeen ja kehittämishankkeiden laatukriteeristön? hedelmiä korjataan varmasti meneillään olevalla ops-kierroksella. ; -Onko tämä olemassa?

11 3. Kriteeristön mukaan arvioituja oppimispelejä ja virtuaaliympäristöjä sekä niiden käyttöön liittyviä hyviä käytäntöjä kokoavan ja levittävän verkkopalvelun rakentaminen, Perusteluni: - Toistaiseksi olemme kokeneet enemmänkin verkoston keskinäisen informaalimman jakamisen olleen arvokkaampaa ja samoin printtituotteet olivat erinomaisia.; -OVI-verkkosivu on ollut hyvä portaali oppimispelien maailmaan. Lukio-opetukseen soveltuvia oppimispelejä oli kuitenkin tarjolla niukasti; - Laaja alue, mutta hyvin olette saaneet kerättyä tetoa -Virtuaaliympäristöistä ja peleistä on koottu erittäin kattava kokoelma. Haasteena on sen pitäminen ajan tasalla sekä teknisesti (linkkien toimivuus) että sisällöllisesti.

12 4. Opetussuunnitelmapohjaisia oppimistehtäviä sisältävien yleissivistävän koulutuksen virtuaalimaailmapilottien toteuttaminen Perusteluni: - Työ on tämän suhteen koko maalimassa vasta alussa. Koen, että tässä hankkeessa tehtiin parhaamme, mutta ei se vielä valmiiksi tullut.; -Esim. Second Life -virtuaalimaailman opetuskäyttö jäi esittelyn asteelle.; -Facebook on toiminut hienosti keräämällä ihmisiä teeman ympärille - mutta tietoa muualla tapahtuvasta toiminnasta ei ole välttämättä jaettu koordinointihankeen kautta

13 5. - Oppimispelien ja virtuaalimaailmojen pedagogisesti mielekkääseen käyttöön liittyvä koulutus ja tiedon levitys Perusteluni: -Tiedon välitys oli tehokasta juuri tuosta verkostoitumissyystä.; - Kehittämishankkeille tarjottuja koulutuksia tai koulutuskalenterimaista esittelyä olisi voinut olla enemmänkin. Myös koulutuksista saatujen oppien levittäminen koko hankeverkoston käyttöön olisi tärkeää.; - Hyvien käytäntöjen portaalista ei löydy tarpeeksi tietoa -Erilaisia koulutustilaisuuksia ja seminaareja on järjestetty runsaasti eri puolilla maata. Myös mm. hankkeen tuottamista julkaisuista on kantautunut hyvin positiivista palautetta hankkeen ulkopuolisilta tahoilta; ne on koettu hyödyllisiksi ja niitä on jaettu eteenpäin.

14 Mitkä tekijät edistivät ja mitkä hidastivat/ estivät tavoitteiden saavuttamista? - Hankkeessa mukana olleet tahot toimivat erinomaisesti yhteen ja tavoitteen suuntaisesti.. Hidasteena koin opettajien asenteet. Sähköiset ympäristöt, puhumattakaan virtuaalimaailmoista, eivät ole vielä tuttuja, eikä siksi luontevia työskentelykenttiä opettajille. - Ilman pedagogisesti mielekkäitä ja houkuttelevia malleja pysytään perinteisessä tavassa työskennellä. -Teknologian haltuunotto koetaan työlääksi, ylimääräiseksi työksi, johon ei ole mitään velvoitetta. -Kehittäminen yleensäkin on hidasta. Hienoa oli kuitenkin, että hankkeessa tuotiin esille juuri koulussa syntyneitä käytänteitä. Sitä lisää. -Kehittämishankkeiden yhteistyöfoorumin puuttuminen piti kehittämishankkeet aika irtaalla toisistaan. -OVI-hanke käynnistyi tilanteessa, jossa pelit ja virtuaalimaailmat olivat opetuksen kannalta suhteellisen marginaalisia. Hanke on onnistunut nostamaan alueen aallon harjalle ja tarjonnut opettajille konkreettista apua koulun arkeen - massoittain. -Määräaika on liian lyhyt. Oppimispelien laatu ja niiden määrä. -OVI-hanke käynnistyi tilanteessa, jossa pelit ja virtuaalimaailmat olivat opetuksen kannalta suhteellisen marginaalisia. Hanke on onnistunut nostamaan alueen aallon harjalle ja tarjonnut opettajille konkreettista apua koulun arkeen - massoittain. -Tavoitteiden saavuttamista edistivät erityisesti hankkeen monipuoliset toimintamuodot, jotka pyrkivät tavoittamaan laajasti eri toimijoita ja tahoja. Haasteena puolestaan se, että laajan verkoston kaikkia toimijoita voi olla hankalaa saada osallistumaan yhtä aktiivisesti hanketoimintaan.

15 Ehdotus tulevaksi toiminnaksi? Koordinaatiohankkeet tarpeellisia jatkossakin tukemaan kehittämishankkeiden toimintaa ja kokoamaan niiden tuloksia suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Yhteisiä seminaareja Verkosto olisi surullista menettää. Jotain jatkoa olisi mielenkiintoista saada. Helppokäyttöisen, vuorovaikutteisen hankefoorumin/säännöllisen postituslistan/blogin tekeminen. Toimintaa pitäisi ehdottomasti jatkaa jossain muodossa. Laajempia kansallisia kehitämishankkeita, joissa peli o vain yksi osa-alue. Toimintaa pitäisi ehdottomasti jatkaa jossain muodossa. Ainakin seminaaritoiminnan jatkaminen sekä mahdolliset muut tavat, jotka tukisivat eri hankkeiden toimijoiden keskinäistä verkottumista ja tiedonjakoa.

16 * Mitä arviointikriteerejä voidaan käyttää yhteisesti? Minusta ollaan vasta hyvien käytänteiden jakamis -asteella. Kehittämishankkeiden kokemukset ovat ainakin kaikille yhteistä. Kaikkea hyvän oppimisen laatukriteeristöä - perusopetukselle sellaiset on olemassa. Kehittämishankkeiden kokemukset ovat ainakin kaikille yhteistä.

17 * Onko lisäksi tarvetta koordinointihankekohtaisille kriteereille? Verkoston koulujen määrä ja kansallisten hyvien käytänteiden määrä. Mielestäni ei ole tarvetta. Ei mutta konkreettisille tavoitteille on. Mielestäni ei ole tarvetta.

18 VIERAILUT KARTALLA 5.5.2014 - 51 eri maata

19

20

21


Lataa ppt "OVI -Koordinaatiohankkeen arviointia kevät 2014. Osallistujat yht 13 1.1. Rooli 5 1.Koordinoidun hankkeen toimija 1 2.Hankkeen toimijaverkoston edustaja."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google